Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. prosince 2004

Vánoce oslavím na ledě, usmívá se Jan Hejda

P r a h a - V neděli se zašel podívat za svými kamarády a bývalými spoluhráči ze Slavie do Sazka Areny. Po zápase s Třincem se objevil spolu s manželkou v prostorách u kabin, kde nám poskytl krátké interview. Vysoký bek ve službách CSKA Moskva Jan Hejda se na pár dní podíval domů do Prahy, ale už ve středu zamíří zpět do Ruska s českou reprezentací, čeká ho moskevský Rosno Cup. Kolotoč zápasů bude pokračovat i po něm. ”Máme 22. a 24.prosince zápas, takže budu na Vánoce na ledě,” říká s úsměvem k tvrdému hokejovému "chlebíčku" v Rusku.

Reprezentační výběr pro přípravný zápas s Běloruskem a Rosno Cup (bývalý Baltica Cup) měl první sraz v Praze v pondělí večer. Bývalý slávista neváhal a využil příležitosti podívat se na staré známé při nedělním utkání s Třincem. ”Letos to byl první zápas, co jsem viděl, ale vloni jsem ještě stihnul finále,” upřesňuje své návštěvy na zápasech Slavie v Sazka Areně. V moderní vysočanské hale prožil letos v létě skvělou atmosféru při domácím šampionátu, byť skončil pro český výběr trpkým koncem. ”Hala je krásná, klukům se tu musí hrát dobře. Někomu třeba vadí, že už nehraje Slavia v Edenu, ale když se chce někdo podívat na hokej, tak půjde sem, na tom těží i Slavia. Je prostě hezké se zas podívat na takový pěkný hokej,” usmíval se dobře naladěný bek.

"Pozvánku z reprezentace nikdy neodmítám""

Výkon Slavie hodnotil z role diváka a nakonec mohl být spokojen. ”V první třetině byli kluci jasně lepší, škoda že nedali víc gólů, pak by to nemusely být takové nervy. Trošku si to zkomplikovali, ale pak byla vidět především první lajna s Pálffym a Stümpelem a její zkušenost, která zápas rozhodla.” Ze Slavie odcházel před necelými dvěma roky jako mistr ligy, na podobný úspěch mají podle něj i současní svěřenci Vladimíra Růžičky. ”Určitě je tady silný mančaft, kluci jsou na třetím místě, takže teď můžou hrát v klidu, spokojeně si zahrát zápasy a dojít tak až do play-off. Tam se pak všechno rozhoduje, přijdou důležité zápasy,” říká a na mysli se mu určitě derou vzpomínky na vypjaté bitvy, kterých odehrál za Slavii nespočet. V sezóně 2002/03 se potkal v play-off se životní formou, na konci zvedal nad ramena pohár a vydal se do světa. Skvělé výkony mu pomohly k angažmá v ruské superlize, všimli si ho i v zámoří.

Právě ve slávistické mistrovské sezóně se usadil v reprezentaci, jejíž dres už obléká takřka nepřetržitě dva roky. Po šampionátu ve Finsku si zahrál i letos na Mistrovství světa doma v Praze, loni nechyběl ani na jednom turnaji Euro Hockey Tour. A i letos přišla pozvánka na prvním turnaj, Karjala Cup ve Finsku. Možnosti oblékat nejcennnější dres je pro něj prioritou číslo jedna. ”Já neodmítám nikdy, to bych musel mít zlomenou ruku nebo nohu,” usmívá se, ale jinak to myslí zcela vážně. Shodou okolností ho právě teď trápí nepříjemný zánět v noze, navštívil proto také lékaře Slavie pana Pacovského. Pro turnaj by měl být v pořádku. Právě v Moskvě před dvěma lety debutoval v reprezentaci a má na to jen dobré vzpomínky. ”Byl jsem už dvakrát na Baltice, vlastně jsem tam začínal. Vždycky jsme tam měli dobrý tým a partu. Těším se, že si něco podobného zopakujeme. Většinou se do Ruska nikomu moc nechce, ti hráči co tam jedou, tak cítí šanci ukázat se v nároďáku, jsou to bojovníci. Hraje se tam vždycky dobře,” věří, že se výběr Radima Rulíka představí na turnaji v dobrém světle.

"Letos to je v CSKA o hodně lepší"

V Moskvě bude Jan Hejda hrát v “domácím“ prostředí, už druhým rokem obléká dres slavného CSKA Moskva. Letos si užívá hokeje podstatně více, na ledě má více volnosti, může si i zaútočit, tak jak byl zvyklý ve Slavii. Naskakují mu tak body do produktivity. Hlavní změnou je osoba trenéra, legendární a despotický kouč Viktor Tichonov byl odeslán do ústraní, z klubu ale úplně nezmizel, dostal čestnou funkci prezidenta CSKA. ”Letos je to určitě o hodně lepší, máme i lepší tým než loni, bohužel tomu neodpovídá umístění v tabulce. Posílily totiž všechny týmy, přišlo plno hráčů z NHL. Bojuje se o každý bod, ztráty každého prohraného zápasu je vždycky škoda. Navíc my máme smůlu na relativně lehčí soupeře, neumíme na ně hrát a potom je to znát v tabulce,” mračí se Jan Hejda.

V poslední týdnech zažívala ruská superliga to, co předtím česká soutěž. Po příchodu Jaromíra Jágra do Omsku se všude rozpoutala “Jágrmánie“, což nemohlo uniknout ani urostlému zadákovi. ”Trpí tím i oni (smích). Píše se o něm v novinách každý den,” líčí s úsměvem, ale jinak má pro své spoluhráče z reprezentace ze světového šampionátu v Praze jen slova chvály. I když při vzájemném utkání ho příliš nepotěšil. Na výhře Omsku nad CSKA měl velkou zásluhu právě Jaromír Jágr, když zaznamenal hattrick. ”Hrál výborně, ten zápas vyhrál on. Celkově se Omsk po jeho příchodu zvedl, takový hráč dodá týmu dravost. Omsk je rozhodně tým, který bude hrát v play-off,” předpovídá, byť by to mohlo být na úkor CSKA, které také bojují na rozhraní postupující osmičky.

"Pokračování v Rusku? Nepřemýšlím moc dopředu"

Život v Moskvě se mu zamlouvá, většinu času tam pobývá se svou rodinou. Chvíle strávené na báze, cestování či velká zima jsou už sice méně příjemné, ale z tváře Jana Hejdy lze vyčíst spokojenost. Zahraniční angažmá mu určitě pomohlo, další metou zůstává NHL. V CSKA Moskva má smlouvu ještě do konce sezóny, do budoucna se však ještě příliš nedívá. ”U mě je to takové zvláštní, nepřemýšlím moc dopředu. Maximálně mě teď zajímá, že se hraje 22. a 24., to je všechno (úsměv). Pokud bude zájem a já se rozhodnu zůstat, tak tam zůstanu. Anebo to může být úplně jinak a půjdu jinam,” nezapře v sobě klidnou povahu. Na ledě je však tvrďák, jeho návrat by určitě slávističtí fanoušci uvítali. Plánování se netýká ani vánočních svátků, bude mít totiž práci. ”Po turnaji zůstávám v Moskvě, máme zápas 22. a 24.prosince. Na Vánoce tedy budu na ledě, manželka asi na tribuně (úsměv),” smířil se už s “klidným” koncem roku.

Foto © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video