Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
30. září 2004

Radek Duda: Víme, že máme nedostatky v koncovce

P r a h a - Na jeho návrat po ročním působení v ruské superlize byla zvědavá celá extraliga. Radek Duda je typem hráče, který rozděluje hokejový národ na dvě poloviny - má své fanoušky stejně jako kritiky. Během úvodních šesti zápasů nové sezóny však jakoby zůstával v pozadí. Na dobré náladě a chuti do hry mu to však neubírá. "Hokej je týmová hra, počítají se body týmu," říká na adresu své zatím nulové bodové sbírky ve statistikách.

V pátek máte volno, zápas se Znojmem byl odložen. Po docela náročném úvodu extraligy, kdy všechny týmy odehrály ve 12 dnech 6 utkání, přišlo vám pár dní volna vhod?
Já jsem spíše herní typ, pro mě je lepší, když zápasy rychle ubíhají a hraje se pořád. Je mi to jedno. Určitě by ale bylo dobré, když odehraješ špatný zápas nebo prohraješ, tak co nejdříve na to zapomenout a soustředit se na nový zápas.

Loni jsi tady nebyl, takže si nezažil špatný začátek sezóny, kdy Slavia čekala na výhru do 7.kola. Letos je to určitě lepší, po šesti zápasech máte osm bodů, ale i tak by se dalo vytknout pár chyb ve hře a hlavně střelecké trápení...
Pořád víme, že máme nedostatky v koncovce. Na ty šance kolik jich máme, tak jsme málo produktivní. Začíná to ale u každého hráče, že ví jaké má nedostatky a co musí zlepšit. Soutěž se teď rozbíhá a budeme zápas od zápasu lepší a lepší.

Trenér Vladimír Růžička říká, že hrajete docela hezký hokej, ale o to zas tak nejde, chce především výsledky. Jak se zapomíná na porážky v zápasech, ve kterých vás soupeř herně nepřevyšoval?
Tak třeba zápas v Jihlavě, nehráli jsme tak špatně, ale Jihlava byla zarputilá, pořád nás drželi a hákovali. Nakonec se smála ona a měla tři body doma. A my jsme odjeli s prázdnou.

Co ty osobně, nečekal si od sebe víc? Po šesti zápasech nemáš na svém kontě zatím žádný bod...
Určitě, ale záleží na tom kde hraješ, když nedostáváš tolik ice-timu, tak se trápíš. Samozřejmě chceš dávat góly, ale jsou chvíle, kdy ti tam nepadá nic. Chce to dostat se do zápasového tempa, hrát pravidelně a body přijdou.

Jak dlouho ses srovnával s tím, že po příchodu hráčů z NHL nedostáváš tolik prostoru na ledě a hraješ ve třetím či čtvrtém útoku?
Jasně, přijdou jiní hráči a je na trenérovi, kam tě dá, pořád se snažíš hrát pro tým. Když máš méně času na ledě, tak je těžší dělat body. Samozřejmě i tak si vytvoříš šance a je na tobě, jak s nimi naložíš. Koncovka musí být lepší. Ale musí se to brát především v ohledu, že trenér je od toho, aby tě dal kam myslí, že to bude nejlepší a tam musíš podat stoprocentní výkon a odevzdat všechno týmu. Hokej je týmová hra, počítají se body týmu.

Nechybí ti na ledě zraněný kapitán Josef Beránek, se kterým sis v minulosti rozuměl ve Slavii i v reprezentaci?
Pro nás je to určitě citelná ztráta, jak v kabině tak i na ledě. Je to výborný hráč a parťák. Pro celou Slavii je to velká škoda, takže my se těšíme až se dá do kupy, začne co nejdříve trénovat a hrát.

V pražském derby proti Spartě sis poprvé vyzkoušel, jaké je to hrát v Sazka Aréně. Jaký na tebe udělala dojem svým prostředím a atmosférou?
Při derby to určitě nebylo špatné a i zápas s Třincem byl dobrý, přišla ještě poměrně slušná návštěva. Všechno se to bude odvíjet od nás, jak budeme hrát. Lidi jsou navíc zvědaví, jak to tam vypadá, přijdou do pěkného prostředí. Myslím, že zatím chodí i dost fanoušků. Chce to vydržet, aby naše výkony šly ještě nahoru a pak věřím, že si najde cestu do Sazka Arény co nejvíce lidí.

Otázka na závěr – k hokeji v Sazka Aréně patří i obří kostka, na které při zápasech probíhá zajímavý doprovodný program. Novinkou je především sličná blondýna, která se objevuje jen na obrazovce na různých místech v hledišti, na střídačce či na brance. Všimnul sis toho také a co na to říkáš?
Tam nekoukám vůbec (smích). A že někdo z hráčů říkal, že tam občas koukne? To jsou asi hladoví vlci (smích). Hokej je šou pro lidi, musí se jim dát maximální komfort a zábava, za kterou si zaplatí. Takže je to určitě příjemné zpestření a dobrý nápad.

Díky moc za rozhovor.

(Pozn.: Po čtvrtečním tréninku věštil Radku Dudovi spoluhráč David Hruška, že v neděli proti Liberci vstřelí hattrick. Uvidíme, jestli mu předpověď vyjde či ne).

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více