Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
10. ledna 2005

Roman Málek myslí na Plzeň, ale ještě předtím chce pomoct Varům

P r a h a - Podruhé v životě se v extraligovém zápase postavil proti Slavii. Brankářský fantom byl na jaře roku 2003 při triumfální cestě za titulem slávistickým hrdinou číslo jedna. Od té doby už ale uplynulo spousta času a Roman Málek přijel do Sazka Areny jako soupeř v dresu Karlových Varů. V zápase dostal tři góly, ale dalších 41 střel domácích pochytal a v řadě situacích předvedl své umění. Bodů se nedočkal, ale ovací slávistického "kotle" ano. "Potěšilo mě to," říkal po utkání mrštný gólman.

Letošní sezónu začal slávistický odchovanec v ruském superligovém klubu Metallurg Magnitogorsk. První zahraniční angažmá však pro Málka skončilo dřív, než sám předpokládal. V Rusku chtěl vydržet celý rok a dát si pauzu od české extraligy. Nakonec do ní znovu naskočil, do konce sezóny bude oblékat dres Karlových Varů. Pro klub z lázeňského města bude chtít stejně jako před rokem pro Plzeň vybojovat postup do play-off. V Sazka Areně se cíli nepříblížil, Energie odjížděla po porážce 2:3 s prázdnou. Ale jinak Roman Málek nemusel smutnit, předvedl dobrý výkon a nezapomněli na něj ani slávističtí fandové.

Romane, podruhé v životě jste se postavil do brány proti Slavii. Připravoval jste se na zápas nějak jinak?
Já jsem to bral jako normální zápas, my jdeme od zápasu k zápasu a nic víc jsem ani necítil. Kdybych byl moc vyhecovaný, dopadlo by to špatně. Jen když jsme jeli do Prahy, tak jsem si na to vzpomněl.

Dnes jste chytal poprvé v Sazka Areně, byl by pro vás zápas zvláštnější ve známém Edenu?
Radši bych si zahrál asi tam, ale tady je doopravdy nádherná hala a hraje se tu skvěle.

Začátek zápasu vám nevyšel, Karlovy Vary i podle slov trenéra Baďoučka působily ustrašeným dojmem. Nemrzí vás to nakonec, že vám takhle utekla první polovina utkání? Mohli jste možná dosáhnout v závěru i na bod…
Vždycky záleží na tom, co nám druhé mužstvo dovolí. První třetina nám vůbec nevyšla, to nám nedovolili téměř nic a pak už se za stavu 0:2 zápas jen těžko dohání. Vypadalo to ve druhé třetině spíše na debakl, ale pak jsme z toho ještě udělali docela dobrý výsledek.

Jak jste viděl všechny tři góly ve vaší síti?
Chytit šly asi všechny tři, protože všechno se dá chytit, ale zase jsem mohl dostat něco jiného, to se nedá tak brát. Slávisté to udělali při gólech dobře.

Gól na 2:0 od Michala Vondrky jste dostal docela z velké dálky a pár vteřin před koncem třetiny. Co se tam stalo?
Ke konci první třetiny jsme přežili přesilovku, já z toho ještě měl mžitky před očima, protože jsem měl při ní hodně práce. Myslel jsem už na přestávku a nečekal, že vystřelí. Trefil to skvěle, ale je pravda, že tohle bych měl chytat.

Slávistický “kotel“ vyvolával vaše jméno před začátkem zápasu i po jeho skončení, jednou dokonce během hry v 51.minutě, kdy jste se vrhnul proti šanci Radka Dlouhého a zabránil skoro jistému gólu. Fanouškům jste mával, takže vás taková reakce asi těšila, že?
Já mám na Slavii dobré vzpomínky, vnímal jsem to a určitě mě to potěšilo. Je to velmi příjemné, ale už je to pryč. Teď jsem v jiném týmu.

Jak vidíte další šance Karlových Varů na play-off? Loni jste podobnou situaci zažil v Plzni, ale tam hned tým s vámi v bráně začal vyhrávat, smazal obrovskou ztrátu a nakonec dojel na vítězné vlně až do semifinále. Vidíte nějaký rozdíl mezi letošní situací a loňskou?
Určitě, já si myslím, že tady je jeden velký rozdíl, že se na nás nikdo netlačí zezadu. Loni s Plzní se na nás tlačily České Budějovice a my jsme věděli, že jim musíme pořád utíkat a zároveň se dohánělo play-off. Dneska je to jiné, zadek je v pohodě, snažíme se play-off dokud je teoretická šance udělat, ale je v tom rozdíl.

Ve Slavii jste byl zvyklý chytat na špici tabulky, jaké to je tlačit se s týmem zezdola, letos s Karlovými Vary a loni s Plzní?
Je to velký rozdíl, Slavie měla jen ty nejvyšší ambice, když jsem tam byl já a má je i teď. Určitě je ve Slavii větší tlak na hráče.

Od příští sezóny se stanete definitivně hráčem Lasselsbergeru Plzeň, neprobíhají vám třeba v hlavě už myšlenky na návrat do Plzně? Do města, kde na vás stále rádi vzpomínají a fanoušci už se na vás těší…
Samozřejmě, že si na to vzpomenu, že po sezóně budu v Plzni a těším se na to. Ale neznamená to, že ve Varech chci jen dochytat sezónu. Já tady chci podat co nejlepší výkon, aby se neříkalo, že jsem to sem přišel jen odchytat, protože jsem neměl co dělat. Jsem rád, že za Vary chytám, sám jsem si to vybral. Dokud existuje šance na play-off, udělám pro to maximum. V týdnu nás čekají dvě důležité dohrávky, po nich budeme vědět víc.

Během dnešního zápasu k vám občas přijel někdo z bývalých spoluhráčů ze Slavie na přátelský “pokec“. V jakém duchu probíhaly takové rozhovory?
My jsme se ani nehecovali, znám ve Slavii pomalu všechny kluky, ale jak říkám, beru to jako normální zápas, rád bych ho vyhrál, bylo by to milé a milejší po zápase, než porazit někoho jiného. Ale beru to tak, že už je to všechno minulost.

Díky za rozhovor a ať se vám daří dál podle vašich představ.

  • odkaz na rozhovor s Romanem Málkem po loňském utkání v Plzni, byl to první zápas Málka proti Slavii po výměně
  • článek po návratu Málka z Ruska, o hostování do konce sezóny v Karlových Varech a následném přestupu do Plzně

    Gólové situace Slavie v utkání

    16:06 Vašíček 1:0 - obránce Žabka posílá dlouhý pas na útočnou modrou na Tomicu, už se zdá, že přijde o puk, ale z otočky stihne ještě nahrát na najetého Vašíčka, slávistický lídr kanadského bodování dělá pohyb do strany a bekhendem zvedá puk efektně nahoru pod "víko"

    19:43 Vondrka 2:0 - ve středním pásmu kombinují Kopecký s Dlouhým, na levém křídle zůstane osamocen Vondrka, dostává puk, našlápne a po přejetí útočné modré čáry napřahuje, tvrdá rána končí sedmnáct vteřin před koncem první třetiny v síti. Málkovi střela prošla na pro brankáře nepříjemném místě – mezi pravým betonem a vyrážečkou

    26:50 Sup 3:0 - Sup nejprve nastřeluje pravou tyč, poté objíždí branku a u druhé tyče si počká na ránu Nováka od modré. Nabídku na teč využívá mistrně a nedává Málkovi šanci, střelu Nováka tečuje do horního růžku branky

    Foto: © Martin Prokop

    Autor Miroslav Votava
  • Nepřehlédněte
    ROZHOVORY 22.4.2024

    Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

    Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

    Číst více
    MLÁDEŽ 23.4.2024

    Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

    Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

    Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

    HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

    Číst více