Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
25. října 2004

Dát třetí gól, tak bylo po zápase, litoval ztráty derby Radek Duda

P r a h a - Jak se druhé pražské derby letošní sezóny pro Slavii dobře začalo, tím hůře pro ní skončilo. V bitvě dvou městských rivalů a elitních celků extraligy byla vidět oboustranně kvalitní partie se šťastným koncem pro domácí Spartu, která tak oplatila “sešívaným“ porážku ze Sazka Areny. Hostující kabinu ovládlo zklamání, polovinu zápasu Slavia vedla dva nula, ale nakonec odjížděla poražena. ”Hokej se hraje na góly, byli šťastnější, že je dali a otočili tím zápas,” hodnotil už s odstupem času šedesát minut boje Radek Duda.

Lépe se už ani slávistům vstup do utkání povést nemohl. V 6.minutě otevřel skóre Michal Sup, za necelých osm minut přidal další gól v přesilovce Tomáš Vlasák. ”Chtěli jsme určitě dát gól, podařilo se nám to dokonce dvakrát a vedli jsme,” pochvaloval si začátek utkání autor první slávistické branky. Do konce zápasu ale ještě zbývalo spousta času a nakonec se Spartě povedl ve třetí třetině dokonalý obrat. ”Ovlivnily to trošku oslabení, navíc jsme dostali zbytečné dva góly. Zatáhli jsme se dozadu, nechali jsme je na sebe jezdit a z toho měli šance. Šlo o styl hry, zbytečně jsme ustupovali do naší třetiny a dostali jsme se pod tlak,” přemítal nad příčinami obratu v utkání Michal Sup.

Motivace určitě ani jednomu týmu nechyběla, význam pražského derby netřeba zdůrazňovat. Navíc sparťané si pamatovali prohru z prvního zápasu v Sazka Areně a jak dokládala po zápase slova Petra Nedvěda, střelce třetí a čtvrté branky Sparty, chtěli to Slavii vrátit. ”V derby je to nasazení určitě vysoké, hraje se naplno, škoda že jsme to neuhráli,” litoval "Supíno". Po průběhu utkání mrzela prohra s velkým rivalem nejen Michala Supa ještě víc. ”Tím, že jsme dlouho vedli 2:0, tak to určitě zamrzí víc. Kdybychom prohrávali od začátku, bylo by to jiné,” mohl si jen postesknout.

Radek Duda: Viděli jste sami, kdo měl dnes trumfy v rukávu

Ztrátu dvoubrankové vedení vysvětloval po utkání i útočník Radek Duda: ”Tam se lámal chleba za stavu dva nula, kdybychom dali třetí gól, tak si myslím byl zápas hotový. Ale když se jim naopak povedlo snížit, tak jim narostly křídla a celý zápas otočili.” Na ledě byl opět hodně aktivní, přímo však asistoval u prvního gólu Sparty. Nestíhal už dojet najíždějícího Netíka a ten přečíslení využil. ”Teď si možná vyčítám, že jsem ho nepřetáhl a nezfauloval,” usmíval se po utkání. Chybu viděl už v útočném pásmu Slavie. ”Byla chyba, že naše střela nešla přímo na brankáře nebo se aspoň neodrazila tam, kde jsme měli víc hráčů. Takhle oni udělali rychlý protiútok a už jsem to nestačil dobruslit.” Ve druhé polovině utkání se zdálo, že mají sparťané navrch a hosté už se spíše zaměřují na udržení náskoku. ”Viděli jste to sami, kdo měl dneska trumfy v rukávu. Poměr vyloučených byl chvílemi na takové utkání nenormální, dál bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Byla by to škoda slov,” bylo znát na Radku Dudovi určité rozladění.

Úroveň druhého letošního derby se pravému křídlu Beránkovi řady asi jako všem zamlouvala. Přineslo drama až do konce a chvílemi strhující hokej, k tomu skoro plný dům, přes dvanáct tisíc diváků. ”Bylo to kvalitní utkání, obě mužstva jsou na vysoké úrovni a každá maličkost rozhoduje,” říkal Radek Duda. V posledních letech i díky vzájemným soubojům v play-off získalo pražské derby ještě na větší prestiži. Z obou táborů se to hemží různými prohlášeními, rivalové si nechtějí vůbec nic darovat. ”Pořád je ta rivalita obrovská, derby táhne hodně fanoušků. Určitě to je jiné než ostatní zápasy, má to vyšší úroveň.” Na Spartě jen slávisté potvrdili, že se jim letos zatím venku moc nedaří. I když v případě derby nešlo tak úplně o cizí prostředí. ”Měli jsme tu taky spoustu fanoušků. Hokej se hraje prostě na góly, byli šťastnější, že je dali a otočili zápas,” nedělal přílišnou vědu z porážky Radek Duda. Hrdinou utkání se nakonec stal centr zámořské řady Sparty Petr Nedvěd. Spolu s křídly Výborným a Hlaváčem zamotali nejednou hlavy slávistické obraně a dalo se říct, že jim derby vyšlo náramně. ”Mají tam více kvalitních hráčů, dali víc gólů a byli šťastnější, neviděl bych v tom nějaká superlativa,” nehledal velká slova na jejich adresu Radek Duda.

Pavel Kolařík: Sparta se do toho dostala a začala nás přebruslovat

Ze zadních řad sledoval povedený začátek utkání svého mužstva i Pavel Kolařík, který v den utkání oslavil dvaatřicáté narozeniny. ”Je dobře, když se povede začátek. Každý mančaft se snaží, aby mu úvod vyšel. Nám se to dneska podařilo,” začal a zároveň skončil s výčtem pozitiv. Dvoubrankové vedení nakonec Slavii přineslo spíš víc škody než užitku. ”My jsme si říkali, že chceme hrát pořád stejně. Sparta se ale do toho dostala, začala nás trošku přebruslovat a z toho vyplynulo, že to otočili. Měli pár přesilovek, tím se dostali do hry a bylo to o to horší,” hledal příčiny možného úbytku sil Pavel Kolařík. Jeden ze zlomových momentů přišel v závěru druhé třetiny, kdy se podařilo Spartě snížit na 1:2. ”Kdybychom vydrželi hrát déle dva nula, tak si myslím, že bychom už zápas uhráli. Bohužel gól do šatny vždycky mužstvo nalomí.”

K panice o druhé přestávce bylo ale ve slávistické kabině ještě daleko. Stále to byli svěřenci Vladimíra Růžičky, kteří byli o gól napřed. ”Vypadalo to normálně, pořád jsme vedli a bylo to dobré,” přikyvoval Pavel Kolařík. To se ale změnilo během tří minut ve třetí třetině, kdy se Spartě povedlo otočit skóre a rázem to byla Slavia, která musela dotahovat. ”Museli jsme to otevřít, trošku po nich jít. V závěru je to už buď a nebo, bohužel jsme dostali další gól do prázdné brány.” Po neděli je tak bilance obou pražských rivalů vyrovnaná, Sparta oplatila Slavii porážku z prvního zápasu. ”Já to tak neberu, určitě chceme porazit každého. Dneska je každý zápas náročný. Akorát, když je derby, tak je to malinko víc vyhecované,” nechávala klidným Pavla Kolaříka rivalita dvou městských sousedů. Teď čekají Slavii dva domácí zápasy, s Plzní a s Pardubicemi. Určitě bude chtít navázat na předchozí dobré výkony v Sazka Areně, kde ještě neprohrála. Na rozdíl od zápasů venku, kde moc bodů nesbírá. ”Nevím čím to je, jestli doma máme větší chuť a nasazení. Doma se nám to daří vždycky uválčit, je to jedině dobře, chodí lidi.”

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více