Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
22. září 2004

Poslední Třinec dalším soupeřem v Sazka Aréně

Při prvním utkání v Sazka Aréně se diváci bavili skvělým hokejem, nejinak by tomu mělo být v pátek, kdy do Prahy přijede Třinec. Oceláři po třech zápasech okupují poslední příčku bez zisku jediného bodu a děravá obrana dostala už sedmnáct branek. Právě proto ale nebudou lehkým soupeřem, přijedou s touhou odmazat nulu na svém bodovém kontě. Proti nim se postaví ve skvělé formě chytající Franěk, při střelecké chuti jsou slovenské hvězdy Pálffy a Stümpel. Utkání v Sazka Aréně začíná v pátek od 19 hodin, ve stejnou dobu začíná i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1929
Trenéři: Pavel Marek, Aleš Mach
Největší úspěchy: 2. místo v sezóně 1997-98
Posledních pět let: 6. > 9. > 8. > 4. > 8.
Internet: http://www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Jan Peterek, Richard Král, Radek Bonk

Představujeme tým HC Oceláři Třinec

Největším úspěchem severomoravského klubu je finále ze sezóny 1997/1998, kde už nestačil na Vsetín. V další sezóně získal Třinec bronzovou medaili, tím však úspěšná léta spojená především se silným partnerem, místními železárnami, skončila. Nyní už patří klubový rozpočet do středu extraligového pořadí (přibližně 80 mil.), ambice Ocelářů jsou ale stále vysoké. Čtvrtfinálový stín se jim však povedlo za posledních pět let překročit jen jednou, v sezóně 2002/03 srdnatě vzdorovali v semifinále Pardubicím a favorita zle potrápili.

Současnost

Výsledky a předváděné výkony Třince v přípravě nijak nenaznačovaly, že by tým měla v ostrém startu extraligy potkat krize. Po třech odehraných kolech však trenér Pavel Marek určitě nemůže být spokojen. Oceláři s bilancí tří porážek uzavírají tabulku s hrozivým skóre 6:17. Nevýrazné výkony brankářů, děravá obrana a nedůrazná koncovka – to vše trápí celek z blízkosti hranic s Polskem. V premiéře na domácím ledě nestačily ani čtyři branky navrátilce Peterka na znojemské Orly a Třinec prohrál trošku nešťastně 4:5. V dalším zápase si přijel do Litvínova pro výprask 1:8, který režírovaly domácí hvězdy z NHL Reichel, Ručínský a Škoula. Po šesté brance střídal Lakosila v třinecké brance junior Koutský. A v posledním vystoupení zas třinečtí hokejisté spíše sledovali Jaromíra Jágra, který se v kladenském dresu po deseti letech vrátil do extraligy. Česká hokejová superhvězda jednou asistencí přispěla k výhře Kladna 4:1.

Největší slabina třineckého kádru je asi na postu brankáře, přes veškerou úctu nepatří Vlastimil Lakosil ani Martin Vojtek mezi špičku extraligy. Dokáží sice v zápase zazářit, ale problém mají svůj výkon v dalších duelech zopakovat. Mnohdy jim v tom ale nepomáhá obrana, Oceláři jsou jako celý tým hodně ofenzivně ladění a tento charakteristický rys jim zůstává. Achillovu patu Třince mělo vyřešit hostování velkého brankářského talentu Marka Schwarze ze Sparty, ale ten dal nakonec přednost juniorské zámořské soutěži. Přes léto Třinec opustil slovenský bek Boris Žabka, který si to namířil právě do Slavie. Jako náhradu vedení klubu přivedlo trojici jeho krajanů – Martina Čakajíka z Liberce (dříve už v Třinci hostoval), Petera Podhradského z Pardubic a Miroslava Ďuráka z Českých Budějovic. Z hostování ve Slavii se vrátili dva hráči - obránce Tomáš Houdek zůstal, naopak útočník Marek Ivan se neprosadil do základní sestavy a po zkouškách na Slovensku nakonec zakotvil v britském týmu Nottingham Panthers.

Útočná družina kolem kapitána a lídra týmu Richarda Krále dostala další dvě posily, po úspěšných letech v ruské superlize se do Třince vrátil Jan Peterek (a hned v prvním zápase nasázel české reprezentační jedničce Vokounovi čtyři góly) a definitivně posílil Oceláře Zdeněk Skořepa, který byl v minulosti v Třinci hostem, ať už ze Slavie nebo z Litvínova. Jedinou ztrátou byl odchod Králova “dvojčete” Marka Zadiny, o kterého vedení klubu už nejevilo zájem a ten si to namířil do Vsetína. I tak zůstává ofenzivní síla týmu veliká – namátkou Janků, Melenovský, Pavelek, Pletka, Kucharczyk – a je třeba se mít na pozoru. Útočnou sílu zvyšují ještě posily z NHL…

Posily z NHL

Defenzivní řady přišel vyztužit urostlý zadák z Pittsburghu Penguins, Michal Rozsíval. Největší posilou je asi zkušený centr a donedávna ottawský Senátor, Radek Bonk. Zatím si ve třech zápasech připsal čtyři asistence. V třineckém dresu se mohl mistr světa z Vídně ’96 potkat se svým bývalým spoluhráčem z Ottawy, Martinem Havlátem, ale ten se nakonec dohodl se Znojmem a klub, ve kterém vstoupil do světa velkého hokeje, tak neposílí. Posledním hráčem, který během výluky v NHL přišel do Třince, je šikovný střelec Pavel Brendl. Juniorský mistr světa však někdy až příliš hřeší na svůj talent a pověst kanonýra se mu zatím v NHL nepovedlo potvrdit, hraje spíše na farmě. Ani v prvních zápasech za Třinec se mu nedařilo, v Litvínově hrál až ve čtvrtém útoku a proti Kladnu nenastoupil vůbec.

Vzájemné zápasy

- proti Třinci se slávistům v poslední sezóně 2003/04 vůbec nedařilo. Jako čerství mistři extraligy prohráli zahajovací zápas sezóny v Edenu 0:3 a z Třince si neodvezli ani bod (1:4, 1:3). Jedinou výhru získali v domácí odvetě (3:1).
- v play-off se oba týmy potkaly jednou, ve čtvrtfinále sezóny 1997/98 vyhrál Třinec sérii 3:2 na zápasy a postoupil až do finále, kde nestačil na Vsetín. Je to nejlepší umístění Třince v extraligové historii.
- v celkové bilanci je úspěšnější Třinec, platí že oba týmy vyhrávají více v domácím prostředí. V základní části během devíti sezón vyhrál Třinec venku pětkrát, Slavia na třineckém ledě jen třikrát.


Historická bilance v extralize
Slavia - Třinec:
Celkem:
41 16 - 4 - 21 113:128
Doma:
12 - 2 - 6
Venku:
 4 - 2 - 15 
Postavení v tabulce
 7. Slavia 3   2 - 0 - 0 - 0 - 1   7: 7   6
14. Třinec 3   0 - 0 - 0 - 0 - 3   6:17   0 
Co mají oba týmy společného
Ze soupisky Třince mají zkušenosti s působením ve Slavii Filip Štefanka, Tomáš Houdek a Zdeněk Skořepa. Z hráčů Slavie oblékal dříve třinecký dres Boris Žabka.
Poslední zápasy
Vsetín - Slavia 5:1
Slavia - Sparta 4:1
Pardubice - Slavia 1:2
Třinec - Znojmo 4:5
Litvínov - Třinec 8:1
Třinec - Kladno 1:4
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Kučera, Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Pojkar - Pálffy, Stümpel, Sup - Hruška, Vašíček, Duda - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Vondrka, Krátoška, Sobotka Lakosil - Rozsíval, Čakajík, Podhradský, Malinský, Houdek, Ďurák, Štefanka - Janků, Martynek, Hašek - Skořepa, Král, Pavelek - Melenovský, Bonk, Peterek - Bordowski, Polanský, Pletka - Kucharczyk
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Stümpel 3 2+1=3
2. Žigmund Pálffy 3 1+2=3
3. Jan Novák 3 0+3=3
4. Josef Vašíček 3 1+1=2
1. Jan Peterek 3 4+0=4
2. Radek Bonk 3 0+4=4
3. Marek Melenovský 3 0+2=2
Brankáři
Petr Franěk 3 - 2.33 - 92.31% Vlastimil Lakosil 3 - 5.36 - 85.98%
Vladislav Koutský 1 - 10.00 - 77.78%
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více