Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
3. listopadu 2004

Jágr znovu okouzlil diváky v Sazka Areně

P r a h a - Svého času byl označován jako nejlepší hokejista naší planety. Léta už se nedají zastavit, přesto ze svého umu nic neztratil. V letošní sezóně při výluce v NHL baví publikum v české extralize. Jaromír Jágr, slavný útočník s číslem 68 na drese, přijel v úterý do Prahy. Téměř vyprodaná Sazka Arena bouřlivě tleskala každé jeho akci. Zápas za své Kladno si báječně užíval, třemi nádhernými pasy připravil všechny góly Rabatu a zařídil tak výhru 3:2 nad Slavií. Jako vždy na něj čekal po zápase houf novinářů. Mezi ně přišel dobře naladěn, nechyběly jeho tradiční vtípky. "Volte ODS," začal s úsměvem na rtech interview a narážel tak na politickou kampaň, která se kolem jeho osoby rozpoutala.
Jaromír Jágr - ohlasy po utkání (audio 3,2Mb)

Bilance Jaromíra Jágra v utkání

3 asistence, 5 střel na bránu, 4 mimo, 1 plusový bod, 2 trestné minuty

Všude kam letos přijel, tak vyprodal stadion. Povedlo se mu skoro i v pražské Sazka Areně, kam se přišlo podívat především na něj více než patnáct tisíc diváků, což znamená historický rekord české extraligy. Zaplněná arena bouřila při každé jeho akci, při hlášení jeho jména jako autora všech tří gólových přihrávek málem spadla. Navíc si kladenští hokejisté mohli připadat jako doma. ”Když přijde do tak krásné arény tolik diváků, tak je to skvělý zážitek,” užíval si hezkého pocitu Jaromír Jágr. Po konci utkání si vysloužil ovace, diváci vyvolávali jeho jméno. On se jim s rukou na srdci uklonil. ”Musíš poděkovat lidem, kteří přijdou, navíc když nám fandili a vyhráli jsme. Bez nich to nejde, nechci z toho dělat divadlo, ale já dělám, co cítím. Beru to jako určitou zodpovědnost,” vysvětloval své gesto. Atmosféra v Sazka Areně má pro něj zvlášní kouzlo, odehrál zde během Mistrovství světa skvělé zápasy, bohužel s nešťastným koncem po čtvrfinále s Američany. Kdo ví, kdy si zas zahraje v Sazka Areně. "Nad tím jsem nepřemýšlel, uvidíme, co bude." V úterý se po zápase Kladna se Slavií mohl usmívat. Vtípky ani smíchem rozhodně nešetřil.

Jeho start v zápase přitom mohl být ohrožen, v utkání s K.Vary bolestivě narazil na brankovou konstrukci a vynechal pak dvě utkání. Do hry se ale vrátil v zápase s Třincem, ve kterém stejně jako ve Znojmě nebodoval. Zápas proti Slavii už ale patřil jen jemu. Rozdal tři přesné pasy, jeden Klimtovi a dva Procházkovi. Kouzlil za bránou, když se rozjel tak ho neměl soupeř jak zastavit. Předváděl chvilkami parádní kousky jako by hrál v nejlepší formě. Přitom před zápasem tvrdil: ”Momentálně jsem v takové formě, že by mě uhlídal i náš masér.” Díky jeho přispění Kladno vyhrálo popáté za sebou a ze čtvrtého místa už ztrácí jen jeden bod na třetí Slavii. Brzy však fanoušky možná potká špatná zpráva, páteční zápas s Libercem může být na dlouho posledním představením Jaromíra Jágra v kladenském dresu. Během reprezentační pauzy se rozhodne, jestli vyslyší vábení Ruska a využije lukrativních nabídek Omsku či Kazaně, nebo zůstane v extralize. ”Je to stále padesát na padesát. Ale ten zápas budu brát jako poslední na Kladně, protože nikdy nevíš, jak to dopadne.” Česká extraliga by tak přišla o největší tahák, který láká diváky do hlediště. Po dvaceti odehraných kolech je v čele kanadského bodování. Stále zůstává famózním hokejistou a v úterý své obdivovatele určitě nezklamal. Byl to jeho zápas.

Tři gólové momenty Jaromíra Jágra

19. - ve středním pásmu skvěle drží puk několik vteřin, nikomu z atakujících slávistů se mu ho nedaří vzít, čeká na vhodnou dobu pro přihrávku, pak posílá krásný pas mezi dva obránce na najíždějícího Klimta a ten neomylně střílí pod víko – 0:1. Opět zafungovala magická spolupráce 68 – 66, Klimt totiž nosí na svém dresu stejné číslo jako Mario Lemieux, hokejová legenda a bývalý spoluhráč Jágra z Pittsburghu. "Mario se tam zas objevil zničehonic, vyskočil ze střídačky. Řádí, ještě že ho dal, pěkně do víka. Je to prostě v tom čísle," se smíchem komentoval akci Jaromír Jágr.

31. - přihrává do šance Procházkovi, pokračuje závar před Fraňkem, bere si puk za bránou a trochu šťastně nachází volného Procházku, který střílí po ledě přesně k pravé tyči. Fraňkovi ztížil pozici v brankovišti stojící Patera – 1:2.

50. - opět úřaduje za bránou, pohrává si s obranou Slavie a ve vhodný čas skvěle uvolňuje zcela osamoceného Procházku, který se opět nemýlí – 2:3.

Další výrazné zápisy do utkání

3. - poprvé kouzlí za bránou, obehrává Kolaříka, slávisté mu nakonec na poslední chvíli stačí zabránit v důraznějším zakončení.
7. - opět po uvolnění zpoza brány, kdy ho neuhlídal Antoš, střílí mimo.
14. - krásnou bekhendovou přihrávkou posílá do šance Procházku, proti jehož bombě z pravého křídle se staví Franěk.
25. - staví se na první přesilovku po bok Kaberleho na modrou čáru, po přihrávce Patery z rohu se ocitá v blízkosti branky, Franěk kryje střelu betony. Na ledě tráví takřka celé dvě minuty přesilovky, vybízí ke skórování Kyselu, skvělý reflex Fraňka.
32. - další přesilovka Kladna, po souhře s Kaberlem a Paterou střílí nad.
37. - předvádí slalom slávistickou obranou, prokličkovává až do šance, první střelu i dorážku Franěk kryje.
41. - Duda ho tvrdě atakuje u mantinelu, ohání se po něm hokejkou a rozezlen odchází na trestnou lavici, rozhodčí Šindler ho vylučuje na 2 min. za nedovolené bránění.
43. - hned po návratu na led se zapojuje do útoku, přihrává do šance Procházkovi, pak motá slávisty jako už tradičně za bránou, sražená střela.
52. - je při chuti, po další asistenci na třetí gól Kladna pálí po přihrávce Procházky z voleje tvrdou ránu po ledě, Fraňka pěkně protáhl.
52. - o pár vteřin později projíždí kolem levého mantinelu skoro celé hřiště, nakonec je zastaven.
60. - Kladno se brání dvojnásobné přesile při vyloučení obránce Čecha a power-play Slavie, jde na led, po závěrečné siréně se mocně raduje z vítězství.

Z rozhovoru s Jaromírem Jágrem

  • O třech asistencích, kterými vlastně rozhodl zápas. Nechyběl v podstatě u všeho důležitého, byl na ledě i při obou inkasovaných gólech
    "Já jsem s tím šel do zápasu, že gól nedám. Když jsem mluvil s tátou, tak říkal: házej to Prochymu, ten je ve střelecké formě. Jako vždy měl pravdu (úsměv). A když už jsem jel do Prahy takovou dálku, tak jsem si chtěl vychutnat všechny důležité okamžiky (smích)."

  • O atmosféře v Sazka Areně, kam přišel rekordní počet přes patnáct tisíc diváků
    "Určitě během zápasu vycítíš, v některých situacích jako když dáš gól nebo má soupeř hrát přesilovku a lidé pískali, že tam máš spoustu fandů a hraje se ti o to líp. Jsem i za ně rád, že jsem to dotáhli do vítězného konce, i když to bylo těžké, poslední dvě minuty jsme hráli v oslabení. Byl jsem rád, že zápas skončil, vlastně deset vteřin před koncem jsme tam jeli tři na jednoho, Pepa (Zajíc) už zvedal ruce, že dá gól do prázdné brány. Ale někdo, jen počkej zajíci (smích), mu tam zezadu nadzvedl hokejku a jeli na druhou stranu slávisté. Ještěže hráč od nich střílel, mohlo být zle."

  • O radostném gestu k divákům po závěrečné siréně
    "Musíš poděkovat lidem, kteří přijdou, navíc když nám fandili a vyhráli jsme. Bez lidí to nejde, nechci z toho dělat divadlo, ale já dělám, co cítím. Beru to jako určitou zodpovědnost a stejně tak celé naše mužstvo. Když lidé přijdou, tak jim člověk musí dát něco zpátky. Když je plná hala, tak je atmosféra hezká a doufám, že z toho lidé něco měli."

  • O střetu s Radkem Dudou, po kterém byl vyloučen
    "Mluvit o tom střetu s Dudou by bylo zbytečné, protože to byl kvalitní zápas a tohle nemá cenu rozebírat. Snad jen, osobně si myslím, že tam byl od něj faul vysokou hokejkou, což nebylo písknuté, ale to mi zas tak nevadí. Když potom jdu zpátky a on padne, tak dostanu dvě minuty. Člověk má stát, nemá pořád padat. Je to moje hloupost, že po něm jdu, když vím, že to dělá. Že říkal, že mám asi mindrák? Asi to je v pořádku (úsměv), ale pojďme mluvit o hokeji..."

  • O zbrani při naštvání - smíchu
    "Byly tam dva momenty během zápasu, kdy se nechám zbytečně vyprovokovat rozhodčím. Je to moje hloupost, potom mě to odvede od hry a dělám chyby. Vím, že mi to škodí, ale stejně to udělám znovu a znovu. Po tom vyloučení jsem se musel hodně přemáhat, abych ten smích ze sebe vyloudil (úsměv). Kluci to ale skvěle ubránili, ani neměl soupeř šanci."

  • O nejlepším zápase v extralize
    "Byly dobré i některé zápasy předtím. Když jsem se vrátil a nastoupil poprvé, tak jsme měli vítěznou sérii. Nechtěl jsem, aby skončila, protože to je vždy dobré pro sebevědomí. Potom byl dobrý zápas proti mistru ze Zlína, na Spartě, doma proti Pardubicím a dnes proti Slavii. Samozřejmě, když dnes přišlo nejvíc lidí a přišli se podívat do krásné areny, tak to byl zážitek hrát hokej. Nechci shazovat ostatní zimní stadiony, ale přijet sem na hokej a třeba do Jihlavy, do Znojma, to je velký rozdíl. Atmosféra v Sazka Areně na tebe hned dýchne a víš, že tady můžeš něco odevzdat."

  • O spolupráci s Paterou a Procházkou
    "Všechno záleží na tom, jestli odejdu nebo ne, pak všechno veme čas. Já jsem zvyklý na jinou hru a není opravdu jednoduché se mnou hrát. Mám určité své přednosti, které chci aby spoluhráči využívali a zase jsem schopen jim to vrátit, protože se dostanou do střeleckých příležitostích a můžou dát gól. Myslím si, že teď nám to začalo jít, i když třeba nedávám góly. Ale nejde jen o jednu lajnu, důležité je, že to klape celému mužstvu, každý si dělá svou práci, to co má. Nás tři dali dohromady jako střelce, tak by měla být naše povinnost dávat góly."

  • O rozlučce legendárního obránce Františka Kučery, kterému se dostalo před zápasem bouřlivých ovací
    "Je to škoda, byl to velký hráč, ale je to jeho rozhodnutí. Jak sám říkal, ztratil zájem o hokej nebo už neměl motivaci. A když máš dospívajícího syna, kterému se chceš věnovat, rodinu a byznys, tak tomu hokeji nedáváš tolik jako dřív. Franta ví sám nejlíp, jak se rozhodl. Ale musím říct, že je to hráč, který by mohl hrát kdekoliv. V prvním zápase proti nám hrál výborně."

  • O páté výhře v řadě, po které ztrácí Kladno ze čtvrté příčky už jen bod na třetí Slavii
    "Je škoda, že jsme prohráli některé zápasy, které jsme měli vyhrát. Možná jsme mohli být v tabulce ještě výš, ale takový je hokej, na kdyby se nehraje."

  • O pátečním utkání s Libercem a možné rozlučce s Kladnem před odchodem do Ruska
    "Ten zápas beru určitě jako můj poslední na Kladně. Pokud to s Ruskem nevyjde, tak zůstanu, nic se neděje. Ale musím se připravit na utkání jako na závěrečné. Nikdy nevíš, co se stane. A co bych očekával od Ruska? Zimu (smích)."

    Řekli po utkání na adresu Jaromíra Jágra:

    "Jarda má po zranění problém s kondicí, ale chtěl se před patnácti tisíci diváky ukázat. Podal výborný výkon a strhl ostatní spoluhráče."
    Petr Tatíček, asistent trenéra Kladna.

    "Jágr je mimořádný hráč, který se těžko hlídá. Prostě nejlepší hráč na ledě."
    Ondřej Weissmann, asistent trenéra Slavie.

    "Bylo to úplně normální. Myslí si, že se ho nikdo nedotkne. Tak dostal tělo. Nesmí přece počítat s tím, že si tam bude jezdit jako barbína. Asi má nějaký mindrák."
    Radek Duda, útočník Slavie, který se dostal asi do jediného ostřejšího střetu s kladenskou hvězdou, po kterém byl vyloučen Jágr.

    "To ví asi každý, že se špatně brání. Je to vynikající hokejista. Čeká na to až na sebe natáhne dva tři hráče a pak to dává volným spoluhráčům před bránu. To dneska předvedl dokonale."
    Josef Vašíček, útočník Slavie, který zná Jágra dobře z NHL.

    Fotogalerie - #68 Jaromír Jágr v Sazka Areně

    Foto © Martin Prokop

    Jaromír Jágr uniká Milanu Antošovi

    Při jednom ze závarů před brankou Petra Fraňka

    Magická spolupráce - nahrávač Jaromír Jágr (68), střelec Klimt (66)

    Po faulu na Radka Dudu si poseděl Jaromír Jágr dvě minuty na trestné lavici

    Autor Miroslav Votava & Martin Prokop
  • Nepřehlédněte
    MLÁDEŽ 18.4.2024

    Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

    Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

    Číst více
    ROZHOVORY 18.4.2024

    Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

    Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

    Číst více
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

    Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

    Přehrát video