Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
24.9.2004

Dvoubodová poslední sekunda

6. kolo, pátek 24.9.2004, Slavia - Třinec
Slavia
3:2p
2:0, 0:0, 0:2 - 1:0
Třinec

Branky: 3. Jaroš (R. Dlouhý, Graňák), 20. Vašíček (Antoš), 65. Stümpel (J. Novák) - 45. Melenovský (Peterek), 48. Skořepa (Pavelek). Rozhodčí: Venglář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5. Bez využití . V oslabení: 0:1. Diváci: 4661. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Sestavy

Slavia

Franěk - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, F. Kučera - Pálffy, Stümpel, Sup - D. Hruška, Vašíček, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Duda, Krátoška, Sobotka.

Třinec

Lakosil - Hunkes, Malinský, Podhradský, Mezei, M. Rozsíval, Čakajík - Janků, R. Král, J. Hašek - Kucharczyk, Skořepa, Pavelek - Melenovský, Bonk, Peterek - Bordowski, Polanský, Pletka.

P r a h a - Druhé domácí utkání Slavie v Sazka Areně přineslo nefalšovanou dramatickou zápletku. Po převaze domácího týmu v první třetině, vyjádřené dvěma brankami, se hostům z Třince podařilo ve třetí části vyrovnat i díky trefě ve vlastním oslabení a utkání dospělo do prodloužení. V něm dokázal Jozef Stümpel, že hokej se hraje až do konce, a v čase 64:59 rozhodl o vítězství Slavie v nastaveném čase. Slovenský centr tak zařídil druhý vítězný gól v řadě.

Kdyby Slavia vyhrávala nad Třincem po čtyřiceti minutách 4:0, nikdo by se nemohl divit. Ale opět se potvrdilo, že 2:0 je ošidný výsledek. Tým spálí několik šancí a tím možnost zasadit soupeři definitivní ránu, soupeř vstřelí kontaktní gól a mužstvo se začne bát o výsledek. To přesně se stalo svěřencům Vladimíra Růžičky. Po většinu času dominovali utkání, ale pak stačil důraz Melenovského a přesná střela Skořepy a hrálo se prakticky od začátku. A aby zápletka příběhu byla ještě zajímavější, rozhodnutí přišlo v poslední sekundě prodloužení. Hrdinou tohoto okamžiku se stal Jozef Stümpel, který ukořistil pro svůj tým bod navíc.

Úvod zápasu byl sice oboustranně opatrný, ale již z první vážnější situace padl gól. V čase 2:03 Dlouhý našel nabrusleného Jaroše a navrátilec z Karlových Varů z pravého kruhu prostřelil Lakosila. Ve 4. minutě se pokusil zbavit puku Vašíčka Melenovský, jenže podařilo se mu to jen za cenu faulu. V přesilovce vystřelil nebezpečně Kučera, nikdo k dorážce se však nedostal. Ovoce nepřinesl ani tlak Stümpelovy formace a Melenovský se tedy mohl vrátit na led, aniž by jeho tým utrpěl újmu. V 7. minutě Kopecký na modré elegatně zpracoval puk a najednou byl sám před Lakosilem. Třinecký brankář ovšem stačil dobře vyjet a zmenšit Kopeckému střelecký úhel. Třinec vystrčil poprvé růžky až v 8. minutě. Po Králově příhře nastřelil Jiří Hašek tyčku! Na druhé straně se vzápětí po nezjištném pasu zpoza branky ocitl v gólové šanci Vašíček. Drtivý tlak domácích pokračoval. V 9. minutě nejprve Sup sám před Lakosilem minul, o chvíli později pouze provětral Lakosilovu výstroj Stümpel. Ve 13. minutě přišlo vyloučení Pavelka, přesilovka se Slavii tentokrát ale příliš nepovedla. Naopak po chybě v rozehrávce mohl trestat Peterek. Na konci 17. minuty měl na holi další gól Hruška, který stál sice v úhlu, ale měl před sebou odkrytou branku a ležícího Lakosila. Vincenta Lecavaliera však nenapodobil. Druhý gól v třinecké síti přišel nakonec až v poslední minutě první části. Uniknuvší Antoš sice ještě Lakosila nepřekonal, v čase 19:18 si ale kapitán Slavie spravil chuť. Po jím vyhraném vhazování se bezprostředně dostal k střele Vašíček a propálil vše, co měl v cestě.

Druhé dějství začínali domácí v oslabení, neboť půl minuty před první sirénou byl vyloučen Sup. Třinec však z početní převahy nevytěžil nic. Do šance se Oceláři dostali až ve 23. minutě a opět byl u toho Jiří Hašek. V předchozím případě si vzal Franěk na pomoc tyčku, tentokrát zmařil radost hostů skvělým zákrokem. O minutu později si na druhé straně vylámal zuby na Lakosilovi Hruška. Za další minutu se provinil Pletka vražením na hrazení a Pražané tak mohli hrát další přesilovku. V ní znovu zafungovala spolupráce Pálffy - Stümpel, Lakosil se však stačil včas přemístit. Po návratu Pletky na led trochu pocuchal nervy domácích fanoušků Franěk, jenž zaváhal při rozehrávce. Hned z protiútoku se řítil na Lakosila Vašíček - nedal. Diváky to ovšem nijak nevyvedlo z dobré nálady a kotel Slavie, stejně jako v minulém zápase se Spartou, rozjel mexickou vlnu. Nutno však dodat, že Sazka aréna byla tentokrát zaplněna o poznání méně. Ale zpět k dění na ledě. Ve 29. minutě ujel obraně soupeře Pálffy, jenže zafungovala poslední třinecká instance v podobě Lakosila. V polovině zápasu dostal možnost vyniknout i Franěk, jenž zlikvidoval šanci Melenovského. Ve 33. minutě přišly zajímavé momenty na obo stranách. Nejprve pálil z dobré střelecké parkety Stümpel, vzápětí se ocitl v podobné pozici před Fraňkem Pletka. V obou případech však byli střelci neúspěšní. V 36. minutě byl vyloučen Hašek za podražení, ovšem početní převaha Slavie skončila předčasně, neboť po dvaceti sekundách následoval Pletku Žabka. Tečkou za druhou částí byla bomba Kadlece v poslední minutě, která rozezvučela tyčku Lakosilovy svatyně!

Třetí dvacetiminutovku odstartovali lépe Oceláři. Hned od jejího úvodu si vytvořila tlak Králova formace. Poté následovaly šance Peterka a Melenovského. Tlak Třince mělo přerušit vyloučení Bonka, přesilovka však pro domácí neskončila vůbec dobře. Deset sekund před návratem Bonka z trestné lavice zaváhala Slavia při rozehrávce ve vlastním obranném pásmu, ke kotouči se dostal Melenovský a pod padajícím Fraňkem ho poslal do sítě. V čase 47:03 již bylo vyrovnáno! Průnik po pravé straně zakončil dělovkou do šibenice Skořepa. Po vyrovnání žádný z týmů nechtěl udělat chybu, a tak atraktivní hokej se na chvíli vytratil. Zápas i přes závary a šance na obou stranách nakonec dospěl do prodloužení.

V nastaveném čase měli více chuti Oceláři. V 61. minutě se Králova střela odrazila zpátky před Fraňka a byla z toho málem polízanice. Poté přišly dva nepříjemné momenty. Po střetu se soupeřovými hráči museli v krátkém rozmezí odejít do kabiny s krvavými šrámy Antoš a Pálffy. Když se již diváci zvedali pomalu ze sedadel a vypadalo to, že oba týmy se rozejdou smírně, vyslal mazácky Novák do sóla Stümpela a centr prvního útoku Slavie zavěsil pod víko. Do konce v tu chvíli zbývala jediná sekunda, takže hala mohla vybuchnout nadšením.

Statistický koutek

Statistiky zpracoval: Jan Beneda
Střely na bránu + mimo
Slavia
Antoš 3+1
Dlouhý 1+0
Duda 3+0
Graňák 0+0
Hruška 5+1
Jaroš 2+0
Kadlec 3+0
Klouček 1+0
Kolařík 2+0
Kopecký 3+3
Krátoška 1+0
Kučera 3+0
Novák 4+0
Pállfy 2+1
Pojkar 0+0
Sobotka 1+0
Stümpel 4+1
Sup 6+1
Vašíček 3+0
Žabka 2+2
Statistika vhazování
Slavia
Antoš 1:0
Duda 0:1
Jaroš 0:1
Kopecký 2:2
Krátoška 2:3
Stümpel 18:16
Vašíček 13:10
celkem 36:33
úspěšnost 52 %
Brankáři
Slavia Třinec
Franěk 92,59 %
zásahy 25
góly 2
Lakosil 93,88 %
zásahy 46
góly 3
Nejlepší hráči
Slavia Třinec
VAŠÍČEK
Hruška
Stümpel
SKOŘEPA
Melenovský
Lakosil
Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): "V úvodu zápasu jsme měli jasně navrch, o čemž svědčí i poměr střel 17:5. Škoda, že jsme ale poté polevili, dovolili soupeři dostat se do zápasu a ztratili jsme body. Se štěstím jsme poté v prodloužení získali alespoň jeden zpět a trochu to dohnali. Klukům musím ale poděkovat za bojovnost."

Pavel Marek (Třinec): "My jsme dnes samozřejmě šťastní za bod. V minulých zápasech se nám hodně nedařilo a hra nám nešla. Dnes to s námi taky v úvodu nevypadalo dobře, Slavia nás přehrávala. Ale postupně jsme se zlepšovali a myslím si, že ve třetí třetině jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem. Doufáme, že nyní bude naše hra lepší. Musím tým pochválit za to, že se za stavu 2:0 dokázal vzchopit. Mezeie jsem získali do týmu na poslední chvíli. Dnes přijel z Nitry a jel rovnou na zápas. Ani s námi netrénoval. S jeho výkonem jsem ale spokojen a určitě, až se rozehraje, bude ještě lepší.

Autor Lukáš Hykš, Jan Chlubna
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více