Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
2. února 2005

Nikdo nemůže říct, že jsme vyhráli se štěstím, říká po derby Zdeněk Šmíd

P r a h a - Potřetí v sezóně porazila Slavia svého rivala a ukázala, že v letošní sezóně zatím vládne v Praze ona. V zaplněné T-Mobile Areně předvedla skvělý týmový výkon, Spartu téměř k ničemu nepustila a aktivní hrou si po zásluze došla pro tři body. Pomohly jí k tomu i tři využité přesilovky. Slávisté byli lepší na ledě i v hledišti, po skončení zápasu si fanoušci červenobílých užili netradiční děkovačku, kdy jim hráči hodili “rybičku“. Motivace v pražském derby nikdy nechybí a o to víc si slávisté užívali radost z vítězství. ”Dneska jsme byli jasně lepší,” zářil spokojeností Zdeněk Šmíd, který chytal první derby v životě a svým výkonem zastínil Břízu ve sparťanské kleci.

Poprvé v životě se postavil do brány v pražském derby. Pocity před zápasem měl spíše v pozitivním smyslu, žádnou nervozitu necítil. “Určitě jsem se těšil, pro každého hokejistu je derby svátek, jsou to vyhecované zápasy a pro lidi je to jedině dobře. Stejně jako s Pardubicemi byla výborná návštěva a to se všem hokejistům hraje dobře,” pochvaloval si Zdeněk Šmíd. V předchozích zápasech nechávali slávisté často své brankáře na holičkách, v derby se však dostalo Šmídovi daleko větší podpory. “Slavia vždycky proti těm lepším týmům hraje výborný hokej a to se ukázalo už proti Pardubicím. Dneska to byl výborný kolektivní výkon a zaslouženě jsme vyhráli,” hodnotil slávistický brankář. Spokojenost byla po zápase o to větší, že Slavia svou hrou městského rivala téměř k ničemu nepustila a na ledě ho přehrála. ”Určitě je to pro nás dobře, protože play-off se blíží a je lepší vyhrát než prohrát a navíc po takovém výkonu. Dneska nemůže nikdo říct, že jsme vyhráli se štěstím nebo že by to bylo vyrovnané utkání. Prostě dneska jsme byli jasně lepší.”

Během zápasu nebyl v takové permanenci jako jeho protějšek, přesto svůj tým výrazně podržel a pochválil ho i asistent trenéra Ondřej Weissmann. Klíčové zákroky předvedl v závěru druhé třetiny, kdy se sparťané dostali v přesilovce do tlaku a za stavu 4:1 pro Slavii měli několik šancí. ”Soustředil jsem se celých šedesát minut, protože i za toho stavu to bylo ošidné. My jsme byli lepší, Sparta neměla moc vyložených šancí, nebyl jsem v takovém zápřahu a proto jsem se musel víc soustředit, abych neudělal zbytečnou chybu. Sparta je výborný mančaft a umí využít každé chyby. Teď si to užívám,” spokojeně oddechoval po povedeném zápase. Recept na něj našla jen zámořská hvězda, Petr Nedvěd. ”Je to výborný hráč, ale takových je ve Spartě víc. První gól byl takový smolný, Boris Žabka mi to tam nešťastně tečoval. A druhý gól padl z bezprostřední blízkosti, povedla se mu teč. Je to dobrý hráč a museli jsme si na něj určitě dávat pozor,” uznal kvality nejnebezpečnějšího útočníka Sparty.

Slávisté měli zápas plně ve své moci, v závěru jim však po druhém gólu Nedvěda mohlo trochu zatrnout. Na zvrat už ale Sparta neměla. “Myslím, že ani nějaké pochybnosti tam nebyly. Dneska jsme všichni hráli výborně, samozřejmě Sparta se pak tlačila dopředu. Ale zbývaly tam jen dvě minuty a já jsem věřil, že to nemůžeme ztratit, “ nepochyboval o triumfu Slavie Zdeněk Šmíd. Po vítězném zápase mohl mít dobrý pocit i z vlastního výkonu. Při zranění Petra Fraňka má Slavia podle mnohých problémy na brankářském postu. V derby “Šmíďák“ dokázal, že je zdatnou náhradou. ”Neřekl bych, že to je zadostiučinění, ale samozřejmě jsem rád, že i se mnou Slavia vyhrává a že se týmu daří. Člověk je radši když se vyhrává, než kdyby se jenom prohrávalo. V tom mi pomohli kluci, výborně bránili a hodně mi to dneska ulehčili,” děkoval spoluhráčům.

Ve Slavii je na hostování do konce sezóny z Karlových Varů, ale koncem loňského roku stihl odchytat jeden zápas i v dresu rivala ze Sparty proti Pardubicím. ”Vzpomněl jsem si na to, je to trochu kuriozita. Byl jsem rád, že jsem mohl být i na Spartě, ale teď jsem ve Slavii. Slavia v posledních čtyřech letech v Čechách dominuje a jsem šťastný, že můžu být ve Slavii v jakékoliv roli, ” vyznává se Zdeněk Šmíd, který dva dny po derby oslaví pětadvacáté narozeniny a dal si tak pěkný dárek.

Jan Novák: Každý si plnil své úkoly

V derby pracovala obrana červenobílých na více než sto procent a nepovolila Spartě příliš šancí. ”Trochu jsem z toho byl překvapený, protože jsem čekal těžký zápas. Byl to ale dobrý zápas, divákům se musel líbit a my jsme spokojení jak to dopadlo. Hráli jsme dobře,” chválil obránce Jan Novák. Sparťané jakoby nevěděli co proti Slavii hrát, jak trefně po utkání poznamenal trenér Weissmann, slávisté byli všude o krůček dřív. ”Něco jsme si řekli a v zápase jsme příkazy, co jsme dostali, plnili. Hráli jsme dobrý hokej, moc jsme je nepouštěli do šancí, akorát v přesilovkách něco měli,” hodnotil slávistický snajper od modré čáry.

Slavia se vrátila ke své hře, trenéři před utkáním volali po zvýšeném nasazení a bojovnosti. Aktivním napadáním slávisté znepříjemňovali domácím rozehrávku a ti tak neměli na ledě příliš volného prostoru. ”Určitě jsme měli za úkol po nich jít, napadat je, aby nám útočníci pomáhali dozadu a hlavně aby si každý plnil své úkoly,” shrnul úspěšnou taktiku Jan Novák. Pohodu ve hře zvýraznila Slavia v přesilových hrách. Využila hned první tři a i při dalších početních výhodách si vytvářela šance. ”Spíš nám to tam spadlo než že by to bylo tréninkem. Bylo perfektní, že nám přesilovky takhle vyšly a snad se nám bude dařit i v dalších zápasech,” přeje si tradiční člen přesilovkové formace. Slavii se vyplatila častá střelba od obránců. Dvakrát se v přesilovce prosadil útok se slovenskými střelci Pálffym a Stümpelem, které na levém křídle doplnil Lukáš Havel. Tento tah se trenéru Růžičkovi vydařil, Havel si připsal dvě asistence.

Střelecký účet derby otevřel v 9.minutě svým třetím gólem sezóny nejproduktivnější bek Slavie, Jan Novák. Po nenápadné akci zastavil puk na modré čáře a jeho nepříliš tvrdá, ale přesná střela zaskočila Břízu. ”Tam to z rohu myslím vyhazoval Kašpařík a někdo si tam ještě lehal do střely. Já jsem do toho jen plácnul a naštěstí to nějak prolítlo do brány. Byl to takový motýl, asi to gólman neviděl,” popisoval svou úspěšnou trefu. Jak zkušený brankář domácích Petr Bříza sebekriticky po utkání přiznal, derby mu příliš nevyšlo. ”Taky si myslím, že byl nějaký nervózní,” reagoval na dotaz Jan Novák. Sparťanský gólman byl nejistý více než jindy a ani slávisté mu to nehodlali nijak ulehčit. ”Určitě v popisu práce útočníků bylo jít do brány a do Břízy. Vyšlo to.”

Trenér Slavie Vladimír Růžička je známý tím, že derby se Spartou hodně emotivně prožívá a i v úterý byl ve svém živlu. Hráče neustále povzbuzoval, co chvíli létal k mantinelu a po utkání si mohl radostně se všemi plácnout. Několikrát stihl i zamávat fanouškům, kteří vyvolávali jeho jméno. ”Každý zápas se prožívá, ale tenhle zápas je specifický, derby je něco jiného a prožívají to všichni. Každý ho chce vyhrát,” přiznal vyjímečnost utkání Jan Novák. Tomu odpovídala i děkovačka věrným fanouškům po utkání, kdy se slávisté všichni sklouzli po břiše směrem k početnému “kotli”. ”Dneska to bylo supr, dělali co mohli i v Sazka Areně, ale nešlo přeřvat pardubickou přesilu. Snažili se s Pardubicemi i teď, a dneska byli naprosto suproví,” vysekl poklonu fanouškům. ”A ta děkovačka? Nevím jak to vzniklo, někdo tam řekl, že skočíme, tak jsme skočili. Ale jestli to bude i na příští zápas, to nevím,” usmál se Jan Novák.

Josef Vašíček: Dneska jsme odvedli, co jsme měli

Urostlý centr Josef Vašíček odehrál další vydařené utkání. Na ledě opět vynikal svými přednostmi, byl silný na puku a podstoupil řadu tvrdých soubojů. V potyčkách před brankou si rozhodně nenechal nic líbit. ”Tohle se v derby stává, myslím že pro diváky to byl skvělý zápas a ještě lepší pro naše fanoušky, protože jsme to dotáhli do vítězného konce. Z naší strany jsme předvedli účinný hokej,” hodnotil výkon Slavie Josef Vašíček. I jeho mohl těšit fakt, že v derby byla Slavia lepším mužstvem a domácí od debaklu ještě zachránily dvě tyčky. ”Hráli jsme to, co jsme si řekli a hráli jsme to s nasazením všichni bez rozdílu. Byl to týmový výkon a podržel nás Šmíďák,” pěl slova chvály, která byla ale na místě. Derby jako by slávisty vždy více nabudilo než jiné zápasy. ”Hráli jsme velice obětavě, třeba Tomba tam pochytal pár střel, což bylo velké plus pro nás a ukázalo se to i v konečném výsledku.”

Sparťané po utkání odmítaly dotazy o komplexu ze Slavie, ale bilance zatím hovoří jasně – slávisté svého soka třikrát porazili, Sparta si připsala jen jedno vítězství. O něčem svědčí i slova Vladimíra Růžičky po třetím derby sezóny, že na Spartu si jeho svěřenci věří. ”Určitě jsme odehráli dobrý zápas, ale uvidíme, ještě není všem dnům konec. Dneska jsme odvedli co jsme měli,” nechtěl z dalšího vítězství v derby dělat přílišné závěry Josef Vašíček. Fanouškům však po vítězství nad nesmiřitelným rivalem se spoluhráči náležitě poděkoval za podporu během celého zápasu hozenou “rybičkou”. Kdo přišel s nápadem vymyslet něco extra pro diváky? ”Myslím, že Špágr (Špaček) to vyhecoval. Fanoušci si to zasloužili, byli skvělí. Byli hodně slyšet a fakt bylo super to poslouchat,” děkoval věrným příznivcům.

Už v pátek ale čeká slávisty další utkání v Třinci, na nějaké oslavy nebude čas. ”Zítra máme regeneraci a ve čtvrtek budeme odjíždět do Třince,” přiblížil program mužstva autor čtvrté branky v derby Josef Vašíček. Díky vítězství slávisté poskočili na čtvrté místo v tabulce. Jen o lepší skóre zůstal třetí Liberec, Pardubice jsou o dva body zpět. Slavia je tak opět blíže ke svému cíli – začínat play-off doma. ”Určitě tyhle tři body byly velice důležité a jsem moc rád, že jsme je získali,” spokojeně konstatoval Josef Vašíček. Na podobné výkony by slávisté chtěli navázat i v dalších zápasech a nabrat tak ideální formu před play-off. ”Doufám, že se nám začne dařit a nebudeme hrát už takové zápasy, jaké jsme hráli předtím, kdy jsme přišli o vítězství ke konci nebo hráli úplně špatně. Snad nám zápasy s Pardubicemi a se Spartou pomůžou,” doplnil svého kolegu Jan Novák.

Z derby odstoupil v průběhu utkání kvůli zranění útočník David Hruška. Závěrečnou třetinu sledoval už jen v civilu na střídačce. "Hned při prvním střídání jsem si v souboji s Řezníčkem otočil koleno. Asi bude něco s vazy," vysvětloval po utkání a jen dodal, že by se nemělo jednat snad o nic vážného. Do hry se tak dostal třináctý útočník Michal Vondrka, který se začlenil do čtvrté lajny spolu s Kopeckým a Dlouhým. Lukáš Havel se pak přesunul k Beránkovi se Supem místo Hrušky.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více