Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
23. listopadu 2004

Chybí nám hlavně důraz v koncovce

P r a h a - Po reprezentační pauze se zatím Slavii příliš nedaří. Získala sice dva body za výhru v prodloužení v Libreci, pak však přišel nevydařený zápas v Litvínově, na který navázali slávisté i doma se Zlínem. Po dlouhé době šli fanoušci na hokej do Sazka Areny a na jedné straně viděli lehkost v podání HC Hamé, na druhé křeč v řadách Slavie. I druhou reprízu posledního finále extraligy Slavia prohrála, hosté ze Zlína si odvezli všechny tři body za výhru 3:0. Po zápase nebylo slávistům příliš do řeči.

Na ledě dostávali zlínští hokejisté příliš prostoru, tři z nabídnutých šancí využili a po zásluze si odvezli domů všechny tři body. Nedělní porážka s Kladnem, první na domácím ledě, jakoby tým probudila. "My jsme chtěli napravit nevydařený domácí zápas s Kladnem, což se nám povedlo. Vezeme domů tři body, s čímž jsme spokojeni, vítězství 3:0 jsme nečekali. Myslím, i přesto že domácí prohráli, že se musel divákům hokej líbit," spokojeně konstatoval kouč úřadujících mistrů Ernest Bokroš, kterému přidělalo vrásky na čele jen šestnáct trestných minut jednoho z lídrů týmu, Petra Čajánka. "Budeme to určitě řešit, promluvíme si o tom. Nevím jestli by to vyřešila pokuta, spíš kdyby takový hráč třeba nedohrál zápas. Bohužel hráči z NHL si myslí, že si můžou dovolit víc než ostatní. Jak už se ale mnozí přesvědčili, takhle to nelze." Naopak s výkonem prvního útoku Petra Lešky mohl být maximálně spokojen, celé trio si rozdělilo rovnoměrně po gólu a zařídilo tak bodový export Medvědů.

Opačný výraz měl na tváři Bokrošův protějšek, asistent trenéra Slavie Ondřej Weissmann. Nemohl být spokojen s výsledkem ani s výkonem mužstva. "My jsme navázali na špatný výkon z Litvínova, Zlín byl dneska lepší ve všech herních činnostech a zaslouženě vyhrál," přiznával hlavní kouč národního týmu na nedávném Karjala Cupu. Po pauze se slávistům příliš nedaří, chybí jim lehkost v herním projevu, v obraně kupí jednu chybu za druhou a koncovka je jedno velké trápení. Ve třech zápasech vstřelili slávisté tři góly, včetně vítězné branky Vlasáka z prodloužení v Liberci. Na útočný potenciál, jakým disponuje Slavia, určitě málo. "První třetiny máme ještě dobré, jsou tam šance, dneska tam byl třeba sám před prázdnou bránou Pepa Vašíček, ale nedáváme góly. Chybí nám trochu štěstí a hlavně důraz v koncovce." Z herní letargie občas vylétly jen ofenzivní nápady Žigmunda Pálffyho, který odehrál první zápas v Sazka Areně po návratu ze Skalice. Slovenský kanonýr hrál s chutí, ale bohužel i on se trápí s koncovkou.

Samostatnou kapitolou jsou i přesilovky, které hrály velkou roli i v zápase se Zlínem. První gól vstřelili hosté ve vlastním oslabení, jak nakládat s přesilovkou pak ukázali Slavii ve druhé třetině. "Musíme to zjednodušit, zbytečně moc to hrajeme po prknech, místo abychom se snažili dávat si rychlejší přihrávky. Chce to častěji střílet," nabádá hráče Ondřej Weissmann. Přitom hře v početní výhodě se slávisté v tréninku věnují svědomitě. "Přijďte se někdy podívat, na tréninku nám to jde, je to dobré, ale pak při zápasech mizerné," nedovede si vysvětlit obránce Jan Novák. Se Zlínem vyzkoušeli trenéři několik speciálních formací, rotace v sestavě probíhala ve velké míře už od začátku druhé třetiny. Lze očekávat nějaké změny pro příští zápas s Vítkovicemi, které se bude týkat především složení útočných řad. "Zkusíme něco vymyslet," tajuplně naznačil slávistický trenér. Nad různými možnostmi dumal hlavní kouč Slavie Vladimír Růžička ještě dlouho po zápase v kabině.

Slavia prohrála se Zlínem už šestý zápas v řadě, odvety za prohrané finále extraligy se jim zatím nedaří. Letošní bilance - dvě porážky a skóre 0:7 - je dostatečně výmluvná. Je to už snad nějaký komplex? "Asi to tak bude, když to říkáte," s úsměvem reagoval na dotaz na tiskové konferenci Ondřej Weissmann a pak už vážněji dodal: "Zlín má dobré mužstvo, herně nám nesedí. Dělá nám problémy především hrou ve středním pásmu." Po úterní porážce se nemohl příliš usmívat ani ofenzivní bek Jan Novák "Co říct k dnešnímu zápasu, bylo to hrozné, Zlín byl ve všem lepší," zakončil nevydařený slávistický večer v Sazka Areně, kde "sešívaní" prohráli už potřetí v řadě. V úvodu sezóny nedobytná tvrz tak v současnosti spíš připomíná polorozbořené ruiny. V pátek bude mít Slavia šanci k nápravě v utkání s Vítkovicemi.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více