Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
18. března 2005

Dochází mi, že je konec, že už nic nebude...

I tohle řekl zklamaný obránce Jan Novák, jediný hráč Slavie, který po prohraném čtvrtfinále našel sílu zodpovědět dotazy přítomných žurnalistů. Při rozhovoru se stále usmíval, ale bylo na něm vidět obrovské zklamání z vyřazení favorizované Slavie. Přesto trpělivě odpovídal na dotazy a v rozhovoru nastínil i to co bude zřejmě dělat v příštích dnech. “Možná vyrazím na hory, nebo si zahrát golf,“ řekl ofenzivní bek.

Několik desítek minut po utkání se přišel se svými pocity svěřit před novináře.Začal svým pohledem na nepovedené utkání. “Vyčítáme si, že jsme prohráli sedmý zápas. Nějak nám to nevyšlo. Liberec jsme tlačili, oni ujeli a dali nám gól. Říkali jsme si, že na ně v druhé třetině vlétneme, ale oni opět v první minutě ujeli a dali nám branku,“ svěřuje se Novák. Že by však slávisty ovládala nervozita, to popírá. “Tím to nebylo. Každý věděl, o co hrajeme. Prostě nám to tentokrát nešlo. Liberec měl štěstí, co vystřelili na naši branku, to tam padlo. Za stavu 0:3 nebo 0:4 se už hraje těžko. Stále jsme ale věřili, že vývoj zápasu otočíme, ale to nám bohužel nevyšlo.“

Trenér Vladimír Růžička si v přestávce vzal v kabině Slavie slovo a snažil se mužstvo vyhecovat. “Říkal nám, ať to nevzdáváme, ať dále makáme. Samozřejmě, že jsme chtěli vyhrát. Chtěli jsme hrát dále naplno, ale k ničemu jsme se nedostali. Liberec má dobrý tým a nic nám nedovolil,“ sklání poklonu soupeři šestadvacetiletý obránce. Jan Novák přestal věřit v úspěch až poměrně pozdě. “Až když jsme nastupovali do třetí třetiny za stavu 0:5, říkal jsem si, že už to těžko otočíme. Soupeř totiž hrál výborně, zachytal jim brankář. Milan Hnilička prokázal, že je dobrý gólman. Určitě mu zvedlo sebevědomí, když vychytal Supovu dorážku do prázdné branky,“ myslí si bek, který loni reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa.

Jan Novák se také snažil analyzovat hru Liberce v sedmém utkání na ledě Sazka Areny. “Přijeli sem s defenzivní taktikou. Na začátku zápasu nás moc nenapadali, čekali na šanci, několikrát nás přečíslili dva na jednoho a dali z toho góly. Sice jsme čekali, že na nás nevlétnou jako doma, a že se spíše budou bránit, ale nečekali jsme, že to skončí takhle špatně.“ Na rozhodující zápas mezi Slavií a Libercem se přišlo podívat téměř patnáct tisíc diváků. “Diváci byli báječní, přišlo jich sem hodně. Zasloužili si ale, abychom hráli lépe,“ kaje se ofenzivní bek. Slavii v minulých letech zdobila bojovnost a důraz, což mohl leckterý divák v letošní sezóně postrádat. “Myslím si, že jsme bojovali všichni do jednoho. Každý pracoval, každý hrál co mohl,“ oponuje Novák.

Úvod utkání a rychlé liberecké vedení muselo zklamat každého slávistického příznivce. “Vůbec jsem si to takhle nepředstavoval. Připadal jsem si, jak v nějakém hrozném snu. Měli jsme to naplánované úplně jinak. Takhle hrozný zápas jsem snad ještě nikdy nehrál,“ trpce se pousmál odchovanec Havlíčkova Brodu. Liberci v sedmém zápase v Sazka Areně opravdu vyšlo na co sáhnul. “Měli prostě štěstí. My jsme měli štěstí loni a předloni, kdy jsme vyhráli titul a o rok později otočili sérii se Spartou. Tentokrát nás štěstí minulo a sedlo na někoho jiného. Bohužel mi teď už pomalu dochází, že je konec, že už nic nebude. Nevím co budu v dalších dnech a týdnech dělat. Možná vyrazím na hory, nebo si zahrát golf,“ glosuje obávaný ostřelovač od modré čáry.

Až dosud v sérii s Libercem platilo přísloví „Můj dům, můj hrad.“ Ve čtvrtek bylo však rozcupováno na kousky dravými tygry. “Liberec hrál doma výborně, aktivně napadal. Tady takhle v předchozích zápasech nehráli. Byli většinou „zalezlí“ ve své třetině. V sedmém zápase to ale nějakým způsobem prolomili. Je to ale jenom sport a nám to nevyšlo,“ uzavírá loni druhý nejproduktivnější obránce extraligy.

Michal Sup: Utekl nám začátek, pak už se to špatně dohání

Největší šanci vstřelit ve druhé třetině branku a zkorigovat tím nepříznivý stav měl ostrostřelec Michal Sup v přesilovce. Skvělý Hniličkův zákrok na brankové čáře mu ale vzal jistý gól. My jsme Michalu Supovi položili několik otázek krátce po tom, co v posmutnělé náladě naposledy v sezóně opustil po extraligovém utkání Sazka Arenu.

Z tribuny to vypadalo, že jste Liberec mačkali, ale oni ujeli a dali vám branku. Jak jste to vnímali na ledě?
Tak nějak to bylo. Co Liberec vystřelil, to jim tam padlo a my jsme se naopak střelecky trápili a už jsme se z toho nedostali.

Myslíte si, že na tom měl podíl i Milan Hnilička, který vám dost šancí pochytal?
Neměli jsme z Hniličky nějaký strach. Bylo to spíše v tom, že šli rychle do vedení a zvedli si sebevědomí. Pravda ale je, že jsme Hniličku dlouho nedokázali překonat.

Měl jste ve druhé třetině obrovskou gólovou šanci. Myslíte, že by případný gól ještě něco změnil na průběhu zápasu?
Každý gól, který bychom dali dříve, by něco znamenal. Možná, že by se to ještě dalo zlomit. Šance to byla velká.

Věřili jste za stavu 0:4 po první třetině, že byste ještě mohli zápas otočit?
Samozřejmě, že jsme si věřili. Bylo před námi ještě čtyřicet minut. Všichni jsme se burcovali a chtěli s tím něco udělat.

Kdy jste se smířili s faktem, že je konec, že nepostoupíte?
Asi za stavu 0:5, když zbývalo několik minut do konce. Sice jsme dali ještě gól, ale už jsme cítili, že to nezvrátíme.

Slavia hrála v minulých letech rozhodující sedmé zápasy vždy na hřištích soupeře. Myslíte si, že fakt, že se letos hrálo doma, hrál nějaký význam?
Tahle situace se nedá srovnávat. Každé utkání je jiné. My jsme měli špatný nástup, utekl nám začátek. Pak se hra už těžko vyrovnává.

Překvapil vás Liberec v sérii něčím?
Myslím si, že ani ne. Hráli proti nám tak, jak proti nám hráli celou sezónu. Žádné velké překvapeni se nekonalo, nic nového na play off nevymysleli.

Cítili jste nějakou únavu? Přeci jenom to už byl sedmý zápas v jedenácti dnech...
Spíše to byla psychická únava ze stavu 0:3, 0:4. Člověk se snaží o zvrat, ale nejde mu to. Přihrávky nevycházely vůbec podle našich představ.

Co myslíte, že bylo v celé sérii rozhodující?
Asi to, že jsme nevyhráli ani jeden zápas v Liberci. Kdybychom tam aspoň jeden zápas vyhráli, série by asi dopadla jinak. Škoda toho, že jsme tady rychle inkasovali v první třetině.

Foto: R.V.

Autor Vojtěch Gibiš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více