Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
10. října 2004

Prvoligové okénko

P r a h a - Hokejoví fanoušci si libují, extraliga získala díky přílivu hvězd z NHL na atraktivitě a její kvalita se zvedla. Pro některé hráče to však přineslo i negativní důsledky, nezbylo na ně místo v sestavě. Aby nevypadli z herního rytmu, odcházejí na hostování či střídavý start do 1.ČP ligy. To je příklad i několika mladých slávistů, jejichž přehled uvádíme v následujícím článku. V Mladé Boleslavi si např. výborně vede brankářská dvojka Slavie Lukáš Musil.

Na čele tabulky je po 12.kolech ambiciózní celek z Ústí nad Labem. Severočeši budou asi největším soupeřem ještě loni extraligových Českých Budějovic v boji o místo v baráži. Zatím jsou Ústečtí "Lvi" o bod první před souborem Jihočechů, v jejichž dresu nastupují i posily z NHL Radek Martínek, Dvořák a Prospal. Na výborném vstupu Ústí do soutěže má podíl i útočník Petr Jelínek, který má zkušenosti se zámořskou juniorskou soutěží. Ve dvanácti zápasech zatím nasázel do branek soupeřů pět gólů, je druhým nejlepším střelcem týmu a v klubové produktivitě stačí jeho bilance 5+1 na čtvrté místo.

Skvěle si vede i Hradec Králové, který je se 26 body na třetím místě. Ke dvěma zápasům nastoupil za Východočechy už i útočník Roman Červenka, který loni odehrál za Slavii v extralize celkem 23 utkání. Letos už stihl v 1.lize vstřelit jeden gól a na jeden přihrát.

Největší zastoupení mají mladí slávisté v Mladé Boleslavi. Klub z města známé automobilky je zatím na osmé příčce. Na hostování je v týmu obránce Jiří Drtina, na střídavý start odehrál za Boleslav šest zápasů další bek David Pojkar, který se zpočátku sezóny nevešel do sestavy Slavie. Podobný problém teď potkal pravé křídlo Petra Jaroše (foto), který má po čtyřech zápasech na svém kontě jeden gól.

Výborně si vede brankář Lukáš Musil, který vychytal v sedmi zápasech Mladé Boleslavi pět vítězství. V přípravě v dresu Slavie překvapil trenéry, kteří se nechali slyšet, že z postu brankářské dvojky dostane šanci i v soutěži. Na svou premiéru v extralize však nebude dvacetiletý gólman vzpomínat příliš rád, v Jihlavě dostal pět branek a Slavia prohrála 2:6. Podle procentuální úspěšnosti je druhým nejlepším brankářem 1.ČP ligy, nadále také kryje ve Slavii záda Petru Fraňkovi ze střídačky. V jednom utkání nastoupil za Mladou Boleslav i další gólman spojený se Slavií, Petr Hynek.

Tříčlenné zastoupení má Slavia v týmu Berounských Medvědů. Loňské velké překvapení a účastník finále 1.ČP ligy se zatím trápí, ale na jedenáctém místě ztrácí na play-off zatím jen tři body. V obraně má své pevné místo bývalý kapitán slávistické juniorky Petr Braniš, který nastupuje v jedné dvojice s legendárním bekem a dlouholetým reprezentantem Bedřichem Ščerbanem. Pravidelně hraje i útočná dvojice Petr Kukla - Michal Borovanský, které patří dokonce místo v první řadě. Kukla si zatím připsal pět bodů za gól a čtyři asistence, Borovanský vstřelil tři góly. Z lavičky vede "Medvědy" spolu s Otakarem Vejvodou starším Petr Novák, bývalý a úspěšný kouč juniorky resp. dorostu Slavie.

Obranné řady mužstva z Kadaně přišel po Lukáši Špeldovi vyztužit i Ondřej Staněk (foto), který se předtím nedostal do základní sestavy Ústí nad Labem. Dvacetiletý obránce odehrál za Slavii v extralize 48 zápasů s bilancí 3 góly a 2 asistence, letos ale na něj nezbylo místo v sestavě, i kvůli výluce v NHL. Kadaň je zatím ne sedmém místě, překvapila výhrou 2:1 v prodloužení v Budvar Areně nad favoritem z Českých Budějovic.

Na posledním místě se krčí se 6 body tým IHC Písek, stejně je na tom i Třebíč. V dresu Jihočechů nastupuje obránce Jiří Svoboda, který v jedenácti zápasech nebodoval a na svém kontě má devět minusových bodů. Moc spoluhráčů na tom ale lépe není.

Statistiky po 12.kole

Ústí nad Labem
Petr Jelínek (U)     12 - 5+1 - 6   2  4
Hradec Králové
Roman Červenka (U)    2 - 1+1 - 2   1  0
SK Kadaň
Lukáš Špelda (O)     10 - 0+2 - 2   0  24
Ondřej Staněk (O)     4 - 0+1 - 1  -1  14
Mladá Boleslav 
Jiří Drtina (O)       9 - 0         5  2
David Pojkar (O)      6 - 1+1 - 2  -2  12
Petr Jaroš (U)        4 - 1+0 - 1  -1  2 
Berounští Medvědi
Petr Braniš (O)      12 - 0+1 - 1  -1  10
Petr Kukla (U)       12 - 1+4 - 5   2  10
Michal Borovanský(U) 10 - 3+0 - 3   0  2
IHC Písek
Jiří Svoboda (O)     11 - 0        -9  12  

Brankáři:
Lukáš Musil     7 - 424 - 14 - 235 - 1.98 - 94,38
Petr Hynek      1 - 30  -  1 - 13  - 2.00 - 92,86  
Vysvětlivky: u hráčů v poli - zápasy, góly, asistence, body, +/-, trestné minuty. U brankářů - zápasy, minuty, inkasované góly, počet zásahů, průměr branek na zápas, procentuální úspěšnost.
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více