Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
18. září 2004

Lákavé menu v Sazka Aréně - derby je tu!

Z dvojice nedělních soupeřů vyšel začátek lépe Spartě, která si i s pěti posilami ze zámoří poradila doma s mistrem ze Zlína. Naopak slávisté mají po debaklu 1:5 ve Vsetíně co napravovat. Od letošní sezóny bude hrát Slavia všechny domácí zápasy v Sazka Aréně, premiéra jí čeká v pražském derby. Dočká se po dvou prohrách ve finále se Zlínem konečně vítězství? Nenechte si zápas ujít, první bully je naplánováno na 17:00, ve stejnou dobu začíná i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 - bandy hokej, 1909 - hokejový klub
Trenéři: Slavomír Lener, David Volek, Leo Gudas
Největší úspěchy: Československo: mistr ligy 1953, 1954, 1990, 1993; ČR: mistr ligy 2000, 2002
Posledních pět let: 1. > 2. > 1. > 3. > 3.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Karel Pilař, Jan Hlaváč, Petr Nedvěd, David Výborný

Historie (extraliga)

Sparta patří již tradičně ke klubům s nejvyšším rozpočtem v extralize (letos to dělá 150 mil., nejvíce ze všech) a tomu odpovídají každoroční cíle. Za jedenáct let samostatné nejvyšší české soutěže chyběl holešovický klub v play-off jen jednou, když v sezóně 1994/95 skončil na devátém místě, jinak vždy postoupil minimálně do semifinále. Vyrovnanějšími výkony se v extralize nikdo jiný nemůže pochlubit. Dvakrát vybojovali sparťané mistrovský titul, v roce 2000 ukončili kralování Vsetína, který se však za rok opět vrátil na trůn ve finálové odvetě. Poslední titul získala Sparta v roce 2002, když ve finále porazila Vítkovice, ale ještě předtím vyřadila v semifinále Slavii. Oba týmy tak daly základ novodobým bitvám obou pražských rivalů, z kterých se už pomalu stává hokejový evergreen. Od sezóny 2001/02 se Sparta a Slavia potkávají vždy v semifinále, poslední dva úspěchy patřily slávistům. Pomyslným titulem Mistra Prahy se tak může chlubit Slavia, což se bude její rival z druhého břehy Vltavy letos snažit změnit.

Současnost

Dvě sezóny vedl Spartu trenér Alois Hadamczik, ani jednou se mu však s týmem složeným podle jeho představ nepovedlo prorazit bránu do finále a to bylo pro vedení klubu málo. Novou éru začíná Slavomír Lener, který se na sparťanskou střídačku vrací po několika letech. Smlouvu se Spartou podepsal ještě před letošním MS, na kterém vedl českou reprezentaci. K sobě si přizval bývalé skvělé hráče a velké symboly Sparty – Leo Gudase a Davida Volka. Do realizačního týmu patří ještě Marian Jelínek, osobní trenér Jaromíra Jágra, který se ve Spartě během letní přípravy staral především o kondiční přípravu. Slavomír Lener výběrem posil i svými slovy signalizuje návrat ke staré sparťanské hře, kde by vedle technického hokeje neměla chybět agresivita v osobních soubojích – tradiční to prvek např. ve hře jeho asistentů.

Tým výrazně pozměnil svou tvář, ostatně jak už Sparty bývá zvykem. Letos v létě ze Sparty zmizeli namátkou Srdínko, Bartečko (oba Rusko), Ujčík (Finsko), Šimíček (návrat do Vítkovic), Tomajko (Liberec), Výtisk, Šrek, Havelka, Vondráček (všichni Plzeň). Původně do Třince měl namířeno mladý brankářský talent Marek Schwarz, nakonec stráví sezónu v Americe. Mezi posilami najdeme několik navrátilců – Dobroň, Sivek, Netík, Kašpařík. Po návratu z Ameriky se Spartě povedlo přilákat obrovitého beka a slávistického odchovance Roberta Schnábela, výměnou za zkušeného Šimíčka přišel z Vítkovic nadějný útočník Rostislav Olesz. Z Litvínova dorazil Jindřich Kotrla, typ důrazného útočníka. Velkými posilami budou určitě hráči z NHL, během výluky bude oblékat dres Sparty celkem pět borců, z toho útočník Hlaváč možná celý rok bez ohledu na to, zda-li NHL začne nebo nezačne.

Do letošního ročníku vstupuje Sparta s velkými ambicemi, po dvou letech by si zase chtěla zopakovat účast ve finále. Navíc českou hokejovou scénu, jak už bylo řečeno výše, v posledních třech letech v play-off okořeňují bitvy obou pražských rivalů. Olej do ohně tradičně před sezónou přilévá svým prohlášením trenér a GM Slavie Vladimír Růžička: ”Cílem je skončit před Spartou.“ Letos už se to neobešlo bez odezvy, když generální manažer Sparty Luboš Koželuh kontroval: ”Věřím, že po dvou letech vrátíme Slavii tam kam patří, tedy pod Spartu” Zajímavý nádech pražským derby bude navíc dodávat od letošní sezóny přítomnost Slavomíra Lenera na střídačce Sparty, zatímco na druhé bude stát Vladimír Růžička. Oba jsou přátelé, bývalí kolegové z reprezentace, teď už budou spolu soupeřit nejen na zelených greenech při partičkách golfu. O zdravou rivalitu je postaráno. ”Snad se nepopereme,” říká s úsměvem Slavomír Lener.

Osobnosti týmu

Petr Bříza, 39 let, brankář

Nestárnoucí matador ve sparťanské brance, který měl velký podíl na posledních dvou titulech, které Sparta získala. Jeho výkony během sezóny rostou s postupem času, čím víc se blíží vyhecované boje v play-off, tím jsou lepší. Vždy znamená poslední instanci, jen málokdy si vybere slabší chvilku. Je velkou osobností i mimo ledovou plochu, v pohodě se vyrovnal s pozicí brankářské trojky na Světovém poháru, kde asi defintivně uzavřel svou bohatou reprezentační kariéru. Ve Spartě však hodlá chytat ještě dál, dokud mu bude sloužit zdraví, můžou si asi Duba a Schwarz o postu jedničky v klubu nechat zdát.

Josef Řezníček, 37 let, obránce

Jeho loňský příchod do Sparty vyvolal údiv, především pro jeho pokročilejší věk. Do týmu si ho vybral Lenerův přechůdce Hadamczik a určitě nelitoval. Z Plzně, kde dlouhá léta patřil k oporám týmu, neodcházel Řezníček v dobrém. U protihráčů není zrovna oblíbený, i přes svůj výškový handicap dokáže hrát důrazně. Díky zkušenostem a hlavně hernímu myšlení, kdy dokáže přidat ofenzivní příspěvek, je stále platným hráčem. Navíc do Sparty, proti které svedl v minulosti nejednu nelítostnou bitvu, zapadl v pohodě.

Petr Ton, 30 let, útočník

Rychlík na bruslích. Když má svůj den a formu, dokáže ulítnout jakékoliv obranu a také z brankářů si dělá často “dobrý den“. Loni se vrátil do extraligy po letech působení ve finské lize, nezamířil však zpět do Kladna, ale vyslyšel volání Sparty. Ve spolupráci s Janem Markem a novým kapitánem Martinem Chabadou vytváří hodně nebezpečný útok, který si umí na ledě vytvořit v útočné třetině drtivý tlak, udeřit z brejku či soupeřovu obranu pokořit oku lahodící kombinací.

Posily z NHL

Karel Pilař, 26 let, obránce

Kdysi ve Spartě neuspěl, nahoru se pak složitě škrábal přes 1.ligu, až si ho všimnul Litvínov. V dresu “Chemiků“ se vypracoval až k NHL a reprezentaci. Do Sparty se tak vrací už jako hotový hráč a obránce slavného kanadského týmu Toronto Maple Leafs. Kromě svých obranných povinností dokáže být nebezpečný i před brankou soupeře. Na ledě umí i přitvrdit, dnes už asi jen s úsměvem vzpomíná na konflikt z play-off proti Spartě, kdy se dostal do křížku s tehdejším sparťanem Liborem Zábranským. Když hrál za Litvínov proti Spartě, byla na něm poznat zvýšená motivace.

Josef Melichar, 25 let, obránce

Pro české fanoušky, kteří se příliš nezajímají o NHL, asi neznámé jméno. Hokejový původ má v Českých Budějovicích, se kterými se také musela Sparta domluvit na jeho angažování. Postupně se vypracoval z nižších soutěžích do prvního mužstva Pittsburgh Penguins. Na obránce má ideální parametry (přes 190 cm výšky a metrák váhy), bude určitě patřit k tvrdým mužům sparťanské sestavy, spolu se Schnábelem a Liborem Procházkou.

David Výborný, 29 let, útočník

Odchovanec Sparty naplno rozvinul svůj talent, za léta v zámoří se z něj stal vyspělý hráč, který nemá větších slabin. Patří k základním pilířům reprezentace, se kterou prožíval všechny výrazné úspěchy posledních deseti let. Co mu chybí do výšky, to nahrazuje šikovností a technickými dovednostmi. V Columbusu se prosazuje, patří mu místo v prvních dvou pětkách. Mohl by být jedním z velkých taháků pro diváky, pro ty sparťanské určitě.

Petr Nedvěd, 32 let, útočník

Patří k dlouhodobě nejlepším českým centrům v NHL, nejvíce se mu dařilo asi na štaci v New York Rangers, i když o play-off si tam mohl jen nechat zdát. Rodák z Liberce se vydal v brzkém věku do zámoří, v roce 1993 přijal kanadské občanství a na olympiádě v Lillehameru o rok později už reprezentoval Kanadu. O dva roky později hrál za svou pravou vlast na nepovedeném Světovém poháru. Žije sice už dlouhá léta v Americe, ale domů se vždy vrací rád. Ve Spartě by mohl zavzpomínat na souhru s Janem Hlaváčem. Vybíral si mezi nabídkou Sparty a mateřského Liberce, nakonec se rozhodl pro pražský klub.

Jan Hlaváč, 27 let, útočník

Z extraligy odcházel před pěti lety jako elitní kanonýr, na MS 1999 v norském Lillehameru navíc vstřelil vítěznou branku ve finále s Finskem, která jistě nevymizí z paměti žádného z českých fanoušků a přinesla Hlaváčovi největší slávu. V Americe zažil doby zlé i dobré, odehrál výborné sezóny po boku Dvořáka s Nedvědem v New York Rangers, pak si zas prožil několikero stěhování i během jedné sezóny. V NHL oblékl dres už čtyř klubů, ví moc dobře co všechno obnáší výměna do jiného týmu. Proti Slavii se mu vždy střelecky dařilo, ne náhodou je historicky nejlepším střelcem derby pražských “S“.

Historická bilance v extralize
Slavia - Sparta 54, 20 - 6 - 28 136:156
na Slavii: 10 - 3 - 13
na Spartě: 10 - 3 - 15
Postavení v tabulce
 4. Sparta  1 1-0-0-0-0 3:1 3 
14. Slavia  1 0-0-0-0-1 1:5 0 
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Slavie sparťanský dres v minulosti oblékali František Kučera, Radek Duda, Patrik Martinec a Michal Sup. Z kádru Sparty působili ve Slavii Petr Bříza, Jakub Šindel, Robert Schnábel. Slávistickým odchovancem je asistent kouče na lavičce Sparty, David Volek.
Poslední zápasy
Vsetín - Slavia 5:1 Sparta - Zlín 3:1
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Klouček, Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Kučera - Hruška, Krátoška, Antoš - Pálffy, Stümpel, Sup - Vondrka, Kopecký, Dlouhý - Duda, Vašíček, Tomica Bříza - L. Procházka, Řezníček, Richter, Dobroň, Pilař, Melichar, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Chabada - Výborný, Broš, Sivek - Kratěna, P. Nedvěd, Hlaváč - Olesz, Netík, Kotrla
Nejproduktivnější hráči
Milan Kopecký 1 - 1+0=1 Petr Ton 1 - 2+0=2
Martin Chabada 1 - 0+2=2
Jan Marek 1 - 0+2=2
Ondřej Kratěna 1 - 1+0=1
Josef Melichar 1 - 0+1=1
Jan Hlaváč 1 - 0+1=1
Brankáři
Petr Franěk 1 - 5.00 - 80.00 % Petr Bříza 1 - 1.00 - 97.92 %
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více