Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
11. října 2004

Domácí trojboj začne pro Slavii duelem s Orly

Většina klubů bude mít v úterý volno, jen Slavii čeká dohrávka 8.kola proti Znojemským Orlům. Po vydařeném víkendu určitě stouplo slávistům sebevědomí, na rozebrání "Chemiků" navázali vítězstvím v ostravské ČEZ Areně nad Vítkovicemi. Utkáním proti Orlům navíc začne pro Slavii série tří domácích zápasů v řadě, která jí čeká v tomto týdnu. Po dosavadních skvělých výkonech v Sazka Areně je to šance vyšplhat v tabulce ještě výš, zatím Slavii patří pátá příčka. Ale pozor! Orly přivezou všechny svá zámořská esa - brankáře Vokouna a útočníky Eliáše s Havlátem. Diváci se tak mají opět nač těšit. Utkání začíná od 19:00, stejně jako náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1933 jako TJ Sokol Znojmo, odbor kanadského hokeje
Trenéři: Leoš Zajíc, Milan Kastner
Největší úspěchy: 5. místo (2001)
Posledních pět let: 9. > 5. > 7. > 8. > 6.
Internet: www.hcorli.cz
Hvězdy týmu: Tomáš Vokoun, Patrik Eliáš, Martin Havlát, Peter Pucher, Marek Uram, Tomáš Kucharčík

Představujeme tým HC JME Znojemští Orli

Historie - pět let v extralize

Znojemští Orli vstoupili do extraligy před pěti lety, když v baráži poslali o soutěž níže Duklu Jihlava. Jen v prvním svém roce chyběl klub ze známého vinařského kraje v play-off, na výraznější úspěch však stále čeká. V sezóně 2000/01 sice skončil po základní části na skvělém druhém místě, ale v play-off se mu stala osudná Slavia, která Orlům nepřistřihla křídla naposledy. Prolomit bránu vedoucí do semifinále se nepovedlo Orlům ani o rok později proti Zlínu, když o jejich osudu rozhodl až poslední sedmý zápas a gól Lešky v prodloužení.

Je tu rok 2004 a na scénu se do Hostan Arény vrací “černá můra” ze Slavie Praha. Znojmu, i když mělo proti Slavii stejně jako před třemi roky výhodu domácího prostředí v sedmém rozhodujícím zápase, zbyly po prohraných nájezdech znovu jen oči pro pláč. I proto není tým Vladimíra Růžičky ve Znojmě příliš oblíbený.

Letos budou mít hokejisté, kteří ve svých začátcích v extralize nosili na prsou velkého orla, šestý pokus. Díky výluce v NHL neobyčejná sezóna je očekávána na jihu Moravy s velkými nadějemi. Zůstaly oba ofenzivní klenoty Uram a Pucher, navíc přišly atraktivní posily ze zámoří. Do dalších bojů ale vyrazili Orli s novým koučem – Pavla Pazourka nahradil Leoš Zajíc, který k týmu přešel od mládeže.

Posily ze zámoří

Prostředí v “orlím hnízdě“ působí hodně sympaticky, vedení nejde cestou budování milionářského klubu, ale ambice rozhodně nechybějí. Orli díky svému ofenzivnímu stylu patří k atraktivním a nebezpečným soupeřům, dokážou však už i přitvrdit, což v minulosti nebývalo u Orlů zvykem. Během výluky v NHL se prezidentovi klubu Vlasákovi a sportovnímu manažerovi Dočekalovi povedlo přilákat skutečné osobnosti. Orlí klec hájí česká reprezentační jednička Tomáš Vokoun, zadní řady získaly na síle díky příchodu ofenzivně laděného beka Karla Rachůnka.

Pár zápasů si fanoušci museli počkat na útočné duo Patrik Eliáš a Martin Havlát. Zástupci střední generace by měli patřit k příštím lídrům národního týmu, své kvality už dostatečně prokázaly v NHL, kde září v klubech New Jersey Devils respektive Ottawa Senators. Oba kamarády zdobí na ledě i mimo něj obrovská bezstarostnost a hravost, jejich technické kousky a kombinace se divákům musí líbit. Havláta přivedla do Znojma především šance zahrát si s Eliášem, jeho práva v české soutěži totiž vlastnil Třinec, kde Havlát vstoupil do velkého hokeje pod koučem Hadamczikem. Vedení Orlů tak muselo za práva na Havláta vydat slušnou sumu peněz.

Situace v brankovišti

Ještě v době, kdy nebylo jisté zda-li skutečně začne výluka v NHL, sehnalo si Znojmo novou brankářskou jedničku. Dubovi totiž skončilo hostování ze Sparty, vedení klubu jako náhradu vzalo dalšího gólmana se sparťanskými kořeny. Ověnčen ziskem mistrovského titulu přišel z Trenčína Petr Přikryl. Zatím však dostal šanci jen v jednom zápase proti Liberci (4:7), které jemu ani mužstvu nevyšlo a byl v jeho průběhu střídán. V době, kdy si po náročné sezóně (boje o Stanley Cup s Nashvillem, MS, Světový pohár) dopřával dvoutýdenní odpočinek Tomáš Vokoun, zaskočil za v současnosti gólmana č.1 u nás Robert Slávik. Vokounovi se úvod sezóny vydařil, dovedl Orly k vítězství v Třinci i nad Karlovými Vary, pak už však tak nezářil. Ve statistikách byste ho dokonce hledali v popředí jen marně, ale v posledních zápasech už Vokoun dokazoval, že je velkou osobností na svém postu. Sám sympaticky přiznal, že českou extraligu zprvu podcenil, ale pomalu se dostává do své obvyklé formy.

Další změny v kádru

Zadní řady sice přišly před sezónou o opory Davida Havíře a Jana Snopka (oba Pardubice), ale mezery se podařily velice dobře zaplnit. Kromě produktivního Rachůnka se vrátil ze zámoří do Čech Radim Bičánek, z Ameriky posílil Orly i další důrazný bek, Slovák Branislav Kvetan. Posily přišly i do útoku, po čtyřech úspěšných letech ve Finsku se vrátil do extraligy Tomáš Kucharčík, mistr světa z Norska 1999 a bývalý slávista. V týmu HPK Hämeenlinna se z něj stala jedna z největších hvězd celé finské ligy. Návrat do Znojma po ročním působení v Ilves Tampere nahlásil útočník s příznačným jménem Marek Vorel. Z Českých Budějovic přišel subtilní, ale rtuťovitý Zdeněk Ondřej, po roce provázeném zranění našel nové působiště na jihu Moravy Ivan Rachůnek, který se tak znovu potkal v jednom týmu se svým bratrem.

Složení útočných řad

Trenéři při skládání útočných formací spoléhají na sehranné dvojice. První útok už neodmyslitelně vede kapitán Peter Pucher, který plní roli dvorního nahrávače střelci Marku Uramovi (foto). Slovenská dvojice patří ve Znojmě k nejoblíbenějším osobnostem, oba hokejisté už se tam můžou cítit jako doma. Před letošní sezónou se však dvojice rozpadla, když Uram odešel do Spartaku Moskva. K radosti fanoušků se ještě před začátkem extraligy do Znojma vrátil, angažmá v Rusku mu nevyšlo. Uram je se 6 góly druhým nejlepším střelcem extraligy po Jágrovi, Pucher je v produktivitě na čtvrtém místě.

Zranění v úvodu soutěže příliš nepustilo do hry Tomáše Kucharčíka (foto), ale jinak se ním počítá po boku slovenského internacionála Jána Pardavého, se kterým se potkal v Hämeenlinně a na jejich obnovenou spolupráci trenéři sází. V utkání 9.kola naskočila do týmu zámořská dvojice Patrik Eliáš – Martin Havlát. Vyprodaná Hostan Arena se těšila na skvělé představení, toho se od obou dočkala, vzájemně si přihráli na gól, ale Orli prohráli s mistrem ze Zlína 3:5. Po porážce ve Vítkovicích se tak oba dočkali první výhry až doma proti Jihlavě.

Bilance v úvodu sezóny

Poslední zápas Znojma v Pardubicích přinesl oboustranně kvalitní partii, v souboji dvou reprezentačních jedniček a bývalých parťáků z Nashvillu, Jána Lašáka a hostujícího Tomáše Vokouna, se radovala slovenská posila Pardubic. “Perníkáři“ porazili Orly 2:1, v závěru zaujala hromadná rvačka po faulu Pardavého na Hejduka. S trestem do konce utkání odešlo předčasně pod sprchy pět hráčů, do mely se zapojil i Vokoun. Především špatná koncovka stojí znojemské lepší umístění, zatím jsou po 10 odehraných kolech až na jedenáctém místě. Na Slavii ztrácí čtyři body.

Pohled na zápas z kabiny Slavie

Útok "Králů" už začíná zářit

Proti Vítkovicím odehrál nový elitní útok Pálffy – Stümpel – Vlasák ve Slavii spolu teprve druhý zápas. V jednom týmu se však nesešli poprvé, před čtyřmi lety odehráli v týmu L.A. Kings v NHL několik zápasů a nevedlo se jim špatně. ”Mám pocit, že jsem snad v každém zápase dali gól. Bylo by dobré na to navázat,” říkal po své slávistické premiéře s Litvínovem Tomáš Vlasák. Už proti “Chemikům” se trefil v oslabení Pálffy, celý útok pak byl u poslední trefy obránce Žabky. V ostravské ČEZ Areně se jejich kouzlo a hokejové schopnosti projevily naplno. Z pěti gólů zařídili čtyři a hlavně jejich zásluhou Slavia vyhrála nad Vítkovicemi 5:3.

Žigmund Pálffy vstřelil dvě branky, první po ukázkové kombinaci při přesilovce a druhý po krásném úniku mezi dvěma beky, kdy nedal Pruskovi střelou pod “víko” žádnou šanci. Do brejku ho vyslal Tomáš Vlasák, který si připsal celkem tři finální nahrávky a při vítkovické hře bez brankáře se navíc dočkal prvního gólu ve Slavii. Na gól mu nahrával Jozef Stümpel, který především přidal čtvrtý a nakonec vítězný gól, po obratu Slavie z 2:3 na konečných 5:3. Všichni forvardi si hodně polepšili v kanadském bodování, momentálně slávistický lídr Stümpel je v celé extralize na 6.místě, vyhlášený kanonýr Pálffy se po 10 zápasech dostal na pět branek a Vlasák po má dvou duelech skvělý průměr dva body na zápas. "Perfektní zápas sehrála Stümpelova lajna," pochválil je po Vítkovicích trenér Vladimír Růžička a zároveň věří, že postupem času budou ještě lepší.

Obrany soupeřů se před novým elitním komandem Slavie budou strachovat ještě do pátku, pak na čas Pálffy opustí Slavii a bude pomáhat několik zápasů mateřskému klubu ze Skalice. Během listopadové reprezentační pauzy se do Prahy vrátí a pokud bude trvat ještě výluka v NHL, můžou se fanoušci na souhru “Králů” třeba těšit až do konce sezóny.

Absence v utkání s Orly: po zranění už se zapojili do tréninku oba útočníci, Marek Tomica a Josef Beránek. Proti Orlům ale Slavia nastoupí pravděpodobně ve stejné sestavě jako v posledním duelu s Vítkovicemi. Slávistický kapitán by se podle slov asistenta trenéra Ondřeje Weissmanna mohl po operaci kolenních vazů objevit na ledě ještě před listopadovou repre pauzou.

Domácí série zápasů

Slavii se tak po delší době díky vítězství nad Vítkovicemi povedlo bodovat venku, hned si také polepšila v tabulce. Ještě výš se může dostat po úterní dohrávce se Znojmem a dalšími dvěma následujícími zápasy doma v Sazka Areně. Nebývá příliš zvykem, aby týmy v extralize odehrály více jak dva zápasy za sebou ať už doma nebo na výjezdech venku. V letošní sezóny se na to může Slavia těšit celkem čtyřikrát (dvě třízápasové série a dvě dokonce čtyřzápasové série). Příčinou toho všeho je několik odložených utkání a změna pořadatelství s Plzní.

Před sebou mají nyní slávisté tři zápasy doma – se znojemskými Orly, karlovarskou Energií a Duklou Jihlava. Plány na zisk plného počtu devíti bodů jsou určitě na místě, doma by se nemělo ztrácet, ale nebude to lehká práce. Přesvědčila se o tom už letos Plzeň, která ze čtyř zápasů doma v řadě vyhrála jen jednou – nad Vsetínem. Domácí prostředí může leckdy svazovat ruce. Uvidíme, jak si povede Slavia a s kolika body budou nakonec trenéři spokojeni.

DOMA: 12.10. Znojmo, 15.10. K.Vary, 17.10. Jihlava
VENKU: 5.11. Znojmo, 16.11. Liberec, 21.11. Litvínov
VENKU: 28.11. K.Vary, 30.11. Jihlava, 3.12. Plzeň, 5.12. Vsetín
DOMA: 18.1. Jihlava, 20.1. Plzeň, 25.1. Vsetín, 30.1. Pardubice

Výborné vstupy do domácích zápasů

Základ ke všem vítězstvím v Sazka Areně položili slávisté vždy v úvodu utkání. Na soupeře vlétli a po první rychlé brance přišla navíc hned druhá. Třikrát se hostům povedlo jen zkorigovat výsledek, jen jednou o svůj dvougólový náskok Slavia přišla a s Třincem tak dosud ztratila jediný bod doma za výhru v prodloužení, kterou zařídil gólem až vteřinu před koncem nastavení Stümpel. Jak se zdá, do Sazka Areny se vyplatí chodit včas, jinak byste mohli přijít o důležité okamžiky!

Sparta (4:1): 9. Tomica, 16. Vašíček
Třinec (3:2pp): 3. Jaroš, 20. Vašíček
Liberec (5:1): 5. Vondrka, 9. J.Novák
Litvínov (7:1): 2. Duda, 13. Pálffy

Vzájemné zápasy

- dvakrát se oba týmy potkaly v play-off ve čtvrtfinále. Obě dramatické série (v roce 2001 i 2004) rozhodla Slavia až v poslední sedmé bitvě, zajímavé je, že se tak stalo vždy na znojemském ledě.

- 7.zápas v roce 2001 rozhodl dvěma góly Ujčík, jeden přidal Klobouček (3:1), sedmé čtvrtfinále loňské sezóny mají fanoušci ještě v živé paměti, kdy drama ukončily až nájezdy (2:1sn) s rozhodující trefou Klepiše.

- nejvyšší výhra Slavie: 6:0 (doma - čtvrtfinále 2001).

- nejvyšší výhra Znojma: 4:0 (doma - čtvrtfinále 2001).


Historická bilance v extralize
SLAVIA - ZNOJMO
Základní část:
9 - 3 - 8 55:51
Play-off 2000/2001 (čtvrtfinále):
4 - 3 17:13
Play-off 2003/2004 (čtvrtfinále):
4 - 3 22:15
Celkem:
17 - 3 - 14 94:79
Doma:
11 - 1 - 4
Venku:
6 - 2 - 10  
Postavení v tabulce
5.  Slavia   10   5 1 0 0 4   29:25   17
11. Znojmo   10   4 0 0 1 5   30:34   13 
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Znojma odehrál Tomáš Kucharčík 236 zápasů ve slávistickém dresu, vstřelil 66 gólů a na 119 jich nahrál.
Poslední zápasy
Jihlava - Slavia 6:2
Slavia - Liberec 5:1
Zlín - Slavia 4:0
Slavia - Litvínov 7:1
Vítkovice - Slavia 3:5
Vsetín - Znojmo 2:4
Znojmo - Zlín 3:5
Vítkovice - Znojmo 4:1
Znojmo - Jihlava 4:0
Pardubice - Znojmo 2:1
Sestavy v minulém kole
Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Klouček, Graňák, Žabka, Pojkar - D.Hruška, Vašíček, Antoš - Pálffy, Stümpel, Vlasák - Duda, P.Martinec, Sup - Kopecký, Sobotka, Dlouhý Vokoun - Toman, Bičánek, K. Rachůnek, Kvetan, Benák, Křetínský - Pucher, Vorel, Uram - Havlát, Erat, Eliáš - Pardavý, Ondřej, Plášek - Ludvík, Haman, Barus
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Stümpel 10 - 5+6=11
2. Jan Novák 10 - 1+8=9
3. Žigmund Pálffy 10 - 5+2=7
4. Josef Vašíček 10 - 4+3=7
5. Milan Antoš 9 - 1+4=5
1. Peter Pucher 10 4+8=12
2. Marek Uram 10 6+3=9
3. Karel Rachůnek 10 3+4=7
4. Patrik Eliáš 4 3+3=6
5. Roman Erat 10 2+4=6
Brankáři
Petr Franěk 9 - 2.09 - 92.88%
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
Tomáš Vokoun 6 - 2.68 - 92.27%
Robert Slávik 4 - 3.24 - 91.04%
Petr Přikryl 1 - 13.04 - 73.68%
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více