Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
10. září 2004

To bychom si lhali, kdybychom nechtěli obhájit titul, říká Pešout

P r a h a - Za největšího favorita dorostenecké extraligy je všeobecně považován obhájce trofeje HC Slavia Praha. Trenérem mužstva s jedenácti reprezentanty v kádru je Martin Pešout, který zároveň trénuje reprezentační výběr do 17 let. Do extraligové soutěže vstoupili mladí slávisté impozantně. S přehledem vyhráli v Plzni, šanci nedali ani Písku, až ve třetím zápase na Kladně ztratili bod za remízu 2:2.

Letní přípravu absolvovalo mužstvo hlavně v Praze, zpestřením bylo týdenní soustředění v Karlových Varech, kde Martin Pešout dříve trénoval. Přípravu na ledě zase ozvláštnilo týdenní soustředění v Klášterci nad Ohří. Mužstvo zůstalo pohromadě, doplnil ho pouze obránce Vladimír Roth z Ústí nad Labem. Roth je věkem ještě žák, ročník 1990, ale již loni nastoupil ke dvěma zápasům v extralize dorostu. "Kádr jsme měli v podstatě hotový již z loňska. Náš dorost i devátá třída vybojovali titul, takže nebyl důvod mužstvo moc měnit," uvedl slávistický kouč.

Ve slávistickém dresu se prohání neuvěřitelných 11 reprezentantů, kteří nastupují v národním týmu do 16 nebo 17 let. "Polovina z nich jsou naši odchovanci, zbytek k nám přišel odjinud," přibližuje Pešout. "Chtěli jsme tu vytvořit konkurenci a prostředí, kde nikdo nemá nic jistého."

Vzápětí popisuje vznik tohoto mužstva, na kterém se do značné míry podílel také Jan Novák, jenž má ve Slavii na starosti vyhledávání talentů. "Je to dlouhodobý proces. Tenhle ročník jsme budovali již v podstatě od šesté třídy. Ještě s kluky budeme mít k juniorům dost práce, aby se udrželi v reprezentaci a jeli na mistrovství světa do 18 a 20 let," vysvětluje trenér, který hokejově vyrůstal na Kladně a před příchodem do Slavie trénoval šest let v Karlových Varech.

Slavia odehrála v přípravě pouze sedm utkání, polovina mužstva se totiž připravovala s národními týmy. "Měli jsme čtyři kluky na šestnáctkách, sedm kluků na sedmnáctkách. Ti všichni odehráli další čtyři až pět náročných střetnutí," popisuje kouč. Celkem třikrát se slávistický dorost střetl s juniory - proti juniorům Klášterce nad Ohří remizoval 2:2, Sokolov porazil 3:2 a Chomutov 5:2.

Přetlak kvalitních hráčů s sebou kromě řady pozitiv přináší i některé problémy. Například ten, že na ledě chce být každý, ale vejde se tam v jednu chvíli, nepočítaje brankáře, jen pět hráčů... "Už hrajeme druhý rok na čtyři útoky. Samozřejmě, náš první útok, který hraje prim i v sedmnáctkách, má v kritických momentech přednost, ale snažíme se dávat na ledě prostor všem."

Na závěr se trenér Pešout vyjádřil k cílům, které s mužstvem dorostu v letošní sezóně má. "To bychom si lhali, kdyby náš cíl nebyl obhájit titul, ale je to ještě daleko."

Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více