Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
5. února 2005

Porazí Slavia na čtvrtý pokus Kladno?

Slávisté jsou po posledních zápasech v herní pohodě, po vítězství v Třinci se po delší době vrátili na třetí místo. V rámci 46.kola ale přijede do Prahy nepříjemný soupeř, šestý tým tabulky HC Rabat Kladno. Mezi oběma celky je rozdíl jen šest bodů. V sezóně zatím všechna utkání skončila výhrou Rabatu. První vzájemný duel v Sazka Areně navštívila rekordní návštěva v historii extraligy, do hlediště přilákala diváky česká hokejová megastar Jaromír Jágr. Ten už však dres s buldokem na prsou neobléká a brázdí ledové plochy v Rusku. Náboj malému středočeskému derby ale chybět nebude. Zápas začíná v neděli od 17:00 a bude připraven i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1924 jako SK Kladno
Trenéři: Zdeněk Müller, Vladimír Evan, Petr Tatíček
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1959, 1975-78, 1980, vítěz PMEZ 1977
Posledních pět let: 12. > 12. > 14. (sestup do 1. ligy v baráži s Libercem) > 1. (1. liga, postup do extraligy v baráži s Havířovem) > 9.
Internet: www.hcrabatkladno.cz
Hvězdy týmu: Zdeněk Orct, Tomáš Kaberle, Pavel Patera, Martin Procházka

Kladno - k jubileu postup ?!

Kladno v letošní sezóně slaví jubileum 80 let od založení klubu a chtělo by si dát dárek v podobě postupu do play-off po dlouhých letech půstu. Zatím k tomu má dobře nakročeno, po 45-ti kolech má na svém kontě 75 bodů a je na šestém místě. Na deváté Znojmo má náskok patnácti bodů a k definitivní jistotě tak potřebuje sedm kol před koncem získat šest bodů, vzhledem k lepší vzájemné bilanci s Orly. Navíc má Kladno ještě k dispozici dohrávku ve Vsetíně, protože zápas na Lapači byl odložen kvůli chřipce, která nedávno řádila v kladenské kabině. Fanoušci ale mají ještě v živé paměti loňskou sezónu, kdy také jejich tým dlouho držel postupovou příčku a přišel o ní až v 52.kole v přímém souboji na plzeňském ledě. Letos už by ale k podobnému výpadku nemělo dojít a na Kladně můžou pomalu myslet na play-off.

Kladenští patří na ledě soupeřů k nejnebezpečnějším celkům, pravidelně získávají body, což je vidět především v zápasech na Moravě. Loni s moravskými celky venku nezískali za sezónu ani bod, letos buldoci plení kam přijedou. Naposledy to poznali Znojemští Orli, důležitý souboj o play-off vyhrál Rabat 4:2 góly Patery, Gardoně, Horny a Kysely. Aktuální forma Kladna je výborná, z posledních pěti zápasů ztratilo body jen za remízu v Jihlavě. Svěřenci trenéra Zdeňka Müllera zvládají i těžká a vyrovnaná utkání dovést do vítězného konce, doma např. porazili Vítkovice a Karlovy Vary těsně 2:1.

Jaromír Jágr a ti druzí

Jaromír Jágr, slavný odchovanec klubu a svého času nejlepší hokejista planety, kterým je možná ještě doteď, oblékal v úvodu sezóny dres s buldokem na prsou. Sbíral body, v 17 zápasech skvělá bilance 11+17! a výrazně pomohl nastartovat kladenskou mašinu. V kabině i na ledě v něm Středočeši získali velkou osobnost, lákal diváky do hledišť, všude kam přijel se strhla Jágrmánie a bylo vyprodáno.

Stále dokazoval, jak velkým hráčem je a vyčníval v celé extralize. V domácí premiéře proti Znojmu vstřelil hattrick a na další gól přihrál, po jeho boku se dařilo každému. Když trenéři sestavili útok Jágr - Patera - Procházka, tal elitní řada představovala ohromnou palebnou sílu. Ač už Jágr za Kladno dlouho nehraje, stále je mezi nejlepšími čtyřmi hráči klubové produktivity. Černé obavy, jak si kladenští povedou po jeho odchodu do ruského Omsku, se ale nevyplnily.

Zodpovědnost za výsledky padla na více hráčů a mužstvo táhnou zkušení borci. V brance je velkou oporou Zdeněk Orct, který držel tým i loni, než byl krátce před play-off prodán do Kazaně, což byl také jeden z důvodů brzkého konce sezóny už po základní části.

"Kabelkové" spolu

Po odchodu Jágra zůstal v týmu největší hvězdou z NHL obránce Toronta Maple Leafs Tomáš Kaberle, který se čtyřbodovým náskokem na slávistu Jana Nováka vede kanadské bodování obránců v extralize. Ofenzivní bek je v současnosti asi nejlepším českým obráncem. Vstřelil už 8 branek a dalších 26 připravil. Poté co si vyléčil zranění ho doplnil starší z bratrské dvojice, František Kaberle. Oba bráchové si splnili sen zahrát si spolu v jednom mužtsvu, navíc se tak stalo doma na Kladně.

František narozdíl od svého bratra počítá spíše úspěchy na MS než v NHL, ze šampionátů má čtyři zlaté medaile. Dodal obraně buldoků klid a rozvahu ve hře, ke smutku fanoušků však v poslední den přestupního termínu odešel do švédského MoDo, kde hrál před odchodem do Ameriky. A navíc ještě není vyloučené, že odejde i druhý "Kabelka". O Tomáše Kaberleho mají neustále zájem v ruské lize, kde se může přestupovat až do poloviny února. Jestli zůstane na Kladně ukáží následující dny, ale jeho odchod by už znamenal velice citelné oslabení.

Oživlá "blue-line"

V útoku se rozpomněli na staré dobré časy hokejová "dvojčata" a členové slavné "blue-line" Patera s Procházkou. Na začátku sezóny se trochu trápili, ale pak jim pomohla spolupráce s Jágrem a po jeho odchodu mužstvo táhnou střelecky právě oni. Centr Pavel Patera rozdává především nahrávky, se 36 body je nejproduktivnějším hráčem Kladna. Jeho parťák a rychlík na levém křídle Martin Procházka nabral střeleckou formu a s devatenácti góly patří ke špičce extraligy. Na druhé křídlo k dlouholetým spoluhráčům přibyl mladík Vítězslav Bílek a vede si velice dobře, v klubovém bodování postoupil do první pětky.

Začátkem roku se vrátili z úspěšného MS do 20 let ve Spojených státech s bronzovými medailemi Milan Hluchý a Michael Frolík. Především druhý jmenovaný, teprve šestnáctiletý talent, je velkým příslibem do budoucna. Za Kladno hraje i jeho starší bratr, Martin Frolík.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

První utkání na kladenském ledě bylo skvělým představením obou brankářů - domácího Orcta a slávisty Fraňka. V oboustrannně velmi dobře hrané partii měly oba týmy spoustu šancí, ale brankáři zůstávali dlouho nepřekonatelný. Franěk vychytal několikrát i Jágra, ale v 51.minutě už nestačil na smůlovatý odraz, kdy ho překonal čistokrevným vlastencem obránce Jan Novák. Gól byl připsán zkušenému útočníku Rabatu Robertu Kyselovi.

I druhý zápas skončil těsným vítězstvím Kladna. Do Sazka Areny si našlo cestu přesně 15 783 diváků, což je historický rekord české extraligy. Většina fanoušků byla zvědavá na Jaromíra Jágra , který odehrál za Kladno jeden z posledních zápasů před svým odchodem do Ruska. A rozhodně nezklamal, byla to nakonec jeho šou, kdy se třemi asistencemi podílel na výhře 3:2. Dva góly, včetně vítězné z 50.minuty, vstřelil Martin Procházka.

Třetí zápas se hrál dva dny po Štědrém dni. Vánoční pohodu si více užilo domácí Kladno, které porazilo Slavii i potřetí v sezóně. Po dvou třetinách vedli slávisté 2:1 po gólech Beránka a Pálffyho, vůbec poprvé dala Slavia první gól ve vzájemných zápasech sezóny. V závěrečné třetině se však kladenským povedl obrat, především zásluhou hráčů se jmenovkou Kaberle. Starší František vstřelil vyrovnávací i vítěznou branku. Poslední slovo měl do prázdné brány při power-play Martin Procházka.

Celková bilance

V letošní sezóně se tak začíná vyrovnávat historická bilance v extralize. Slavia má nyní na svém kontě 21 vítězství, jeden zápas skončil remízou a dvacetkrát vyhrálo Kladno. Právě probíhající sezóna se hodně vymyká z trendu posledních sezón, Kladno dlouho nedokázalo vyzrát na Slavii. V letech 2000 - 2004 (jednu sezónu hrálo Kladno v 1.lize) měla Slavia bilanci deset výher a jen dvě porážky v prodloužení.

V současnosti se nachází Slavia na třetím místě a Kladno na šesté příčce tabulky, a není tedy vyloučené, že se oba týmy potkají v play-off. Zde jsou na tom lépe kladenští, v sezóně 1994/95 porazili Slavii ve čtvrtfinále tři nula na zápasy. Slavia hrála tehdy první sezónu po postupu do extraligy.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - KLADNO
Celkem:
42   21 - 1 - 20  132:117
Doma:
20   14 - 0 - 6
Venku:
22    7 - 1 - 14
Základní část:
39   21 - 1 - 17
Čtvrtfinále 1994/95:
0 - 3
Postavení v tabulce
3. Slavia   45  24 - 3 - 0 - 3 - 15  137:110  81
6. Kladno   45  23 - 1 - 4 - 0 - 16  127:110  75 
Co mají oba týmy společného
V letech 1994 - 96 odehrál 10 zápasů za Kladno Pavel Kolařík.
Poslední zápasy
Slavia - Plzeň 3:7
Slavia - Vsetín 3:4 pp
Slavia - Pardubice 5:4 pp
Sparta - Slavia 2:4
Třinec - Slavia 2:6
Kladno - Vítkovice 2:1
Jihlava - Kladno 4:4
Kladno - Karlovy Vary 2:1
Kladno - Třinec 5:2
Znojmo - Kladno 2:4
Sestavy v minulém kole
Z.Šmíd - Kadlec, Žižka, J.Novák, Špaček, Žabka, Kolařík - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Antoš - L.Havel, Beránek, Sup - Vondrka, Kopecký, Graňák Orct - Ševc, T.Kaberle, Špelda, Zeman, P.Kasík, Jelínek, V.Čech - Bílek, Patera, Mar.Procházka - Kysela, Gardoň, Hluchý - Horna, Zajíc, F.Mrázek - Martin Frolík, Kalla, Michael Frolík
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Vašíček 45 - 17+19 = 36
2. Žigmund Pálffy 36 - 19+16 = 35
3. Jozef Stümpel 45 - 12+23 = 35
4. Jan Novák 45 - 3+27 = 30
5. Michal Sup 45 - 15+11 = 26
1. Pavel Patera 42 - 10+26 = 36
2. Tomáš Kaberle 43 - 8+26 = 34
3. Martin Procházka 38 - 19+14 = 33
4. Jaromír Jágr 17 - 11+17 = 28
5. Vítězslav Bílek 39 - 8+9 = 17
Brankáři
Petr Franěk 38 - 2.04 - 92,97
Zdeněk Šmíd 22 - 2.93 - 90,80
Lukáš Musil 4 - 3.53 - 85,51
Zdeněk Orct 41 - 2.44 - 92,96
Miroslav Kopřiva 7 - 2.21 - 92,62
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více