Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
18. ledna 2005

Určitě chceme zůstat v první čtyřce

P r a h a - Jihlava podala na ledě Sazka Areny sympatický a bojovný výkon, ale rozdíl v kvalitě obou mužstev byl znát. Slávisté často s přehledem drželi puk a i přes dva zádrhely si došli pro povinné vítězství. Nemilá událost potkala Slavii na začátku třetí třetiny, když z ledu odjel kvůli zranění Petr Franěk a v bráně ho musel při své domácí premiéře zastoupit mladík Lukáš Musil. Roli mu usnadnil slovenský střelec Žigmund Pálffy, který už předtím vstřelil dvě branky. ”Je jedno, kolik dám gólů, hlavně že vyhrajeme,” říkal po utkání kanonýr, který byl blízko hattricku.

Souboj s Jihlavou byl ukázkovým příkladem duelu favorita s outsiderem. Fanoušci červenobílých barev očekávali jedině vítězství a pokud možno co nejvyšší. To však někdy bývá nevyzpytatelné, zápasy proti těsné obraně nepatří zrovna k oblíbeným. V extralize beznadějně poslední Jihlava už zápas předtím na Spartě ukázala, že umí favorita potrápit. ”Naše taktika byla jasná, je pravda, že dneska to byla povinnost vyhrát, ale nikdy se to nesmí zakřiknout a prostě hrát svůj systém a tím je porazit. Nic extra se nemůže vymýšlet, protože tam stojí čtyři na modré čáře. Viděli jste, že ani za stavu 4:2 nezměnili hru. Jediný systém proti tomu je nahazovat to po mantinelu, jít za pukem a bojovat o něj v rohu. To se nám dařilo hlavně ve druhé třetině, kdy jsme dali dva rychlé góly a už se nám hrálo lépe,” oddechl si po zvládnutém utkání s nepříjemným protivníkem Žigmund Pálffy.

Pro Slavii začalo utkání šokem, z první střely na bránu se radovala Dukla v páté minutě z gólu a Slavii nějakou dobu trvalo, než se jí zásluhou Milana Antoše podařilo ještě v první třetině vyrovnat. ”To už bývá našim zvykem, že vždycky dostaneme první gól a potom vyhrajeme. Nemusí se nám to vyplácet hlavně pak v play-off a je potřeba jít do těch posledních zápasů co nejvíce naplno,” nabádá celý tým Žigmund Pálffy. O motivaci nebude nouze, postup do play-off by už Slavii neměl uniknout, ale svěřenci Vladimíra Růžičky míří výš. ”Bude to těžké až do konce sezóny, máme dvanáct zápasů a určitě chceme zůstat v první čtyřce, abychom měli výhodu domácího prostředí,” říká rozhodně kanonýr z L.A. Po vítězství nad Jihlavou, které sledovala nejnižší divácká návštěva letošní sezóny v Sazka Areně, odskočili slávisté pátým Pardubicím na rozdíl čtyř bodů.

Oproti zvyklostem nehrál proti Jihlavě Žigmund Pálffy v jednom útoku spolu s dlouholetým parťákem Jozefem Stümpelem. Trenéři je rozhodili, na ledě se scházeli jen při přesilových hrách. ”Myslím, že už jsme na to zvyklí z NHL, tam jsme také hráli chvíli spolu, pak zas chvíli rozděleně. Nám to až tak velký problém nedělá, přesilovky hrajeme dál spolu, což je velmi důležité, ” nestěžoval si “Žigo”.

V zápase opět ukázal své střelecké umění, nejdříve zakončil parádní kombinaci alá L.A. po ose Stümpel – Žižka chytrou střelou pod padajícím Masalskisem, ve třetí třetině pak využil volného prostoru a nájezd z pravého křídla proměnil milimetrově přesnou střelou do pravého horního růžku ve čtvrtý gól Slavie. Aby toho nebylo málo, o pár minut byl kousek od hattricku. ”Nedíval jsem se po hattricku, důležité je, abychom měli tři body, situace v tabulce je velmi těsná. Je jedno, kolik dám gólů, hlavně že vyhrajeme zápas a to mě bude vždy těšit víc. Kdybych dal hattrick a nevyhrajeme, tak by to bylo horší,” nemyslí na své osobní úspěchy slovenská hvězda. Dvě trefy ho ale vynesly do čela klubových střelců, zatím má na svém kontě šestnáct gólů.

Lukáš Musil: Byl jsem docela v klidu

V dohrávce v Pardubicích skvěle zastoupil zraněného Petra Fraňka. Určitě sám nečekal, že se dostane do brány znovu v tak krátké době. V čase 43:39 si však slávistická jednička při jednom zákroku poranila třísla a Lukáš Musil musel na led. ”Byl jsem docela v klidu, nebyl čas na nervozitu, oblékl jsem se a šel na led,” popisoval situaci dvacetiletý mladík. Hned po pár vteřinách mu bylo v brance pěkně horko, puk se proletěl těsně kolem brankové čáry. ”Tam to bylo hrozné, ale říkal jsem si zaplaťpánbůh, že to nebyl gól a jeli jsme dál.” Do dění zápasu vstoupil za stavu 4:1, krátce před střídáním gólmanů vstřelil čtvrtou branku Pálffy. ”Bylo dobře, že jsme dali ten čtvrtý gól, kdyby to bylo jen o dva, tak by to bylo jiné a trochu bych se asi klepal. Takhle to bylo docela v klidu.”

Jihlava je tak trochu pro Lukáše Musila osudovým soupeřem, na jejím ledě si totiž v úvodu sezóny odbyl extraligovou premiéru, která nedopadla pro něj i pro Slavii zrovna dobře. ”Na to se nedá zapomenout, ale já doufám, že každý zápas je jiný a tak hrozný už to snad nikdy nebude,” usmíval se sympatický gólman. Na čas se teď možná posune z postu dvojky do role chytající jedničky. Petra Fraňka asi čeká pár dní klidu, hlavní je, aby byl fit pro play-off. ”Já doufám, že se uzdraví co nejdřív. Samozřejmě bych si rád zachytal, ale myslím, že až tak vážné to nebude a za pár dní to bude v pořádku,” přeje svému staršímu kolegovi brzké uzdravení.

O stavu zranění se Petr Franěk nechtěl příliš zmiňovat. ”Ani jsme se o tom nějak nebavili, ale snad to má jen lehce natažené. Zítra má jít na vyšetření,” řekl na jeho adresu Lukáš Musil. Až další dny ukážou, jak vážné to bude zranění, což potvrdil i asistent trenéra Ondřej Weismann. ”Jedná se asi o natažený tříselný úpon nebo sval. Ucítil prudkou bolest, poraněné místo leduje. Uvidíme po dalším vyšetření, podívá se na něj pan docent Kolář,” naznačil, že bude v dobrých rukou. ”Ale nemyslím, že by mělo jít o něco vážného,” uklidňuje fanoušky slávistický kouč. Hlavní trenér a GM Slavie Vladimír Růžička předpokládá dobu návratu Petra Fraňka do čtrnácti dnů. Zatím je domluven na střídavém startu Luboše Horčičky z Chomutova, který by měl být už ve čtvrtek pro utkání s Plzní připraven krýt na lavičce záda Lukáši Musilovi.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více