Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. října 2004

Slavii čeká v Sazka Areně nájezd Perníkářů

Pro výběr šlágru 18.kola je asi jasnou volbou zápas Slavie s Pardubicemi. V prvním vzájemném duelu letošní sezóny uspěla v Duhové Areně Slavia, když domácí porazila 2:1 díky gólům slovenské dvojice Pálffy - Stümpel. Východočeši prožili hrůzostrašný začátek soutěže, což odnesl trenér Výborný. Pod vedením nového kouče Vladimíra Martince nastartovali pardubičtí zadrhnutý stroj a už zase myslí na nejvyšší příčky. Do Sazka Areny by podle očekávání měla dorazit nejméně desetitisícová návštěva, přijede i hodně fanoušků Pardubic. Zápas začíná v pátek od 19:00, nejinak tomu bude i s naším on-line přenosem.

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: od 30.9.2004: Vladimír Martinec, Jiří Šejba; do 30.9: František Výborný, Jiří Šejba
Největší úspěchy: Československo: mistr ligy 1973, 1987, 1989; ČR: 2. místo: 1994, 2003
Posledních pět let: 8. > 6. > 5. > 2.> 5.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Ján Lašák, Milan Hejduk, Jiří Dopita, Petr Sýkora, Jan Bulis

Představujeme tým HC Moeller Pardubice

Východočeský klub patří v posledních čtyřech letech k české hokejové elitě, co se týče zázemí klubu, podpory fanoušků, pěkného stadionu a výsledků především v základní části. Dlouhodobou soutěží většinou proplouvá suverénním způsobem, dvakrát za sebou jí vyhrál s velkým náskokem. Jenže kromě sezóny 2002/03 vždy pardubičtí hokejisté vypadli už ve čtvrtfinále. Největší stopy hořkosti však v Pardubicích zanechala Slavia, když v roce 2003 vyhrála v Duhové Areně sedmé rozhodující finále a domácí fanoušci natěšení na oslavy se titulu nedočkali. Poslední mistrovský zápis do klubové kroniky tak stále zůstává z roku 1989. V loňské sezóně měl mít tým z města perníku k celkovému vítězství možná nejblíže, do cesty se jim však postavili bojovně naladění chasníci z Plzně, proklouznuvší do play-off až na poslední chvíli z osmé příčky. Favorit svou úlohu nezvládl a v nechal sérii dojít až do posledního možného konce. V sedmém duelu před vlastním publikem propadl a loučil se se sezónou o mnoho dřív, než kdokoliv v Pardubicích doufal.

Vstup do letošní sezóny

Fanoušci východočeského klubu se těšili na novou sezónu, tým nedoznal příliš změn, vyřazení od Plzně od čtvrtfinále stálo místo jen brankáře Adama Svobodu a pardubickou ikonu, Otakara Janeckého. Na jejich místa přišly neméně zvučná jména - slovenská reprezentační jednička a mistr světa Ján Lašák, do útoku především posily ze zámoří Hejduk, Bulis a Hemský. Ani v nejhorším snu nikdo v Pardubicích takový špatný začátek nečekal, přitom výsledky v přípravě tomu nic nenasvědčovaly. Vše začalo v premiéře domácí porážkou od Liberce, poté pardubičtí zažívali podobnou krizi jako loni Slavia. Z prvních šesti zápasů získaly Pardubice jen jeden bod za remízu na Spartě. Samozřejmě se hned začalo spekulovat o změnách v týmu, a ač měl trenér František Výborný stále důvěru od vedení klubu, rozhodl se na svůj post abdikovat.

Novým koučem se stal legendární útočník Pardubic a reprezentace Vladimír Martinec, který k týmu přešel od juniorů, které však vede i nadále. Změna přinesla týmu potřebný impuls, hned v prvním utkání Pardubice vydolovaly tři body za domácí vítězství nad Jihlavou. Pokračovala série vítězství, která se po pěti zápasech v řadě zastavila až na Kladně, kde se postaral o první prohru Pardubic pod vedením Martince především Jaromír Jágr.

Týmu jinak prospěl i návrat Jána Lašáka do branky, který se smůlovatě zranil hned v prvním utkání s Libercem. Obnovený vstup do extraligy mu už vyšel a dokazuje, že je kvalitním gólmanem. Spolu s koncem trápení celého mužstva přišel i konec smolné série střelce Milana Hejduka. Vyhlášený kanonýr z NHL čekal na první gól do osmého utkání, první trefu sezóny si připsal v Karlových Varech. Od té doby už je to ten známý střelec par excellence. Vliv na lepší výsledky mělo také ustálení jednotlivých trojicích v útočních formacích, na začátku sezóny se se složením pětek totiž hodně míchalo. Povedeným tahem bylo určitě sestavení útoku Hejduk - Mikeska - Bulis, která se stala nejúdernější řadou Pardubic. Posily z NHL výtečně doplňuje důrazný Mikeska.

Aktuálně z obou táborů

Slavia v posledním utkání proti Plzni dokázala, že se jí v domácím prostředí daří. V Sazka Areně ještě od začátku sezóny neprohrála, ztratila jen jeden bod za výhru v prodloužení nad Třincem. Doma umí slávisté dovést do vítězného konce i vyrovnané zápasy, jako byl ten s Plzní. O výhru 3:0 se přičinil především skvělý Petr Franěk v brance, který si tak připsal třetí nulu sezóny, všechny v domácím prostředí. Jen ve dvou ze devíti duelů v Sazka Areně dostala Slavia víc jak jednu branku. Naproti tomu Pardubice dokázaly v sezóně venku vyhrát zatím jen dvakrát - v K.Varech a ve Vsetíně. Tématem utkání tak je : vydrží domácí neporazitelnost Slavie i po desátém utkání?

V dohrávce 2.kola jely Pardubice do Litvínova. Na severu Čech neuspěly, domácímu gólmanovi Kamilu Jarinovi nevstřelily ani gól a prohrály tak 0:2. Po 17. odehraných kolech patří Pardubicím sedmá příčka, na Slavii ztrácí devět bodů. I přes nabitý kádr trápí "Perníkáře" poměrně rozsáhlá marodka. Kvůli problémům se srdcem skončil s kariérou urostlý bek Libor Zábranský, další obr v pardubické obraně Michal Sýkora je po operaci kolenních vazů mimo hru minimálně ještě do prosince. Otázkou je, jestli se stihne na led vrátit ještě do konce letošní sezóny. Problémy v obranných řadách ještě zvýraznila absence letní posily ze Znojma Davida Havíře, který má zlomenou ruku a bude ještě několik týdnů bez hokeje. Ze střetu s litvínovským útočníkem Skleničkou si odnesl Jiří Dopita otřes mozku, který ho na led nepustí ještě tak týden. Zranění kolene si obnovil Ľubomír Korhoň a čeká ho operace. Mimo hru je i nemocný Michal Tvrdík. Do sestavy se naopak vrátil "veterán" Ladislav Lubina, který v úvodu sezóny nedostával moc šancí.

Vzájemné zápasy

V prvním letošním vzájemném duelu vyhrála Slavia v Duhové Areně 2:1, když se o oba góly postarala v přesilovkách slovenská dvojice Pálffy - Stümpel. Za domácí už jen snižoval ve třetí třetině šťastnou tečí Jan Bulis.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - PARDUBICE
Základní část:
39 16 - 6 - 17 105:114
Čtvrtfinále 2001/2002:
6 4 - 2 14:14
Finále 2002/2003:
7 4 - 3 16:16
Celkem:
52 24 - 6 - 22 135:144
Doma:
25 17 - 4 - 4
Venku:
27 7 - 2 - 18
Postavení v tabulce
3. Slavia      17   10 1 0 0 6   48:36   32
7. Pardubice   17    7 0 1 1 8   43:43   23
Co mají oba týmy společného
Z kádru Pardubic působili ve Slavii dříve Jan Snopek a Tomáš Divíšek, na soupisce Slavie žádný bývalý pardubický hráč nefiguruje.
Poslední zápasy
Slavia - Jihlava 3:0
Plzeň - Slavia 4:2
Slavia - Vsetín 2:1
Sparta - Slavia 4:2
Slavia - Plzeň 3:0
Zlín - Pardubice 3:2
Pardubice - Litvínov 5:3
Liberec - Pardubice 2:1pp
Pardubice - Vítkovice 5:1
Litvínov - Pardubice 2:0
Sestavy v minulém kole
Franěk - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, D. Pojkar - Duda, J. Beránek, Sup - Vlasák, Stümpel, Tomica - D. Hruška, Vašíček, Antoš - M. Kopecký, P. Martinec, R. Dlouhý - Sobotka. Lašák - Snopek, Mudroch, A. Novotný, Pácal, Linhart, Čáslava, Vyhlídal - Rolínek, Blažek, Lubina - Hejduk, Mikeska, Bulis - P. Sýkora, Divíšek, Hemský - Kolář, Koukal, Průcha.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Stümpel 17 6+9=15
2. Jan Novák 17 1+11=12
3. Žigmund Pálffy 12 7+4=11
4. Josef Vašíček 17 5+6=11
5. Tomáš Vlasák 9 4+6=10
1. Jan Bulis 17 7+8=15
2. Milan Hejduk 17 8+6=14
3. Michal Mikeska 15 4+9=13
4. Aleš Hemský 15 5+4=9
5. Jiří Dopita 14 1+7=8
Brankáři
Petr Franěk 16 - 1.74 - 93.74%
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
Ján Lašák 12 - 2.16 - 93.12%
Alexandr Hylák 2 - 3.53 - 91.23%
Jaroslav Kameš 4 - 3.00 - 89.62%
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více