Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
25. srpna 2004

Po Mercure Cupu: Čeká nás ještě spousta práce

P r a h a - S posledním čtvrtým místem se vrátili hokejisté HC Slavia Praha z Mercure Cupu konaném v Norimberku. Na turnaji se jim nepodařilo navázat na loňské dobré výsledky, kdy skončili na druhém místě s bilancí dvou vítězství a jedné prohry. Během tří dnů sehráli s kvalitními soupeři tři těžké zápasy, které ukázaly, co je třeba zlepšovat. "Ukazuje se, že náš herní projev není ještě takový jak si představujeme a na tom musíme velmi tvrdě pracovat," připouští v hodnocení turnaje trenér Jiří Kalous.

Jaké by bylo hodnocení turnaje, co se týče výsledků a především předvedené hry?
Takovým charakteristickým rysem všech utkání bylo to, že jsme neproměnili spoustu gólových příležitostí. Druhým, že jsme většinou inkasovali po nějaké hrubé individuální chybě, tedy relativně laciné góly. A třetím rysem, že jsme dostali dost branek v oslabení. To jsou takové tři rysy, která nás tam upozornily, na čem opravdu dál pracovat. Co se týče herního projevu, nejsme spokojeni s výsledky obecně v celé přípravě, ale není to teď zas jenom o těch výsledkách, je to o tom najít herní systém a začít na něm pracovat, zdokonalovat ho. Zatím se nám to moc nedaří, uplatňovat ho v praxi, děláme na tom na tréninku a čeká nás ještě spousta práce. Prostě nejsme zatím spokojení, tak jak se to vyvíjí, není to určitě optimální stav.

Odehráli jste tři zápasy ve třech dnech, proti kvalitním zahraničním soupeřům. Brali jste turnaj jako největší test v přípravě, který může hodně prověřit sílu mužstva?
Nebyl to určitě největší test, my každé to utkání bereme stejně, nejen z pohledu, že je to samozřejmě příprava, kde nejde až tolik o výsledek, ale o ten herní projev. Je to zatím o tom a ukazuje se, že náš herní projev není ještě takový jak si představujeme a na tom musíme velmi tvrdě pracovat.

Jaký ohlas a jméno má Slavia v Německu? A jak tam brali její letošní výsledky na turnaji?
Já si myslím, že tam máme určitě dobré jméno, to v každém případě. Protože ví, že minimálně poslední čtyři roky patříme u nás ke špici, do první poloviny tabulky. K těm výsledkům, je pravda, že ty jsme tam neudělali co se týče vítězství. Prohráli jsme s domácími, jednou remizovali a nakonec prohráli těsně o branku 5:6. Je třeba ale vidět, že poměr střel byl vždycky v náš prospěch, dokonce v posledním utkání dost výrazně, tuším 35:13. Což si myslím, že už jsme soupeře přehrávali. Vytvořili jsme si spoustu šancí, které jsme nedali. Navíc soupeři hráli výborně, velmi tvrdě bránili, hráli takový nepříjemný hokej, hodně kontaktní. Takže určitě to byla vynikající prověrka pro nás a zkouška hráčů.

Vítězem celého turnaje se stal domácí Norimberk, se kterým jste se utkali už předtím v přípravě v Edenu a oba zápasy Slavia prohrála. Byl to nejtěžší soupeř?
Norimberk dneska patří ke špici německé ligy, byť loni nepostoupili ani přes první kolo play-off. Ale patří co se týče zázemí a hry, kterou předvádí, k těm týmům nahoře. Mají v podstatě reprezentačního trenéra, je to Američan, jsou tam vidět ty prvky důrazu, které po nich vyžaduje, mají skvělé celoplošné bruslení. To jsou věci, které už v tom německém hokeji jsou standardem. Opravdu je to velmi nepříjemný soupeř, který je jako sparing v přípravě vynikající.

Jaký byl divácký zájem o turnaj a atmosféra v aréně? Kolik tak chodilo diváků na zápasy?
Samozřejmě nejvíce diváků tam bylo na domácí tým, ale musím říct, že i Krefeld a Ženeva tam měli svůj fanklub. Ta divácká kulisa tam byla dobrá, i když nebylo vyprodáno, ale na to že to byla příprava a v létě přes víkend, tak to bylo velmi solidní.

Už jste zmínil špatnou koncovku, kromě toho není příliš dobrou vizitkou ani dvanáct inkasovaných branek. Vůbec v celé přípravě to není úplně ideální, přitom v posledních letech byla defenzíva silnou stránkou Slavie…
Nevím, jestli máme vyhlášenou defenzívu, já si myslím v hodnocení našeho mužstva, že patříme naopak k těm velmi ofenzivním a agresivním týmům. Samozřejmě co se týče obrany, už jsem nastiňoval ten poměr střel, stane se, že to utkání nevyjde, že nevyjde všem hráčům optimálně. Hodně branek jsme inkasovali v oslabení, v podstatě asi tak osmdesát procent. To je věc, která nás samozřejmě nutí k zamyšlení. Hra v početním oslabení je určitě jedna z dalších věcí, na které musíme zapracovat a ještě jí vylepšit.

Blíží se poslední část přípravy, do začátku extraligy zbývá něco přes tři týdny. Na co se hodláte v tréninku zaměřit?
Jak už jsem říkal, je to obecně herní projev mužstva ve smyslu souhry útočníků, celých pětek, obránců s útočníky. Je to standardní postup ve všech týmech, sehráváme se, pracujeme na ofenzívě, pracujeme na defenzívě.

Do začátku extraligy se teď Slavia musí obejít bez hlavního trenéra Vladimíra Růžičky, který bude u reprezentace během Světového poháru. Ovlivní to nějak chod přípravy?
My se držíme scénáře, který jsme měli. S Vláďou Růžičkou, byť tady není úplně na všechny tréninky a má teď na starosti národní tým, tak jsme neustále ve spojení. Dodržujeme to, co jsme už měli naplánované a na přípravě se nic nemění.

Výsledky na Mercure Cupu

Norimberk – Slavia Praha 4:1 (Kučera)
Krefeld – Slavia Praha 2:2 (Kadlec, Novák)
Servette Ženeva – Slavia Praha 6:5 (Krátoška 2, Hruška, Kadlec, Žabka)

HC Slavia Praha na turnaji:

V brance se o porci zápasů takřka rovnoměrně podělili Franěk a Musil. V obraně: Kadlec, Kučera, Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Pojkar, Šulc a v útoku: Hruška, Beránek, Sup, Duda, Krátoška, Antoš, Míka, Martinec, Tomica, Vondrka, Kopecký, Dlouhý, Jaroš, Sobotka.
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více