Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. ledna 2005

Poslední čtvrtina základní části začíná

Do závěrečné čtvrtiny základní části vstoupí v úterý letošní sezóna Tipsport extraligy. Všechna mužstva zkříží navzájem hokejky už jen jednou. Diváci sa mají nač těšit, bude o co hrát - o lepší pozice v play-off či o samotný postup mezi nejlepší osmičku. Jen o baráži je asi jasno, poslední Dukle Jihlava by pomohl už jen zázrak. Právě nováček soutěže přijede do Sazka Areny. Pro Slavii začne úterním duelem série čtyř domácích zápasů. V Sazka Areně se začíná tradičně od 19:00, bude připraven i on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako ÚDA Praha
Trenéři: Richard Farda, Kamil Konečný
Největší úspěchy: 12x mistr ligy, 5x vítěz Spenglerova poháru, 8x finalista PMEZ
Posledních pět let: 1.liga
Internet: www.hcdukla.cz
Hvězdy týmu: Pavel Vostřák, Oldřich Bakus, Ladislav Lubina

Jihlava: po roce opět v baráži?!

Na Vysočině už pomalu, ale jistě probíhají přípravy na baráž. K loňské euforii je na míle daleko, jihlavští prožívají zcela opačnou situaci. Loni jim nikdo nevěřil a to jim možná vyhovovalo. Brzy však poznali, že v extralize budou karty rozdány zcela jinak. Nyní po jediné sezóně budou muset bránit svou pozici mezi elitou. Na tu se třesou oba lídři první ligy - České Budějovice a Ústí nad Labem. Jihlavě by už pomohl jen zázrak, aby se vyhnula těžkým bojům v baráži. Po odehraných třech čtvrtinách základní části mají na svém kontě 16 bodů, na nejbližšího souseda v tabulce, Třinec, ztrácejí bodů dvaadvacet.

Na začátku sezóny sice Dukla dosáhla několika dobrých výsledků, doma si poradila s Litvínovem a Slavií, ale pak od vítězství nad Kladnem v 15.kole čekala na další radost dlouhých dvaadvacet zápasů. Na Lapači navíc proti Vsetínu zlomila prokletí cizích stadionů, kde vyhrála poprvé v sezóně. Do té doby mimo svůj Horácký stadion získala jediný bod za remízu v Karlových Varech.

Čtyři vítězství, čtyři remízy, v 39 zápasech jen 61 vstřelených branek a naproti tomu 144 inkasovaných, což činí z Jihlavy nejhorší obranu i útok. Taková je bilance nejhoršího celku letošní extraligy. Následující zápasy už s největší pravděpodobností na pozici týmu z Vysočiny nic změnit nemůžou, ale hráčům můžou pomoct v nalezení sebedůvěry. Ta bude v baráži určitě potřeba. Jihlava je v letošní sezóně zvyklá na porážky, v boji o udržení v extralize jí bude čekat zdatný a vysoce motivovaný soupeř. Po odvetě prahnou především na jihu Čech.

Optimismus a sebevědomí se snaží do žil hráčů vlít trenér Richard Farda. Tým přebral spolu s Kamilem Konečným během sezóny po odvolání koučů Fialy s Vlkem. Do Jihlavy se přitom vrátil, nějaký čas strávil na Vysočině jako hráč. Tehdy však Dukla zažívala jiné časy. Bývalý reprezentant je známý všem slávistickým fanouškům, v devadesátých letech byl u postupu Slavie do extraligy a v jejích službách zůstával ještě několik dalších let. "Tak to byly krásné okamžiky. Na to se nedá zapomenout. Slavia mi za tu dobu přirostla k srdci. Miluji Slavii i Vršovice, a to jsem Brňák," vzpomínal na léta strávené v Edenu v listopadu roku 2001, kdy stál na lavičce Plzně v zápase proti Slavii. Teď si před sebe postavil jediný úkol: udržet 12-ti násobného šampiona v extralize.

K tomu bude potřeba hodně zkušeností. Vedení klubu proto pracuje na posilách. Většinou se však jednalo o krátkodobé hostování a hráči už jsou zpět ve svých klubech. Měsíc pomáhal Dukle třinecký útočník Pavel Janků, ještě kratší dobu vítkovický forvard Ivan Padělek, který na chvíli rozšířil rodinný klan v klubu. Pár zápasů odehrál za Jihlavu Roman Kaděra, ale pak se zranil a dosud se ještě na led nevrátil. Proti Slavii by se ale už mohl objevit v sestavě. Do konce ledna je na Vysočině ostřílený matador Ladislav Lubina. O dalším osudu pardubického útočníka není zatím jasno. Jedinou jistotou je tak Pavel Vostřák, který se před sezónou nevešel do plzeňské sestavy, ale v Dukle dokazuje, že góly střílet nezapomněl.

V posledních zápasech pomáhal Dukle lotyšský brankář Edgars Masalskis, který nepochodil v Karlových Varech a v zápasovém tempu se udržoval v prvoligovém Písku. Díky jeho výkonu prolomila Dukla ve Vsetíně dlouhé čekání na vítězství. Poslední posilou se stal útočník Tomáš Klimt, který přišel na hostování z Kladna do konce sezóny. Naopak směrem z Jihlavy zamířil bek se zkušenostmi z NHL i reprezentace Petr Buzek. Do konce ledna bude oblékat barvy "Chemiků" z Litvínova.

Aktuálně z kabiny Slavie

Slavie měla volno v minulém týdnu vyplněné dohrávkou 31.kola v Pardubicích. V Duhové Areně předvedla výborný kolektivní výkon, podpořený brankářskou dvojkou Lukášem Musilem, který zaskočil za zraněného Fraňka a své role se zhostil nadmíru dobře. Slavii se dvakrát povedlo v zápase vyrovnat náskok domácích a za aktivitu si bod zasloužila. V prodloužení vystřelil Pardubicím druhý bod v přesilovce Bulis, ale Slavii mohlo těšit, že udržela čtvrtou příčku právě před Východočechy. Za už asi nedostižitelnou dvojicí Sparta - Zlín na čele tabulky se zformovala silná trojice. Mezi třetím Libercem, čtvrtou Slavií a pátými Pardubicemi je vždy rozdíl jediného bodu. Poslední čtvrtina základní části tak bude bojem o co nejlepší umístění. První čtyři nejlepší mužstva začínají play-off na domácím ledě.

Duelem s poslední Jihlavou začíná pro Slavii série čtyř domácích zápasů v řadě. Pak ještě přivítá v Sazka Areně Plzeň, Vsetín a Pardubice. Od úspěšnosti dlouhé série by se mohla odvíjet další pozice Slavie. Fanoušci budou od zápasu s Jihlavou očekávat střelecký koncert. "Teď už ale bude nepříjemný každý soupeř," upozorňuje asistent trenéra Ondřej Weissmann. Začíná jít do tuhého, některé předchozí kolapsy a ztracené zápasy by chtěli slávisté už nechat za sebou a vstoupit do play-off v ideálním rozpoložení a dobře načasované formě.

Dukla je sice velkým outsiderem extraligy, ale v posledním utkání na ledě Sparty ukázala, že umí být nepříjemným soupeřem. Sparta byla nakonec ráda za výhru 3:1. "Pokusíme se vycházet ze stejné taktiky, jaká se nám dařila navzdory porážce na Spartě. Budeme vycházet z dokonale zajištěné obrany," říká trenér Dukly Richard Farda.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

V prvním vzájemném utkání sezóny připravila Dukla velké překvapení celé hokejové veřejnosti a především Slavii. Na Horáckém stadionu oslavovali jihlavští fanoušci jednu z mála světlých chvilek sezóny, kdy si jejich oblíbenci poradili se Slavií s konečným výsledkem 6:2. Co naplat, že slávisté měli puk po většinu času ve své moci, když góly stříleli domácí.

Další dva zápasy dopadly už podle předpokladů, ale stydět se jihlavští nemuseli. Ve 14.kole prohráli v Sazka Areně 0:3 a Slavii trápili až do 46.minuty, kdy vstřelil první gól Boris Žabka. Druhou branku přidal Milan Kopecký a v poslední minutě vše pečetil Tomáš Vlasák.

K odvetě na Horácký stadion odjížděli slávisté s mírnými obavami, ale především poučeni z předchozího debaklu. Zvolili jinou taktiku, nikam se nehnali. V každé třetině vstřelili jednu branku, což bohatě stačilo na úspěch. Po gólech Kopeckého, Antoše a Pálffyho se radovali z výhry 3:0. Petr Franěk tak stále zůstává v zápasech s Jihlavou nepřekonatelný, v prvním duelu ho totiž zastupoval Lukáš Musil.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - JIHLAVA
Celkem:
21   11 - 5 - 5  77:63
Doma:
10   4 - 4 - 2
Venku:
11   7 - 1 - 3 
Postavení v tabulce
4.  Slavia   39  21 - 2 - 0 - 2 - 14  112:89   69
14. Jihlava  39   4 - 0 - 4 - 0 - 31   61:144  16 
Co mají oba týmy společného
Na ročním hostování ze Slavie je v Jihlavě brankář Lukáš Hronek. Ze současného kádru Dukly hrál ve Slavii ještě Roman Kaděra, současný kouč Dukly Richard Farda v minulosti vedl Slavii. V Jihlavě působili slávisté Marek Tomica a Milan Antoš.
Poslední zápasy
Hamé - Slavia 2:0
Slavia - Litvínov 5:2
Vítkovice - Slavia 3:4
Slavia - Karlovy Vary 3:2
Pardubice - Slavia 3:2 pp
Jihlava - Karlovy Vary 0:5
Znojmo - Jihlava 3:1
Jihlava - Třinec 1:2
Vsetín - Jihlava 1:2
Sparta - Jihlava 3:1
Sestavy v minulém kole
Musil - Kadlec, Žižka, J.Novák, Graňák, Žabka, Kolařík, Pojkar - D.Hruška, Beránek, Sup - Pálffy, Stümpel, Antoš - Vlasák, Vašíček, Tomica - Vondrka, Kopecký, Dlouhý Masalskis - Devečka, Zajac, Malena, Ficenc, Punčochář, Kuchyňa - Vostřák, Mareš, Klimt - I.Padělek, A.Padelěk, Lubina - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Marian Havel, Altrichter, Rytnauer - Říha
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Vašíček 39 - 15+17 = 32
2. Jozef Stümpel 39 - 11+18 = 29
3. Žigmund Pálffy 30 - 14+12 = 26
4. Jan Novák 39 - 1+24 = 25
5. Michal Sup 39 - 14+9 = 23
1. Aleš Padělek 38 - 5+10 = 15
2. Oldřich Bakus 39 - 7+7 = 14
3. Jaroslav Mareš 35 - 2+12 = 14
4. Pavel Vostřák 25 - 8+5 = 13
5. Tomáš Čachotský 38 - 3+8 = 11
Brankáři
Petr Franěk 37 - 2.05 - 92,95
Lukáš Musil 2 - 3.97 - 84,60
Lukáš Hronek 21 - 3.36 - 91,60
Jaroslav Suchan 20 - 4.18 - 88,10
Edgars Masalskis 9 - 2.97 - 92,23
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více