Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
16. října 2004

Začínají první odvety, Slavia přivítá Jihlavu

Pro dvanáct týmů extraligy se v neděli otevře druhá čtvrtina základní části, Pardubice a Zlín si už zápas 14.kola předehrály za asistence televizních kamer. Do Sazka Arény přijede momentálně poslední celek tabulky, Dukla Jihlava. Slavii by neměla chybět motivace. Za prvé má Dukle za první letošní vzájemný duel co vracet, za druhé doma ještě nepoznala hořkost porážky a navíc by chtěla pokračovat ve výborných výkonech posledních dnů. V klasickém utkání favorita s outsiderem by se ale každé podcenění nemuselo vyplatit. Utkání i náš on-line přenos začíná od 17:00.

Náš soupeř
Klub založen: 1956
Trenéři: Petr Fiala, Petr Vlk
Největší úspěchy: Československo: 12x mistr ligy 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1974, 1982, 1983, 1984, 1985, 1991; ČR: 8. místo v sezóně 1995-96
Posledních pět let (1.liga): 1. > 3. > 2. > 2. > 1. (postup do extraligy v baráži s Českými Budějovicemi)
Internet: www.hcdukla.cz
Hvězdy týmu: Jaroslav Suchan - Petr Kuchyňa, Petr Buzek - Oldřich Bakus, Petr Vala, Pavel Vostřák

Představujeme tým HC Dukla Jihlava

Dukla Jihlava určitě patří k nejslavnějším klubům československé historie, na dvanáct mistrovských titulů už však léta padá prach a současná realita je jiná. Po pěti letech strávených v 1.lize se vrátila extraliga na Vysočinu, na jaře byl Horácký stadion po úspěšné baráži s Českými Budějovicemi pln euforie. První čtvrtina základní části už ale ukázala, že to nebude mít nováček soutěže lehké.

Před začátkem sezóny bylo jasné, že jakékoliv jiné cíle než záchrana by bylo stavěním vzdušných zámků. Nevýhodou je nezkušený kádr či nízký rozpočet, který nedovolil Dukle přilákat do svých služeb ani jedinou posilu z NHL, pokud nepočítáme navrátilce Petra Buzka, který však v loňské sezóně kvůli zranění odehrál jen pět zápasů za Spartu.

Jednatel klubu Ing.Ivan Padělek se před sezónou nechal slyšet, že důvěru dostanou všichni hráči, kteří pro Jihlavu vybojovali postup. Nyní, po první čtvrtině základní části (zatím bez odloženého 2.kola), se nachází tým na posledním místě. Fanoušci volají po posilách, po posledních duelech už vládne téměř pohřební nálada. Na předčasné soudy je však ještě brzy, zatím není ztráta tak velká. První změny už ale přišly.

Vstup do sezóny Jihlavě vyšel, když v premiéře porazila na domácím ledě Litvínov. Pak už však ve zbylých jedenácti zápasech bodovala jen dvakrát. A byly to cenné zisky – remíza s mistrem ze Zlína a vysoká výhra nad úřadujícím vicemistrem, Slavií. Ta se však ukázala jen labutí písní, od té doby Dukla prohrála šest zápasů. Z venku neodvezla ještě ani bod, ale nejbolestnější porážky utrpěla na domácím kluzišti – debakl od Karlových Varů 2:9 a jasná záležitost Sparty 0:5. Navíc nevyšel týmu ani důležitý poslední zápas, když v souboji dvou posledních celků prohrál ve Vsetíně 2:5. Valaši tak ukončili devíti zápasovou sérii porážek. Ještě předtím Jihlava prohrála doma s dalším trápícím se mužstvem, Třincem. Po dvanácti kolech tak svěřenci trenérů Fialy a Vlka uzavírají tabulku na samém chvostu, se ziskem 7 bodů a skóre 19:46.

Těžkou roli mají oba brankáři, hrdina z baráže Jaroslav Suchan a slávista na hostování, Lukáš Hronek. Obrana jim příliš nepomáhá, dělá řadu zbytečných hrubek a pro oba ještě nepříliš zkušené gólmany je to skutečný křest ohněm. Ještě hůře se ukazuje útok, který je s 19 brankami nejhorší v extralize. Trápení v koncovce by mohl ukončit příchod zkušeného útočníka Pavla Vostřáka, který se nevešel do sestavy Plzně a chvilku hostoval v prvoligové Mladé Boleslavi. Opačným směrem si to namířil slovenský forvard Rudolf Verčík, který s i v osmi zápasech nepřipsal ani bod, navíc ho trápilo zranění. Došlo k ukončení smlouvy po dohodě obou stran, Verčík našel nové uplatnění v Popradu. Týmu chybí výraznější osobnosti, snaha kapitána Oldřicha Bakuse zatím nenašla u spoluhráčů větší podporu. Mimo hru je dlouhodobě zraněný útočník Karel Mošovský a specialista na Slavii Roman Hlouch.

Pohled na zápas z kabiny Slavie

První letošní vzájemný zápas mají slávisté ještě v živé paměti. Z Horáckého stadionu si odvezli debakl 2:6, i když měli po celém utkání herní převahu. Chyby v obraně, nedůrazná koncovka a naproti tomu nováčkovské nadšení Jihlavy, která chytře využívala brejků. Tak vypadal obrázek utkání dohrávaného 1.kola. Ve Slavii nyní vládne po čtyřech vítězství v řadě pohoda, v tabulce poskočila už na třetí místo a nic jiného než vítězství v souboji s posledním týmem tabulky nepřichází v úvahu. Vypadá to, že je čas na odvetu. "V Jihlavě jsme zápas nezvládli, tak se to budeme snažit odčinit a zahrát co nejlépe, abychom zas vyhráli a pokračovali v získávání bodů," řekl za celé mužstvo Jozef Stümpel.

Poprvé se ale bude muset obejít Slavia bez svého střelce a posily z NHL, Žigmunda Pálffyho. Zkušený útočník se dostal v posledních zápasech do skvělé formy, rozhodoval spolu s parťáky z útoku Stümpelem a Vlasákem zápasy. Na necelý měsíc teď odešel bavit diváky na Slovensko, podle dlouho avizované dohody manažerů obou klubů posílil mateřskou Skalici. Jeho prozatímní účet v české extralize zní - 12 zápasů, 7 gólů a 4 asistence. Více bodů nasbíral jen Stümpel. V útoku by ho měl podle jedné z variant nahradit uzdravující se Marek Tomica, který by měl zůstat na svém levém křídle a Vlasák by se přesunul na pravé. Další dlouhodobý marod, kapitán Josef Beránek, už sice také trénuje, ale jeho návratu na led ještě nenadešel čas.

Vzájemné zápasy

  • první letošní duel: Jihlava - Slavia 6:2 (V.Polák, Malena, Hlouch, Bakus, Altrichter, A.Padělek - Vašíček, Sup). V brance Jihlavy stál proti "svým" Lukáš Hronek, v kleci Slavie dostal první šanci v extralize mladík Lukáš Musil.

    Historická bilance v extralize
    SLAVIA - JIHLAVA
    Celkem:
    19 9 - 5 - 5 71:63
    Doma:
    6 - 1 - 2
    Venku:
    3 - 4 - 3
    Postavení v tabulce
    3.  Slavia    12   7 1 0 0 4   36:27   23
    14. Jihlava   12   2 0 1 0 9   19:46    7 
    Co mají oba týmy společného
    Zkušenosti s působením v Jihlavě mají František Kučera, Milan Antoš a Marek Tomica. V kádru Jihlavy je na hostování ze Slavie Lukáš Hronek, krátce také působil v Edenu Jiří Jantovský.
    Poslední zápasy
    Zlín - Slavia 4:0
    Slavia - Litvínov 7:1
    Vítkovice - Slavia 3:5
    Slavia - Znojmo 4:2
    Slavia - Karlovy Vary 3:0
    Jihlava - Sparta 0:5
    Jihlava - Karlovy Vary 2:9
    Znojmo - Jihlava 4:0
    Jihlava - Třinec 1:2
    Vsetín - Jihlava 5:2
    Sestavy v minulém kole
    Franěk - Pojkar, Kadlec, Klou4ek, Kolařík, Novák, Graňák, Žabka - Pálffy, Stümpel, Vlasák - Hruška, Vašíček, Antoš - Duda, Martinec, Sup - Kopecký, Sobotka, Dlouhý - Vondrka Suchan - Ficenc, Buzek, Punčochář, Dobrovolný, Devečka, Malena, Kuchyňa, Zajac - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Altrichter, A.Padělek, Vostřák - Mareš, Vala, Šmarda - Jantovský, V.Polák
    Nejproduktivnější hráči
    1. Josef Stümpel 12 6+7=13
    2. Žigmund Pálffy 12 7+4=11
    3. Jan Novák 12 1+8=9
    4. Josef Vašíček 12 4+4=8
    5. David Hruška 12 3+3=6
    6. Milan Antoš 11 2+4=6
    1. Oldřich Bakus 12 4+3=7
    2. Petr Vala 12 2+3=5
    3. Jaroslav Mareš 12 1+4=5
    3. Ladislav Rytnauer 12 1+4=
    5. Dušan Devečka 12 2+2=4
    Brankáři
    Petr Franěk 11 - 1.89 - 93.20%
    Lukáš Musil - 1 - 5.08 - 72.22%
    Lukáš Hronek 6 - 3.62 - 90.91%
    Jaroslav Suchan 8 - 3.96 - 87.67%
    Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
  • Nepřehlédněte
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

    Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

    Přehrát video
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

    Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

    Přehrát video
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

    Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

    Přehrát video