Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
31. prosince 2004

Žigmund Pálffy: Důležité bylo, že jsme zachovali chladnou hlavu

P r a h a - Dva dny po nevydařeném závěru utkání se Znojmem se obsadili slávisté do opačné role. Tentokrát oni prohrávali, v 8.minutě už o dva góly, ale pak se jim povedlo skóre otočit a ukázali tak, že dovedou zápasy nejen ztrácet. Důležitou branku vstřelil do konce první třetiny David Hruška, když z přesilovky snižoval na rozdíl jednoho gólu. Ve druhém dějství vyrovnal po krásné akci a ještě hezčím zakončení Žigmund Pálffy, rozhodnutí vzal na sebe čtyři minuty před koncem Marek Tomica. Samostatný nájezd zkušeně proměnil střelou pod "víko" a Slavia tak porazila Bílé Tygry z Liberce 3:2.

Trenéři Slavie udělali v zápase změny ve všech útocích a ty se vyplatily. Po delší době se potkaly jedné řadě slovenské hvězdy Pálffy – Stümpel s bývalým spoluhráčem z L.A. Tomášem Vlasákem. Právě u něj začala akce před druhým gólem Slavie, situaci dvou na jednoho řešil Jozef Stümpel přihrávkou na volného Pálffyho a ten už si s Milanem Hniličkou v brance Bílých Tygrů poradil. "Věděl jsem, že dva hráči jdou po Tomášovi, tak jsem se snažil jít do brány s tím, že z toho může něco vzniknout. Určitě to byla i trošku náhoda, že mi to dal Jozef hned z první a byl jsem tam úplně sám."

Liberecká obrana v tu chvíli chybovala. "Kdyby dva jejich hráči nešli po Tomášovi, tak by to asi celé nevzniklo. Tomáš to pak skvěle rozehrál, Jozef ještě krásněji přihrál mně. Hlavně, že jsem to podržel a nezakončoval zbrkle," pochvaloval si gólovou akci, svou třináctou ve Slavii, vyhlášený kanonýr. S Hniličkou, dalším bývalým parťákem z L.A., si dokonale pohrál a blafákem zakončoval do prázdné brány. ”Naznačil jsem pohyb na pravou stranu, dal jsem tam tělo a na to asi on reagoval. Když jsem viděl, jak tam šel, tak jsem to zabrzdil a stočil na levou a ještě jsem měl dost času dát to do prázdné,” popisoval hokejovou parádu Žigmund Pálffy.

Slavia nebyla před utkáním v ideální pohodě, po vánoční pauze ztratila oba zápasy v závěrečné třetině, jak na Kladně tak doma se Znojmem. Porážku od Orlů v prodloužení zkousávali slávisté hodně dlouho. A do toho přijel rozjetý Liberec, který byl takřka celou první třetinu pánem na ledě. ”Hlavně bylo důležité, že jsme se nelekli toho, že jsme prohrávali 0:2 a udrželi jsme chladnou hlavu. Bylo také důležité, že jsme stihli do konce první třetiny snížit na 1:2, kdyby se nám to nepovedlo, tak by se to možná vyvíjelo jinak. Máme dost zkušených hráčů, vím že se nám nepovedlo dotáhnout poslední zápas se Znojmem do konce, ale takové zápasy se stávají a potkají každý tým. Udrželi jsme dnes chladnou hlavu a podržel nás Fráňa,” hledal hlavní body na cestě k vítězství nad Bílými Tygry Žigmund Pálffy.

Mezi svátky měla extraliga hodně nabitý program, hokejisté odehrály tři zápasy a Slavii navíc čeká hned na Nový rok další duel, na ledě úřadujícího mistra ve Zlíně. ”Je to hrozné, myslím si, že to je takové trochu neférové vůči nám, že hrajeme zápas na Nový rok a nemůžeme to vlastně ani oslavit,” není příliš nadšen z televizního duelu proti Hamé Žigmund Pálffy. Nic jiného však hráčům nezbývá, i když je to určitě neobvyklé hrát první den v Novém roce. ”Nevím jak to vybírali, ale co se dá dělat, je třeba se s tím smířit a jít do toho naplno. Máme posledních 18 zápasů do konce základní části, je třeba udržet umístění v první čtyřce a bude pohoda.” Slávisté tak na Silvestra moc oslavovat nebudou, druhý den je čeká dopoledne rozbruslení v Edenu a hned potom přesun do Zlína. S rokem 2004 se rozloučili vítězstvím.

Marek Tomica: Máme tři body, které jsme chtěli

Proti Bílým Tygrům se postavil netradičně na pravé křídlo třetí formace s Vašíčkem a Antošem. Jako vždy odvedl na ledě spoustu “černé” práce, důsledně napadal soupeře, ale síly mu zbyly i k ohrožení liberecké svatyně. V čase 55:57 se stal Marek Tomica slavným, najel si na krásný pas obránce Dominika Graňáka a puk poslal neomylně pod horní tyčku. Vzápětí ho zavalili radující se spoluhráči, v tu chvíli byla Slavia blízko k vítězství. ”Krásně mi to tam dal Dominik, měl jsem už podobnou šanci předtím, ale to mi puk utekl. Teď jsem prostě jel a vystřelil,” lakonicky komentoval přesnou a hlavně rozhodující trefu. V sezóně se trefil pošesté, jednou už předtím překonal i Hniličku. ”Chtěl jsem střílet na lapačku, jel jsem na něj v Liberci a tam jsem mu to dával mezi nohy. Myslím si, že ten pohyb dolů udělal,” vysvětloval svou volbu zakončení. Počínal si přitom jako zkušený mazák. ”Když se to trefí na lapačku přesně, tak nemá většinou brankář moc šancí. Bylo v tom i štěstí,” zůstával skromný.

Začátek utkání Slavii nevyšel, hosté ze severu Čech měli převahu, i díky třem přesilovkám. Po gólech Fischera a Vaice vedl Liberec 2:0 a se slávisty to nevypadalo dobře. Jakoby měli ještě v hlavách promarněný zápas se Znojmem. ”Myslím si, že dole jsme nebyli, ale Liberec má kvalitní mužstvo a bylo to těžké utkání. Dvakrát jim to tam na začátku padlo. Je dobře, že jsme se z toho dostali a ukázala se síla týmu,” pochvaloval si. Slávisté tak dokázali, že umí zápasy i otáčet, nejenom je ztrácet. Během dvou dnů si vyzkoušeli obě role. ”Je to super, věřím, že nás to nakopne do dalších zápasů, se Znojmem to bylo trochu smolné, když jsme o vítězství přišli 14 vteřin před koncem. Tentokrát jsme to urvali až do konce a máme tři body, které jsme chtěli,” radoval se Marek Tomica. Díky výhře navíc Slavia ztrácí na třetí Liberec už jen bod.

V prvním vzájemném utkání v Sazka Areně vstřelila Slavia čtyři branky z přesilovek a vyhrála 5:1. Hra v početní výhoda rozhodovala i v odvetě, slávisté v nich smazali náskok soupeře a liberecký tábor jen litoval vlastní nezodpovědnosti. ”Určitě, přesilovky byly důležité, dá se říct, že jsme je všechny hráli výborně a nakonec dvě využili. Pomůže to, když se dávají z přesilovek góly.” Před zápasem mluvil Vladimír Růžička o různých úpravách ve stylu hry, co měl na mysli, nechtěl prozradit. ”Taktiku říkat nebudu, ale trenér chtěl po nás větší bojovnost a důraz,” řekl něco málo Marek Tomica.

Slavii v případě neúspěchu hrozilo, že prohraje třetí zápas v řadě. Říká se, že kvalitnímu mužstvu se to nemůže stát. ”Nepřipomínali jsem si to, chtěli jsme vyhrát, věřili jsme tomu a vyšlo to. Teď už se nedozvíme, co by následovalo, kdybychom prohráli i potřetí v řadě. Prostě jsme to zvládli a tím co by bylo se nezabýváme,” zakončil povídání “Tomba”, kterého se spoluhráči čeká už v sobotu na Nový rok další zápas ve Zlíně. Pro jihlavského rodáka to bude o to pikantnější, že 1.ledna oslaví své čtyřiadvacáté narozeniny.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více