Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
26. října 2004

Cítím se celkově dobře, říkal po třetí nule v sezóně Petr Franěk

P r a h a - Během týdne odehráli hokejisté Slavie a Plzně proti sobě dva zápasy. Po porážce na plzeňském ledě měli určitě slávisté motivaci soupeři vše vrátit, což se jim nakonec i povedlo. Za výhrou 3:0 stál především famózní výkon brankáře Petra Fraňka, který v klíčové chvíli ve třetí třetině chytil trestné střílení Martinu Strakovi, aby poté mohl přidat druhý uklidňující gól Michal Sup. Domácí neporazitelnost Slavie v Sazka Areně tak trvá i po devátém utkání. ”Je to pro nás důležité vítězství, protože jsme vlastně hráli venku,” říkal po zápase slávistický gólman, který si nemohl nevšimnout obrovské podpory fanoušků, jenž se dostávala hráčům Plzně.

Zápas rozehráli lépe plzeňští, naráželi však na zeď jménem Petr Franěk, kterou se jim nepovedlo prolomit po celých šedesát minut. Nejblíže ke gólu měl v čase 49:00 Martin Straka, trestné střílení nařízené rozhodčím Mikulou však za stavu 1:0 neproměnil. ”Myslím, že dnes byla klíčová otázka kdo dá první gól, protože to byl strašně vyrovnaný zápas. Rozhodovala každá maličká chyba a je dobře, že my jsme to zvládli,” nechal se slyšet hrdina večera. Situaci, která předcházela trestnému střílení, měl jak na dlani. ”Pepík Stümpel měl puk, udělal kličku a bohužel mu to ujelo. Podle mě, co jsem viděl, tak mu jen nadzvedl hokejku a soupeř upadl. Rozhodčí to zas viděl jinak, je to jen člověk, může se splést,” komentoval moment, který rozlítil slávistickou střídačku.

V obrovské vřavě zachoval vyhlášený kliďas mezi tyčemi chladnou hlavu a plzeňskou hvězdu z NHL Martina Straku vychytal pravým betonem. Důležitý zákrok, ale takových předvedl v utkání ještě víc. Namátkou – v 11.minutě vychytal další nájezd Cibáka, o pět minut později neuspěl zblízka Josef Straka, ve výborné pozici stál ve třetí třetině Nedoma, ale tvrdou střelou Fraňka nepropálil. Někdy měl i štěstí, párkrát puk nebezpečně poskakoval v blízkosti klece, ale to už k dobrému brankáři patří. ”Všechny zákroky jsou důležité, já to nerozlišuji jestli je to nájezd nebo střela od červené čáry. Každá střela může skončit v bráně, pro mě je důležité chytit každý puk,” svěřoval se se svou brankářskou filozofií. Občas mu sice během zápasu nějaký puk vypadl, ale jinak působil dojmem, že je prostě nepřekonatelný. ”Já se cítím celkově dobře, v pohodě. Doufám, že mi to vydrží co nejdéle. Kluci hrají supr, skvěle brání a to co se ode mě odrazí, tak vyhodí pryč,” prozrazoval možný recept na sbírání nul. Proti Plzni už si připsal třetí čisté konto v sezóně. Začátek sezóny ho zastihl ve výborné formě.

V hledišti sledovalo zápas více než sedm tisíc diváků, z nichž měli velké zastoupení i fanoušci hostující Plzně. Byli hodně vidět i slyšet. Zaprvé v pozitivním smyslu. ”Já si myslím, že je to pro nás cenné vítězství, protože jsme vlastně vyhráli venku,” všiml si rozložení sil v hledišti Petr Franěk. Na druhé straně se někteří “takyfanouškové” Plzně předvedli už v horším světle a museli proti nim ve druhé třetině zasáhnout pořadatelé. ”Já se snažím to vůbec nesledovat a soustředím se jen na hokej. Co se děje v hledišti, to mě tak nezajímá, my jsme na hřišti,” řekl ke strkanici, která se z jeho pohledu udála na protější straně kluziště.

Oba týmy musely v zápase vydat hodně sil, bojovalo se o každý metr ledu. Hokej na krásu to moc nebyl, ale určitě nechyběly dramatické chvíle. ”Samozřejmě, že to stojí hodně sil, ale to je v každém zápase. Všechna mužstva jsou dnes vyrovnaná, jak říkám, rozhodují náhody, chyby a kdo jich udělá míň, tak vyhraje.” Těšit může slávisty fakt, že ani v devátém utkání v Sazka Areně nenašly přemožitele a dosud ztratily jen jeden bod za výhru v prodloužení nad Třincem. Doma pracuje obrana skvěle, jen dvakrát dostal Franěk více jak jeden gól. Naproti tomu venku se Slavii příliš nedaří. "My hrajeme venku úplně něco jiného než doma. Myslím si, že bychom měli hrát i venku stejně a mělo by to jiný efekt. Venku mi to někdy přijde, jakobychom se báli hrát. Máme venku hodně vyloučených, všechno se pak na to kupí. Oslabení nás stojí hodně sil, navíc venku nezvládáme třetí třetinu, kterou většinou prohrajeme 0:3, 1:3 nebo třeba 0:2," vysvětloval Petr Franěk.

Jozef Stümpel: Bylo dobré, že nás Fráňa podržel

Po vítězném konci se hodnotil zápas dobře i útočníku Jozefu Stümpelovi. Věděl ale dobře, že se výhra nad Plzní nerodila snadno. ”Určitě to byl těžký zápas, Plzeň hrála velmi dobře v první třetině, kdy měla herně navrch. Potom jsme začali hrát lépe a už se hra vyrovnala, časem jsem to vzali pevně do svých rukou. A když jsme je pustili do šancí, tak nás skvěle podržel Fráňa,” pěl chválu na poslední slávistickou instanci. Během zápasu bylo patrné, že může rozhodnout jeden gól, jak se nakonec stalo. ”Brankáři chytali dobře na obou stranách, rozhodlo možná i štěstí, těžko říct.” V záři reflektorů se ale nakonec objevil jen jeden, Petr Franěk. Na výhře Slavie měl obrovský podíl. ”Můžem říct, že to bylo jeho vítězství. Patří ale i celému mužstvu,” myslí si Jozef Stümpel.

Naději na zvrat v utkání dal Plzni přesně v čase 49:00 rozhodčí Mikula, když zákrok Stümpela na pronikajícího útočníka Lasselssbergeru oklasifikoval jako trestné střílení. Jeho verdikt vyvolal na slávistické střídačce hodně zlé krve, kapitán Beránek vyfasoval za protesty “desítku“. ”On jediný to viděl opačně, nebudu k tomu dál nic říkat,” snažil se zdržet většího proslovu na adresu rozhodčího rozlobený “hříšník”. Po utkání se na stejné téma vyjádřil krátce i trenér Slavie Vladimír Růžička: ”V den zápasu se to nesmí hodnotit, tak nebudu nic říkat. Přijďte zítra a můžeme si o tom popovídat,” nabídl na tiskové konferenci přítomným novinářům.

Straka však při nájezdu neuspěl, psychická výhoda se ještě víc přelila na stranu Slavie, která měla navíc stále výhodu přesilovky. ”Určitě nám to pomohlo, chtěli jsme zápas dotáhnout do vítězného konce a ukázat, že na to máme,” hecovali se slávisté. To se povedlo, přečíslení využil po krásné přihrávce od Kopeckého střelec Michal Sup a ke konci ještě přidal do prázdné plzeňské klece třetí gól Milan Antoš.

Ani Plzeň tak nedokázala Slavii v jejím prostředí porazit, v Sazka Areně se to ještě nikomu nepodařilo. ”Těší nás to, jsme rádi, že doma vyhráváme a lze si jen přát, aby to šlo takhle dál. Musíme ještě začít sbírat body i venku, abychom neměli v závěru soutěže problémy a postoupili v klidu do play-off, ” přeje se Jozef Stümpel. Českou soutěž si slovenský krajánek a jinak útočník L.A. Kings zatím pochvaluje. ”Je to dobrá a rychlá soutěž. Akorát je tu kopa drobných faulů, držení, ale jinak je všechno fajn, hraje se tu velmi dobrý hokej.” Blíží se také první reprezentační pauza, Slovensko čeká Německý pohár. ”Nevím, jestli mi přijde pozvánka, ale jestli mám říct pravdu, tak bych si radši trošku oddechnul,” říká dvaatřicetiletý útočník. Pauza přijde určitě vhod, navíc se do Slavie vrátí ze Skalice Žigmund Pálffy a to je pro mužstvo jedině dobrá zpráva.

Útočník Slavie Milan Antoš měl na utkání dokonce svůj vlastní fanklub.

Foto: © 2x Martin Prokop, © 2x Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více