Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
31. ledna 2005

Čtvrté derby sezóny

P r a h a - Dohrávka 43.kola by měla přinést další parádní představení. Počtvrté v sezóně se utkají oba nesmiřitelní rivalové, Sparta a Slavia. Letošní účty mají zatím lepší slávisté, v Sazka Areně dvakrát vyhráli a i první zápas na ledě Sparty měli dobře rozehraný, ale nakonec jej prohráli. Zatím vždy přišlo na derby více jak deset tisíc diváků, podobná návštěva se vměstná do ochozů jistě i v úterý. Proto neváhejte podpořit slávisty svými hlasivkami! V T-Mobile Areně se začíná od 18:30, připraven bude i on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 jako klub bandy hokeje, 1909 hokejový klub
Trenéři: Slavomír Lener, Leo Gudas, Marian Jelínek
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002
Posledních pět let: 1.> 2.> 1.> 3.> 3.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Karel Pilař, David Výborný, Petr Nedvěd, Petr Ton

Sparta: cílem mety nejvyšší

Sparta od začátku sezóny plní úlohu jednoho z největších favoritů extraligy. Na čele tabulky se přetahuje o první místo s úřadujícím mistrem Hamé ze Zlína. Po dvou sezónách, kdy sparťané vypadli v semifinále, touží jedině po metě nejvyšší. A další motivací je případná odveta pražskému rivalovi ze Slavie za poslední dvě vyřazení v play-off. V letošní nabité sezóně, kdy výluka v NHL zavála zpět do vlasti plno výborných hráčů, bude Sparta rozhodně patřit se svým hvězdným kádrem v play-off k nejžhavějším adeptům na titul. Naposledy se z něj radovala v roce 2002.

Po 44 kolech patří Spartě druhá příčka, v případě vítězství v derby stáhne náskok vedoucího HC Hamé na jediný bod. Přímý souboj o první místo se odehrál na stadionu Luďka Čajky v rámci 42.kola a spokojenější odjížděli sparťané. Po dvou třetinách prohrávali 1:4, ale nakonec vezli domů bod za konečný výsledek 4:4. Z posledních devíti zápasů odešli poraženi jen jednou, na ledě Bílých Tygrů z Liberce prohráli těsně 1:2. Kompaktní kádr během sezóny nevyvedla z rytmu ani zranění několika hráčů, především opory v brance Petra Břízy, a prochází extraligou bez větší krize.

Menší zaváhání potkalo Spartu jen začátkem prosince, kdy ze čtyř zápasů získala jen dva body. Po reprezentační pauze se však zvedla, nastartovala jí účast na Spengler Cupu v Davosu, kde dosáhla úspěchu v podobě postupu do finále. Z celkového vítězství na nejstarším turnaji v Evropě se nakonec radovali domácí, ale i tak zanechala Sparta pod Alpami výborný dojem.

Bývalý hlavní kouč reprezentace Slavomír Lener má spolu s kolegy Gudasem a Jelínkem k dispozici vyvážený kádr, ve kterém podle očekávání hrají první housle posily z NHL. V čele klubové produktivity je dlouholetý reprezentant a šikovný technik David Výborný za 9 gólů a 27 nahrávek. V závěsu za ním je rychlík Petr Ton, následují další dva útočníci ze zámoří – Jan Hlaváč a obávaný střelec Petr Nedvěd, se 17 brankami nejlepší kanonýr Sparty. Pětici nejlepších uzavírá kapitán Martin Chabada. Mezi obránci vyčnívá ve statistikách Karel Pilař, hodně útočně naladěný bek už dokázal nasbírat 22 bodů za 11 gólů a stejný počet asistencí.

Výrazné osobnosti má Sparta na brankářském postu. O kvalitách zkušeného gólmana a velké jistoty Petra Břízy asi netřeba se nějak více rozepisovat. V době jeho zranění ale začala na extraligovém nebi blikat nová hvězdička. Dvacetiletý Tomáš Pöpperle chytil šanci za pačesy a udivil všechny kolem hokeje skvělými výkony, kdy na sobě nedával znát žádné známky nervozity. A tak se stalo, že vévodí brankářským statistikám celé soutěže s průměrem 1.53 branek na zápas a percentuální úspěšností 94,94! Pořádně tak zamotal hlavy trenérům, po svém uzdravení už nemá Petr Bříza tak neotřesitelnou pozici týmové jedničky. V brance se střídají, ale pro play-off se počítá, že bude asi chytat přecejen zkušenější Bříza.

Aktuální forma obou soupeřů

V pátek měly oba týmy volno. Zápas 44.kola Sparta předehrávala už v sobotu za asistence televizních kamer v ostravské ČEZ Areně proti domácím Vítkovicím. Z ostré řeže vytěžila plný bodový zisk, o který se postaral gólem a asistencí Jan Hlaváč a především gólman Tomáš Pöpperle, který nestačil jen na střelu Hudce, jinak však ostatní vítkovické hráče deptal svými zákroky. Sparta si tak odvezla výhru 2:1 a neztratila tak kontakt se Zlínem.

V pondělí 31.ledna končí přestupní termín a Sparta využila posledního dne k získání další výrazné posily do už tak nabité sestavy. Se Znojmem se domluvila na přestupu reprezentačního útočníka Martina Havláta. Útočník “Senátorů“ z Ottawy začal sezónu v dresu Orlů, během dvanácti zápasů vstřelil deset branek a na čtyři přihrál. Pak však neodolal vábení ruské superligy a odešel do Dynama Moskva. V Rusku ale vydržel jen dva měsíce a v lednu se vrátil do Čech.

Trénoval se Znojmem, ale v opětovném startu mu bránila transferkarta, kterou zadržovalo Dynamo a požadovalo tučné odstupné. Nakonec vše dopadlo pro Havláta dobře, může hrát v české extralize, ale oblékat už bude dres Sparty. V úterním derby by však ještě neměl nastoupit, podle slov jeho agenta mu chybí zápasové tempo. Za Spartu odehrál Havlát už pár zápasů v minulé sezóně, kdy vyjednával o nové smlouvě s Ottawou.

Po příchodu Havláta naopak nezbylo místo v sestavě na Jindřicha Kotrlu, který posílí na hostování do konce sezóny Litvínov. Tedy klub, odkud před sezónou do Sparty přišel. Už předtím Sparta uvolnila na hostování do konce sezóny obránce Libora Procházku do Plzně a útočníka Josefa Straku do Znojma. Toho přitom získala během sezóny z Plzně.

Slavia má za sebou čtyřzápasovou sérii zápasů doma, se kterou ale nemůže být příliš spokojena. Z dvanácti možných bodů získala jen polovinu, propadák s Plzní a porážku v prodloužení od Vsetína trochu vylepšil výkon proti Pardubicím. Před skvělou návštěvou, takřka 15 tisíc diváků, odehrály oba týmy zápas podobný play-off, kterému nechyběla dramatická zápletka. Slávisté prohrávali 0:2, pak se jim však povedl obrat a pár minut před koncem už vedli 4:2. Slibný náskok nakonec ztratili, rozhodnout muselo až prodloužení, ve kterém přišla při trestném střílení chvíle pro Tomáše Vlasáka. ”Říkal jsem si, že mi tenhle moment může pomoct,” svěřoval se po utkání zkušený útočník, který se v poslední době na ledě spíše trápil. Ztráta v závěru ale přesto musela mrzet, i když podle slov trojnásobného mistra světa vládla spokojenost. ”Podle průběhu zápasu jsou i dva bodíky zlaté.”

Slavii v poslední době trápí především obranná hra. Ze třech posledních duelů (Plzeň, Vsetín, Pardubice) dostala patnáct branek, což je až moc velký počet na mužstvo, které myslí na mety nejvyšší. Ukazuje se, jak moc chybí a jak velkou oporou je brankářská jednička Petr Franěk. Momentálně chybí kvůli zraněným tříslům, ale na druhou stranu se rozhodně nedá všechno házet na jeho náhradníky. Těm především nepomáhají spoluhráči v poli. Nicméně už se všichni těší na návrat Fraňka, trenér a GM v jedné osobě Vladimír Růžička mu vyřkl důvěru, když se nakonec zřekl služeb dalšího zkušeného gólmana Romana Čechmánka ze Vsetína, o kterém vedení Slavie hodně nahlas uvažovalo. Petr Franěk už se zapojuje do tréninku na ledě, zatím na sebe nechává jen lehce střílet. Hlavní je nic neuspěchat, do reprezentační pauzy zbývá sehrát tři zápasy. Další týden volna během Švédských hokejových her by měl slávistické jedničce jen pomoct a po pauze by se už mohl objevit v brance.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

V obou zápasech v Sazka Areně vládla Slavia, když vyhrála shodným výsledkem 4:1. V prvním zápase se radovali ze svých prvních gólů v derby Vašíček a Stümpel. I druhý zápas vyšel Slavii, která se brzy ujala vedení. Důležitou branku pak dával ve druhé třetině Boris Žabka, který dalekonosnou střelou nachytal na holičkách Pöpperleho a Slavia tak odskočila na rozdíl dvou branek. V závěru pečetil skóre na konečných 4:1 Tomica, který se trefil i v prvním utkání. "Na Spartu si hráči věří," nechal se slyšet po v pořadí třetím derby sezóny Vladimír Růžička. O motivaci v souboji s pražským rivalem je vždy postaráno, a to z obou stran.

Začátky zápasů vyšly zatím vždy Slavii, i na ledě T-Mobile Areny. V zápase 17.kola vyhrála první třetinu 2:0 góly Supa a Vlasáka. Ještě do 38.minuty držela slibný náskok, jenže pak snížil Netík a ve třetí třetině se podařil Spartě obrat. V nástupu do třetiny vyrovnával Chabada a vítěznou branku si připsal Nedvěd, který v poslední minutě ještě přidal pojistku do prázdné brány. I přes slibně rozehranou partii tak odjížděli slávisté s prázdnou.

Návštěvy na derby:
4.kolo Sazka Arena: 10 390
17.kolo T-Mobile Arena: 12 564
30.kolo Sazka Arena: 15 413

  • HISTORIE DERBY PRAŽSKÝCH "S"

    Historická bilance v extralize
    SPARTA - SLAVIA
    Celkem:
    57   29 - 6 - 22  162:146
    Doma:
    29   16 - 3 - 10
    Venku:
    28   13 - 3 - 12
    Základní část:
    41   21 - 6 - 14
    Semifinále 2002:
    3 - 0
    Semifinále 2003:
    2 - 4
    Semifinále 2004:
    3 - 4 
    Postavení v tabulce
    2. Sparta  43  24 - 4 - 5 - 2 - 8  125:82   87
    5. Slavia  43  22 - 3 - 0 - 3 - 15 127:106  75  
    Co mají oba týmy společného
    Ze stávajícího kádru Sparty oblékali dříve dres Slavie Petr Bříza, Robert Schnábel a Jakub Šindel. Ze současných slávistů působil v minulosti ve Spartě Michal Sup, v letošní sezóně odchytal jeden zápas za Spartu Zdeněk Šmíd.
    Poslední zápasy
    Třinec - Sparta 1:2pp
    Liberec - Sparta 2:1
    Sparta - Znojmo 3:1
    Hamé - Sparta 4:4
    Vítkovice - Sparta 1:2
    Pardubice - Slavia 3:2pp
    Slavia - Jihlava 4:2
    Slavia - Plzeň 3:7
    Slavia - Vsetín 3:4pp
    Slavia - Pardubice 5:4pp
    Sestavy v minulém kole
    Pöpperle - Pilař, Jan Hanzlík, Dobroň, Řezníček, Schnábel, Richter - Kratěna, Nedvěd, Výborný - Ton, Sivek, Chabada - Olesz, Broš, Hlaváč - Kašpařík, Netík, Marek - Kotrla Šmíd - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Špaček, Žabka, Graňák, Žižka - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Antoš - D.Hruška, Beránek, Sup - L.Havel, Kopecký, Dlouhý - Vondrka
    Nejproduktivnější hráči
    1. David Výborný 42 - 9+27 = 36
    2. Petr Ton 42 - 14+19 = 33
    3. Jan Hlaváč 39 - 6+22 = 28
    4. Petr Nedvěd 38 - 17+9 = 26
    5. Martin Chabada 41 - 15+10 = 25
    1. Josef Vašíček 43 - 16+18 = 34
    2. Jozef Stümpel 43 - 11+21 = 32
    3. Žigmund Pálffy 34 - 18+13 = 31
    4. Jan Novák 43 - 2+25 = 27
    5. Michal Sup 43 - 14+11 = 25
    Brankáři
    Petr Bříza 25 - 2.05 - 93,32
    Tomáš Pöpperle 21 - 1.53 - 94,94
    Petr Franěk 38 - 2.04 - 92,97
    Lukáš Musil 4 - 3.53 - 85,51
    Zdeněk Šmíd 20 - 3.04 - 90,49
    Autor Miroslav Votava
  • Nepřehlédněte
    ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

    Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

    Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

    Číst více
    MLÁDEŽ 18.4.2024

    Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

    Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

    Číst více
    ROZHOVORY 18.4.2024

    Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

    Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

    Číst více
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více