Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
22. listopadu 2004

Mistři ze Zlína se vrací na místo činu

Po dlouhé pauze se Slavia představí zas doma, do Sazka Areny přijede v úterý k dohrávce 23.kola mistrovský tým HC Hamé. V repríze posledního finále extraligy půjde slávistům o návrat na třetí příčku, ze které je vystrnadilo po neděli Kladno právě po vítězství ve Zlíně. Medvědi prohráli doma v normální hrací době poprvé v sezóně. V prvním letošním vzájemném utkání prohrála Slavia na ledě zimního stadionu Luďka Čajky 0:4.

Držitelé vstupenky na utkání mají městkou dopravu na hokej a zpět ZDARMA. Více informací v samostatném článku.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK Baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš, Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: Československo: 2. místo (1984/85); ČR: mistr extraligy (2003/2004), 2. místo (1994/1995, 1998/99)
Posledních pět let: 5. > 8. > 3. > 13. > 1.
Internet: www.hokej.zlin.cz , www.hczlin.cz
Hvězdy týmu: Igor Murín - Roman Hamrlík, Martin Hamrlík - Jaroslav Balaštík, Petr Leška, Petr Čajánek

Výsledky HC Hamé

Letos na jaře slavili hokejisté ze Zlína historicky první mistrovský titul, když ve finále zdolali Slavii. Vítězná euforie nevyprchala z Baťova města ani na začátku sezóny nové. Soubor slovenského kouče Ernesta Bokroše doznal sice několika změn, největší ztrátou byl asi odchod levého křídla elitní řady Ondřeje Veselého do Ruska (ale už je zpět v extralize, ve Vsetíně), ale posily z NHL všechny odcházející hráče bohatě nahradily a tým je tak ještě silnější. Osobnosti, jakými jsou zkušený obránce Roman Hamrlík a zlínský patriot Petr Čajánek, skvěle zapadly do mužstva a své předpoklady naplnil i mladý útočník Martin Erat.

Od začátku sezóny bojují Medvědi o špici tabulky se Spartou, od zbytku extraligy si oba týmy brzy vytvořily výrazný bodový odstup. Hamé před dohrávkou v Sazka Areně ztrácí na vedoucí Spartu pět bodů, před třetím Kladnem má náskok osmi bodů. Čtvrtá Slavia je o další dva body zpět. Úřadující mistři sbírají pravidelně body doma i venku, zimní stadion Luďka Čajky dlouho připomínal nedobytnou tvrz. Poprvé dokázala bodovat na ledě HC Hamé v 16.kole Sparta po výhře 3:2 v prodloužení, kterou pak napodobil velký zlínský rival ze Vsetína, když překvapivě vybojoval také dva body. Valašské derby pak skončilo hromadnou rvačkou. První porážku v normální hrací době připravilo zlínským v posledním kole Kladno.

Venku Hamé prohrálo v úvodu sezóny na Spartě, těsnou porážku si odvezlo z trápícího se Třince. Nejvíce propadlo mužstvo v Karlových Varech, kde prohrálo 2:5. Hamé představuje pro každého soupeře těžký oříšek, má propracovaný herní systém a v týmu řadu individualit. Spolehnout se může na asi nejlepší brankářskou dvojici v extralize, která dovedla Hamé k titulu. Letos zatím dostává více příležitostí Igor Murín, který patří ve statistikách brankářů ke špičce. Martin Altrichter, finálový hrdina, doplácel především na dlouhou vítěznou sérii, kdy nebylo třeba dělat změny. Zatím se dostal do brány pětkrát a určitě nezklamal.

Skvělou formu potvrzují útočná "dvojčata" Balaštík - Leška, které po počátečních experimentech doplnil na levém křídle nashvillský "Predátor" Martin Erat. Jaroslav Balaštík, nejlepší kanonýr loňské sezóny, je se 16 brankami opět v čele statistik střelců. Petr Leška stíhá v kanadském bodování Jaromíra Jágra, který už však odešel do ruské superligy. Od elitného útoku už mají další borci Hamé bodový odstup. Druhý útok vede reprezentant a miláček zlínského publika Petr Čajánek. Další hvězdy najdeme v obraně, kde se zas po čase sešla bratrská dvojice Hamrlíků.

Aktuálně z obou táborů

Slávisté odehráli čtyři z posledních pěti zápasů venku, naposledy se doma představili 2.listopadu proti Kladnu. Po delší době, způsobené především reprezentační pauzou, tak opět vyrazí fanoušci na hokej do Sazka Areny a můžou se hned těšit na atraktivní souboj se Zlínem, tedy reprízu posledního finále extraligy.

V sobotu nastoupila Slavia před televizními kamerami proti domácímu Litvínovu. Na severu Čech skončila dlouhá vítězná série Slavie, která v Litvínově pod vedením Vladimíra Růžičky nikdy neprohrála. Až do soboty. Rozhodující náskok získali "Chemici" ve druhé třetině, kdy se góly Ťupy a Trávníčka ujali dvoubrankového vedení, které pak ještě pojistil Ručinský. Slavia se vstřelila už jen čestný úspěch. Litvínov slavil domácí výhru nad Slavií po čtyřech letech (naposledy v sezóně 2000/01).

Proti Zlínu budou mít slávisté několikanásobnou motivaci. V čerstvé paměti ještě určitě mají porážku z finále stejně jako první letošní vzájemný zápas sezóny, kdy se ve Zlíně nezmohli ani na jednu branku a prohráli 0:4. Navíc po neděli spadla Slavia po dlouhé době ze třetí příčky, kde jí vystřídalo Kladno. Dva body ztráty můžou slávisté vymazat v úterý.

HC Hamé v neděli poprvé v sezóně poznalo, jaké to je prohrát doma v normální hrací době. Tři body si ze Zlína odvezlo za vítězství 5:2 Kladno. Oba týmy by měly nastoupit v úterý v kompletním složení, do brány hostů se vrátí asi Igor Murín, kterého proti Kladnu zastoupil Altrichter. Hamé se vrací do Sazka Areny poprvé od finále, kdy se letos na jaře hrál v moderní hale poprvé hokej. Vzpomínat budou Medvědi na oba zápasy jen v dobrém, dvakrát vyhráli a postavili tak základ k celkovému triumfu v extralize. Premiérovou branku v Sazka Areně tehdy vstřelil hokejový "nestor" Rostislav Vlach, který už nyní hájí barvy Vsetína.

Slavia vs. Hamé v Sazka Areně

  • 3.finále
    SLAVIA - HAMÉ 1:2 (Beránek - Vlach, M.Hamrlík)

  • 4.finále
    SLAVIA - HAMÉ 0:1 (Veselý)

    Historická bilance v extralize
    SLAVIA - ZLÍN
    Základní část:
    41 12 - 9 - 20 116:129 
    Play-off (finále 2003/2004):
    5 1 - 4 7:12
    Celkem:
    46 13 - 9 - 24 123:141
    Doma:
    22 6 - 5 - 11
    Venku:
    24 7 - 4 - 13 
     
    Postavení v tabulce
    2. Zlín    23   15 1 1 2 4   69:44   50
    4. Slavia  23   12 2 0 0 9   61:51   40 
    Co mají oba týmy společného
    Z kádru Zlína působil dříve ve Slavii Martin Altrichter. Byl u toho, když červenobílí postupovali do extraligy.
    Poslední zápasy
    Třinec - Slavia 1:2
    Slavia - Kladno 2:3
    Znojmo - Slavia 1:2
    Liberec - Slavia 1:2pp
    Litvínov - Slavia 3:1
    Karlovy Vary - Zlín 5:2
    Zlín - Jihlava 7:1
    Třinec - Zlín 3:2
    Zlín - Znojmo 4:1
    Zlín - Kladno 2:5
    Sestavy v minulém kole
    Franěk - Žabka, Graňák, J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, Klouček, Pojkar - Pálffy, Stümpel, Vlasák - D. Hruška, J. Beránek, Sup - Duda, Vašíček, Antoš - M. Kopecký, P. Martinec, R. Dlouhý - Tomica M. Altrichter - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R.Hamrlík, Vosátko, Zubíček, D. Nosek - Balaštík, Leška, M. Erat - Okál, Čajánek, Jenáček - Mokrejš, M. Čech I, Ambruz - Barinka, Kristek, Záhorovský - od 32. navíc Kováčik.
    Nejproduktivnější hráči
    1. Jozef Stümpel 23 7+10=17
    2. Josef Vašíček 23 6+10=16
    3. Tomáš Vlasák 15 7+7=14
    4. Jan Novák 23 1+12=13
    5. Michal Sup 23 6+6=12
    1. Petr Leška 23 7+19=26
    2. Jaroslav Balaštík 23 16+7=23
    3. Martin Erat 21 9+12=21
    4. Petr Čajánek 20 6+5=11
    5. Peter Barinka 23 4+7=11
    Brankáři
    Petr Franěk 22 - 1.90 - 93.24%
    Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
    Igor Murín 19 - 1.88 - 93.51%
    Martin Altrichter 5 - 1.98 - 91.51%
    Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
  • Nepřehlédněte
    OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

    Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

    Číst více
    ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

    Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

    Číst více
    A-TÝM 27.3.2024

    Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

    Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

    Číst více
    MLÁDEŽ 26.3.2024

    Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

    Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

    Číst více