Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. listopadu 2004

Tour začne na západě Čech

V neděli se uzavře první polovina základní části extraligy, Slavia zajíždí na led do lázeňského města. Karlovým Varům se pomalu začíná vzdalovat vytoužená osmička, v posledních dvou zápasech utržily dva ostudné debakly na Spartě a ve Vsetíně. Otázkou tedy je, v jakém psychickém rozpoložení budou Západočeši před duelem s Pražany. Slavia se naopak po reprezentační pauze výsledkově i herně chytila v domácím duelu s Vítkovicemi, které vyprovodila na cestu domů sedmi brankami. Pro Slavii začíná na západě Čech série čtyř zápasů v řadě na kluzištích soupeřů, v neděli by se v "sešívaném" dresu měla představit nejnovější posila, obránce Tomáš Žižka. Utkání začíná od 17:30, bude připraven i on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1932 jako Slavia Karlovy Vary, odbor ledního hokeje
Trenéři: Pavel Pazourek, Radim Rulík
Největší úspěchy: 10.místo 2002, 2003
Posledních pět let: 11. > 14. > 10. > 10. > 12.
Internet: www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Martin Hlavačka, František Ptáček, Róbert Tomík, Ľubomír Hurtaj

Výsledky Karlových Varů

Šestým rokem hrají Karlovy Vary extraligu a zatím čekají na výraznější úspěch, jímž by byl postup do play-off. Právě umístění ve vytoužené osmičce je cílem západočeského klubu i pro letošní sezónu. Soutěž se letos díky výluce v NHL a přílivu spousty výborných hráčů stala ještě těžší a vyrovnanější, pro Energii, která kromě útočníka Krafta nemá jinou posilu ze zámoří, to nebude snadný úkol splnit sen všech karlovarských fanoušků.

Od začátku sezóny se svěřenci trenérů Pazourka a Rulíka drží na hranici postupu do play-off, střídají dobré zápasy s horšími. Před zápasem se Slavií patří Energii desátá příčka se ziskem 31 bodů, stejný bodový zisk mají na svém kontě i Vítkovice a Třinec. Právě s Vítkovicemi mají karlovarští k dobru jeden zápas, který byl odložen kvůli chřipkové epidemii řádící v šatně Západočechů. Na osmé místo momentálně ztrácí šest bodů.

Mrzet můžou Západočechy některé ztráty na domácím ledě, kde má spolu se Znojmem druhou nejhorší bilanci. Na druhou stranu sehráli doma vyrovnané partie, byť s porážkou, s lídrem tabulky se Spartou či s Pardubicemi. Mistra ze Zlína dokonce vyprovodili pěti brankami. Zklamáním byla určitě remíza s poslední Jihlavou, která navíc přišla po překvapivé výhře v prodloužení v Duhové Aréně. Skalp Pardubic karlovarští hokejisté v duelu s Jihlavou i přes velkou herní převahu nepotvrdili, což se možná projevilo v dalších zápasech. Ze Sparty i ze Vsetína odjížděli s debaklem 0:7 resp. 2:9.

Venku získala Energie o jeden bod více než Slavia, v Jihlavě si připsala svou nejvyšší výhru sezóny, devět vstřelených branek však bylo spíše labutí písní. V produktivitě patří k průměru, týmu chybí výrazný kanonýr, což dokumentuje i fakt, že na čele klubových statistik je obránce Martin Hlavačka. V útoku je nejvíce vidět početná slovenská kolonie, kterou ale už opustil střelec Róbert Tomík. Pro neuspokojivé výkony se ho rozhodlo vedení klubu uvolnit. Vedle něj nastupoval Ľubomír Hurtaj, oba v posledních zápasech doplňoval Milan Kraft, který přišel z Plzně výměnou za ex-slávistu Petra Míku.

Kraft je jediný hráč z NHL působící v dresu s velkým "E" na prsou po dobu výluky. Zkušenosti z NHL má i urostlý obránce Zdeněk Kutlák, který se v Bostonu a především na farmě v Providence potkal s Pavlem Kolaříkem. Na západě Čech je na ročním hostování z mateřských Českých Budějovic.

Před sezónou bylo zajímavé, jak si trenéři poradí se situací v brankovišti. V týmu se totiž sešli tři noví brankáři. Role třetího vzadu nakonec zbyla na toho nejméně očekávaného, lotyšského reprezentanta Edgarse Masalskise. Ten nastoupil v extralize k pěti zápasům, většinu času ale hostuje v prvoligovém Písku. V prosinci by měl zamířit na hostování do konce sezóny do ruského Čeljabinsku. O porci v brankovišti se tak dělí Zdeněk Šmíd, který loni hostoval ve Slavii a mladičký talent Lukáš Mensator, který se vrátil ze zámoří. Výkony dvacetiletého gólmana jsou příjemným překvapením, do utkání ve Vsetíně se mohl Mensator pochlubit výtečnými statistikami. Na Lapači si však protrpěl zápas až do konce a inkasoval za děravou obranou devět branek.

Ze slávistického tábora

Slavia poprvé od reprezentační pauzy bodovala v zápase s Vítkovicemi naplno, když soupeři nastřílela sedm branek. Zvedla si tak střelecké seběvědomí a získala potřebné body do tabulky, která je neobyčejně vyrovnaná. Slavii pomohly změny v sestavě, v utkání na lázeňském ledě navíc představí novou posilu, obránce Tomáše Žižku. Urostlý bek se zkušenostmi z NHL i reprezentace předčasně ukončil angažmá ve Spartaku Moskva a podepsal ve Slavii smlouvu do konce sezóny plus na další dva roky. V neděli by tak měla nastoupit Slavia kompletní, otazník je jen nad startem útočníka Davida Hrušky, který chyběl v sestavě proti Vítkovicím.

V Karlových Varech začne pro Slavii série čtyř zápasů v řadě na ledě soupeřů. Po rozpačitém úvodu sezóny se začalo slávistům dařit už i venku, kromě zaváhání v Litvínově dokázali v poslední době vyhrát v Třinci, ve Znojmě i v Liberci, vždy poměrem 2:1. I proto slávisté věří, že se jim povede získat nějaké body i při této čtyřzápasové tour po extraligových stadionech. "Budeme muset dobře bránit a hrát "brejkový" hokej," předkládá recept na úspěch útočník Milan Antoš. "Když budeme hrát zodpovědně a každý se bude soustředit na to co má, tak bychom nějaké body měli uhrát," doplňuje ho obránce Petr Kadlec.

Vzájemné zápasy

V prvním vzájemném utkání sezóny viděli diváci v Sazka Areně tři góly a všechny padly do branky Zdeňka Šmída, ex-slávisty v karlovarském dresu. Povedený zápas sehrál Žigmund Pálffy, který se dočasně loučil se Slavií, když hned po zápase spěchal na Slovensko vypomáhat mateřské Skalici. Energii vstřelil dvě branky, třetí připravil pro parťáka Jozefa Stümpela. Petr Franěk vychytal v prvním utkání proti svému bývalému zaměstnavateli čisté konto.

V historické bilanci je na tom lépe Slavia, když se jí daří především na domácím ledě. Na západě Čech vybojovala ze čtrnácti zápasů zatím "jen" tři výhry. Na první vítězství v Karlových Varech přitom čekala do čtvrté sezóny vzájemných soubojů. Loňskou výhru 3:1 navíc ukořistila na ledě Sokolova, kde odehrála Energie jeden zápas sezóny jako výraz poděkování svému generálnímu partnerovi Sokolovské uhelné a.s.

Nejvyšší výhry Slavie: 7:1 (doma 2003/04), 6:0 (1997/98)
Nejvyšší výhry Karlových Varů: 5:2 (doma 2000/01), 3:0 (venku 1999/2000)

Historická bilance v extralize
KARLOVY VARY - SLAVIA
Celkem:
29  10 - 5 - 14  67:92
Doma:
14  7 - 4 - 3
Venku:
15  3 - 1 - 11
 
Postavení v tabulce
3.  Slavia    25   13 - 2 - 0 - 0 - 10  68:54  43
10. K.Vary    24    8 - 2 - 3 - 0 - 11  62:72  31
 
Co mají oba týmy společného
V minulosti byl karlovarskou oporou brankář Petr Franěk, góly za tehdejší Becherovku střílel David Hruška. Ze současného kádru Energie působili ve Slavii Zdeněk Šmíd, František Ptáček, Jiří Polák, Jan Alinč. Na hostování v Karlových Varech je ze Slavie Aleš Krátoška.
Poslední zápasy
Plzeň - Karlovy Vary 1:0
Pardubice - Karlovy Vary 2:3 pp
Karlovy Vary - Jihlava 2:2
Sparta - Karlovy Vary 7:0
Vsetín - Karlovy Vary 9:2
Znojmo - Slavia 1:2
Liberec - Slavia 1:2 pp
Litvínov - Slavia 3:1
Slavia - Zlín 0:3
Slavia - Vítkovice 7:0
Sestavy v minulém kole
Mensator - Bauer, Harant, Krajíček, Hlavačka, Kutlák, Ptáček, Suur, J.Polák - Dvořák, Alinč, Milan Procházka - Tomík, Kraft, Hurtaj - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Krátoška, Lipianský, Košťál Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, Pojkar - Pálffy, Stümpel, Sup - Vlasák, Beránek, Vašíček - Duda, P.Martinec, Antoš - Tomica, M.Kopecký, Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Martin Hlavačka 22 - 6+12 = 18
2. Róbert Tomík 24 - 5+12 = 17
3. Ľubomír Hurtaj 21 - 6+8 = 14
4. Ján Lipianský 21 - 4+6 = 10
5. Milan Kraft 24 - 4+6 = 10
1. Jozef Stümpel 25 - 8+11 = 19
2. Josef Vašíček 25 - 7+11 = 18
3. Michal Sup 25 - 8+7 = 15
4. Jan Novák 25 - 1+14 = 15
5. Tomáš Vlasák 17 - 7+7 = 14
Brankáři
Lukáš Mensator 9 - 2.73 - 92,88
Zdeněk Šmíd 14 - 2.75 - 91,95
Edgars Masalskis 5 - 3.73 - 88,80
Petr Franěk 24 - 1.87 - 93,35
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více