Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
20. září 2004

Po derby na obzoru další skvělá podívaná

Další ze zajímavých zápasů by mohlo přinést 5.kolo extraligy, do Pardubic přijedou slávisté. Všichni mají určitě ještě v paměti nezapomenutelné bitvy v play-off, mezi oběma kluby vyznávající společné červenobílé barvy vládne zdravá rivalita. Pardubice nevstoupily do sezóny v dobrém rozpoložení, oba své zápasy prohrály a proti Slavii budou chtít napravit především domácí zaváhání s Libercem. Slávisté zas navnadili své fanoušky výkonem v derby, proto neváhejte podpořit svůj oblíbený klub přímo v Duhové aréně. Úterní zápas začíná od 18 hodin.

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: František Výborný, Jiří Šejba
Největší úspěchy: Československo: mistr 1973, 1987, 1989; ČR: 2. místo: 1994, 2003
Posledních pět let: 8. > 6. > 5. > 2. > 5.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Ján Lašák, Petr Sýkora, Petr Průcha, Jiří Dopita, Milan Hejduk, Jan Bulis, Aleš Hemský

Představujeme tým HC Moeller Pardubice

Východočeský klub patří v posledních čtyřech letech k české hokejové elitě, co se týče zázemí klubu, podpory fanoušků, pěkného stadionu a výsledků především v základní části. Dlouhodobou soutěží většinou proplouvá suverénním způsobem, dvakrát za sebou jí vyhrál s velkým náskokem. Jenže kromě sezóny 2002/03 vždy pardubičtí hokejisté vypadli už ve čtvrtfinále. Největší stopy hořkosti však v Pardubicích zanechala Slavia, když v roce 2003 vyhrála v Duhové aréně sedmé rozhodující finále a domácí fanoušci natěšení na oslavy se titulu nedočkali. Poslední mistrovský zápis do klubové kroniky tak stále zůstává z roku 1989. V loňské sezóně měl mít tým z města perníku k celkovému vítězství možná nejblíže, do cesty se jim však postavili bojovně naladění chasníci z Plzně, proklouznuvší do play-off až na poslední chvíli z osmé příčky. Favorit svou úlohu nezvládl a v nechal sérii dojít až do posledního možného konce. V sedmém duele před vlastním publikem propadl a loučil se se sezónou o mnoho dřív, než kdokoliv v Pardubicích doufal. Generální manažer klubu Zbyněk Kusý si dokonce možnost vyřazení vůbec nepřipouštěl.

Po skousnutí šokujícího konce se samozřejmě začali hledat viníci neúspěchu. Mluvilo se o velkých změnách, což mělo potkat i některé opory týmu, které v sérii proti Plzni zrovna nezářily. Konec trenéra Miloše Říhy na pardubické střídačce byl asi nevyhnutelný, tým sice dovedl rok předtím do finále, ale na pohár si nesáhl. Bez fanfár odešla jedna ze žijících ikon Pardubic, Otakar Janecký. Nepotřebným se stala i brankářská jednička Adam Svoboda, která nakonec našla azyl v německém Norimberku. Poslední změnou byl odchod obránce Miroslava Dubna do Liberce. Většina hráčů se domluvila s vedením klubu na určitých zásazích do smluv směrem dolů, léto v Pardubicích proběhlo pod heslem - "uvědomění si kolektivní viny a poučení se do budoucnosti".

Dovede nový kouč Výborný tým k titulu?

Na trenérskou lavičku usedl František Výborný, který měl za sebou neúspěšné dvouleté působení v Litvínově. Předtím však vedl Spartu, se kterou došel dvakrát k mistrovskému titulu a má zkušenosti s vedením týmu plných hvězd, i proto si ho Pardubice vybraly. Jádro týmu už několik let zůstává v Pardubicích pohromadě, což je znát na sehranosti týmu, který má stále velký potenciál. Trenér Výborný si dal za hlavní úkol naučit hravé Východočechy disciplíně a přidat do hry více bojovnosti a srdíčka. Tedy devízy, díky kterým proti Pardubicím uspěla Slavia či Plzeň.

Uspěje nová brankářská jednička Ján Lašák?

Nejdůležitější změnou prošel v Pardubicích post brankáře. Na východ Čech přišla slovenská reprezentační jednička, Ján Lašák. Mistra světa z roku 2003 a vicemistra z předchozího šampionátu v Petrohradu, kde Slováci prohráli ve finále s českým národním týmem, budou provázet velká očekávání a může počítat s velkým tlakem na svou osobu. Jeden z nejlépe placených hráčů extraligy má za úkol dotlačit pradubickou “káru” až do cílové rovinky. Krýt záda mu bude zkušený Jaroslav Kameš, který přišel z Berouna a vrací se tak do extraligy. Obranné řady přišla vyztužit dvojice dnes už ex-znojemských Orlů, David Havíř a Jan Snopek. Do ofenzívy se povedlo Pardubicím ulovit jedinou posilu, Lubomíra Korhoně z Liberce.

Po dvou zápasech bez bodu

Teď už nebo nikdy, říkají si možná v Pardubicích. Jejich kritici by jim ale zas oponovali – to už jsme slyšeli několikrát. Různí experti či různá periodika pasují “Perníkáře“ i letos na samotný vrchol. V letošní sezóna však těžko předjímat, pod přílivem hráčů z NHL se můžou síly v extralize hodně proměnit. A v případě, že NHL třeba vůbec nezačne, můžou to mít pardubičtí hodně těžké. To už ostatně naznačily první dva zápasy, které skončily pro Pardubice porážkou. Překvapivý byl především úvodní duel v Duhové aréně, který skončil zaslouženou výhrou libereckých Bílých Tygrů v brance s Milanem Hniličkou. Stejný poměrem 2:5 podlehly Pardubice i o dva dny později Vítkovicím. Premiéra příliš nevyšla slovenské posile Lašákovi, v Ostravě pro zranění nenastoupil. V utkání se Slavií by tak mohli pardubičtí hokejisté mít nůž na krku, nutnost velí před vlastním publikem vyhrát.

Posily z NHL

Během výluky v NHL budou pardubický dres v extralize oblékat tři hokejisté, výhradně kluboví odchovanci. Nejzvučnější jméno má rozhodně křídelní útočník Milan Hejduk, hvězda týmu Colorado Avalanche. Elitní kanonýr NHL, který v sezóně 2002/03 jako jediný dal v soutěži 50 gólů a získal cenu Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, se chystá na brankáře v české extralize.Už teď jde z jeho nechytatelných střel strach. Měl by být i tahounem Pardubic, stejně jako v reprezentaci, kde by měl přebrat jednu z vůdčích rolí po odcházejících hráčů zlaté generace. Sám už má na svém kontě zlato z Nagana, k tomu zisk Stanley Cupu.

Hodně zkušeností ze slovutné NHL má i další forvard, Jan Bulis. Třetím do party je nejmladší ze zámořských posil, velký talent českého hokeje a útočník Edmontonu Oilers Aleš Hemský. V důsledku příchodu posil vznikl velký přetlak na pozicích útočníků, v prvních dvou zápasech se do sestavy nevešli hráči jako Pištek, Kudrna, Tvrdík, Rolínek, Korhoň či Razingar.

Vzájemné zápasy

- v play-off se oba týmy potkaly dvakrát. Čtvrtfinále 2002 vyhrála Slavia 4:2 na zápasy, o rok později ve finále zvítězila Slavia po skvělé sérii 4:3 na zápasy.
- oba týmy jsou spíš úspěšnějí na domácím kluzišti, co se týče zápasů v základní části. Slavia vyhrála venku naposledy v sezóně 2001/02, to ale hrály Pardubice v azylu na stadionu v Hradci Králové. Do stejné sezóny se datuje i poslední výhra Pardubic v Edenu, v poměru 2:1 po památném Tvrdíkově lobu z velké dálky.


Historická bilance v extralize
PARDUBICE - SLAVIA
Základní část:
38 17 - 6 - 15 113:103
Čtvrtfinále 2001/2002:
6  2 - 4 14:14
Finále 2002/2003:
7  3 - 4 16:16
Celkem:
51 22 - 6 - 23 144:143
Doma:
26 18 - 2 - 6
Venku:
25 4 - 4 - 17
Postavení v tabulce
 9. Slavia    2   1 - 0 - 0 - 0 - 1   5: 6  3
13. Pardubice 2   0 - 0 - 0 - 0 - 2   4:10  0
Co mají oba týmy společného
Z kádru Pardubic působili ve Slavii dříve Jan Snopek a Tomáš Divíšek, na soupisce Slavie žádný bývalý pardubický hráč nefiguruje.
Poslední zápasy
Pardubice - Liberec 2:5
Vítkovice - Pardubice 5:2
Vsetín - Slavia 5:1
Slavia - Sparta 4:1
Sestavy v minulém kole
Kameš - M. Sýkora, Mudroch, Novotný, Čáslava, Havíř, Pácal - Hemský, Blažek, Lubina - Hejduk, Dopita, Mikeska - P. Sýkora, Divíšek, Bulis - Kolář, Koukal, Průcha Franěk - Kadlec, Klouček, Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Kučera - Pálffy, Stümpel, Sup - Hruška, Vašíček, Antoš - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Duda, Krátoška, Tomica - Sobotka
Nejproduktivnější hráči
1. Petr Sýkora 2 - 2 + 0 = 2
2. Aleš Hemský 2 - 1 + 0 = 1
2. Petr Koukal 2 - 1 + 0 = 1
4. Jan Snopek 1 - 0 + 1 = 1
5. Tomáš Divíšek 2 - 0 + 1 = 1
5. Petr Průcha 2 - 0 + 1 = 1
5. Michal Sýkora 2 - 0 + 1 = 1
1. Josef Vašíček 2 - 1 + 1 = 2
2. Jan Novák 2 - 0 + 2 = 2
3. David Hruška 2 - 1 + 0 = 1
3. Milan Kopecký 2 - 1 + 0 = 1
3. Josef Stümpel 2 - 1+0 = 1
3. Marek Tomica 2 - 1 + 0 = 1
7. Milan Antoš 2 - 0 + 1 = 1
7. Dominik Graňák 2 - 0 + 1 = 1
7. Žigmund Pálffy 2 - 0 + 1 = 1
Brankáři
Ján Lašák 1 - 4.07 - 90.91
Jaroslav Kameš 1 - 5.00 - 83.87
Petr Franěk 2 - 3.00 - 88.24
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video