Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
16. března 2005

Zápas číslo sedm nadešel, na tahu je Slavia

Ve čtvrtek v 17:00 vypukne v Sazka Areně velký boj. Opět po roce bude Slavia rozhodovat v sedmém čtvrtfinálovém zápase o konci či prodloužení sezóny. Do semifinále postoupili slávisté ve všech čtyřech posledních sezónách, Bílí Tygři jsou v play-off poprvé, ale jsou hladoví po úspěchu, cítí šanci a i přes nepřízeň všemožných statistik si na postup věří. Bude historie pokračovat v pro slávisty zaběhlých kolejích, nebo se Liberečtí osudu vzepřou?

Bráno čistě statisticky, Slavia by měla přes Bílé Tygry snadno postoupit. V řeči čísel pro ni mluví vše podstatné.

Sedmé zápasy vždy pro Slavii

Od zavedení sérií na čtyři vítězné zápasy v sezóně 2001/01 hrála Slavia nejdelší sérii čtyřikrát a pokaždé uspěla, a to při celkovém skóre 10:3. Pevné nervy tedy slávistům nechybí. Nutno ale podotknout, že všechna rozhodující utkání se hrála na ledě soupeře, kde slávisté mohli hrát uvolněně, zatímco domácí celky byly svázány "povinností" vyhrát.

V roce 2001 vyhrála Slavia ve čtvrtfinále na ledě favorizovaného Znojma 3:1. V roce 2002 sedmizápasový maraton s thrillerem na konci neabsolvovala, zato v památném roce 2003 získala svůj první mistrovský titul díky výhře 1:0 v sedmém utkání na ledě pardubické Duhové arény.

Nejdramatičtější sérií v dosavadní historii českého play-off pak bylo loňské čtvrtfinále se Znojmem. V něm Slavia na jihu Moravy dvakrát prohrávala, dvakrát vyrovnala a dovedla utkání až k nájezdům. V nich byla úspěšná a mohla se radovat z postupu do semifinále. V něm v tradičním pražském derby už čekala Sparta. Dramatická série vyvrcholila sedmým utkáním v Holešovicích, ve kterém Slavia zvítězila 3:0.

Liberec na slávistickém ledě? Beznaděj.

Slavia přivítala Bílé Tygry k extraligovému utkání na svém ledě zatím devětkrát. Hned první zápas Liberec v Edenu vyhrál, bylo to ve druhém kole ročníku 2002/03 a tedy v historicky druhém libereckém extraligovém zápase. Góly tehdy stříleli dvakrát Kropáč a jednou Jankových, z tehdejšího kádru Bílých Tygrů ale už v tom dnešním je jen šest hráčů. I v dalších utkáních Liberečtí zlobili, dvakrát dovedli utkání v Edenu do prodloužení, vždy v něm ale prohráli. Od té doby neuhráli proti Slavii na jejím ledě v šesti zápasech ani bod. Statistika mluví jednoznačně pro Slavii - osm vyhraných zápasů z devíti, výrazně aktivní celkové skóre i součty skóre jednotlivých třetin:
Slavia - Liberec  9   8  0  1   33:15   (9:6, 11:3, 11:6, 2:0)

Ze Sazka Areny se body nevozí

V celé základní části skončili slávisté v tabulce domácích zápasů na čtvrtém místě, ale jen se ztrátou pouhých dvou bodů na šedesátibodové Spartu a Liberec na prvním místě. Od 44.kola hrála doma Slavia sedm zápasů, šestkrát v nich zvítězila a jen první tým tabulky Hamé Zlín, slávistická černá můra posledních dvou let, ve Vysočanech remizoval 1:1. A nebyla to ledajaká vítězství - slávisté ze šesti vítězství pětkrát nasázeli soupeři nejméně pět branek. Naopak v posledních šesti utkáních nikdy nepovolil tým v červených dresech svému soupeři víc, než dvě branky. Ze sedmi zápasů bez porážky mají slávisté celkové skóre 32:14. (Přehled zde.)

Bílí Tygři v Sazka Areně v této sezóně: pět porážek

V této sezóně Bílí Tygři slávisty v jejich moderním domově moc nepotrápili. Slavia všech pět zápasů vyhrála při celkovém skóre 23:8. Nejblíž úspěchu zde byli Liberečtí v předsilvestrovském utkání, kdy v 8.minutě vedli už 2:0, slávisté ale dokázali díky dvěma přesilovkovým trefám skóre vyrovnat a čtyři minuty před koncem rozhodlo slávistické mládí - Dominik Graňák vyslal do brejku Marka Tomicu, který potvrdil, že už získává v zakončení jistotu, a trefil přesně růžek tygří klece.

Liberecká vyloučení a slávistické přesilovky jsou vůbec hlavním faktorem letošních vzájemných střetů v Sazka Areně. Poměr dvouminutových trestů je příznivý pro Slavii, ikdyž nijak výrazně - 31 slávistických a 40 libereckých. Červenobílí ale dokázali v nabídnutých přesilovkách nastřílet úctyhodných třináct gólů, Bílí Tygři se při hře v početní výhodě radovali jen třikrát. Plných 56 procent slávistických gólů tak padlo při přesilové hře. O tom, že Bílí Tygři ne vždy zvládli nepříznivý vývoj utkání, svědčí i desetiminutové tresty pro Hanzlíka, Hniličku, Modrého a Čermáka, Klouček byl navíc za zranění Tomici vyloučen ve druhém čtvrtfinále na 5 minut plus do konce utkání.

Dominance slávistů se přirozeně musela odrazit i na kanadském bodování hráčů. Nejproduktivnějším hráčem z dosavadních pěti pražských zápasů mezi Slavií a Libercem je Jozef Stümpel s devíti body, nejlepším střelcem je šestigólový Žigmund Pálffy a nejlepším nahrávačem Josef Vašíček. Naproti tomu nejúspěšnějšími hráči v modrobílém dresu jsou dvoubodoví Fischer, Vaic a Kotalík. Nejproduktivnější Bílý Tygr ze základní části Radim Vrbata si v pěti utkáních v Sazka Areně připsal jedinou asistenci, druhý z liberecké tabulky produktivity Václav Nedorost má z pěti zápasů na kontě nulu.

Velký rozdíl je také v úspěšnosti brankářů. Průměrný počet střel z pěti utkání je 35:28 pro Slavii, průměrné skóre 4,4 : 1,6. Rozdíl v úspěšnosti zákroků brankářů je tak propastný.

Statistiky z pěti utkání Slavia-Liberec:
Stümpel   9 (5+4)     Fischer  2 (2+0)
Pálffy    7 (6+1)     Vaic     2 (1+1)
Vlasák    7 (3+4)     Kotalík  2 (1+1)
Vašíček   5 (0+5)
Hruška    4 (3+1)
J.Novák   4 (1+3)

Úspěšnost zákroků:
Franěk    95,4 %        Hnilička 85,0 %
                        Falta    76,9 % (20 minut)
                        

Může se Slavia spoléhat na čísla?

Slávisté umí zvládat sedmé zápasy série, zatímco většina libereckých hráčů je v podobné situaci poprvé v životě. Slávisté ve Vysočanch v posledních sedmi zápasech nenašli přemožitele, Bílí Tygři naopak posledních osm zápasů v řadě na slávistickém ledě prohráli.

Slávistům může vědomí těchto skutečností pozvednout sebevědomí, současně však může být zrádné. O podcenění soupeře v sedmém utkání čtvrtfinále určitě nemůže být řeč, zvlášť pokud kabině a střídačce velí živel v podobě Vladimíra Růžičky. Přesto číhá na Slavii nebezpečí v tom, že hraje doma a proto "musí". Předsezónní cíle Slavie navíc rozhodně sahají výš, než do čtvrtfinále. Pokud by se Slavii nepovedl začátek utkání, mohou hráči i fanoušci znervóznět a to by byla voda na tygří mlýn. Naopak úspěšný vstup do utkání může zlomit liberecké odhodlání a přinést na hokejky slávistů pohodu.

Liberečtí si postupem do čtvrtfinále a potrápením favorita splnili svůj hlavní cíl, ovšem s jídlem roste chuť, zvláště v případě sebevědomého severočeského klubu. Zápas začíná za stavu 0:0 a Bílí Tygři budou chtít neúspěšnou sérii na ledě Slavie prolomit. Kdo ve čtvrtek vyhraje, ten postoupí dál. Poraženému sezóna skončila. Možnost reparátu už neexistuje.


Předzápasové články (hokej.cz): Marek Tomica, Dominik Graňák, trenér Liberce Josef Paleček, preview
Autor Radek Vokál
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více