Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
8. března 2005

Taktickou bitvu opět vyhráli domácí

P r a h a - Velmi opatrně začala domácí Slavie druhé čtvrtfinálové utkání s Libercem. Na hráčích bylo až moc znát, jak se bojí udělat chybu. Více se bránilo, oba týmy spíše spoléhaly na rychlé brejky. Přišla však čtvrtá minuta a s ní na led i čtvrtý útok. Taktickou hru celé pětky zužitkoval na začátku čtvrté minuty David Hruška. Přes Jiřího Fischera se proháčkoval až před Hniličku a ještě v pádu stačil zavěsit – rána z jeho hole šla těsně nad beton a pod lapačku. „Takovéto akce se naskytnou jednou dvakrát za zápas, jednou to vyjde, jednou ne,“ řekl šťastný střelec gólu David Hruška po zápase.

Slavii se podařilo v téže třetině skórovat ještě jednou. To když Žigmund Pálffy využil chytrou přihrávku Jozefa Stümpela a Petra Kadlece. Šikovně našel skulinku mezi betony. „Viděl jsem, že jde brankář dolů a že má mezi nohama otevřený prostor, tak jsem se to pokusil trefit,“ uvedl Žigmund Pálffy po konci zápasu. Ještě v první třetině se podařilo Liberci zápas zdramatizovat díky trefě exslávisty Leoše Čermáka. Zápas za tohoto stavu dospěl až do poslední třetiny. Chvílemi to vypadalo, jako když hráčům docházejí síly. To ale rezolutně odmítá asistent Jiří Kalous: „V žádném případě nám síly nechyběly, z naší strany to byla taktika se zbytečně do ničeho nehnat, dobře bránit a ten výsledek si pohlídat,“ uvedl Jiří Kalous po skončení tiskové konference.

Nakonec tolik potřebnou pojistku přidal v 58. minutě kdo jiný, než Žigmund Pálffy. Ten ujel spolu s Josefem Beránkem, ale nakonec jeho přihrávka skončila k překvapení všech v síti. „Bylo štěstí, že se to od Jiřího Fischera odrazilo a prošlo to Hniličkovi mezi nohama do brány. Já jsem to totiž původně nahrával Josefu Beránkovi, ale Fischer si to sám srazil do vlastní brány,“ upřesnil nejlepší střelec Slavie v play-off. Na svém kontě už má čtyři branky a jednu asistenci.

Jediným stínem utkání byl faul Tomáše Kloučka na Marka Tomicu v poslední minutě druhé třetiny. Za vražení na hrazení dostal Tomáš Klouček pět minut plus trest ve hře. „Zrovna jsem se otáčel a narazil jsem hlavou do mantinelu,“ vyprávěl Marek Tomica po zápase. Zákrokem bývalého spoluhráče tak pro Marka Tomicu zápas v poslední minutě druhé třetiny skončil. Nakonec vše vyřešily dva stehy v obličeji. Ve čtvrtek by měl být Marek Tomica již v pořádku. „To vyplynulo ze hry. Trochu mě bolela po tom zákroku hlava, bylo to nepříjemné,“ dodal Tomica.

Kalous: Góly? Byly to rutinérsky provedené akce

Vzhledem k vývoji utkání mohly ty branky, které Slavie v druhém čtvrtfinálovém zápase Liberci vstřelila, připadat divákům jako šťastné…
To je velmi mylná představa. Byly to velmi vypracované individuální akce. Například gól Davida Hrušky, nebo individuální akce Žigmunda Pálffyho. Nemyslím si, že to byly šťastné góly, naopak to byly góly rutinérsky provedené.

Chyběly zhruba dvě minuty do konce, když Žigmund Pálffy svým druhým gólem udělal tečku za dnešním zápasem. Nezačali už jste tou dobou pomalu myslet na prodloužení? Věřili jste i za stavu 2 : 1, že zápas dotáhnete do vítězného konce?
My vždycky věříme tomu, že vyhrajeme, ale toto utkání bylo nesmírně těžké. Liberec hrál velmi dobře. A jestli jsme začali myslet na prodloužení? Ne, my vždycky žijeme přítomností.

Máte před sebou dva dny volna, pak následuje dvojzápas v Liberci. Myslíte si, že s výkonem, jaký jste předvedli v Sazka Aréně, máte šanci minimálně jednou v Liberci uspět?
Pokud zopakujeme výkon včetně výsledků, tak bychom byli spokojeni.

Kdybyste měl porovnat nedělní a pondělní zápas, který se vám více líbil?
Co se týče hry, tak asi ten včerejší, ale musíme najít i něco pozitivního na tom dnešním zápase. Například to, že se ten tým semknul a bojoval i když se mu opticky herně nedařilo tolik jako v neděli. Na druhou stranu jsme ani tentokrát nepustili Liberec zase tolik do šancí, takže z pohledu defenzivy jsme, myslím si, odvedli velmi dobrou práci. V tom bychom chtěli v Liberci pokračovat.

Play-off většinou rozhodují šťastné góly, říká kapitán Josef Beránek

Slavie ze začátku působila opatrným dojmem, jako byste z odvety měli obavy…
Obavy máme vždycky, než padne gól. Každý hraje opatrně, nikdo nechce udělat první chybu, protože každá takováto chyba může rozhodnout utkání.

V neděli jste díky přesilovkám rozhodli zápas, v pondělí jste nevyužili ani jedinou, a to jste přitom hráli pět minut dlouhou přesilovou hru při vyloučení Kloučka za faul na Marka Tomicu.
Dnes se nám ty přesilovky opravdu nedařily. Myslím si, že i oni se na to tak trochu zaměřili. My jsme prostě neměli to štěstí, co jsme měli v tom předchozím zápase. V neděli tam ty góly začaly rychle padat, kdežto pondělní odveta byla spíše taková defenzivnější.

Nakonec se vám ale podařilo třikrát skórovat, i když možná některé z těch gólů byly takové šťastné…
Já si myslím, že takovéto góly teď budou většinou padat. Je to dáno kvalitou hráčů, kteří jsou dobří i v defenzívě, takže ti útočníci nemají prostor ani čas akci dokončit. Play-off většinou rozhodují šťastné góly.

Chybělo něco málo přes dvě minuty do konce zápasu, když jste se dostal spolu s Žigmundem Pálffym do přečíslení dva na jednoho. Přihrávka Žigmunda Pálffyho vás však nenašla, přesto po teči libereckého obránce Jiřího Fischera puk skončil v brance.
Dopadlo to pro nás šťastně a to je to nejdůležitější. To byl opravdu šťastný gól.

Jako kapitán povedete tým ve čtvrtek a v pátek k odvetě v Liberci. Co si od tohoto dvojzápasu slibujete?
Musíme hrát stejně, jako jsme hráli doposud. Oni budou hrát doma, takže do toho zápasu půjdou aktivněji. My je musíme udržet a hrát opatrně s cílem dostat co nejméně gólů. Většinou, jako například dnes, padnou dva tři šťastné góly a ty rozhodnou zápas.

David Hruška svým gólem nadchnul diváky

Čím si vysvětlujete, že se vám dnes jako týmu nedařily přesilovky?
Jsou zápasy, kdy se prostě nedaří, musíme být příště více trpěliví.

Soupeř oproti nedělnímu zápasu přitvrdil, například faul na Tomáše Žižku byl rozhodně z kategorie „pískatelných“ faulů. Nepřehnal to podle vás soupeř s tvrdostí?
Určitě ne, hráli sice tvrdě, dost napadali a hráli důrazně, ale to k hokeji patří.

V poslední třetině to vypadalo, jako když vám docházejí síly. Bylo znát, že jste den předtím odehráli podobně náročný zápas?
O žádné únavě nemůže být řeč, my jsme velmi dobře fyzicky připraveni. Prostě jsme poslední třetinu jenom vyčkávali na to, co soupeř vymyslí. Poctivě jsme bránili dozadu a z této pozice vyráželi do brejků.

Souhlasíte s tím, že všechny tři vaše góly byly dnes tak trochu o štěstí?
To k tomu hokeji patří, nikdy ta akce nebývá stoprocentní, vždycky je k tomu potřeba trocha štěstí. Myslím si, že i proto se nám dnes podařilo soupeře přehrát.

Byli jste před zápasem nervózní? Přece jenom obě předchozí série Zlína s Litvínovem a Sparty s Vítkovicemi skončily po dvou dnech remízou…
Myslím si, že ne. Máme zkušené mužstvo, zkušené hráče, kteří už něco v play-off odehráli.

Kam byste ten dnešní gól ve své kariéře zařadil?
Určitě to byl důležitý gól, ale někam zvlášť bych ho nezařazoval.

Mimochodem, jak se vám hraje s Milanem Kopeckým a Radkem Dlouhým?
Jsou to dobří bruslaři a dobře se mi s nimi hraje. Já si ale myslím, že je v podstatě jedno, kdo s kým hraje.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více