Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
29. listopadu 2004

Tomáš Žižka: Podle jmen má Slavia výborný tým

Novou posilu získala Slavia koncem minulého týdne. Letošní sezónu začal ve Spartaku Moskva, po předčasném ukončení smlouvy se rozhodl pro návrat do české extraligy a nakonec se Tomáš Žižka upsal Slavii. Urostlý obránce se zkušenostmi z NHL i z reprezentace nám po tréninku v den vítězné premiéry v "sešívaném" dresu v Karlových Varech poskytl rozhovor. V něm také vysvětluje důvody své volby a vyjadřuje se o námluvách s Vítkovicemi. "Slavia každým rokem bojuje o příčky nejvyšší a já chci mít také nejvyšší ambice," říká zlínský odchovanec.


O příchodu Tomáše Žižky do Slavie

Kolem vašeho přestupu do Slavie bylo docela rušno, dlouho to vypadalo, že zamíříte do Vítkovic. Jak vypadaly poslední dny z vašeho pohledu a co jste říkal na řekněme trochu naštvané reakce trenéra Vítkovic pana Vůjtka či GM klubu pana Černíka?
Bylo to zajímavé, udělala se z toho bublina, že jsem uhnul Vítkovicím, ale tak to nebylo. Já jsem byl s nimi domluvený na hostování do konce sezóny, s tím že podmínka byla, že se musím domluvit na dvouleté smlouvě ve Zlíně. Na té jsme se nedomluvili, tím pádem jsem nemohl jít do Vítkovic. Slavia přišla s nabídkou smlouvy do konce sezóny plus na další dva roky, nikdo jiný s takovou nabídkou nepřišel. Nemohl jsem nic jiného dělat, nevím proč se to teď podává tak, že Slavia vyfoukla Žižku Vítkovicím, přitom to tak nebylo. Spíš by se dalo říct, že mě vyfoukla Zlínu, kdyby se to tak bralo. Vítkovice byly jen prostředník, kam jsem měl jít na hostování. Mám v tom čisté svědomí, ale trošku mě mrzelo, co se psalo a že se to obrátilo proti mně.

Hodně lidí očekávalo, že se spíše vrátíte do Zlína, proč to tak nedopadlo? Nebyl zájem z vaší strany nebo ze strany klubu?
Zájem byl velký, i z mé strany, vypadalo to, že se domluvíme, ale potom přišla nabídka ze Slavie, měl jsem den na rozmyšlenou, i Slavia potřebovala vědět, jak jsem na tom. Kdyby nebyl takový rozdíl ve smlouvě, tak jsem Zlín bral, protože jsem tam doma, znám to tam. Ale prostě to dopadlo tak, že jsem ve Slavii.

Přes tři roky jste byl pryč z extraligy, máte přehled o její úrovni? Hrál roli ve vašem rozhodování třeba i fakt, že Slavia v posledních letech hraje nahoře, vyhrála titul, loni byla ve finále…?
To hrálo velkou roli, Slavia každým rokem bojuje o příčky nejvyšší a já chci mít také nejvyšší ambice.

Se zapadnutím do týmu by asi neměl být problém, většinu hráčů znáte ať už jako soupeře z extraligy či spoluhráče z reprezentace…
Určitě, kluky znám, jenom ti mladší mi trošku ušli, ale dalo by se říct, že s polovinou mančaftu se znám osobně a neměl by být problém.

V NHL jste se v L.A. potkal se Žigmundem Pálffym a Jozefem Stümpelem, jak na to vzpomínáte?
Vzpomínky jsou velké, jsou to výborní hráči, také i to hrálo roli, že jsem ve Slavii. Chtěl jsem si s nimi znovu zahrát. Co mě potkalo v L.A., tak mě může potkat teď ve Slavii a těším se na to.

"Ambice ve Slavii jsou nejvyšší a to je jen dobře"

Když jste si pročítal soupisku Slavie, jaký dojem to na vás udělalo?
Momentálně podle jmen je tu výborný tým, i na to jsem bral ohled, proč jsem tady, ale nikde není napsáno, že takový tým musí hrát vždycky dobře. Je potřeba všechno skloubit, udělat partu a hrát stejným stylem, který týmu přinášel úspěch. Hrálo se tu o titul, který se nakonec podařilo vyhrát. Musíme hrát pořád nahoře, ambice jsou nejvyšší a to je jen dobře.

V jedné obranné dvojici byste měl nastupovat spolu s Petrem Kadlecem, se kterým se znáte z reprezentace. Myslíte, že to bude klapat?
Hráli jsme spolu, ale už je to taky nějaký rok, každý jsem už zase na jiné úrovni, jsme o něco starší. Doufám, že to bude klapat, ale kdyby to nešlo, tak se nic neděje, budu hrát s někým jiným. Nevidím v tom ale problém a myslím, že si můžeme na ledě vyhovět.

Vracíte se do české extraligy předčasně z angažmá ve Spartaku Moskva, nelitujete zpětně odchodu do Ruska?
Zpětně litovat nejde, nikdo nemůže vědět dopředu, jak to dopadne. Já jsem rád, že jsem to zkusil, už ale vím, kdyby přišla někdy další nabídka z Ruska, že se budu rozmýšlet, poznal jsem tam všechny mančafty a bylo by to něco jiného, nešel bych do neznáma. Jsem rád, že jsem poznal ruskou ligu, která je velice kvalitní. Bohužel to nešlo mančaftu, hrát spodek ligy se mi také moc nechtělo. Na jednu stranu dobře, že jsem zpátky, a že mi ukončili smlouvu, to je druhá věc a zkušenost.

K předčasnému ukončení smlouvy došlo po vzájemné dohodě nebo jak je v Rusku zvykem, prostě vedení klubu přišlo a řeklo, že máte padáka?
Je tam velký tlak na cizince, momentálně je tam hodně kvalitních hráčů, vrací se hráči z NHL a vůbec celá Evropa je našlapaná. V Rusku můžou hrát za jeden tým tři cizinci a ještě před sezónou udělali, že za cizince jsou považováni i Bělorusové a hokejisté z pobaltských zemí. Pro ně není problém si vyměnit cizince, každý přestupový termín se to tam bude hýbat a tak to bude asi vždycky. Nikde není napsáno, že když podepíšu smlouvu na celý rok, že tam celou dobu zůstanu. Záleží na mnoha okolnostech, nepadli jsme si třeba do oka ani s trenérem. Prostě někdy to vyjde, někdy ne.

Ve Slavii jste podepsal smlouvu do konce sezóny plus na další dva roky. Máte zkušenosti z NHL i z reprezentace, jaké jsou vaše nejbližší hokejové cíle?
Já mám vždy nejvyšší ambice, chtěl bych podávat na Slavii výborné výkony, třeba někdy přijde reprezentační pozvánka, ale to teď neřeším. Chci se znovu vrátit do českého hokeje a extraligy, možná to bude chvíli trvat než se oťukám, ale myslím, že v přechodu z ruské ligy do české nebude takový rozdíl. Hráči jsou individuálně dobře vybaveni všude. Co se týče Ameriky, to také nechávám být, domluvili jsme se na Slavii na klauzuli ve smlouvě, že kdyby přišla nabídka jednocestné smlouvy, tak za určité finanční odstupné bych mohl jít zpátky do Ameriky. Bude záležet vyloženě na mých výkonech a jak se mi bude dařit, od toho se pak odvíjí další věci jako je NHL a reprezentace. Jak říkám, chci hrát co nejlépe za Slavii.

V případě NHL byste se vracel rád do L.A. Kings nebo byste preferoval jiný klub?
Už to nemusí být L.A., tuším že po sezóně se stanu volným hráčem, takže bych mohl podepsat i jinde. Momentálně mají na mě ještě právo, nechávám vám to být.

"Na L.A. mám dobré vzpomínky"

V Americe jste strávil tři roky, převážně na farmě. Jste spokojen anebo zklamán tím, jakou šanci jste dostal v prvním týmu v NHL?
Každý kdo to zkusil, tak ví o co jde. Zažil jsem, že jsem hrál dobře nahoře a byl jsem poslán dolů z důvodů, že jsem měl dvoucestnou smlouvu a uzdravil se hráč, který musel hrát a nebyl nikdo jiný, koho by poslali dolů. Zarazilo mě to, trochu jsem spadl na zem a už vím, že je to tam hodně o penězích a někdy ta hokejová stránka nerozhoduje. Ale mám na to dobré vzpomínky, dali mi šanci zahrát si NHL, odehrál jsem pětadvacet zápasů, byla to pro mě velká zkušenost. Ani na farmě to nebylo špatné, měli jsme dobrý tým, pomohlo mi to dostat se do NHL. Vzpomínám na to rád a chtěl bych si to ještě vyzkoušet.

Kvůli výluce však letošní sezóna NHL nezačala, plno hráčů se vrátilo do české extraligy. Byla to pro vás také výzva, zkusit si tak kvalitní soutěž?
Je to určitě dobře pro lidi, že vidí zpátky skvělé hráče, soutěž se zkvalitnila, nebylo by špatné, kdyby letos NHL vůbec nezačala. Já osobně jsem rád, že ti hráči tu můžou být a dá se třeba od nich učit, může mi to pomoct v další kariéře.

Jak se těšíte na život v Praze?
Zatím jsem na hotelu, ale v pondělí už se mám jít podívat na nějaké bydlení. A život v Praze? Teď jsem byl v Moskvě, která je pro život v Rusku nejlepší, proto jsem také do Spartaku šel, že je to moskevský klub. A Praha je také hezké město, těším se na to, myslím že to bude fungovat, domů to nemám zas tak daleko. Když bude nějaká delší pauza, tak se domů podívám, ale za každou cenu jezdit domů nemusím. Známí budou také za mnou jezdit do Prahy. Jsem spokojený.

Od letošní sezóny našla Slavia nové domácí prostředí v moderní Sazka Areně. Vy jste zažil zápasy proti Slavii ještě v Edenu, bude to pro vás nová a vítaná změna?
Je to lepší i pro Slavii, nikdo nečekal, že tam bude chodit tolik lidí. Hala je nádherná, viděl jsem jí poprvé v pátek, když hrála Slavia s Vítkovicemi. Je to pěkné, mě se hraje v takových halách vždycky dobře, mám z toho dobrý pocit. Čím víc bude takových stadionů u nás, tak to bude pro hráče i diváky lepší.

Trenér a GM Slavie Vladimír Růžička si od vás mnohé slibuje, přicházíte jako zvučná posila do obrany, se zkušenostmi z NHL i z reprezentace. Jste připraven na velká očekávání?
To se musí čekat od každého nového hráče, který přijde do týmu. Pod určitým tlakem třeba budu a jak říkám, budu se snažit odvádět co nejlepší výkony. Uvidíme, až si sedneme za pár měsíců, tak budeme vědět víc, jak to půjde.

Díky moc za rozhovor a ať se Vám ve Slavii daří.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více