Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. června 2005

V medvědích službách

P r a h a - Jeho hokejový příběh tak trochu připomíná pohádku, nikdy příliš nevyčníval, dlouho stál opodál zájmu reprezentace, ale přesto dosáhl mety, na níž mnozí hokejisté nikdy nedosáhli. V české extralize upoutal zámořské skauty natolik, že byl v roce 2000 draftován týmem Boston Bruins! Po čtyřech letech ve Slavii se vydal Pavel Kolařík na zámořskou anabázi. Slovutnou NHL okusil během dvou let "jen" na 23 zápasů, ale vše si vynahradil po svém návratu domů – v roce 2003 vybojoval se Slavií extraligový titul a o pár dní později si zahrál poprvé na Mistrovství světa.

S hokejem začínal v sedmi letech v rodném Vyškově. Do Prahy odešel v dorosteneckém věku, když v osmé třídě přestoupil do Sparty. Ve třetím roku působení ve Spartě nastupoval i za dospělé hokejisty Milevska, které hrálo 1. NHL. Vojnu absolvoval v Popradu a Táboře. Další jeho kroky vedly k Berounským Medvědům. Krátce si odskočil do Kladna, ale v extralize se natrvalo usadil až v roce 1996. Na další čtyři roky byl spjat s červenobílým dresem Slavie Praha.

Na zápasy a tréninky jezdil starší škodovkou, hokejově nevyčníval. Odehrál 189 zápasů a vstřelil 7 branek. Dvakrát zažil postup do playoff, ale vždy končila Slavia už ve čtvrtfinále. Další dvě sezóny už byly méně vydařené, mužstvo se umístilo vždy na 10. místě. Patřil k solidním extraligovým zadákům, mezi jeho přednosti patřila spolehlivost, poctivost a ochota nechat na ledě všechno. Pro některé fanoušky, kteří dbají především na statistiky vstřelených branek či nahrávek možná málo, ale v NHL jsou tyhle vlastnosti hodně ceněné.

Když byl v roce 2000 v Calgary draftován, většina odborníků vůbec netušila, o koho se jedná. Velké překvapení to bylo jak pro českou hokejovou veřejnost, tak pro samotného hráče. Jako 268. hráče celkově si ho v 9. kole vybral klub Boston Bruins. Jakmile se dostal do spárů “Medvědů“ z Bostonu, měl o nejbližší budoucnosti jasno. Dobře si uvědomoval, že to může být poslední šance a NHL pro něj přestavovala velkou výzvu. Nakonec se s Bostonem dohodl na dvouleté smlouvě.

Šel do neznámého prostředí, nikdy předtím neměl angažmá za hranicemi České republiky a z angličtiny znal jen pár slovíček. V kempu alespoň nebyl z Čechů jediný, spolu s ním se rvali o šanci mladíci Kutlák, Huml a Vratislav Čech. V Americe našel nejprve zázemí v hotelovém pokoji, později už s rodinou v pronajatém bytě. Z hokejového hlediska se přizpůsobil docela dobře, v zámoří je hokej rychlejší a tvrdší, důležité bylo rychle dávat puky od sebe. Podvědomě počítal s tím, že bude poslán na farmu, ale nakonec vydržel málem až do konce. Do týmu Providence (AHL) byl poslán čtyři dny před startem NHL.

Na debut ve slavné NHL nemusel čekat dlouho, brzy byl povolán “nahoru“ do prvního mužstva. Slavný den přišel 9. listopadu, kdy si připal premiérový start proti Senátorům z Ottawy. V týmu se setkal s jedním z nejlepších obránců celé historie NHL, Paulem Coffeym. S jinou legendou bostonských “Medvědů“ Rayem Bourquem se o nějaký čas minul. Ten si po dlouholetém působení v klubu odešel splnit sen vyhrát Stanley Cup do Colorada. Kolařík byl povolán do prvního týmu celkem pětkrát, ale nikdy tam nezůstal na delší dobu. Nakonec si připsal 10 startů bez bodu. Většinu sezóny odehrál na farmě v Providence s bilancí 51 utkání, 5 branek a 6 asistencí. V playoff přidal 17 zápasů a 4 nahrávky.

Do další sezóny vstupoval s předsevzetím potvrdit předchozí výkony a stihnout v NHL ještě více zápasů. Ze začátku to vypadalo nadějně, ale nakonec odehrál za Boston “jen“ o 3 zápasy více než v předešlém roce. Týmu se vedlo výborně a dokonce vstupoval do playoff z prvního místa ve Východní konferenci. To ale mohl sledovat Kolařík jen zpovzdálí z Providence, kde odehrál 47 utkání a vstřelil 3 branky. Nemuselo ho to ani tak moc mrzet, Bruins překvapivě vypadli s Montrealem 2:4 na zápasy už v prvním kole.

# 72 # PAVEL KOLAŘÍK
narozen 24.10. 1972, post: obránce, přezdívka: Koláč
nejdůležitější gól kariéry: v prodloužení 3.finále s Pardubicemi v roce 2003
statistiky ve Slavii: 7 sezón, 373 zápasů, 21+31 = 52 bodů, 234 trestných minut
největší úspěchy: mistr extraligy 2003, účast na MS 2003 ve Finsku

Vzpomínky Pavla Kolaříka

"Moc rád vzpomínám na svůj první kemp. Díval jsem se v šatně na Paula Coffeyho a říkal si, že je to zase něco jiného," směje se. První zápas v nejslavnější hokejové soutěži světa odehrál proti Ottawě. "Vyhráli jsme sice 2:1, ale já byl u jediného gólu, který jsme dostali, takže to nebyl žádný zázrak," vzpomíná. Ve stejném týmu kdysi působil i současný trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička. "Jeden zaměstnanec klubu na něj často vzpomínal. Mluvil o něm moc hezky." Většinu času však strávil na farmě v Providence. "Dalo se tam vydržet. Není tam ale tolik hezkých akcí a přihrávek. Hráči po ledě hodně lítají, makají na doraz a srážejí se. Každý se chce předvést a dostat se do prvního týmu," uvádí.


Po konci druhé sezóny v zámoří mu skončila u “Medvědů“ smlouva a byl tak volným hráčem. Jako předchozí léta se zapojil do přípravy se Slavií a čekal na novou nabídku, na ledě se poté přidal i k Jágr Teamu, s nímž absolvoval pár exhibičních utkání. Boston se však neozval a tak se Pavel Kolařík upsal koncem srpna Slavii. Osud ho tak zavál opět tam, kde do velkého hokeje pronikl. "Jednání s Bostonem mi nedávala žádnou jistotu a po domluvě s agentem jsem se rozhodl ukončit čekání. Je tu silný tým, rád bych se se Slavií popral o titul," říkal téměř až prorocky po podpisu smlouvy.

Svého návratu určitě nemusel litovat. Dočkal se pozvánky do národního týmu, se Slavií se radoval ze zisku mistrovského titulu po památné finálové bitvě s Pardubicemi a o pár týdnů později si připsal premiérovou účast na Mistrovství světa ve Finsku. Další rok postoupila Slavia znovu do finále. Trenér a GM Slavie Vladimír Růžička se může na něj kdykoliv a ve všem spolehnout, s oblibou říká, že přes něj se těžko přehází každému útočníkovi. Zkušeného beka, který letos oslaví třiatřicáté narozeniny, zdobí na ledě spolehlivost, obětavost a tvrdost v osobních soubojích. Není žádným velkým střelcem, platným hráčem je především směrem dozadu. Vždy maká pro tým a je dobrým parťákem v kabině.

Čísla Pavla Kolaříka v zámoří:
2000/01                       Z  G+A  B  TM     
Boston Bruins (NHL)          10  0    0  4
Providence Bruins (AHL)      51  5+6  11 14
Providence Bruins (AHL,p-o)  17  0+4  4  4

2001/02     
Boston Bruins (NHL)          13  0    0  6     
Providence Bruins (AHL)      47  3+4  7  10
Providence Bruins (AHL,p-o)   2  0    0  2 
Celkové statistiky Pavla Kolaříka

Řekli o něm:
Vladimír Růžička, trenér a GM Slavie, po zisku extraligového titulu v roce 2003
"Obrovský bojovník. Neexistuje v lize útočník, 
který by ho přebruslil. Hodně mu pomohla i zkušenost ze zámoří."

Zdeněk Šašek, masér Slavie "Byli jsme tady spolu od začátku, když přišel z Berouna, tak byl trošku zakřiknutý. Pak se dostal na špičku, ale nikdy se z něj nestal žádný frajírek. Vždycky se choval slušně, vynikající kluk. V Americe se ještě víc oťukal."

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více