Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. července 2005

Letní změny ve Slavii

P r a h a - Ještě než hokejisté Slavie Praha vyjedou poprvé na led, koukneme se na všechny změny, které se od konce loňské sezóny v klubu staly. Od příští sezóny už se bude muset česká extraliga obejít bez většiny hvězd, které si to namíří zpět za oceán do NHL, ale i tak připravuje trenér a GM Vladimír Růžička ve Slavii silné mužstvo. Značnou výhodou Slavie může být fakt, že jádro týmu je už spolu delší dobu a během léta zamířili do Edenu buď navrátilci z hostování, nebo hráči, kteří ve Slavii vyrůstali.

Končí výluka v NHL

Po dlouhých a pro zámořské fanoušky nekonečných jednáních se obě znesvářené strany dohodly na nové kolektivní smlouvě a od příští sezóny se tak opět rozjede slavná NHL. To bude znamenat velkou ztrátu pro českou extraligu, která tak přijde o většinu hvězd, které po dobu výluky v NHL brázdily extraligový led. Otázkou bude, jak se jejich odchod podepíše na divácké návštěvnosti, která v loňské sezóně oproti rokům předchozím vzrostla.

Ve Slavii tak už určitě fanoušci neuvidí slovenské útočníky Žigmunda Pálffyho a Jozefa Stümpela. Oba hráči by ve Slavii nepokračovali s největší pravděpodobností ani v případě, kdyby trvala výluka v NHL i nadále. To o čerstvého mistra světa z Vídně Josefa Vašíčka by měl GM Slavie Vladimír Růžička eminentní zájem. Urostlý centr udělal během své první extraligové sezóny nejen na něj velký dojem a stal se nejproduktivnějším hráčem mužstva.

Odchovanec havlíčkobrodského hokeje momentálně čeká na nabídku nového kontraktu "Hurikánů", ale jen těžko lze předpokládat, že by vedení Caroliny chtělo přijít o jednoho z útočných pilířů týmu a perspektivního borce. A slávistický manažer dobře ví, že by Slavia jen těžko mohla konkurovat nabídce z NHL. Sympatického dlouhána tak fanoušci v červenobílém dresu nejspíše nějakou dobu neuvidí, ale jak řekl on sám, za čas by se to mohlo znovu povést. "Rád bych jednou vyhrál Stanley Cup a potom se vrátil do Čech, do Slavie," nechal se slyšet v off-linu rozhovoru se čtenáři slávistického webu "Vašón".

Slavia by měla zájem i o zkušeného obránce Jaroslava Špačka, který do Slavie přišel na hostování výměnou za Radka Dudu v poslední den loňského roku z Plzně. Trojnásobného mistra světa by Vladimír Růžička i nadále rád viděl ve svém týmu, rodák z Rokycan by možná na nabídku kývl, ale dohoda v NHL vše posunula spíše do rovin teorie. Navíc by Slavia musela konkurovat nabídkám jiných evropských klubů.

Návraty odchovanců - Bednář a Divíšek ve Slavii

Dobří holubi se vracejí - tak by se daly nazvat hlavní přestupové události léta. Vladimír Růžička vsadil na klubové odchovance, kteří tak nebudou mít problém se zapadnutím do slávistického prostředí. Navíc s oběma si ještě ve Slavii zahrál v jednom týmu, dobře je tak zná a ví co od nich může tedy očekávat. Oba útočníci se vrací do Slavie po dlouhých letech se získanými zkušenostmi z evropských lig i ze zámořského hokeje, nasbírali už také několik reprezentačních startů a tak je lze označit za skutečné posily.

Osmadvacetiletý útočník Jaroslav Bednář se vrací do Slavie po osmi letech. Kdysi odcházel ze slávistické kabiny ne zrovna v dobrém, když si to namířil do týmu pražského rivala ze Sparty, kde strávil dvě sezóny. V té první ale většinu sezóny působil na hostování v Plzni. Po dvou letech opustil extraligu a vydal se na zahraniční štace. Hrál ve Finsku, v Americe a poslední dva roky v ruském Avangardu Omsk, kde vyhrál v jedné sezóně mistrovský titul a ve druhé si zahrál s Jaromírem Jágrem.

Ze Slavie odcházel jako nadějný střelec, což ho později vyneslo i do reprezentace, nyní se vrací jako vyzrálý hokejista. "Myslím si, že momentálně hraji trochu jiný hokej než předtím. Naučil jsem se také bránit, už nejsem jen střelec. Jsem teď spíše takový týmový hráč, pracuji pro tým. Pokud bude potřeba bránit, tak budu bránit. Dnes ten hokej je natolik kvalitní, že se musí hrát pro mužstvo a ne sám na sebe," řekl po návratu do Slavie v našem rozhovoru šikovný útočník.

Pod vedením Vladimíra Růžičky má ve Slavii jediný cíl. "Vláďa je dobrý a zkušený trenér, doufám, že ho nezklamu, že podám dostačující výkon, abych pomohl mužstvu k titulu, po čem já moc toužím." Po návratu z Ruska si mohl vybírat z řady atraktivních nabídek, ale nejvíce sympatií si u něj získala myšlenka návratu do mateřského klubu. "Já jsem všem řekl, že chci hrát za Slavii, že mám zájem jít do Slavie. Dal jsem jim jasně najevo, kde chci hrát, aniž jsem věděl, jestli to tak nakonec dopadne. Jsem rád, že jsem se se Slavií dohodl," těší se na návrat do červenobílého dresu. A věří, že splní očekávání jak Vladimíra Růžičky, tak i fanoušků.

To šestadvacetiletý centr Tomáš Divíšek přestoupil do Slavie v rámci extraligy. Do Edenu se vrací po šesti letech s vizitkou čerstvého šampiona extraligy. Mistrovský titul získal s Pardubicemi, kde tak úspěšně zakončil své tříleté působení. Slavii opustil v roce 1999, kdy se vydal do Ameriky. Tři roky se bil o místo v sestavě Philadelphie Flyers, většinu času však strávil na farmě. V létě roku 2002 trénoval se Slavií, svým mateřským klubem, ale tehdy se nedohodl na smlouvě s Vladimírem Růžičkou a zamířil do východních Čech.

Po roce přišla nová nabídka ze Slavie, ale "Divoch" se rozhodl ještě zůstat v Pardubicích, kde se nakonec po bolestné porážce ve finále právě od Slavie a o rok později vyřazení už ve čtvrtfinále od Plzně nakonec dočkal vytouženého titulu. Letos už na opětovný zájem Slavie kývl a vrací se tak do mateřského klubu. "Vladimír Růžička měl velký zájem, aby se vrátil. A i Tomáš se chtěl vrátit do Slavie. Další nabídky jsme proto neřešili. Bude to pro něho nová výzva a motivace," vysvětloval jeho agent Aleš Volek.

Odchod velkého slávistického srdcaře Milana Antoše

Během "suché" letní přípravy bylo v kádru Slavie sedmnáct útočníků. Přetlak v ofenzivních řadách nakonec "odnesla" jedna z ikon klubu, zkušený útočník Milan Antoš. Pětatřicetiletý forvard spojil většinu své kariéry se Slavií. V Edenu hokejově vyrůstal, v roce 1993 jí jako kapitán dovedl do extraligy a o deset let později se dočkal největšího úspěchu svého i Slavie - zisku mistrovského titulu. Ve Slavii odehrál v extralize celkem 295 zápasů, vstřelil 58 branek a připsal si 93 nahrávek.

Ohromný srdcař a bojovník, oblíbenec tribun, které bavil svou stylovou oslavou gólů, bude nyní hájit barvy Lvů z Ústí nad Labem. Do ambiciózního prvoligového klubu odchází na hostování do konce sezóny, posléze však s vedením Lvů podepsal smlouvu na dva roky. Severočeskému klubu má pomoct k jedinému cíli: postupu do extraligy.

Ze Slavie odchází podruhé a zatímco svůj první odchod bral trochu s křivdou, teď to bere s klidem. I když ho trochu mrzí fakt, že se s aktivní kariérou nebude loučit ve Slavii, jak plánoval. "Na Slavii jsem nezanevřel, vždyť mně tam nikdo neublížil. Prožil jsem tam krásné roky a mám tam spoustu kamarádů," řekl v našem rozhovoru Milan Antoš. "Nebylo to lehké rozhodování. Milan tady odvedl obrovský kus práce, ale s příchodem nových hráčů by na něj zbylo místo až ve třetí, čtvrté lajně. On ale potřebuje hrát," nechal se slyšet GM a trenér Slavie Vladimír Růžička. A už také nastínil, že by si dovedl "Antyho" po skončení aktivní kariéry představit ve Slavii v jiné roli. "Chtěl bych, aby tady trénoval."

Podpis smlouvy s Lukášem Havlem

Třiadvacetiletý útočník Lukáš Havel působil ve Slavii už v loňské sezóně na hostování z Litvínova. V patnácti zápasech vstřelil 5 branek a na 4 přihrál. V play-off pak přidal dalších sedm zápasů. Juniorský mistr světa na ledě ukázal svou šikovnost a zaujal Vladimíra Růžičku natolik, že se rozhodl rodáka z Vysočiny získat natrvalo do Slavie. Po sezóně skončila Havlovi na severu Čech smlouva a nejlepší litvínovský střelec ze sezóny 2003/04 tak přestoupil do Slavie a bude oblékat červenobílý dres.

Návraty z hostování - Duda a spol.

Vedle staronových posil Bednáře s Divíškem můžou trenéři Slavie počítat s hráči, kteří většinu loňské sezóny strávili na hostování v jiném klubu. Z Plzně se vrací hokejový živel Radek Duda. Šestadvacetiletý útočník se loni do Slavie vrátil z ročního angažmá v Kazani, ale v konkurenci hráčů z NHL nedostával příliš prostoru na ledě a k formě z mistrovské sezóny ve Slavii mu leccos chybělo. Poslední den roku 2004 se tak stal součástí výměny, za Jaroslava Špačka putoval do Plzně. Na západ Čech se vrátil po dvou letech. Ve městě piva po čase hokejově pookřál a jedinou kaňkou nakonec bylo, že se Plzeň nedostala do play-off.

Po sezóně se z hostování vrátil do Slavie s novou motivací. Touží po návratu zpět do sestavy a chce přesvědčit trenéry, že má na to být klíčovým hráčem týmu jako při cestě za titulem před dvěma lety. "Loňskou sezónu jsem určitě neměl dobrou. Proto jsem se zaměřil na přípravu. Je to náročnější, makám víc než loni. Chci dokázat, že jsem dobrý hráč," nechal se slyšet v tisku, což doplnil: "A rád bych znovu pomohl Slavii k titulu."

Z hostování v Dukle Jihlava se do Slavie vrací třiadvacetiletý gólman Lukáš Hronek. Za uplynulou sezónou by nejraději udělal tlustou čáru. S nejhorším celkem extraligy zažil pád do 1.ligy, byť v baráži s Českými Budějovicemi sledoval počínání svého kolegy Edgarse Masalskise jen z lavičky. A když přišla při zranění Fraňka šance na návrat do branky Slavie, stala se z toho jen krátká epizoda. Za děravou obranou jihlavské Dukly si alespoň v zápasech, kdy dostal od trenérů příležitost, pořádně zachytal a získal tak další zkušenosti.

Velkou část kariéry má ještě před sebou, ale už tak toho v extralize zažil dost. V jednu chvíli se ocitl nahoře, když se z Málkova zdatného kolegy stal jedničkou Slavie, pak přišel pád po příchodu Petra Fraňka. Nyní po návratu z hostování na Vysočině bude mladý nadějný gólman opět s největší pravděpodobností krýt záda Fraňkovi a čekat na svou šanci.

Třetím navrátilcem do Slavie je jedenatřicetiletý útočník Aleš Krátoška. Na jednoho ze strůjců mistrovského titulu z roku 2003 nezbylo po příchodu hráčů z NHL místo v sestavě. Ve Slavii tak odehrál jen šest zápasů, zbytek sezóny prožil v Karlových Varech. V lázeňském městě si nakonec mohl o play-off jen zdát, víc ho však mrzelo vážné zranění, které ho vyřadilo ze hry před koncem sezóny. Přes léto se dával dohromady a jeho další osud ve Slavii je zatím nejasný.

Kdo ze Slavie odešel

Vedle hvězd z NHL opustilo slávistickou kabinu ještě několik hráčů. Místo v sestavě už nezbylo na zkušeného centra Patrika Martince (foto), který tak po dvou letech ve Slavii odchází. Závěr loňské sezóny strávil na hostování v Litvínově, kam odešel výměnou za Lukáše Havla. Momentálně si hledá angažmá v zahraničí. S červenobílým dresem se loučí také klubový odchovanec Petr Jaroš. Dnes už bývalý člen útoku "mladých pušek" odchází na přestup do prvoligového týmu Mladá Boleslav. A nesmíme také zapomenout na definitivní odchod brankáře Romana Málka. Loňskou sezónou strávil na hostování v ruském Magnitogorsku a poté v Karlových Varech. Od příští sezóny se stal hráčem Lasselsbergeru Plzeň. Na západě Čech podepsal víceletou smlouvu.

Tak jako každou sezónu zamířilo několik mladíků ze slávistické hokejové líhně na hostování do 1.ligy. Mladý brankářský talent Lukáš Musil loni sbíral první zkušenosti v extralize a větší prostor teď dostane v některém z prvoligových klubů. Obránce a bývalý kapitán slávistické juniorky Petr Braniš se stěhuje z Berouna do Mladé Boleslavi, další nadějný obránce Jakub Šulc bude působit v Chomutově.

Mládí v sestavě Slavie

Vladimír Růžička chce v příští sezóně dát větší prostor i "mladým puškám". Jako brankářská trojka se s týmem připravuje dvacetiletý Stanislav Hladiš, v obraně by měl po návratu z hostování v prvoligové Kadani dostat další šanci Ondřej Staněk, který má na svém kontě už 48 startů v extralize. Vedle se něj se bude rvát o místo v sestavě Jiří Drtina, jenž se zase pro změnu může pochlubit zkušenostmi ze zámořského juniorského hokeje.

V útoku by měl dostat šanci především osmnáctiletý talent Vladimír Sobotka, který se svými výkony trenérům velice zamlouvá. Účastník letošního MS do 18 let v Plzni už loni odehrál v extralize osmnáct zápasů a ukázal, že se nebojí ani o hlavu vyšších protivníků, zdravou drzostí a šikovností na soupeře platí. Předpovídá se mu velká budoucnost a Vladimír Růžička to dobře ví.

V nabitém útoku se budou chtít prosadit i dva čerství držitelé bronzových medailí z posledního MS do 20 let - Roman Červenka a Marek Kvapil. Oba už mají zkušenosti z extraligy a loni navíc odehráli povedené sezóny. Červenka střelecky zářil v prvoligovém Hradci Králové a Kvapil se prosazoval v zámořské juniorské soutěži Ontario Hockey League v týmu Saginaw. Svou formu také potvrdil na MS do 20 let, kam jej nominoval trenér Hadamczik. Důvěru dostal po boku kapitána Vrány a sparťana Olesze. Elitní první útok střelecky dotáhl českou reprezentaci k zisku bronzu. U Marka Kvapila je však velká pravděpodobnost, že se vydá opět do Ameriky.

Slovo závěrem

Po návratu z dovolených čeká slávisty tréninkový dril na ledě v Edenu, během kterého také odehrají deset přípravných zápasů. Tentokrát v nich oproti posledním rokům chybí atraktivní souboje s pražským rivalem ze Sparty či turnaj v německém Norimberku. Slavii prověří čtyři soupeři z extraligy (2krát České Budějovice, Karlovy Vary, Litvínov i Kladno), navíc svěřence Vladimíra Růžičky čekají dva prvoligoví soupeři - Chomutov a Beroun. "Šanci hrát za A tým dostanou všichni, musí to ale prokázat na ledě, a to jak v přípravě, tak i v těch zápasech, kde se vykrystalizují jednotlivé lajny," řekl k přípravě asistent trenéra Ondřej Weissmann. Novou extraligovou sezónu 2005/06 začne Slavia v pátek 9.září na Lapači proti Vsetínu.

Kádr Slavie pro sezónu 2005/06

Brankáři: Petr Franěk, Lukáš Hronek, Stanislav Hladiš
Obránci: Jiří Drtina, Dominik Graňák, Petr Kadlec, Pavel Kolařík, Jan Novák, David Pojkar, Ondřej Staněk, Boris Žabka, Tomáš Žižka
Útočníci: Jaroslav Bednář, Josef Beránek, Roman Červenka, Tomáš Divíšek, Radek Dlouhý, Radek Duda, Lukáš Havel, David Hruška, Milan Kopecký, Aleš Krátoška, Marek Kvapil?, Marek Tomica, Vladimír Sobotka, Michal Sup, Tomáš Vlasák, Michal Vondrka

Pozn.: Více o "suché" letní přestupě a změnách v kádru níže v přehledu článků.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více