Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
4. srpna 2005

Slavia přivítá v Edenu Litvínov

P r a h a - Přípravné období na novou sezónu pokračuje dalším zápasem, v pátek přijede do Edenu tým HC Chemopetrol Litvínov. Zatímco slávisté už mají za sebou dva zápasy, pro Severočechy to bude první prověrka. Slavia si po domácím vítězství odvezla z Českých Budějovic od stejného soupeře porážku, když na jihu Čech nechala odpočívat několik opor. Uvidíme tedy, jakou sestavu pošlou trenéři na led proti Litvínovu. Zápas začíná v Edenu od 11:30.

Na severu Čech, v tradiční hokejové baště, zažívali v loňské sezóně euforii. Po třech letech postoupil Litvínov do play-off, na ledě se v jeho dresu během výluky v NHL proháněli slavní odchovanci Šlégr, Škoula, Ručinský, Reichel, což mělo přímý vliv na vzrůstající diváckou návštěvnost na zimním stadionu Ivana Hlinky. Během sezóny se navíc ze zahraničí vrátil ostrostřelec Jan Čaloun, který ve 24 zápasech základní části dokázal nastřílet šestadvacet branek a stal se druhým nejlepším střelcem extraligy za Balaštíkem.

Ve čtvrtfinále pak "Chemici" pod vedením trenéra Josefa Beránka staršího, otce slávistického kapitána, potrápili v šesti zápasech pozdějšího finalistu ze Zlína. Vytoužený útok na mistrovský titul se nezdařil, ale i tak mohli být na severu Čech se sezónou spokojeni.

Výluka v NHL však po dlouhých jednáních končí, obě znesvářené strany se dohodli na nové kolektivní smlouvě a to znamená, že slavná zámořská soutěž opět odláká Litvínovu jeho hvězdy zpět za oceán. Jedinou jistotou je, že zůstane Robert Reichel, kapitán mužstva a zároveň sportovní manažer klubu. Tuto funkci vykonával už loni.

Obránce Martin Škoula sice nedostal kvalifikační nabídku od Anaheimu, ale brzy se jako volný hráč domluvil s Dallasem. Martin Ručinský jako volný nechráněný hráč také nezůstal dlouho na "ocet" a podepsal smlouvu s New York Rangers, kde by se měl potkat v jednom týmu s kolegy z reprezentace a mistry světa z Vídně Jágrem a Strakou. Jako jediný tak zatím zůstává bez smlouvy obránce Jiří Šlégr a fanoušci žlutočerných tak mohou živit naději, že bude oblékat dres "Chemiků" i v příští sezóně.

Odchody hráčů zpět do NHL nejsou však jediné ztráty, bolestný je především přestup střelce Jana Čalouna, který neodolal vábení mistra z Pardubic. Z klubu také odcházejí hráči střední generace, dvojice útočníků Jindřich Kotrla (loni hostoval i ve Spartě) a Viktor Hübl si to namířila do týmu nováčka z Českých Budějovic. Posledním odchodem je zatím přestup obránce Vlastimila Kroupy do Třince.

Naproti tomu do Litvínova nepřišla žádná výrazná posila a tak čeká novou trenérskou dvojici Václav Sýkora - Petr Fiala v sezóně těžká práce. V týmu přivítali buď staronové tváře nebo hráče, kteří přišli na hostování. Do této kategorie patří bývalý slávista Adam Šaffer, který loňskou sezónu převážně strávil v Ústí nad Labem, letos bude z Plzně hostovat v Litvínově, kde dostane další extraligovou šanci. Z 1.ligy míří zpět do Litvínova zkušený útočník Tomáš Martinec či rychlý forvard Michal Jeslínek.

Chemopetrol začal s přípravou na ledě ve středu 20.července, utkání na Slavii bude pro Severočechy první zápasovou prověrkou. Podle zpráv na oficiálním klubovém webu by v Edenu neměli hrát Reichel, Prorok a Balázs.

Soupiska HC Chemopetrol Litvínov

Jarina, L.Fiala - Gýna, Hranáč, Kočí, Poživil, Punčochář, L.Řezníček, Skuhrovec, Ťupa - Balázs, Branda, Gombár, Heinisch, Charousek, Jánský, Jeslínek, T.Martinec, Prorok, Reichel, Sklenička, Šaffer, Švejda, Trávníček, Závada

Odchody:

Škoula (Dallas - NHL), Ručinský (NY Rangers - NHL), Čaloun (Pardubice), Hübl, Kotrla (oba Č.Budějovice), Havel (Slavia - z hostování přestup), Kroupa (Třinec)

Příchody:

Šaffer (host. Plzeň), Charousek (host. Chomutov), Jeslínek (návrat z host. Jihlava / Chomutov), Punčochář (Jihlava), T.Martinec (Hradec Králové), Kočí (host. Liberec / Ústí nad Labem), Gýna (Č.Budějovice / Vsetín)
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více