Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. prosince 2004

Vzlétnou Orli k bodům v Sazka Areně?

Po neoblíbeném soupeři, kladenském Rabatu, přichází na řadu Znojemští Orli, proti kterým se naopak Slavii v letošní sezóně velmi daří. Vyhrála zatím oba zápasy. Do Sazka Areny přijede Znojmo po více než dvou měsících, během kterých se mnohé změnilo. Ze čtveřice posil z NHL se už může pochlubit jedinou, Eliáš navíc opustí Orly po Novém roce. Umístění v tabulce favorizuje Slavii, která si nemůže dovolit doma větší ztráty, pokud pomýšlí na elitní čtyřku extraligy. Orli zase pod vedením nového kouče a bývalého slávistického obránce Miloslava Hořavy nevzdávají útok na play-off. Zápas začíná v Sazka Areně tradičně ve všední den od 19:00, stejně jako náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1933 jako Sokol Znojmo
Trenéři: od 6.11. Miloslav Hořava, Jan Votruba, do 5.11. Milan Kastner, Rostislav Dočekal, do 22.10. Leoš Zajíc, Milan Kastner
Největší úspěchy: 4x postup do čtvrtfinále, 5.místo 2001
Posledních pět let: 9. > 5. > 7. > 8. > 6.
Internet: www.hcorli.cz
Hvězdy týmu: Marek Uram, Peter Pucher, Patrik Eliáš

Před sezónou měl tým Orlů určité jiné představy o svém postavení v tabulce než jaká je skutečnost. Nabitý kádr se měl pokusit prolomit zakletou čtvrtfinálovou bránu, kde znojemští vypadli čtyřikrát v řadě a dvakrát se o to zasloužila Slavia. Vedle tradičních opor Puchera s Uramem nově přibyly do týmu díky výluce v NHL hvězdy zámořské soutěže a reprezentanti - brankář Vokoun a útočníci Eliáš s Havlátem (ten se připojil později). Obranné řady doplnil tvrdý bek Karel Rachůnek. Z Finska přišel ostřílený forvard Tomáš Kucharčík, ze země tisíce jezer se pak vrátil další útočník s přiznačným jménem Marek Vorel. Na jihu Moravy panovala ideální situace, aby se tým rval v popředí tabulky.

Změny trenérů

Jak se však ve Znojmě přesvědčili, známá jména na papíře nezaručují úspěch na ledě. Orli sice dobře začali, ale v 6.kole byli také naposledy v první osmičce. Poté nastal strmý pád dolů, nedařilo se příliš ani posilám z NHL, které mnohdy působily podrážděným dojmem, nefungovala defenzíva. Špatné výsledky stály místo novice na extraligové střídačce, Leoše Zajíce. Ve Znojmě vydržel jen do 16.kola, po domácím debaklu od Třince (0:5) byl od týmu odvolán. Nejdříve na zkoušku, ale pak natrvalo převzal jeho post dosavadní asistent Milan Kastner, kterého doplnil na lavičce sportovní manažer Rostislav Dočekal. Ani pod jejich vedením však nezaznamenali Orli větší zlepšení, pohybovali se stále kolem 11-12. místa a tak přišla další změna.

V první reprezentační pauze, během listopadového Karjala Cupa, se ujal trenérského žezla Miloslav Hořava. Bývalý skvělý obránce se vrátil do Znojmo po jeden a půl roce, kdy dovedl Orly ke konečnému osmému místu v extralize. Mluvilo se však o tom, že se příliš nepohodl s lídry mužstva a i proto musel odejít. Návrat razantního kouče, který vyznává tvrdé praktiky a požaduje pevnou disciplínu, tak možná nebyl některým hráčům příliš po chuti, ale své plody ovoce jeho práce brzy přinesla. Jako asistenta si vybral Jana Votrubu, specialistu na defenzívu, který prošel trenérskou školou ve Švédsku a u nás nakoukl do extraligy v Karlových Varech. Po dlouhých letech ve Znojmě se s týmem rozloučil sportovní manažer Dočekal.

Orli začali najednou pravidelně sbírat body, Hořavova premiéra ve Zlíně sice skončila prohrou, ale pak znojemští vyhráli čtyři zápasy v řadě. Mezi 23. - 33.kolem nebodovali jen v zápase na Spartě a podařilo se jim zmírnit ztrátu na postupovou osmičku, i když zatím výš než na desátou příčku to nestačí. Momentálně činí rozdíl Orlů od play-off sedm bodů, což není devatenáct kol před koncem základní části nepřekonatelná ztráta. V posledních třech zápasech Orli vybojovali vždy jeden bod, po domácí porážce v prodloužení od Liberce přišly remízy na Kladně a doma s Litvínovem.

Odchod hvězdných posil

V útoku na postupovou osmičku do play-off už ale nebudou Orlům pomáhat posily z NHL, které postupně neodolaly vábení z ruské superligy a odešly za penězi na Východ. Jen Vokoun si to namířil do Finska. První se rozloučil obránce Karel Rachůnek, který odešel do Jaroslavli, kde už v minulosti působil. Nabídce Dynama Moskva neodolal Martin Havlát, který přes pár extempore zanechal v extralize dobrý dojem a připsal si ve 12 zápasech 14 bodů. Do konce roku bude ještě oblékat znojemský dres jeho parťák z útoku Patrik Eliáš, pak posílí Magnitogorsk, kde se potká se svým kamarádem a bývalým spoluhráčem z New Jersey Devils Petrem Sýkorou. Odchází zrovna v době, kdy se mu začalo dařit a spolu s mladíky Davidem Ludvíkem a Romanem Eratem vytvořil hodně nebezpečnou lajnu.

Poslední zápas za Orly odchytal proti Litvínovu Tomáš Vokoun. Reprezentační gólman a v dresu Nashvillu jeden z nejlepších brankářů NHL loňské sezóny zanechal ve Znojmě rozporuplný dojem. Tribuny jeho jméno skandovaly, jindy na něj pískaly. On sám bere znojemské angažmá jako dobrou zkušenost, zpočátku přiznával, že extraligu možná podcenil, na druhou stranu se z týmové i osobní krize dostal a pro Orly bude těžké najít za něj náhradu. Vokounových služeb bude nyní využívat finský celek IFK Helsinky a česká jednička se ukáže v novém týmu už na Spengler Cupu, mj. proti pražské Spartě. Dvojku mu ve Znojmě dělal Robert Slávik, který asi bude nyní krýt záda Petru Přikrylovi, původně uvažované jedničce před sezónou, kdyby začala NHL. Přikryl dosud vypomáhal prvoligové Mladé Boleslavi.

V "orlím hnízdě" došlo ale i k další změnám. Na předčasném ukončení smlouvy se klub dohodl s dvojicí zkušených útočníků Ján Pardavý - Tomáš Kucharčík, kteří nenaplnili očekávání a sázka trenérů na jejich opětovnou spolupráci z finské ligy nevyšla. Nutno však říct, že v nabitém kádru nedostali příliš prostoru na ledě, Kucharčíka navíc v úvodu soutěže trápilo zranění.

Odchod hráčů z NHL možná prospěje lídrům Pucherovi s Uramem, kteří byli dlouhá léta zvyklí hrát ve Znojmě "první housle". Dostanou více času na ledě a opět budou mít největší zodpovědnost za výsledky. Kapitán Peter Pucher zatím nashromáždil ve 33 zápasech třicet bodů (11+19) a patří v bodování k elitě celé extraligy. Marek Uram je se 12 brankami tradičně nejlepším střelcem týmu.

Posilou obranných řad se stal slovenský obránce Martin Čakajík, který nedostával příliš šancí v Třinci a sezónu dohraje na hostování právě ve Znojmě. Slávističtí fanoušci si ho jistě pamatují z libereckého dresu a tzv.kabinové aféry s Radkem Dudou.



Historická bilance v extralize
SLAVIA - ZNOJMO
Celkem:
36   19 - 3 - 14  100:82
Doma:
17   12 - 1 - 4
Venku:
19    7 - 2 - 10
Čtvrtfinále 2000/01:
4 - 3
Čtvrtfinále 2003/04:
4 - 3 
Postavení v tabulce
5.  Slavia   32   17 - 2 - 0 - 0 - 13  91:70  55
10. Znojmo   33   12 - 0 - 3 - 3 - 15  87:98  42 
Co mají oba týmy společného
Současný trenér Orlů Miloslav Hořava oblékal jako hráč v letech 1994 - 1997 dres Slavie.
Poslední zápasy
Plzeň - Slavia 3:2
Vsetín - Slavia 4:3
Slavia - Sparta 4:1
Slavia - Třinec 5:3
Kladno - Slavia 4:2
Třinec - Znojmo 3:4
Znojmo - Karlovy Vary 6:1
Znojmo - Liberec 1:2 pp
Kladno - Znojmo 2:2
Znojmo - Litvínov 2:2
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Žižka, J.Novák, Kolařík, Žabka, Graňák - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Beránek, Antoš - Duda, Vašíček, Sup - M.Kopecký, P.Martinec, R.Dlouhý Vokoun - Němeček, Bičánek, Benák, Mojžíš, Toman, Čakajík, Křetínský - R.Erat, Ludvík, Eliáš - Plášek, Pucher, Uram - I.Rachůnek, Haman, Vorel - Ondřej, Mikulík, Barus
Nejproduktivnější hráči
1. Jozef Stümpel 32 - 10+17 = 27
2. Josef Vašíček 32 - 8+15 = 23
3. Žigmund Pálffy 23 - 12+8 = 20
4. Michal Sup 32 - 11+9 = 20
5. Jan Novák 32 - 1+19 = 20
1. Peter Pucher 33 - 11+19 = 30
2. Patrik Eliáš 26 - 7+17 = 24
3. Marek Uram 33 - 12+11 = 23
4. Roman Erat 33 - 6+11 = 17
5. Martin Havlát 12 - 10+4 = 14
Brankáři
Petr Franěk 31 - 1.93 - 93,20
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Tomáš Vokoun 27 - 2.59 - 92,74
Robert Slávik 7 - 3.19 - 90,99
Petr Přikryl 1 - 13.04 - 73,68
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více