Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
23. července 2005

Budeme chtít hrát zase nahoře, hlásí Marek Tomica

P r a h a - Loňská sezóna byla asi zatím jeho nejvydařenější v kariéře. Brzký konec v play-off však dobrý dojem trochu pokazil. Nyní stojí na začátku přípravy na další sezónu ve slávistických barvách. Marek Tomica loni nastřílel v základní části deset branek a jako levé křídlo výborně doplňoval v jedné řadě posily z NHL Pálffyho se Stümpelem. Oba slovenské útočníky už diváci ve Slavii neuvidí, zato “Tomba“ na ledě určitě nebude chybět. ”Zopakovat loňskou sezónu by bylo skvělé,” přeje si vyhlášený bojovník a dříč.

Loňská sezóna skončila pro Slavii dříve, než byli hráči za poslední roky zvyklí. Po čtyřech letech chyběl soubor Vladimíra Růžičky v semifinále, o to více času tak bylo na “suchou” letní přípravu na novou sezónu. ”Tady se letní příprava za poslední čtyři roky příliš neměnila a objem v trénincích byl vždy stejný. Letos to nebylo až o tolik delší, asi o čtrnáct dní, maximálně o tři týdny, takže to nebylo tak zlé. Dělali jsme věci jako každý rok – kolo, běhání, posilovna,” přibližuje Marek Tomica. Většinu času strávili slávisté v domácích podmínkách v Edenu, kde měli k dispozici dostatečný servis, ať už v areálu s atletickým stadionem či posilovně na zimním stadionu.

Nezbytnou součástí “suché” letní přípravy jsou i soustředění na horách, jejichž náplní jsou především výjezdy na kolech po okolních kopcích. Už léta slávisté jezdí na Šumavu do Železné Rudy a letos byli také v Beskydech. ”Podmínky jsou tam super, v Železné Rudě už trasy známe, v Beskydech je o něco horší povrch a jsou tam prudší kopce, ale dá se to zvládnout. Já jezdím na kole docela rád a je to příjemná změna než jenom běhat,” nevadí galeje a desítky najetých kilometrů útočníkovi vyhlášenému svou dobrou fyzickou kondicí. Na kolech vypadají slávisté pomalu už jako profíci. ”Co já si pamatuji, když jsme s přípravou na kolech začínali, tak jsem neměl na sebe nic koupeno. Teď už máme všechno, něco jsem dokoupil a něco jsme dostali ve Slavii od sponzorů,” pochvaluje si vybavení pro přípravu na kolech.

Přesto byl každý z hráčů rád, když už “suchá“ letní příprava skončila a začala doba dovolené. Slávisté dostali tři týdny volna před nástupem na led. ”Byl jsem v Chorvatsku a pak jsem doma odpočíval,” nastínil svůj program čtyřiadvacetiletý forvard. Na led v Edenu vyjel spolu s ostatními ve čtvrtek 21.července. ”Každý se na to většinou těší, někdo víc, někdo míň,” říká s úsměvem. ”Vždycky jsou ty začátky těžší, zkouší se nová výstroj, nové brusle a je to takové nepříjemné. Ale to se bude už jen zlepšovat.” V přípravě dostanou slávisté určitě zabrat, na novou sezónu budou chtít mít trenéři své svěřence připravené na více než sto procent.

"Dvě sezóny předtím byly lepší, protože jsme udělali týmový úspěch"

Na tu loňskou může “Tomba” vzpomínat v dobrém, tedy pokud se bavíme o osobním hledisku. ”Ty dvě sezóny předtím byly lepší, protože jsme udělali týmový úspěch. Já jsem se v sezóně cítil výborně, ale nemůžu říct, že v sezónách předtím bych se cítil hůře. Prostě jak vyšla, tak vyšla,” nedělá z povedené sezóny přílišnou vědu. Po pár zápasech základní části zaujal post levého křídla po boku slovenských posil z NHL Žigmunda Pálffyho a Jozefa Stümpela, kde už pak strávil většinu sezóny. A nehrál vedle nich rozhodně žádné druhé housle. ”Bylo by to něco jiného, kdybych s nimi nastupoval hned jak přišli. Ale takhle jsem je stačil poznat a když jsem se vracel po zranění, začal jsem hrát s Pepou Stümpelem a s Tomášem Vlasákem. Pak se vrátil Žigo Pálffy a trenéři nás dali dohromady. Člověk je po čase pozná, ví že jsou v pohodě a určitě to byl příjemný pocit hrát s nimi v jednom útoku,” cení si získané zkušenosti po boku mezinárodně ostřílených hráčů.

Dostal se rázem do elitní řady Slavie, i když v loňské sezóně bylo v týmu více tahounů, a začal si více věřit. ”Určitě to sebevědomí tam hraje velkou roli a myslím si, že mi to hodně pomohlo. Důvěra od trenérů mě potěšila.” Tu si ovšem musel zasloužit svými výkony na ledě a tam rozhodně nezklamal. Poprvé v kariéře se dostal v základní části na hranici deseti vstřelených branek. ”Nevím čím to přišlo, já už jsem si roky říkal na začátku každé sezóny, že tahle bude ta dobrá a začne to tam padat. Letos jsem se dočkal, ale zas deset golů není nic extra,” nepřeceňuje nijak svůj gólový příspěvek týmu.

"Snažil jsem se střílet a ne dělat nějaké blafáky"

Recept na góly prozrazuje s úsměvem: ”Prostě jsem na to přestal myslet, když jsem jel sám na bránu, tak jsem se snažil střílet a ne dělat nějaké blafáky.” Z dřívějšího “spalovače” šancí se tak stal nebezpečím pro branky soupeře. Větší klid v koncovce možná také přišel s přibývajícími lety, v extralize už má odehráno skoro třista zápasů a není tedy už žádný zelenáč. ”Možná to bude tím, že už mám něco odehráno, ale nemyslím si, že bych se na to v tréninku nějak speciálně zaměřoval. Jen jsem si řekl, že se budu i v tréninku snažit hodně střílet než se pokoušet o kličku a skončit pak s pukem někde v rohu.”

Ve Slavii odvádí především “černou“ práci dozadu, proto ani nepředpokládá, že by se z něj stal nejlepší střelec týmu. ”Bylo by to pěkné, ale to se takhle říct nedá, abych řekl, že bude ze mě střelec a tak se taky stane. To se všechno ještě uvidí,” neztrácí se z jeho tváře věčný úsměv. Vyhlášený bojovník a dříč však už bude muset v příští sezóně oželet své slovenské parťáky. ”Loni mi hodně pomohlo, že Pepa Stümpel hodně bránil a mohl jsem se více tlačit dopředu a tím jsem dával více gólů. On sám mi kolikrát říkal, že se bude vracet dozadu a já tak mohl napadat soupeře,” pochvaluje si vzájemnou spolupráci, která vycházela.

Letos stojí “Tomba” na prahu své šesté celé extraligové sezóny ve slávistickém “áčku”. Tu úplně první mezi ně nepočítá. ”To jsem odehrál asi jen třináct zápasů, jinak jsem byl v juniorech,” vysvětluje. Ve Slavii patří ke služebně nejstarším hráčům. ”Zatím mi to ještě nepřipadá, že by to tady bylo pořád to samé. Když se člověk ohlédne na ty roky zpátky, tak to uteklo strašně rychle. Jako stereotyp, že bych potřeboval změnit působiště, mi to rozhodně nepřijde. Na Prahu jsem si zvykl a líbí se mi tady, mimo hokeje je tu hodně možností co dělat,” říká rodák z Vysočiny.

"Čtyři roky po sobě to bylo super"

Ve Slavii v posledních letech “upekl“ Vladimír Růžička řadu trejdů, levému křídlu se 14 na zádech se obloukem vyhýbají. ”Jsem rád,” těší ho důvěra, ale vzápětí jako správný profesionál dodá: ”není to nikdy příjemné, ale stát se může všechno. S tím asi každý počítá, že ho to může potkat.” Na loňskou sezónu budou chtít slávisté zapomenout. Čtyři roky byli zvyklí hrát minimálně až do semifinále a tak vyřazení ve čtvrtfinále Bílými Tygry z Liberce v rozhodujícím sedmém utkání bylo bolestné. Letos se bude chtít Slavia vrátit zpět na vrchol. ”Určitě budeme chtít hrát zase nahoře, vždycky to bylo příjemné, když jsme hráli sezónu co nejdéle. Čtyři roky po sobě to bylo super a letos tam ten hlad po úspěchu zase bude,” říká za celé mužstvo Marek Tomica.

Přes léto nedoznal hráčský kádr přílišných změn, mezi příchody figurují jen samé staronové tváře. Jádro týmu je tedy už ve Slavii delší dobu po spolu, navíc vše řídí sehranné trenérské trio. A dobrá parta, základ každého úspěchu, rozhodně ve Slavii nechybí. ”Dobře se známe, takže v tom určitě žádný problém nebude. A jestli to bude naše výhoda, to se všechno uvidí v sezóně,” uzavírá juniorský mistr světa z roku 2001.

Marek Tomica

Narozen: 1.1. 1981
Přezdívka: Tomba
Statistiky         Z     G+A    KB  TM
Loňská sezóna ZČ: 42  - 10+9  - 19  12
Play-off 2005:     7  -  1+1  - 2   0
Celkem ve Slavii: 279 - 28+42 - 70  98 
Foto: © 1x Martin Prokop, 1x Jiří Beneš, 1x Michael Mareš
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více