Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
5. ledna 2005

Čepice a puk na památku za hattrick

P r a h a - Ve vyrovnaném duelu měli zprvu mírně navrch díky využitým přesilovkám hosté z Litvínova. Od poloviny zápasu se začala Slavia zlepšovat, dvěma brankami v rychlém sledu skóre otočila a vítězství si už ujít nenechala. Rozhodující gól vstřelil ve 34.minutě Radek Dlouhý, ve třetí třetině přidal dvě pojistky Josef Vašíček a mohl se tak radovat ze vstřeleného hattricku. “Teď mi to docela lepí, jsem s tím spokojený,“ usmíval se nový lídr klubové produktivity ve Slavii.

Radost z hattricku si užíval mezi dospělými podruhé v životě. ”V extralize je první, ale loni jsem dal hattrick proti San Jose,” vysvětloval po zápase šťastný střelec. Neplánoval příliš velkou oslavu, ale určitému poplatku do klubové kasy za hattrick určitě neunikne. ”Nějak zvlášť to slavit nebudu, půjdeme někam na večeři a zítra máme zas trénink. Někdo hodil na led slávistickou čepici, tak si jí schovám, stejně jako puk,” odnášel si ze Sazka Areny suvenýry, které mu budou připomínat báječný večer. V Americe mívá házení čepic po vstřeleném hattricku ještě větší tradici, jak potvrzuje i Josef Vašíček: ”Tam jich bylo víc, asi dva pytle čepic. Známý ledař mi pak dal vybrat, jestli se mi nějaká líbí a chci jí na památku.”

Třetího gólu se dočkal v poslední minutě při hře Litvínova bez brankáře. Pobyl na ledě více času, dočkal se přesného pasu od Jana Nováka a mohl už jen puk dovézt do prázdné brány. ”Tam to nějak vyplynulo ze situace, kluci šli střídat docela brzo, já tam zůstal. Když se člověk daří, chce zůstat na ledě trochu déle,” přiznal své o něco delší střídání a touhu po hattricku. Ještě předtím stál na konci slávistického přečíslení, po přiťuknutí od Tomáše Žižky už měl v 57.minutě snadnou práci. ”Byla to perfektní kombinace, jeli jsme ve třech na jediného beka, Tomba to nahrával Tomášovi a ten to chytře posunul na mně, a já už měl před sebou odkrytou bránu,” popisoval akci, po které vedla Slavia už 4:2.

K obratu ve skóre jinak pomohly Slavii těžce vybojované a dá se říct šťastné góly, z úrovně brankoviště. ”Takové góly se počítají a speciálně, když se týmu nedaří. Jsou to góly, které vyplynou z našeho důrazu a určitě dost psychicky zvedají tým. Když padne takový gól, jaký dal Dlouhán, tak to pomůže. Supr, že to tam takhle prorval,” zdůraznil důležitost třetího gólu Slavie, který se nakonec ukázal jako vítězný.

Na začátku zápasu se Slavii příliš nedařilo, zvedala se postupně v průběhu zápasu. “Chemici“ byli těžkým oříškem. ”Je to škoda, první třetinu jsme nehráli moc dobře a nechávali jsme je hrát, byli jsme vlažní. Bylo to nepříjemné, ale od druhé třetiny jsme se zlepšili. Sice jsme dostali zkraje gól, kdy oni využili i druhou přesilovku, ale pak od vyrovnání Supína na 2:2 jsme myslím začali hrát dobrý hokej a otočili jsme to docela v pohodě,” liboval si Josef Vašíček. Slávistům pomohla i důrazná promluva trenérů o první přestávce. ”Zasloužili jsme si to, nehráli jsme dobře a byly tam chyby.” Mohl tak mít dvojnásobnou radost – z vítězství i z hattricku. Navrch přidal ještě přihrávku na premiérový gól Dlouhého. ”Bodově to byl určitě můj nejlepší zápas, cítil jsem se dobře, i když dvě branky přišly až v závěru. Celý průběh zápasu byl dobrý, ale můj výkon musí posoudit hlavně trenéři a lidé, co ten zápas viděli,” zůstával skromným postavou urostlý chasník.

V nabité sestavě Slavie vede “až“ třetí útok, bojovně naladěnou řadu s Tomicou a Antošem na křídlech. Proti Severočechům však zasáhlo do sestavy zranění Milana Antoše z první třetiny, který si hnul se zády a bude asi nucen dát si pár dní klidu. ”Hodně tam pak hrál s námi Žigy Pálffy, je to skvělý hráč a s ním dokáže hrát kdokoliv, bylo to supr. Ale škoda, že Anty musel odstoupit, už jsme si na sebe v útoku zvykli.” Od Josefa Vašíčka byste marně čekaly hvězdné manýry, obrovský bojovník ale prokazuje dlouhodobě dobrou formu a je velkou oporou slávistického výběru.

Po představení s Litvínovem se dostal do čela klubové produktivity a nakoukl i do elitní desítky v extralize. Po 36 zápasech má bilanci 13 gólů a 17 asistencí. Je prostě ve skvělé herní pohodě. ”To radši ani neříkejte (úsměv). Nevím, snažím se hrát pořád ten samý hokej, teď mi to docela lepí. Jsem s tím spokojený, ale žádné závěry z toho nedělám. V pátek jedeme do Vítkovic, bude to nový zápas, tady to už je minulost. Dnešek si můžu užít u večeře a konec.”

Už jen pár dní nejistoty se vznáší nad osudem letošního ročníku NHL. Ztráta vysokého centra Caroliny Hurricanes by trenéra Vladimíra Růžičku hodně mrzela. Sám hráč ale na návrat do zámoří příliš nemyslí. ”Nevím jak to tam dopadne, úplně jsem to vypustil z hlavy. Hraji tady v Praze a jsme ve Slavii spokojený. Teď se v zámoří stejně moc neděje,” říká klidným hlasem.

Radek Dlouhý: Konečně jsem vstřelil gól a pomohl k vítězství

Levé křídlo čtvrtého útoku se dočkalo v zápase s Litvínovem prvního gólu sezóny, a hned byl vítězný. ”Jsem moc rád, že padl, ale důležitější je, že jsme vyhráli,” pochvaloval si Radek Dlouhý. Mantinel přeskakuje většinou s Milanem Kopeckým a Patrikem Martincem, ale gólu se dočkal úplně s jinými parťáky v útoku. Pálffy vybojoval puk a ten zpoza brány předložil "Dlouhánovi" na hokejku Vašíček. ”Bylo to během střídání, naskočil jsem místo někoho na led, najel jsem si před bránu a plácnul do toho. Štěstí pro mě, že to byl gól,” oddechl si po dlouhém čekání na první střelecký úspěch. Na začátku třetí třetiny mohl rovnou přidat druhý gól, když mu scházel jen kousek, aby zakončil povedenou akci do prázdné brány. ”Byla to výborná šance, skvěle jí vypracoval Dominik Graňák, ale bohužel jsem měl zablokovanou hokejku.”

Litvínov má v letošní sezóně silný tým a výhra nad ním má určitě svou cenu. Po těžkém zápase bylo vítězství dobrým lékem na všechny bolístky a neduhy. ”Určitě to nebyl jednoduchý zápas, podařilo se nám v závěru první třetiny vyrovnat, ale pak jsme museli zas dotahovat. Naštěstí se nám to povedlo, konečně jsem vstřelil první gól a pomohlo to k vítězství,” těšil se z konečného výsledku 5:2 Radek Dlouhý. “Chemici” předvedli v utkání především smrtící přesilovky, v nichž dali oba své góly. Pětka s Reichlem, Ručinským, Čalounem a Šlégrem vzbuzuje respekt u každého soupeře. ”V kabině jsme si říkali, že si musíme na ně dávat pozor, ale hráli je výborně a i když jsme se snažili jakkoliv, tak vždycky jeden hráč byl volný.”

První vzájemný duel v Sazka Areně skončil vysokou výhrou Slavie 7:1. Druhý zápas už byl vyrovnanější. ”Byl v tom rozdíl, v prvním zápase jsme měli hodně štěstíčka a všechno nám tam padalo, dneska to bylo vydřené, makali jsme a jsem rád, že jsme to obrátili.” Pozici v play-off ještě nemá Slavia zdaleka jistou, navíc pomýšlí na umístění v první čtyřce. Tři body získané proti Litvínovu jsou jenom plusem. ”Každý zápas je důležitý, byli jsme trochu v útlumu, potřebovali jsme to prorvat a to se dneska povedlo. Doufám, že se nám bude dařit i dál.”

Jaroslav Špaček: Na systém hry jsem si docela rychle zvykl

V sobotu na Nový rok si poprvé vzal na sebe slávistický dres, ve Zlíně nastoupil Jaroslav Špaček den po trejdu z Plzně. Ve druhém utkání proti Litvínovu, s novým číslem 3, se už cítil lépe. ”Určitě to bylo dneska lepší, ve Zlíně jsem byl trošku unavený, dva dny předtím jsem cestoval ze Vsetína, bylo to trošku narychlo, tam a zpátky jezdit na Moravu. Zvykám si i na systém hry, ale myslím si, že ve Zlíně jsme odehráli dobré utkání, mě se hrálo docela dobře,” vracel se ještě k neúspěšnému pokusu Slavie vzít první body v sezóně mistrovskému HC Hamé. Ve Slavii se bez problémů zabydlel. ”Po těch dvou dnech, co jsme trénovali na Slavii, bych řekl, že už jsem si docela rychle zvykl, kluci mi pomáhají ve všem. Bude to šlapat,” věří zkušený obránce, který se stal čtvrtou zvučnou posilou Slavie z NHL.

V domácí premiéře v Sazka Areně se předvedl fanouškům v dobrém světle, v první obranné dvojici s Janem Novákem dostal na ledě hodně prostoru, nechyběl při žádné přesilovce, vzadu působil jistě. Několikrát tvrdě vypálil od modré čáry, nebál se podpořit útočníky a přečíslit tak Litvínov v jeho obranném pásmu. Připsal si dva plusové body, ale gólová tečka jeho ofenzivním výletům chyběla. ”To je moje hra, ve Slavii jsou výborní hráči, kteří dokážou podržet puk, zbytečně jej neztrácí a vidí obránce, který přijíždí zezadu. Taková hra mi vyhovuje a snažím se jí předvádět. Jen možná škoda, že to dneska nevyšlo, mohl jsem se dostat do pár šancí a proměnit je v gól. Ale důležité je, že jsme vyhráli a máme tři body,” byl spokojen Jaroslav Špaček.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více