Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
7. března 2005

Domácí prostředí bude dělat hodně, říká Tomáš Vlasák

P r a h a - Úspěšně vstoupili slávisté do své čtvrtfinálové série s Libercem, který v prvním zápase v Sazka Areně porazili 5:2. Základ k vítězství položili v přesilovkách ve druhé třetině, kdy potrestali dvojnásobné vyloučení posily Bílých Tygrů z NHL obránce Modrého. Po opatrném začátku přišla na led ve druhém dějství útočná smršť, v závěru pak už tekly některým libereckým hráčům nervy. Hrálo se tvrdě, tak jak to má v play-off být a diváci se mají v sérii ještě nač těšit. Hrdinou prvního zápasu se stal útočník Tomáš Vlasák, který vstřelil dva góly a dva další připravil. ”Je to důležité vítězství, ale bude to ještě hodně těžké,” říkal po nedělním večeru.

Začátky sérií bývají v play-off vždycky těžké. Oba týmy se oťukávají a poznávají, co by na koho mohlo platit. První třetina i proto nepřinesla ani jeden gól. ”Liberec celou sezónu dokazuje, že má výborné mužstvo a proto nikdo nechtěl udělat chybu, protože každá chyba může rozhodnout. Začalo se opatrně, až po prvním gólu se to otevřelo, protože my jsme samozřejmě chtěli co nejrychleji vyrovnat,” vysvětloval pomalejší rozjezd obou týmů Tomáš Vlasák. Při nástupu do druhé třetiny se z prvního gólu radovali Bílí Tygři a vypadalo to, že by mohli být v psychické výhodě.

Slávisté se však nesložili a naopak je gól ve vlastní síti ještě víc motivoval. ”Jak už jsem říkal, v první třetině to bylo opatrné, nikdo nechtěl udělat chybu a potom padl první gól, trošku se to rozjelo, uvolnilo a to byl důsledek toho, že tam ty góly napadaly.” Podobná přestřelka ve druhé třetině se už mezi oběma týmy odehrála při posledním setkání v základní části na libereckém ledě. ”Tam to bylo to samé, ve druhé třetině padlo asi taky šest gólů. Začalo se dneska opatrně, oba týmy měly před sebou respekt a nás trošku nakoplo, že jsme dostali první gól a potřebovali jsme rychle vyrovnat,” vracel se k průběhu utkání zkušený útočník.

Důležitou roli sehrály přesilovky, Slavia využila tři a především byly důležité dva góly ve druhé třetině za stavu 2:2, kdy potrestala dvojnásobný prohřešek Jaroslava Modrého. “Na přesilovky jsme se v týdnu hodně zaměřili, viděli jsme, že i v ostatních sériích hrají velkou roli. Cítili jsme, že je šance to rozhodnout a nakonec se to povedlo,“ pochvaloval si úspěšnost při početních výhodách. Šanci při trestu Modrého využili slávisté na jedničku, vstřelili dva góly a rázem se Liberci utrhli do dvoubrankového vedení. ”My jsme si neříkali, že by to mohl být rozhodující moment zápasu, ale myslím si, že každý v duchu cítil, když dáme jeden gól, že se ještě pokračuje přesilovka a povedlo se nám to parádně.”

Rozhodčí poslali v utkání za katr celkem pět slávistů, libereckých putovalo na trestnou lavici jedenáct. Nedisciplinovanost byla jedním z důvodů porážky Bílých Tygrů. ”Možná v závěru už v tom byly z jejich stranu trošku nervy a zbytečně faulovali. My se musíme udržet na uzdě, protože přesilovky jak je vidět můžou rozhodovat a my musíme hrát disciplinovaně,” nabádá sebe i své spoluhráče Tomáš Vlasák.

Šikovný hračička odehrál povedené utkání, připsal si na své konto čtyři body. ”To jsem asi ještě letos neudělal,” usmíval se a jen dodával: ”uvidíme jak to půjde dál, série ještě pokračuje, je teprve na začátku.” Kamarádi z kabiny si na něj po skončení série ale možná něco vymyslí, podobný kousek se nepodaří každý den. Nemuselo ale zůstat jen u dvou gólů, byl blízko k hattricku. ”Nemůže vyjít všechno, jsem rád za to, co se dneska povedlo a hlavně, že jsme vyhráli a vedeme v sérii jedna nula,” zůstal dobře naladěn. V koncovce si počínal zkušeně, po utkání však řekl, že na Milana Hniličku, kterého dobře zná z reprezentace, recept nezná. ”Je to výborný gólman, prostě dneska mi to tam spadlo, zítra to může být jinak a může mě vychytat. Těžko říct co na něj platí, já si myslím, že výkonnost má dobrou.”

Trefil se dvakrát po vydařených kombinacích s parťáky z útoku, Vašíčkem a Antošem. Byly to přitom jeho první dvě střely v zápase a měl tak stoprocentní úspěšnost. Nad svou bilancí se vyhlášený technik, který ve vyložených pozicích radši ještě nahrává a hledá lépe postavené spoluhráče, jen usmíval. ”Je to o štěstí, v základní části jsem třeba někdy měl tři – čtyři šance a nedal ani gól. Dneska to tam prostě spadlo. První gól jsem trefil výborně, druhý mu prošel někde mezi vyrážečkou a tělem.”

Během utkání si vyzkoušel i souhru se slovenskými střelci Pálffym a Stümpelem. Takže zatímco při hře pět na pět nastupoval s bojovníky a urostlými chasníky, při přesilovkách posílil duo hračičků na tři. Obě varianty klapaly. Vlasák si připsal v přesilovkách dvě asistence a dal opět zavzpomenout na souhru “Králů” z L.A. ”My jsme hlavně chtěli hodně střílet, protože čím víc střel, tím může být větší efektivita a úspěšnost. Vyšlo nám to tam, spadly mi tam dva góly, potom to vyšlo i se Žigem a Jožem. Byl to dobrý tah od trenérů.”

Do Sazka Areny se přišlo podívat necelých deset tisíc diváků. Slávisté měli před zápasem trochu obavy, jak bude vypadat atmosféra. Už několikrát se v sezóně stalo, že měli hostující fanoušci početní a hlasovou převahu. V neděli ale připravili fanoušci “sešívaných“ svým miláčkům pravé domácí prostředí a ač přijelo hodně příznivců Bílých Tygrů, slyšet byli jen ti domácí. ”Určitě, konečně jsme hráli v takovém důležitém utkání doma a fanoušci byli skvělí. Doufám, že to tak bude i dál.”

Právě domácí prostředí by mohlo hrát ve čtvrfinálové sérii s Libercem velkou roli, doma ve Svijanské Areně jen málokdy Bílí Tygři prohrávají. ”Domácí prostředí bude dělat hodně a proto chceme uhrát oba zápasy. Oni by tím pádem to museli trochu doma otevřít a to by mohla být pro nás výhoda. Ale uvidíme, necháme se překvapit,” nechtěl příliš předbíhat dalšímu vývoji série Tomáš Vlasák. S vedením dva nula na zápasy by se ale Slavii určitě jelo na sever Čech daleko lépe.

Žigmund Pálffy: Zapomenout na dnešní zápas a hrát zítra stejně

Po utkání přišel mezi novináře i další dvougólový střelec večera, Žigmund Pálffy. I on si uvědomoval důležitost vstupu do čtvrtfinále a po vítězství v prvním zápase mohl být spokojen. ”Vždycky když jdeš do play-off, tak jsou první zápasy hodně důležité a od toho se potom všechno odvíjí. Teď bude důležité, abychom zapomněli na dnešní zápas a šli do dalšího zápasu stejně, hlavně začít co nejlíp a udržet to. Dneska jsme druhou třetinu začali trochu vlažně a tak se určitě nedá hrát. Musíme být na sebe tvrdí a prostě makat,” myslí už výhledově na další zápasy a na to, co je třeba ještě zlepšit.

Během druhé třetiny, kdy se přes ledovou plochu převalila ofenzivní smršť, se ocitl ve svém živlu. Útočný hokej má rád. ”Určitě když dali první gól, tak jsme to museli trochu otevřít. Tam byla pak od nich chyba, že to neubránili, stáhli se dozadu a Hniličkovi příliš nepomohli. A dobře pro nás bylo, že jsme dali góly v přesilovkách.” Dvakrát se při nich prosadil právě slovenský kanonýr, když mu spoluhráči připravili puk před téměř prázdnou bránu.

V zápase s Libercem se vrátil na led po krátké absenci způsobené zraněním a pauza na něm vůbec nebyla znát. Hrál v pohodě, vstřelil dva góly a splnil očekávaní, které do něj všichni na Slavii vkládají. Stejně jako od dalších hráčů z NHL se u něj v play-off počítá s větším dílem zodpovědnosti. ”Každý hráč, který je v kabině, ne jen já s Jožem, musíme hrát co je třeba a to co si tam povíme. Nedá se hrát v play-off, že by se vypustil nějaký zápas. Musíme zítra zas vyhrát, předpokladem proto je hrát dobře v obraně, Fráňa nás vždycky podrží a to je základ.”

Od pondělní odvety očekává spíše urputnou bitvu, podobná přestřelka jako v prvním zápase během druhé třetiny už se asi opakovat nebude. ”Hrálo se dost otevřeně, já jsem z play-off zvyklý, že se spíš stále brání a hraje se na nula nula. Když se to takhle seběhlo, tak jen dobře pro nás. Budou rozhodovat přesilovky a v nich musíme dávat góly,” vidí klíč k úspěchu.

Bílí Tygři jsou silní především doma, odkud si příliš soupeřů v základní části body neodvezlo. Slavii se to jednou povedlo v prodloužení. Při přesunu pod Ještěd by slávisté určitě chtěli odjíždět s vedením dva nula v sérii. ”Nemůžeme se dívat co bude tam, důležitý je pro nás zápas zítra a klíčové bude, jestli budeme hrát dobrý obranný systém jako dnes. Určitě by se ale jelo do Liberce za stavu 2:0 lépe, ale nemůžeme předpovídat.”

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video