Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
20. srpna 2004

Německé turné začíná odvetou s Norimberkem

Prvním soupeřem Slavie Praha na Mercure Cupu 2004 budou v pátek od 19:30 Ledoví Tygři z Norimberka. Do Arény, kde se v roce 2001 konalo mistrovství světa v hokeji se po letech opět podívá bývalý gólman Ice Tigers Petr Franěk. V dalších dnech se slávisté střetnou s německým mistrem z roku 2003 celkem Krefeld Penguine a předním švýcarským týmem Servette Ženeva. Norimberku mají slávisté co vracet, v Edenu s nimi totiž 1:5 minulý týden podlehli.

Představení mužstva Norimberk Ice Tigers

Ledoví Tygři pak v play-off v šesti zápasech podlehli ve čtvrtfinále Ingolstadtu. Norimberk opustili Róbert Tomík, Marián Cisár a Marek Posmyk a svými výkony by je měli nahradit noví "Slované". Barvy Norimberku by měli hájit tři synové legend československého hokeje - osmnáctiletý brankář Lukáš Lang, syn brněnského gólmana Karla Langa, jenž přišel z Berlína, německý reprezentant Tomáš Martinec, syn trojnásobného mistra světa Vladimíra Martince, a rodák z Quebecu Yan Šťastný, syn Petera Šťastného. Nejčerstvější posilou týmu je pak pardubický rival Adam Svoboda. S Norimberkem podepsal smlouvu i Ľubomír Sekeráš.

Adam Svoboda na poslední chvíli nahradil na soupisce indiánského gólmana Norma Maracla. Ten loni chytal v Magnitogorsku, kde ho trénoval bývalý slávistický trenér Marek Sýkora. "V tréninku byl příšerný, byl neskutečně líný, ale v zápase chytal výborně. Málem nám vychytal titul," řekl o něm bývalý trenér Slavie Marek Sýkora. Maraclovi však vážně onemoclněla matka, a tak do Norimberku vzkázal, že nepřijede. Svoboda loni nechytal podle představ pardubického vedení ve čtvrtfinálové sérii s Plzní, a tak vedení přivedlo novou dvojici gólmanů Ján Lašák - Jaroslav Kameš a pro Svobodu v městě perníku nezbylo místo.

Yana Šťastného si spolu s bratrem Paulem vybral v draftu potenciálně vznikající soutěže WHA celek Quebecu, který sní o pokračovatelých slavné éry bratří Šťastných. Hráč by však měl absolvovat příští sezónu v Německu.

Zajímavou postavou Norimberka je bezesporu také Němec Björn Bombis, který odehrál v sezóně 2000/01 juniorskou extraligu za Karlovy Vary. Ve 42 zápasech vstřelil dnes dvaadvacetiletý útočník 15 branek a 7 asistencí. V pátečním utkání právě proti Karlovým Varům si připsal nahrávku.

Velké hokejové kariéry se dočkal novopečený zadák Ledových Tygrů Ľubomír Sekeráš. Odchovanec Dukly Trenčín vybojoval v roce 1991/92 titul ve federální lize, v roce 1995 přestoupil do Třince, kde strávil pět sezón. Zdálo se, že už tam svou kariéru dokončí, ale nakonec v létě roku 2000 přistoupil ve svých dvaatřiceti letech už po přestupním termínu (klub NHL tak musel platit za podpis smlouvy s hráčem z Evropy další poplatky) na zcela "nelukrativní" smlouvu s Minnesotou Wild. "Vyčítal bych si to do konce života, kdybych to v zámoří nezkusil," uvedl tehdy. Hned v první sezóně za Minnesotu získal jako obránce neuvěřitelných 34 (!) bodů a vybojoval si novou lukrativní smlouvu. Loňskou sezónu začal v ruské Jaroslavli, pokračoval ve švédském Södertälje, aby ji dokončil opět v NHL, když si na něj vzpomněli v organizaci Dallas Stars. Jedinou kaňkou šestinásobného účastníka světových šampionátů je fakt, že se ve zlém rozešel s vedením národního týmu.

Syn trojnásobného mistra světa z let 1972, 1976 a 1977 Vladimíra Martince Tomáš hrál už v 18 letech německou DEL. Jeho otec v Německu dohrával svou kariéru v Kaufberenu a právě tam začal s velkým hokejem i jeho syn. V roce 1997 se Martinec vrátil domů, nastupoval v extralize za Opavu, více zápasů však odehrál za prvoligový Přerov. Po jedné sezóně se vrátil do Německa, získal německé občanství a postupně se přes druhou německou ligu vypracoval až do reprezentace. Letos v Praze hrál už na třetím mistrovství světa v řadě.

Doslova legendou německého hokeje je brankář Karel Lang. Ten se zúčastnil již olympijských her v Lake Placid v roce 1980, byl dlouholetou oporou brněnského Zetoru. Ve druhé polovině osmdesátých let odešel při dlouhotrvající krizi brněnského hokeje do Německa a tam doslova začal ve čtyřiatřiceti letech novou kariéru. V dresu Krefeldu odchytal neuvěřitelných devět sezón a ještě ve dvaačtyřiceti letech odchytal v nejvyšší německé soutěži 26 utkání a probojoval se do All-Star-teamu německé ligy! Neuvěřitelné! Jeho syn Lukáš se narodil v Brně, ale hokej se už učil v Německu. Dosud působil v mužstvu juniorů Eisbärenu Berlín, nyní přišel do Norimberku a v přípravě vychytal v Edenu vítězství nad Karlovými Vary 4:1.

V kádru má Norimberk ještě například Pascala Trepaniera, jenž hrál za Colorado, Anaheim a Nashville, Drewa Bannistera, který působil v Tampě, Edmontonu, Anaheimu či New Yorku Rangers, a Mikea Greena, jenž si loni zahrál za Rangers a Floridu. Měsíční zkušební smlouvu podepsal s Norimberkem i třiadvacetiletý slovenský zadák René Vydarený.

No, uznejte, nestojí za to se jít podívat na tým, za který hrají takoví hráči?

Sestava Norimberku v posledním přípravném zápase proti Slavii:
A.Svoboda - Bannister, Franz, Kopitz, Petermann, Schauer, Sekeráš, Trepanier - Barz, Bombis, Vydarený, Green, Leeb, T.Martinec, Mauer, Menauer, Šťastný, Tallaire, Tapper, Zingoni.

Program turnaje

Pátek 20. srpna:
16:00 - Servette Ženeva – Krefeld Pinguine
19:30 - Nürnberg Ice Tigers – Slavia Praha
Sobota 21. srpna:
15:00 - Slavia Praha – Krefeld Pinguine
18:30 - Servette Ženeva – Nürnberg Ice Tigers
Neděle 22. srpna:
15:00 - Slavia Praha – Servette Ženeva
18:30 - Nürnberg Ice Tigers – Krefeld Pinguine
Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více