Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
6. prosince 2004

Souboj pražských rivalů pokračuje

Šestnáct bodů dělí od sebe v tabulce pražské rivaly. Sparta prochází soutěží jako lídr a ukazuje se zatím jako tým bez větších slabin. Slavii patří po 29.kole čtvrtá příčka. Derby znamená výzvu a zvýšenou motivaci pro oba týmy, nehledě na umístění, nikdo nechce prohrát. Letos jsou navíc vzájemné souboje okořeněny přítomností hvězd z NHL. Zatím mají v sezóně pražská "S" srovnané účty. Další bitva by mohla překonat nový rekord v návštěvnosti extraligy, který padl v Sazka Areně při zápase Slavie s Kladnem. V pořadí třetí derby letošní sezóny začíná ve vysočanském hokejovém chrámu od 19:00, pro méně šťastné bude připraven náš on-line přenos. Večer před utkáním i po utkání platí vstupenka na zápas též jako jízdenka na MHD.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 jako klub bandy hokeje
Trenéři: Slavomír Lener, Leo Gudas, Marian Jelínek
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002
Posledních pět let: 1.> 2.> 1.> 3.> 3.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, David Výborný, Petr Nedvěd, Petr Ton, Martin Chabada

Bitva o Prahu

V posledních dvou letech skončila Sparta na třetím místě, navíc vždy za rivalem ze Slavie, která navíc svého městského souseda vyřadila v semifinále play-off. S tím se holešovický gigant, tradičně s jedním z nejvyšších rozpočtů v extralize, nehodlá smířit. Souboje obou pražských "S" už delší dobu hecuje GM a hlavní kouč Slavie Vladimír Růžička každoročním cílem skončit před Spartou. Letos už přišla odpověď, ředitel sparťanského klubu Luboš Koželuh se před sezónou nechal slyšet: "Chceme vrátit Slavii tam kam patří - tedy za Spartu." Hozené rukavice leží, další část hokejové bitvy o Prahu bude pokračovat i letos. Základní část by mohla být jen takovým předkrmem před play-off, kde se oba týmy potkaly už tři roky po sobě.

Výsledky Sparty

Na sparťanskou lavičku usedl po angažmá u českého národního týmu Slavomír Lener. Spolu s novými kolegy, bývalým hráčem Sparty Leo Gudasem a specialistou na kondiční přípravu Marianem Jelínkem, se mu povedlo vytvořit ve Spartě dobře fungující team-work, na první pohled bez slabin. Díky širokému a vyrovnanému kádru můžou trenéři přejít pár zranění mrknutím oka, díky výluce v NHL je už tak nabitý tým navíc prošpikován o zkušené borce ze zámoří. Ve Spartě se myslí jen na mety nejvyšší.

Už dlouhou dobu sídlí sparťané na čele tabulky a nezdá se, že by se jim ho chtělo do konce základní části opustit. Jediného soupeře mají vlastně jen v obhájci mistrovského titulu, týmu Hamé ze Zlína. Po 29.kole ztrácí třetí Kladno na Spartu čtrnáct bodů, čtvrtá Slavia ještě o dva více. Po šedesáti minutách našla Sparta přemožitele zatím jen čtyřikrát a vždy na ledě soupeře - na Slavii (1:4), v Pardubicích (2:4), ve Vsetíně (2:5) a v Liberci (0:1).

Po dobrých výsledcích v přípravě na domácím ledě si sparťané pochvalovali signál, který vyslali všem soupeřům. Teď se sem budou bát jezdit, znělo z kabiny. A skutečně, do T-Mobile Areny se jezdí s respektem a Sparta "kosí" jednoho soupeře za druhým. Domácí tvrz udržela ze všech týmů v extralize nejdéle, až do patnáctého zápasu. Až v rámci 29.kola přijelo do Prahy zlínské Hamé a i přes svou špatnou bilanci na holešovickém ledě si odvezlo dva body za vítězství v prodloužení.

Pohled na soupisku Sparty

O síle Sparty svědčí i situace v brankovišti. Když na několik týdnů vypadla pro zranění zkušená jednička Petr Bříza, daly se očekávat problémy. Na střídačce totiž seděl už jen mladík Tomáš Pöpperle, který měl do letošní sezóny na svém kontě jediný start v extralize. Dvacetiletý gólman se chytil šance a rozhodně se nedá říct, že by trpěl nervozitou. Není zápasu, kdy by se na něj nehrnuly od trenérů či spoluhráčů pochvaly. Ze 12 odchytaných zápasů má skvělé statistiky - průměr branek na zápas 1.43 a více než 95-ti procentní úspěšnost zákroků. Dostal důvěru od trenérů, kteří tak neměli důvod hledat náhradu za Břízu. Sečteno a podtrženo - Pöpperle naznačil, že do budoucna nemusí mít Sparta ani po odchody Břízy do hokejového důchodu obavy o post brankářské jedničky. Na hostování v Plzni mají sparťané navíc Tomáš Dubu, v zámoří další talent Marka Schwarze.

V poli podle očekávání vyčnívají posily z NHL. Kanadské bodování ovládá štírek a dlouholetý reprezentant David Výborný, třináct přesných ran už vyslal svým obávaným zápěstím Petr Nedvěd. Nejlepší střelec historie pražských derby a často slávistický "kat" Jan Hlaváč zatím zůstává střelecky trochu zpátky. Z "domácích" hráčů má výbornou formu rychlík na bruslích Petr Ton, který je jen bod za Výborným. V čele klubových střelců je se 14 brankami kapitán Martin Chabada. Ve velké konkurenci už zbývá méně prostoru pro Michala Broše či Jana Marka, kteří jsou určitě zvyklí na lepší osobní statistiky. Proti Zlínu navíc odehrála první zápas za Spartu posila z Plzně, Josef Straka. Na nejproduktivnějšího muže Západočechů posledních tří sezón zatím zbývá místo ve čtvrté řadě. Zajímavý mix v útoku dotváří draví mladíci Netík, Olesz, Šindel či důrazní Kašpařík s Kotrlou.

Sparťané jsou už zvyklí na časté změny ve složení útočných řad, do kterých zasahují i zranění. Díky širokému kádru Sparta nasazuje čtyři vyrovnané řady, což je její velkou výhodou. Ušetří tak spoustu sil, několik zápasů už tak zlomila v závěrečné třetině. Sparta se může pochlubit nejlepším útokem v extralize (92 branek v 29 zápasech), ale i nejpevnější obranou. Ve využití přesilových her patřila Sparta ke špičce extraligy, poslední zápasy však její bilanci pokazily.

Defenyivu už v rozehrané soutěži posílil další hráč ze zámoří, slovenský reprezentant Ivan Majeský. Urostlý zadák tak jen zapadl mezi další obry - Schnábela, Libora Procházku či Melichara. Sehraný pár vytvořil spolu s Janem Hanzlíkem Karel Pilař, který v NHL obléká dres Toronta. Útočně laděný bek vydatně podporuje ofenzívu, nastřádal už 7 gólů a stejný počet asistencí. Navíc v kolonce +/- má sedmnáct plusových bodů, Hanzlík čtrnáct. Ještě lépe jsou na tom útočníci Ton a Chabada, kteří jsou s 18 plusovými body nejlepší v extralize.

Aktuálně z obou táborů

Slavia venku - poloviční spokojenost
Slávisté se vracejí do Sazka Areny po čtyř-zápasové tour po stadionech soupeřů. Ta dopadla s padesátiprocentní úspěšností - dvě výhry a dvě prohry. Obou těsných porážek - v Plzni a ve Vsetíně - však mohou slávisté litovat. Podle průběhu hry a vývoje skóre měli nějaké body odvézt. Slavii srazil vaz vždy dvojnásobný úder soupeře - v Plzni to bylo z vedení 2:1 během posledních dvou minut druhé třetiny rázem 2:3, ve Vsetíně šla do poslední třetiny Slavia s vedením 3:2, které ztratila během tří minut a domácí už další obrat nedopustili. Chvilková ztráta koncentrace už stála Slavii několik dobře rozehraných zápasů.

Podruhé v sezóně se tak dostala do situace, kdy prohrála dva zápasy za sebou. Říká se, že velké mužstvo třikrát v řadě neprohraje. Motivace proti Spartě bude značná. "Stejně jako každé derby to určitě pro diváky bude zajímavý zápas. Poslední zápasy se nám nepovedly, což chceme odčinit," řekl před derby asistent trenéra Ondřej Weissmann a dodal, že můžou nastat menší změny ve složení útočných řad. Pro zranění bude chybět obránce Boris Žabka.


Sparta poprvé prohrála doma
Sparta předehrávala zápas 29.kola už v sobotu za asistence televizních kamer a jen potvrdila, že se jí nedaří zápasy spojené s oslavami. Před zápasem se Zlínem se totiž křtila nová knížka vydaná ke 100-letému výročí Sparty. Hokejisté Hamé si jako první dokázali z T-Mobile Areny odvézt vítězství, i když jen v prodloužení. Úřadující mistry dostal do vedení v první třetině po secvičené přesilovce nejlepší střelec extraligy Balaštík, na jeho trefu odpověděl až ve třetím dějství Chabada. Druhý bonusový bod vystřelil pro Zlín v nastaveném čase po přečíslení dva na jednoho obránce Roman Hamrlík. Sparťané z posledních pěti zápasů dvakrát zaváhali, v Liberci dokonce poprvé v sezóně vyšli střelecky naprázdno a prohráli 0:1. Se slabší koncovkou posledních dnů by mohl Spartě pomoci Ondřej Kratěna, který se vrátil po zranění do sestavy stejně jako obránce Josef Řezníček.

Na marodce stále zůstávají Bříza, obránci Richter, Melichar a útočník Sivek. Na derby už se těší i sparťanský lodivod Slavomír Lener, pro kterého mají zápasy pikantní příchuť stejně jako pro Vladimíra Růžičku. Spolu totiž stáli na lavičce českého národního týmu a jsou přátelé. Význam utkání však nepřeceňuje. "Absolvujeme šňůru sedmi zápasů, které jsou pro nás všechny stejně těžké," myslí už i na náročný program vánočního Spengler Cupu, kterého se Sparta zúčastní ve švýcarském Davosu.

Vzájemné zápasy

Na první dvě derby sezóny si podle očekávání našly cestu vysoké návštěvy. Do Sazka Areny přišlo 19.září 10 390 diváků, do holešovické T-Mobile Areny o více než měsíc později dokonce 12 564. Třetí zápas by mohl přinést nový rekord extraligy v návštěvnosti. Diváci se můžou těšit na ofenzivní představení Pálffyho, Stümpela, Vlasáka, Supa či Nedvěda, Tona, Výborného... A v brance svedou souboj dvě generace - na jedné straně zkušený Petr Franěk, na druhé mladý "zázrak" ve sparťanské svatyni Tomáš Pöpperle.

4.kolo: SLAVIA - SPARTA 4:1
Premiérové derby v Sazka Areně přineslo více radosti Slavii, která si užila svůj první domácí zápas sezóny a vyhrála 4:1. Do vedení dostal "sešívané" v 9.minutě úspěšně zakončeným únikem Tomica, za sedm minut později přidal tečí druhý gól Vašíček. Spartě se sice ještě do konce první třetiny povedlo snížit v přesilovce Výborným, ale další minuty už patřily domácím. Důležitý gól vstřelil ve 39.minutě Stümpel, definitivní pojistku přidal minutu před koncem utkání střelou do prázdné brány Hruška.

17.kolo: SPARTA - SLAVIA 4:2
Druhé derby na ledě Spartě rozehrála Slavia přímo skvěle. V první třetině se ujaly střely Supa a Vlasáka. Do poloviny zápasu kontrovali slávisté hru, dvě minuty před koncem druhé třetiny však přišlo snížení z hole Netíka a začal tak velký obrat Sparty. Vyrovnání vzal na sebe sparťanský kapitán Chabada, o tři minuty později už domácí vedli, když se po pěkné akci Hlaváče trefil Nedvěd. Ten přidal v závěru do prázdné brány ještě druhý gól a Sparta tak vyhrála 4:2.

HISTORIE DERBY PRAŽSKÝCH "S"

Historická bilance v extralize
SPARTA - SLAVIA
Celkem:
56 29 - 6 - 21 161:142
Doma:
16 - 3 - 10
Venku:
13 - 3 - 11
Základní část:
40 21 - 6 - 13 125:104
Semifinále 2001/2002:
3 3 - 0 11:3
Semifinále 2002/2003:
6 2 - 4 11:15
Semifinále 2003/2004:
7 3 - 4 14:20
 
Postavení v tabulce
1. Sparta   29  19 - 2 - 2 - 2 - 4   92:55  65
4. Slavia   29  15 - 2 - 0 - 0 - 12  80:62  49
Co mají oba týmy společného
Ze stávajícího kádru Sparty oblékali dříve dres Slavie Petr Bříza, Robert Schnábel a Jakub Šindel. V sestavě Slavie mají zkušenosti s působením ve Spartě Radek Duda a Patrik Martinec.
Poslední zápasy
Slavia - Vítkovice 7:0
Karlovy Vary - Slavia 1:4
Jihlava - Slavia 0:3
Plzeň - Slavia 3:2
Vsetín - Slavia 4:3
Kladno - Sparta 1:3
Sparta - Třinec 3:1
Liberec - Sparta 1:0
Znojmo - Sparta 2:4
Sparta - Hamé 1:2 pp
Sestavy v minulém kole
Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Žižka, Graňák, Klouček, Pojkar - Pálffy, Stümpel, Sup - Vlasák, Beránek, Vašíček - D.Hruška, P.Martinec, Antoš - Tomica, M.Kopecký, R.Dlouhý Pöpperle - Dobroň, Řezníček, L.Procházka, Majeský, Pilař, Jan Hanzlík, Schnábel - Ton, Výborný, Chabada - Kratěna, Broš, Kašpařík - J.Marek, Nedvěd, Hlaváč - Olesz, J.Straka, Kotrla
Nejproduktivnější hráči
1. Jozef Stümpel 29 - 8+15 = 23
2. Josef Vašíček 29 - 8+12 = 20
3. Michal Sup 29 - 11+8 = 19
4. Jan Novák 29 - 1+18 = 19
5. Žigmund Pálffy 20 - 10+6 = 16
1. David Výborný 29 - 7+21 = 28
2. Petr Ton 28 - 10+17 = 27
3. Martin Chabada 29 - 14+10 = 24
4. Petr Nedvěd 25 - 13+7 = 20
5. Jan Hlaváč 25 - 4+13 = 17
Brankáři
Petr Franěk 28 - 1.89 - 93,22
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Petr Bříza 21 - 2.03 - 93,25
Tomáš Pöpperle 12 - 1.43 - 95,31
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více