Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
19. září 2004

Byl to skvělý hokej, pochvaloval si derby Josef Vašíček

P r a h a - První zápas Slavie nové sezóny v Sazka Aréně předčil asi všechna očekávání. Více než deset tisíc diváků se bavilo výborným hokejem, ale především pánové i doprovodným programem na obří kostce. V závěru dokonce proběhla v hledišti několikrát mexická vlna, fanoušci Slavie mohli po utkání odměnit své miláčky potleskem. Sparta odjela z prvního letošního derby pražských "S" poražena, o což se zasloužil velkou měrou Josef Vašíček, autor vítězné branky z oslabení a nahrávky na gól Hrušky při power-play soupeře. ”Je to krásný zápas, když sem přijde tolik lidí,” hodnotila atmosféru utkání posila Slavie z Caroliny.

Po prvním utkání ve Vsetíně nebylo slávistům moc do řeči. Na Lapači utrpěli debakl 1:5, navíc je hned v dalším duelu čekala Sparta před publikem v Sazka Aréně, kde od letošní sezóny bude hrát Slavia všechny své domácí zápasy. ”Určitě jsme to chtěli napravit, ale hlavně jsme se soustředili už jen na tento zápas, minulý zápas pro nás skončil ve Vsetíně v kabině, hodili jsme ho za hlavu a myslím, že jsme dnes odvedli solidní výkon,” nechtěl se už příliš vracet k nepovedenému startu ve Vsetíně Josef Vašíček.

Nicméně druhou prohru v řadě a navíc s pražským rivalem by snášeli fanoušci už hůře. V derby nechce nikdo prohrát. ”Páteční zápas byl pro nás hodně těžký, ale snažili jsme se na něj už nemyslet a soustředit se jen na dnešek. Když jde člověk do zápasu s tím, že musí vyhrát, tak má svázané ruce ještě víc. Každý z nás dneska odvedl stoprocentní výkon a dopadlo to pro nás dobře.” Atmosféru derby zažíval odchovanec havlíčkobrodského hokeje poprvé, když nepočítáme zápasy juniorů či dorostenců. ”Sparta nebo Slavia, to je vždy zajímavý soupeř, ne že bychom se na to hecovali víc než jindy, ale určitě to má každý v podvědomí, že je to derby a dnes myslím, že to byl skvělý hokej.”

Josef Vašíček: Góly z blízkosti brány jsou nejlepší

Důležitá pro vývoj utkání byla první třetina, do které vlétli slávisté s chutí a převahu vyjádřili dvěma góly. ”Každý tým když dá první gól, tak mu to pomůže psychicky. Při tom prvním gólu Novas nádherně našel Tombu a ten dával pro nás velice důležitý gól, dost nás to zvedlo,” přiznal Josef Vašíček, která byl na ledě při druhém gólu v 16.minutě. Ve vlastním oslabení se přimotal do rány Jana Nováka od modré čáry a puk skončil v bráně. ”Tak góly z blízkosti brány jsou nejlepší, motám se tam rád,” usmíval se nad svou trefou a dal se do jejího popisu: ”Anty odvedl perfektní práci, kdy vybojoval puk proti jejich dvěma obráncům, hodil to Novasovi dozadu, který to z jedničky poslal před bránu. Měli jsme trošku štěstí, což je ale u každého gólu, trefilo mě to do nohy a spadlo to tam. Jsem za něj strašně rád.”

Už ve Vsetíně měl útočník, který nedávno oslavil čtyřiadvacáté narozeniny, několik šancí. Premiérové branky se dočkal až proti Spartě a nezůstane to bez suvenýru. ”Mám puk, přivezl mi ho Anty. Určitě si ho schovám na památku, je to můj první gól v extralize.”

Spartě se sice podařilo ještě do konce první třetiny snížit, ale vítězství si slávisté ujít nenechali. Po gólu Stümpela ještě vše pojistil v 59.minutě při sparťanské power-play střelou do prázdné brány David Hruška, po výborné práci Vašíčka. Tomu to ale ulehčil hostující bek Karel Pilař, který v domnění, že se bude pískat zakázané uvolnění, přestal hrát. ”Já jsem slyšel už na modré čáře jasně od rozhodčího, jak řval, že to nebude icing. Tak jsem za tím valil a trošku mi pomohlo, že za tím nejeli a my jsme vlastně měli přečíslení na prázdnou bránu,” popisoval "Vašón" poslední gólovou akci večera, po které se střídačka Sparty hodně zlobila a nakonec dostala dvě minuty za zdržování hry.

Vašíček kromě gólu a asistence předvedl i jinak skvělý výkon, statný centr se jen těžko dal odstavit od puku a spoustu práce odvedl při napadání. Do extraligy vlétnul s chutí a už po utkání ve Vsetíně ho trenér Vladimír Růžička chválil. ”Určitě to potěší, ale každopádně jsme ten zápas ve Vsetíně nevyhráli a to je hlavní stránka věci. Je nás v kabině více než dvacet a dnes všichni předvedli stoprocentní výkon a tím jsme vyhráli. Není to o jednotlivcích, jestli hraje někdo dobře a vyhraje se. Musíme hrát týmově a díky tomu se vyhrávají zápasy,” nechtěl si skromný centr připisovat žádné větší zásluhy na vítězství. V neděli proti Spartě si docela dobře rozuměl v útoku s Davidem Hruškou a Milanem Antošem. Dá se říct, že se převtělil do role tahouna a nahradil tak zraněného kapitána Josefa Beránka. Ale pochvalu by po utkání se Spartou zasloužil celý tým. ”Anty s Hroudou hrají výborný hokej, silový jako já, takže si rozumíme a dneska nám to docela klapalo. Uvidíme co dál, jsou to oba výborní hráči a jsem rád, že tam s nimi jsem.”

Před zápasem bylo otázkou, kolik asi diváků přijde do Sazka Arény. Atraktivnost utkání, kdy se potkali dva velcí rivalové a přítomnost několika hvězd z NHL na obou stranách udělala své. I když nebylo vyprodáno, diváci určitě nemuseli návštěvy prvního domácího utkání Slavie v sezóně litovat. ”Hraje se krásně, když sem přijde tolik lidí. Já jsem strašně rád, že přišli. Myslím, že jsme předvedli dobrý výkon a doufám, že přijdou zas. Hokej je o to hezčí, když se hraje před takovouhle návštěvou,” nadchla Josefa Vašíčka atmosféra v Sazka Aréně. A věří, že se slávistům povedlo nalákat fanoušky i do dalších zápasů, kdy třeba nepřijedou tak atraktivní soupeři jako je Sparta. ”Doufejme, že ano. Já co jsem viděl za ty dva zápasy v extralize, tak musím říct, že soutěž bude hodně vyrovnaná a to je skvělé. Třeba Vsetín nikdo netipoval v tabulce někde nahoře, přitom hráli proti nám neskutečný hokej. Je jedno, kdo sem přijede, pořád to myslím bude pěkný hokej,” láká fanoušky do ochozů.

Žigmund Pálffy: Je třeba útočit a útočit, bušit do toho dál

Druhý zápas v “sešívaných” barvách odehrálo proti Spartě slovenské duo Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel. A určitě ani jeden z nich nešel na ledě přehlédnout. ”Byl to dost zajímavý zápas od začátku a bylo důležité, že jsme dali první gól a pak i druhý. Šli jsme do toho stále a neseděli jsme někde vzadu. Důležité bylo, že jsme udrželi vedení a hlavně, že jsme nezůstávali zalezlí na modré čáře jak to dělal minulý zápas Vsetín. Šance jsme měli po celý zápas,” spokojeně hodnotil duel Žigmund Pálffy.

Líbilo se mu i prostředí Sazka Arény, ve které hrál poprvé v životě a mohl tak srovnávat třeba s arénami v NHL. ”Já už jsem na takové prostředí zvyklý, v zámoří jsou také velké haly, ale bylo to zajímavé, hrát takto v Čechách. Sazka Aréna je krásná, hraje se tu dobře, ještě trochu vylepšit kvalitu ledu a bude to stoprocentní,” našel přecejen menší vadu na kráse. V 15.minutě se mohl za stavu 1:0 zapsat mezi střelce zápasu, když ho při úniku ve vlastním oslabení fauloval Hanzlík a rozhodčí nařídil bez váhání trestné střílení. Vyhlášený kanonýr, který nastřílel v NHL přes 300 branek, však proti Břízovi střelou mezi betony neuspěl. ”Otevřel mi tam hodně prostoru, potom zničehonic šel rychle dolů, čímž mě překvapil. Nebylo jednoduché jet trestné střílení, led byl dost špatný, tak jsem věděl, že musím vystřelit. Zvolil jsem asi špatnou alternativu a bylo to všelijaké, příště musím vymyslet něco jiného.” Jeden neúspěšný pokus ho podle vlastních slov nemůže rozhodit: ”Určitě ne, takové věci u nás nemůžou existovat.”

V prvním zápase ve Vsetíně nebyl stejně jako jeho “dvojče“ z útoku Jozef Stümpel ve své kůži, na ledě předvedli spíš jen pár náznaků svých skutečných kvalit. Kouč Vladimír Růžička je po utkání podržel a řekl, že potřebují ještě čas. Proti Spartě už několikrát rozjeli obávaný kolotoč, na ledě si rozuměli i se třetím spoluhráčem z útoku, Michalem Supem. Navíc pro Pálffyho to byl teprve druhý zápas po zranění, kvůli kterému nehrál až sedm měsíců. ”Tam je důležitá komunikace na ledě, když komunikuješ se spoluhráči, dobře se pohybuješ a bruslíš, tak vznikají šance,” přidal svůj postřeh k souhře asi momentálně elitní lajny Slavie Žigmund Pálffy. Ve 39.minutě se dočkala konečně i gólu. Pálffy předal puk Stümpelovi a ten ho neomylně poslal do sítě. První gólová akce “Králů” z L.A. ve slávistickém dresu. ”Jozef mi to nahrál do středu a věděl jsem, že půjde za mě, už to máme i takto nacvičené. Bylo důležité, aby to dostal na hokejku a potom už byl sám před bránou.” Gól na 3:1 pro Slavii těsně před odchodem do šatny po druhé třetině asi definitivně rozhodl o osudu utkání. ”Určitě, bylo to myslím minutu před koncem a trochu jsme je tím položili na kolena. Jak jsem říkal už předtím, je třeba útočit a útočit, musí se do toho bušit dál,” chválil výkon celého mužstva.

Pražské derby bylo pro něj něco nového, atmosféru bojů mezi dvěma velkými rivaly zažil na ledě poprvé, ale extra zvlášť ho to nechytlo. ”Nevím jak ostatní hráči, ale já to tak necítím, beru to jako zápas a šel jsem do toho na sto procent. Všechno co se děje na ledě, tam musí také zůstat a co se děje mimo led, to netřeba příliš vnímat,” narážel na prohlášení obou stran před začátkem sezóny. Nicméně výhra v derby má nejen pro fanoušky svůj význam a slávisté se můžou chlubit, že mají v nové sezóně zatím navrch.

V úterý do Pardubic

K dalšímu duelu pojedou slávisté v úterý do Pardubic, které zatím čekají na první vítězství. Po domácí porážce od Liberce podlehly stejným poměrem 2:5 i Vítkovicím. Zápas slibuje minimálně stejně kvalitní podívanou jako v neděli při derby. ”Pardubice jsou každý rok na tom velice dobře, hlavně doma hrají výborný, rychlý hokej. Měl jsem možnost je vidět hrát předloni při finále, když hrály se Slavií, tak jsem tam byl asi na dvou zápasech. Bude to velice těžký zápas, určitě tam bude zas spousta lidí, slyšel jsem, že tam je skoro na každý zápas vyprodáno a na to se těším,” prokázal dobrý přehled nejbližšího soupeře Josef Vašíček, pro kterého to bude první extraligový zápas v Duhové aréně.
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více