Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. září 2004

Po delší době opět na Horáckém stadionu

Původně měla sezóna začít pro Slavii duelem v Jihlavě, ale kvůli Světovému poháru byla první dvě kola odložena a tak přichází na řadu až teď, po pěti odehraných zápasech. Po delší době se tak Slavia představí na Horáckém stadionu, domovském stánku HC Dukla Jihlava. Klub se slavnou minulostí se do extraligy vrátil po pěti letech strávených v 1.lize. Úterní zápas začíná od 17:30, ve stejnou dobu začne i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1956
Trenéři: Petr Fiala, Petr Vlk
Největší úspěchy: Československo: mistr ligy 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1974, 1982, 1983, 1984, 1985, 1991; ČR: 8. místo v sezóně 1995-96
Posledních pět let (1.liga): 1. > 3. > 2. > 2. > 1. (postup do extraligy v baráži s Českými Budějovicemi)
Internet: http://www.hcdukla.cz
Hvězdy týmu: Petr Buzek, Oldřich Bakus, Roman Hlouch

Představujeme tým HC Dukla Jihlava

Dvanáctinásobný mistr ligy, pětinásobný vítěz Spenglerova poháru, osm účastí ve finále PMEZ – tak by zněl výčet úspěchů jednoho z nejslavnějších klubů československého hokeje. Dukla v minulosti hodně těžila ze svého statutu armádního celku, jihlavský dres oblékaly skutečné hráčské veličiny. Na všechny trofeje však pomalu usedá prach, fanouškům letos k bouřlivým oslavám stačil už “jen pouhý“ návrat do extraligy. Z nejvyšší soutěže vypadli jihlavští hokejisté v sezóně 1998/99, kdy prohráli baráž se znojemskými Orly. Celých pět let trvalo než se zase Jihlava, která každoročně patřila v 1.lize ke špičce a vždy jí chyběl krůček nebo dva k postupu, aby se vrátila do nejvyšší soutěže. Letos jí k tomu nahrála i špatná forma Českých Budějovic, které v baráži suverénně přejela 4:0 na zápasy. Předtím však musela ještě podstoupit pětizápasovou bitvu ve finále play-off 1.ligy proti Berounským Medvědům. Horácký stadion tak opět zažil vlnu radosti a topil se v euforii, srovnatelnou s atmosférou při oslavách titulu. Naposledy se z něj Dukla radovala ještě za časů federální ligy v roce 1991.

Už během svého předchozího působení v české extralize patřila Jihlava ke klubům spíše se skromnými ekonomickými podmínkami, šla cestou výchovy vlastních odchovanců než nákupem drahých hvězd. Dukla rozhodně ani nyní nepatří k nejbohatším klubům v extralize (musí si vystačit snad s nejnižším rozpočtem, který dělá něco kolem 40 mil.), nedisponuje zástupem vlivných sponzorů. Navíc jí vše komplikuje situace kolem Horáckém stadionu, který nemá město v osobním vlastnictví a klub tak musí majiteli platit docela velkou částku za pronájem. Navíc majitel SK Jihlava se o stadion příliš nestará a stařičký stadion, který zažil tolik památných bitev, tak chátrá. Dokladem toho byl zápas 5.kola s Plzní, který provázely výpadky s proudem. Podobné problémy už by se ale neměly opakovat.

Vstup do sezóny

Většina periodik a expertů prorokuje Dukle barážovou koncovku sezóny. Tým bez větších individualit v porovnání s ostatními mužstvy to bude mít asi těžké, zatímco ostatní kluby posilovaly o několik hráčů z NHL, Jihlava se může spolehnout jen na navrátilce Petra Buzka. Nováčkovské nadšení, velká bojovnost a srdíčko na správném místě – takové budou největší vklady jihlavských hokejistů do extraligových bojů. Poznali to na své kůži už hráči Litvínova. Návrat do extraligy po pěti letech si Dukla lepší přát nemohla. Na svém ledě a před televizními obrazovkami porazila “Chemiky“ i se všemi jejími hvězdami z NHL 1:0. Zápas měl dva hrdiny – brankáře Suchana, který při své premiéře vychytal nulu a střelce jediné branky Rytnauera, pro kterého to byl zas první gól v nejvyšší soutěži.

V dalších čtyřech zápasech už však Dukla poznala, že jí nečeká žádná procházka “růžovou zahradou“ a na válcování soupeřů v 1.lize bude muset zapomenout. V obou zápasech venku – v Liberci a proti Vítkovicím – vždy dostala pět branek, prohrála i doma s Plzní. Až v 6.kole přišel další bodový zisk, když remizovala s úřadujícím mistrem ze Zlína 2:2 po gólech Devečky a Mareše. I tento výsledek naznačuje, že klub z Vysočiny nehodlá nikomu dát body zadarmo.

Tým spoléhá především na Jaroslava Suchana, hrdinu baráže proti Českým Budějovicím. Parťáka mu dělá od letošní sezóny Lukáš Hronek, který je v Jihlavě na hostování ze Slavie. Trenérská dvojice Petr Fiala – Petr Vlk (ještě nedávno kapitán Jihlavy) zatím oba brankáře v sestavě točí a dává jim šanci rovným dílem. V obraně jsou známá především dvě jména – mistr světa z Petrohradu 2000 Petr Buzek, jehož kariéru ohrozila vážná autonehoda, ale i tak se dokázal prosadit do NHL a čtyřiatřicetiletý Petr Kuchyňa, někdejší reprezentant s mnoha zkušenostmi ze zahraničí. Na Slovensku získalo vedení další dvě posily – z Nitry přišel Martin Zajac a z Liptovského Mikuláše Dušan Devečka. Na hostování do týmu přišli ještě Lukáš Chmelíř (Vítkovice) a Jiří Dobrovolný (Plzeň).

O góly se má postarat především první útočná řada, kterou vede kapitán Oldřich Bakus a na křídlech má střelce Aleše Padělka a Ladislava Rytnauera. Z Liberce přišel tým posílit třetí Slovák do party Rudolf Verčík, z Vítkovic na hostování bývalý kapitán juniorské reprezentace Petr Vala. Ke zkušeným útočníkům patří Jiří Jantovský, který má v extralize odehráno už osm sezón. Kromě něj mají více zkušeností z útočníků ještě Padělek a Vala, ostatní doteď extraligu jen okusili nebo jsou úplnými nováčky. Zajímavou posilou by se mohl stát urostlý forvard Karel Mošovský (návrat po letech v nižších zámořských soutěžích), který však do bojů zatím nezasáhl kvůli zranění. Těsně před začátkem soutěže přišel na hostování mladý karlovarský talent, Vojtěch Polák.

Pohled na zápas z kabiny Slavie

Josef Vašíček, útočník (5 - 2+1 = 3): "Budeme hrát stále stejně. Já si myslím, že hokej nehrajeme špatný, že po taktické stránce hrajeme dobře, ale musíme zlepšit zakončení. Chce to trochu více klidu. Hrajeme dobře, ale bohužel nedáváme góly. Musíme se více soustředit na hru a mít tak větší klid na zakončení."

Jiří Kalous, asistent trenéra, po nešťastné porážce s Kladnem 0:1:"Tým je zkušený, je vnitřně silný a my se teď budeme soustředit na další utkání v Jihlavě. Do Jihlavy jedeme jako na každý jiný zápas s tím, že utkání chceme vyhrát, vyhrát tříbodově a pro to uděláme maximum, jako v každém utkání." Slavii stále bude chybět kapitán Beránek (po operaci menisku) a pravděpodobně i Marek Tomica (pohmožděné rameno), který v Jihlavě s hokejem začínal.

Vzájemné zápasy

- nejvyšší výhra Slavie: doma 7:0 (sezóna 1998/99).
- nejvyšší výhra Jihlavy: venku 6:2 (sezóna 1994/95).



Historická bilance v extralize
Jihlava - Slavia:
Celkem:
18 4 - 5 - 9 57:69
Doma:
2 - 1 - 6
Venku:
2 - 4 - 3
Postavení v tabulce
 7. Slavia   5   2 1 0 0 2   10:10   8
12. Jihlava  5   1 0 1 0 3    7:16   4
Co mají oba týmy společného
Zkušenosti s působením v Jihlavě mají František Kučera, Milan Antoš a Marek Tomica. V kádru Jihlavy je na hostování ze Slavie Lukáš Hronek, krátce také působil v Edenu Jiří Jantovský.
Poslední zápasy
Jihlava - Litvínov 1:0
Liberec - Jihlava 5:1
Jihlava - Plzeň 2:4
Vítkovice - Jihlava 5:1
Jihalava - Zlín 2:2
Vsetín - Slavia 5:1
Slavia - Sparta 4:1
Pardubice - Slavia 1:2
Slavia - Třinec 3:2pp
Kladno - Slavia 1:0
Sestavy v minulém kole
Hronek - Ficenc, Buzek, Kuchyňa, Dobrovolný, Punčochář, Devečka, Zajac, Malena - Padělek, Bakus, Rytnauer - Čachotský, Mareš, P. Altrichter - Polák, Vala, Verčík - Hlouch, Havel, Šmarda Franěk - Kadlec, Kučera, J. Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Klouček - Pálffy, Stümpel, Sup - D. Hruška, Vašíček, Antoš - Duda, Krátoška, Sobotka - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Dušan Devečka 5 2+0=2
2. Ladislav Rytnauer 5 1+1=2
2. Jaroslav Mareš 5 1+1=2
2. Oldřich Bakus 5 1+1=2
5. Petr Vala 5 0+2=2
1. Josef Stümpel 5 3+1=4
2. Jan Novák 5 0+4=4
3. Josef Vašíček 5 2+1=3
4. Žigmund Pálffy 5 1+2=3
5. Milan Antoš 4 0+2=2
6. Dominik Graňák 5 0+2=2
Brankáři
Jaroslav Suchan 3 - 3.00 - 91.00
Lukáš Hronek 2 - 3.36 - 92.55
Petr Franěk 5 - 1.97 - 92.91%
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více