Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
1. dubna 2005

Od příští sezóny se nebudou hrát pražská derby!

Pražští hokejoví fanoušci se letos poprvé po třech letech museli obejít bez tradičního jarního semifinálového derby mezi Slavií a Spartou. Ovšem to, co ve čtvrtek večer oznámili na společné tiskové konferenci generální manažer Slavie Vladimír Růžička a ředitel a předseda představenstva Sparty Luboš Koželuh, doslova vyrazilo dech všem přítomným novinářům - pražská hokejová derby jsou již minulostí! Členové nejvyššího vedení obou klubů v posledních dvou týdnech vedli tajná jednání s šokujícím výsledkem.

Zástupci tisku a televize byli pozváni na tiskovou konferenci pouze den předem, tedy ve středu 30.března, ovšem její důvod zůstal utajen. V sále to tak před zahájením tiskovky, která začala poslední březnový den netradičně v sedm večer, hučelo jako v úle, novináři se dohadovali, o co vlastně půjde. Skutečnost, že se tisková konference konala v tiskovém středisku v útrobách vysočanské Sazka Areny, mohla něco napovědět, přesto byly v očích našich kolegů vidět otazníky.

"Jak asi většina z vás ví," vzal si slovo Luboš Koželuh, "během sezóny se ve Spartě řešil problém, jak se vyrovnat Slavii v úrovni diváckého zázemí. Slavia hrála v supermoderní Sazka Areně, zatímco T-Mobile Arena je už zastaralá a neodpovídá prestiži jména Sparta," pronesl vážným hlasem.

Na Spartě se tak řešila otázka, zda za stamilionových nákladů zmodernizovat bývalou Sportovní halu, nebo zda se přestěhovat do Sazka Areny. "Sparta chce nabídnout svým fanouškům, divákům i obchodním partnerům maximální možný komfort. Skutečně pečlivě jsme zvažovali výhody a nevýhody obou variant. Nakonec jsme se přiklonili ke kroku, který podnikla i Slavia, totiž že bychom si v T-Mobile Areně nechali své sídlo, mládež a tréninky, a ve Vysočanech bychom hráli extraligu." O to, aby do Sazka Areny přišla hrát i Sparta, měla Sazka pochopitelně velký zájem. Aby se obrovské náklady na výstavbu i provoz arény zaplatily, je potřeba, aby se v ní uskutečňovaly průměrně alespoň tři akce do týdne.

"To se ale zase nelíbilo nám," skočil svému kolegovi do řeči Růžička. "Sazka Arenu, kterou postavila Skanska, generální partner Slavie, považujeme za domov Slavie, a ze skutečnosti, že bychom se o něj měli najednou dělit s naším úhlavním nepřítelem, mi naskákala vyrážka," přiznává slávistický šéf a vyhrnuje si rukáv u košile, aby nevěřící novináře přesvědčil. Z toho, že by se měla Slavia uskromnit a dělit se o prostory se Spartou, nebyli nadšení ani sami hráči. "Už jsme si vyzdobili naši luxusní šatnu, kterou jsme dostali po reprezentaci, slávistickými motivy, máme tam na zdi i veselé karikatury některých soupeřů včetně sparťanů, a teď bychom to měli všechno sundávat?" ptá se slávista Milan Antoš. A aby se holešovický velkoklub tísnil ve skromných šatnách pro hosty, na to samozřejmě zase odmítla přistoupit Sparta.

Kromě hlavní šatny se ale řešily i další problémy. "Například velikost ledu. My jsme zvyklí na velké hřiště, které vyhovuje naší kombinační hře," upozornil Koželuh, "Slavia zase hraje raději na menším hřišti, kde může praktikovat svůj nátlakový hokej." Zvláštní situace by nastala i v play-off. "Když bychom proti sobě zase za rok hráli semifinále, nastala by absurdní situace, kdy by se třeba sedm zápasů v řadě hrálo na tom samém stadionu. Jen by jednou byla papírově doma Slavia a jednou Sparta. Dovedete si představit ten zmatek v hlavách hráčů, rozhodčích, fanoušků a třeba i vás, novinářů?" položil Růžička řečnickou otázku. Zkrátka problémů vzniklo víc než dost.

"Když jsme diskutovali o tom, jak bychom se společně o Sazka Arenu podělili," pokračoval Růžička, "zjistili jsme, že přestože jsme velcí rivalové, máme ve skutečnosti i hodně společného," přešel dosud rázný Růžička na něžnější tón a přitočil se ke Koželuhovi. "Oba, já i tady Luboš, jsme byli velmi smutní z toho, že naše týmy vypadly už ve čtvrtfinále. V Praze se zkrátka musí hrát každý rok nejméně finále, jinak je to velké zklamání, a nebojím se říct, že i ostuda." Tak tomu bylo v posledních pěti letech - třikrát byla ve finále Sparta (a získala dva tituly), poté dvakrát Slavia (jeden titul). Nyní přišlo pro oba týmy kruté vystřízlivění, oba vypadly s outsidery.

"Jak říkal Vláďa, Praha si zaslouží, aby se tu každý rok hrálo finále. Aby se to v dnešní době velmi vyrovnané extraligy podařilo, je k tomu potřeba skutečně mimořádně silný klub," naznačil Koželuh. "Tak jsme se rozhodli pro fůzi obou klubů," vyřkl šokující informaci Růžička. Sálem se rozhostilo naprosté ticho, žádný z novinářů nebyl schopen ani hlesnout, všichni jen zkoprněle zírali na oba manažery. "Ano, slyšíte správně. Sparta a Slavia se přemění v jeden superklub, který nebude mít u nás konkurenci."

"Dnes je doba fůzí, spojují se velké světové podniky, a někdy se spojí i dva konkurenti, aby vytvořili subjekt, který bude k neporažení," vysvětluje Koželuh. "I ve sportu se fůze klubů uskutečňují, ikdyž je pravda, že u městských rivalů je to neobvyklé. Přesto je to možné - vždyť Sparta i Slavia jsou v podstatě obchodní společnosti jako každé jiné. Sparta i Slavia mají nějaký svůj záměr - být v republice nejlepší, a když se nám to nedaří samostatně, tak svoje síly spojíme," řekl šéf levobřehé polovičky nově vzniklého giganta.

"Zabijeme tím několik much jednou ranou," pokračoval Růžička. "Například se už nebudeme muset bát slabých návštěv - takhle prostě přijde pět tisíc slávistů, pět tisíc Sparťanů, pár tisíc neutrálních fanoušků a příznivců hostí, a máme na každý zápas vyprodáno," maluje si světlou budoucnost Růžička. "A jen si představte ten kádr," zasnil se.

U novinářů rychle vyprchal údiv, vždyť do sebe všechno vlastně zapadalo, a změnil se ve zvědavost. Na oba manažery začaly ze zaplněného sálu mířit nejrůznější otázky. Například na název nového klubu, na barvu a provedení dresů, na trenérské obsazení, nebo třeba na vyřešení situace se sponzory.

"Se sponzory je to jednoduché - každý klub přinese do našeho svazku svoje obchodní partnery jako takové věno," řekl Růžička. "Na dresy se ještě pár nášivek vejde, a při troše snahy najdeme nějaké volné bílé místo i na ledové ploše," nebojí se Růžička toho, že by nebylo všechny partnery kde prezentovat. "A to by bylo, abychom s naším půlmiliardovým rozpočtem tu ligu nevyhráli," šibalsky mrkl na vyděšené žurnalisty, a roztáhl pusu od ucha k uchu.

Na otázku týkající se dresů odpověděl Luboš Koželuh. "Hrát se bude logicky v červených dresech. Pro slávisty to nebude nic nového, a my se jen vrátíme ke své původní barvě. I z našeho nedávného průzkumu vyplynulo, že si naši fanoušci černé dresy moc neoblíbili."

A otazníky kolem obsazení lavičky rychle utnul Vladimír Růžička. "Hlavním trenérem budu samozřejmě já, Ondra Weissmann v realizačním týmu zůstane, ten bude mít na starosti hlavně tréninky a tiskovky," prozradil šéf bývalé Slavie, který hned odkryl karty i co se týče druhého asistenta. "Rád bych opět obnovil spolupráci se Slávou Lenerem. Známe se léta a už jsme spolu něco natrénovali. Navíc Sláva dobře zná hráče Sparty a je mistrem hokejové teorie." Slavomíru Lenerovi tak jistě spadl kámen ze srdce, protože už nemusí dál hledat nové angažmá.

Současně má též Růžička jasno o umístění nedávno jmenovaného hlavního trenéra Sparty Jaromíra Šindela, a slávistického asistenta Jiřího Kalouse. Oba dva již v posledních letech svými úspěchy prokázali, že jsou u nás naprostou špičkou v práci s mládeží. "Náš dorost vyhrál titul, juniorům to ale v posledních letech moc nejde, takže Jirka s Jaromírem si vezmou na starosti juniorský výběr našeho nového klubu," objasnil Růžička.

Vážným problémem bylo najít vhodný název pro nově vzniklý klub. První, nepříliš originální nápad, zněl HC Slavia-Sparta Praha. "Pořadí klubů bylo určeno abecedně, přesto to Luboš okamžitě smetl ze stolu," řekl Vladimír Růžička. Koželuhovi se samozřejmě nelíbilo, že by jako druhá byla uvedená Sparta. "Jsme čerství Mistři Prahy, tak nevím, proč bychom měli být až jako druzí," pronesl zvýšeným hlasem. Kombinace Sparta-Slavia byla zase nepřijatelná pro Růžičku. Padaly i abstraktní návrhy, jako Spavia, Slarta, Spartavia či Slaviarta, ovšem ty se samozřejmě neujaly. Chvíli se dokonce uvažovalo o inspiraci u slavných fotbalových klubů s názvy Real Praha nebo HC Praha United.

Do diskuse přispěchal se svým nápadem i Aleš Hušák, předseda představenstva Sazky. Jeho kompromisní návrh HC Sazka Praha se oběma manažerům zamlouval, ovšem jen do té doby, než jim Hušák sdělil, co by za to klubům zaplatil. "Nic," prozradil Hušákovu odpověď Koželuh. "Sazka nám zkrátka nechtěla za propagaci názvu nic platit. A to ani přesto, že by jí dělali reklamu sami fanoušci skandováním SAZKA! SAZKA! Že prý by to pro nás měla být čest nosit jméno firmy, která navzdory nepřízni novinářů a politiků dala národu tuto krásnou stavbu, a která nyní našemu novému klubu umožní hrát zde své zápasy."

Vedení obou klubů tedy přemýšlelo dál. Jako základ posloužil název HC Praha. "Je to hezké, stručné, ale pro náš velkoklub moc obyčejné, a proto nepřijatelné," prohlásil Koželuh. "Nejsme přece jen tak nějaké Vítkovice," dodal s úšklebkem. Do řeči mu skočil do té doby zamyšlený Růžička. "Hele, a co prostě SHC Praha? Ať si pod tím S v názvu každý představí, co chce," navrhl. "Sparťani tam budou mít svoji Spartu, my naši Slavii, pan Hušák svoji Sazku, a pokud by to někomu přišlo komplikované, tak to prostě bude Super Hockey Club Praha, a hotovo," dodal s úsměvem Růžička.

Dnes by se ještě měla sejít představenstva obou klubů s vedením Sazky, aby se dojednaly právní a finanční záležitosti. O dalším průběhu spojování obou stoletých klubů vás budeme informovat opět příští rok na apríla.

R.V.


Pozor, tato kauza je celá vykonstruovaná.

Další senzace:

Autor Tomáš Fuk
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více