Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. září 2004

Slavia v přípravě aneb těžko na cvičišti, lehko na bojišti?

Pro někoho možná nudné, ale nezbytné období přípravných zápasů už má odzvoněno, ostrý extraligový start čeká hokejisty Slavie Praha už za pár dní či spíše hodin. Ohlédnutí za výsledky úřadujícího vicemistra moc radosti nepřináší, tři vítězství ze třinácti duelů jsou pro většinu fanoušků určitě málo. Pravdu má však asistent trenéra Jiří Kalous, když tvrdí: "Rozhodující je soutěž." Jak slávisté vstoupí do nové sezóny, to ukáže páteční zápas na Lapači.

V letošní přípravě slávisté vyhráli jen tři zápasy. Být to v soutěži, tak už se dávno bije na poplach, v přípravných duelech se však nehraje o body a daleko větší význam má předváděná hra a výkon mužstva. Jak přiznával během přípravy Jiří Kalous, v tomto ohledu bylo na Slavii na čem pracovat. "Důležitá bude až soutěž. Je každého věc, jak vážně bere výsledky v přípravě, ale je pravda, že jsme nebyli plně spokojeni s herním projevem v přípravných utkáních. Neustále na to pracujeme, ale myslím si, že výsledky v přípravě nejsou až tak rozhodující," podotýkal slávistický asistent. Po návratu z mezinárodního turnaje v německém Norimberku přidal další body, na čem je třeba ještě zapracovat: odstranit individuální chyby, které by se mohly v extralize hodně vymstít a vylepšit hru speciálních formací – tedy zažít si některé návyky při přesilovkách, v oslabení.

"Jedničkou Petr Franěk"

Sestava se v jednotlivých zápasech samozřejmě měnila, byl prostor pro zkoušení různých složení pětek, obranných dvojic i útoků. Jistotou by měl být jen post brankářské jedničky, i když… V přípravě dostával hodně příležitostí mladík Lukáš Musil a nevedl si vůbec špatně. O své místo se však Petr Franěk bát nemusí, jak vysvětluje Jiří Kalous: "Petr je samozřejmě brankář číslo jedna, ale jak bylo vidět, Lukáš Musil předváděl v přípravě výborné výkony. Věříme, že v průběhu sezóny dostane příležitost i v extralize a že se této šance zhostí dobře. Otázka gólmanů je vždycky citlivá. Pro nás je momentálně jedničkou Petr Franěk a Lukáš mu kryje záda velmi dobře."

"Nezopakovat loňský špatný začátek"

Výsledky v přípravě leckdy nemusí pro samotnou soutěž nic znamenat, ale zcela je vypouštět z mysli by také nebylo dobré. A určitě se nevyplatí “prospat“ samotný start extraligy. Slávisté s tím mají své zkušenosti. Před rokem, když ještě doznívala euforie ze zisku mistrovského titulu, čekali na první vítězství do 7.kola a pak se pracně dostávali tabulkou výše. "Neřekl bych, že nad námi visí Damoklův meč, ale určitě je tato loňská zkušenost pro nás varováním. Určitě nechceme začít tak jako vloni, chceme mít letos lepší začátek," říká rozhodně Jiří Kalous. I proto v přípravě nedostávaly největší opory týmu tolik volna jako vloni, kdy ve většině zápasů hráli za Slavii v nezvykle velkém počtu mladíci z juniorky. Podle slávistického kouče však nebyl loňský mizerný začátek případem nějakého podcenění. "Vloni jsme téměř všechna ta utkání prohráli o gól, popřípadě v power play o dvě branky, navíc jsme spoustu šancí neproměnili. Já si proto nemyslím, že jsme herně měli špatný začátek, ale spíše výsledkově špatný. Řekl bych, že je to tedy spíše otázka výsledků, skóre, aby to vše nyní hovořilo naopak v náš prospěch."

Posily z NHL

Letošní sezóna bude navíc neobvyklá, ve středu 15.září (dva dny před startem extraligy) vyprší kolektivní smlouva mezi majiteli klubů NHL a hráčskou asociací NHLPA. Nová dohoda je zatím na míle vzdálená, proto bude s největší pravděpodobností čekat českou nejvyšší soutěž příliv hráčů z NHL. Fanoušci Slavie se můžou těšit na čtyři posily – “sešívaný“ dres by měli obléci slovenští útočníci Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel z Los Angeles Kings, další útočník Josef Vašíček z Caroliny Hurricanes a obránce Tomáš Klouček z Atlanty Thrashers. I díky jejich přítomnosti lze o sestavě Slavie zatím jen spekulovat, jedna z otázek zní: kam se zámořskými posilami? "My počítáme s tím, pokud se nebude hrát NHL, že přijdou i další hráči, takže zkoušíme různé varianty, například s tím, jak by to vypadalo, kdyby tady hrál Josef Vašíček a další, protože pak se ty útoky trochu změní," tvrdil během přípravy asistent trenéra Ondřej Weissmann. Odpověď by se měli všichni dozvědět v pátek, kdy na Lapači vstupuje Slavia do nové sezóny duelem se Vsetínem. Na Valašsku by se v dresu Slavie měly objevit všechny čtyři posily, alespoň Vladimír Růžička se všemi počítá.

Bilance Slavie v přípravě

Celkem: 3 - 1 - 9, 32:43

vs. Extraliga
Sparta           0 - 0 - 2 (2:3, 0:3)
Litvínov         1 - 0 - 1 (7:5, 3:4)
Karlovy Vary     0 - 0 - 2 (1:2, 1:2)
Liberec          1 - 0 - 1 (4:1, 3:5) 
vs. 1.liga
Beroun           1 - 0 - 0 (2:1)
vs. zahraničí
Norimberk        0 - 0 - 2 (1:5, 1:4)
Krefeld          0 - 1 - 0 (2:2)
Servette Ženeva  0 - 0 - 1 (5:6)

Statistiky hráčů


Brankáři:       Z   Min. IG 
Lukáš Musil     7   380  15
Petr Franěk     7   350  25
Petr Bezunk     2    50   3

Obránci:           Z   G
Petr Kadlec       10   3
Jan Novák         13   2
František Kučera  11   1
Boris Žabka       12   1
Pavel Kolařík     13   1
Dominik Graňák    12   -
David Pojkar      11   -
Jakub Šulc         7   -
Jiří Novák         2   -
Tomáš Klouček      1   -
Petr Braniš        1   -

Útočníci:          Z   G
Aleš Krátoška     13   4
David Hruška      11   3
Michal Sup        12   3
Marek Tomica      13   3
Josef Beránek      9   2
Radek Duda        13   2
Milan Antoš       13   2
Milan Kopecký     13   2
Patrik Martinec    8   1
Vladimír Sobotka   9   1
Radek Dlouhý      13   1
Michal Vondrka    13   -
Petr Jaroš         9   -
Petr Míka          6   -
Jakub Klepiš       1   -
Marek Kvapil       1   -
Tomáš Svoboda      1   - 
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více