Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
24.10.2004

Slávisté hráli dobře, byli lepší, přesto prohráli

17. kolo, sobota 23.10.2004, Karlovy Vary - Slavia
Karlovy Vary
2:1
1:0, 0:0, 1:1
Slavia

Branky: 18. Sedláček (Jakub Bauer), 59. Jakub Bauer (Zaťovič) - 57. Charousek (Borovanský). Rozhodčí: Florián. Vyloučení: 5:7, navíc Macháček, Šulc 10min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 64. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Sestavy

Karlovy Vary

Jirkův - Mašek, Kocek, Štourač, Kloz, Tomaška, Karpíšek - Chyba, Gasparik, Bušta - Sedláček, Jakub Bauer, Kudláček - Zaťovič, Jan Bauer, Kuběna - Kalousek, Petružálek, Račanský

Slavia

Hladiš - Šulc, Prostředník, Charousek, Březina, Stütz, Beránek, Samec - Ondráček, Borovanský, Endál - Svoboda, Doležal, Pavel - Havlín, Bartoš, Klimeš - Polakovič, Stromko, Macháček

Po domácí výhře nad Pardubicemi se junioři Slavie vydali pro další body na západ Čech. Domácí Karlovy Vary šly brzy do vedení. Hosté převzali ve druhé a třetí třetině iniciativu a měli trvalý tlak. Domácí ve třetí třetině už nic nevymýšleli a jen vyhazovali, i za cenu zakázaných uvolnění. Trenérské dvojici Slížek - Doležal se vydařil tah, když čtyři minuty před koncem odvolali Hladiše a Kamil Charousek rozjásal střídačku pražanů. Následně ale poslal sudí Florián Slavii do tří a toho domácí využili. V pondělí čeká Slavii derby.

Oba týmy dělily před zápasem v tabulce pouze 2 body, o motivaci tedy neměl ani jeden z protivníků nouzi.

V prvních deseti minutách té motivace však bylo možná až příliš mnoho, žádný z týmů se nedostal ani do náznaku šance a většina soubojů se tak odehrávala ve středním pásmu. O první vzrušení se tak až v jedenácté minutě postaral rozhodčí Florián, když vyloučil domácího Sedláčka. Hostům se však přesilová hra nepovedla, snad jen prudká Šulcova střela od modré stála za pozornost. V patnácté minutě se sám před karlovarskou brankou objevil Ondráček, avšak jeho střela mířila vedle. V téže minutě byl vyloučen domácí Kocek za podražení, ale svědomí zpytovat nemusel. Jeho spoluhráči na ledě si vedli více než dobře. Nejprve brankář Jirkův skvěle zneškodnil pokus Prostředníka a v následném protiútoku zaznamenal Pavel Sedláček trefu do černého. 1:0. Úspěšné oslabení jakoby nalilo domácím krev do žil a gólman hostí se najednou měl co ohánět. Tlak domácích ještě umocnila přesilová hra v závěru třetiny po vyloučení Endála. Přestože Karlovarští pořádně zamotali soupeři hlavu, další branku se jim vstřelit nepodařilo. Do šaten se tak odcházelo za stavu 1:0.

O přestávce muselo být ve slávistické kabině dosti rušno, protože do druhého dějství nastoupili Pražané jako vyměnění. Jejich útoky byly velmi nebezpečné a k tomu se jim dařilo narušovat rozehrávku domácích. Ti se tak na dostali jen ke střelám Karpíška a Sedláčka, které však Hladiše nepřekvapily. V čase 22:38 odkráčel za hrubý zákrok na trestnou lavici karlovarský Zaťovič. Slavii se podařilo brzy vytvořit klasické přesilovkové rozestavění, ale brankář Jirkův byl vždy na místě. Největší šanci měl hostující Svoboda, když si s mocným nápřahem sjel z modré do pravého kruhu, vyprášil však jen velmi důkladně betony karlovarské opory. V dvacáté-sedmé minutě měl Svoboda šanci na reparát, když se elegantně vylhl dvěma obráncům, brankář Karlovaráků však z tohoto souboje opět vyšel vítězně. Domácí se ke slovu dostali až v závěru třetiny, v 35. minutě neproměnil Jakub Bauer se Sedláčkem situaci dva na jednoho. I proto tak druhá třetina skončila přes výbornou hru a tlak Pražanů bez branek a na ukazateli skóre stále svítil stav 1:0.

Do poslední dvacetiminutovky nastoupily oba týmy se zjevnou snahou o vstřelení branky. Snad i proto byla třetí třetině dost emočně vypjatá a více než hru, sledovali diváci vylučování a diskuze s rozhodčím. V 45. minutě sevřeli hosté Energetiky na dlouho dobu do těsných kleští, stále však naráželi na v pohodě chytajícího brankáře domácích. V 53. minutě zaujal obětavý zákrok hostujícího obránce Březiny, který neváhal a vlastním tělem se položil do tvrdé střely Karlovarských. Skončil na střídačce s naraženým kolenem a v péči lékaře. V čase 55:12 byl za faul vysokou holí vyloučen na čtyři minuty slávistický obránce Šulc. Domácí si nejspíše mysleli, že díky této dlouhé přesilové hře mají vyhráno, avšak drama mělo teprve vyvrcholit. Nejprve se octl domácí Chyba sám před gólmanem Hladišem, jeho střela však mířila příliš vysoko. V 57. minutě odkráčel na trestnou lavici Vojtěch Kloz a poměr sil na ledě se tak vyrovnal. Toho využili hosté, získali vhazování v útočném pásmu, odvolali brankáře. Měli tak vlastně výhodu přesilové hry 5 na 4 a využili tak tento trenérský tah excelentně. Po vhazování se v klubku hráčů nejlépe zorientoval Borovanský, pohotově nahrál před branku, kde stál samotný Kamil Charousek, bývalý hráč právě Varů, a ten nekompromisně zavěsil pod víko. 1:1. Hrálo se pouze několik vteřin a na ledě zůstal ležet karlovarský hráč, potom co sám nalétl na rameno slávistického forvarda. Rozhodčí se zhruba minutu radil se svým čárovým kolegou a nakonec se rozhodl vyloučit Havlína na dvě minuty. Toto rozhodnutí značně popudilo slávistickou střídačku, osobní tresty za nesportovní chování vyinkasoval jak kapitán Šulc tak i trenér Slížek. Co bylo však důležitější, domácím se podařilo nabídnutou výhodu využít a opět se tak chopit vedení. Přihrávku Zaťoviče zužitkoval Jakub Bauer. 2:1. Nahněvaní hosté již neměli síly ani chuť na zkorigování stavu a HC Energie Karlovy Vary tak po třetinách 1:0, 0:0 a 1:1 porazila HC Slavii Praha 2:1.

Sudí Florián uvedl do zápisu návrh na trest pro trenéra Slavie Ladislava Slížka za údajné slovní napadení čárového rozhodčího a korunoval tak svůj výkon v dnešním zápase. "Jako redaktor jsem byl po celou inkriminovanou dobu s trenérem Slížkem a uvedenou větou nikdy neřekl," Adam Vandrovec.

Ohlasy trenérů

Ladislav Slížek (trenér, HC Slavia Praha)

"Hodnocení dnešního utkání bude asi ovlivněné samotným závěrem, kde dojem z celého utkání poznamenal výkon rozhodčího. Já nevím jestli si můžu dovolit výkon rozhodčího hodnotit, takže od toho raději odstoupíme. Samozřejmě to, že jsme dostali branku v posledních minutách, při hře ve třech, je jedna věc. Druhá věc je, že jsme měli herní převahu a tu jsme měli využít. Naší hře, aby byla efektivnější chybělo lepší zakončení, nebo spíše větší touha po zakončení. Jinak si myslím, že výkon byl dobrý. Hráči plnili to co měli. Soupeř, kromě šance po které padla branka, neměl za celý zápas šanci. Střely které měl byli jen z dálky. Ale my jsme nedali branky."
Autor Martin Slavík, Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více