Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. srpna 2005

Bednář s Divíškem se těší do reprezentace

Dnes se sejdou hokejisté pozvaní do reprezentace na srazu před první akcí Euro Hockey Tour v nové sezóně. Od prvního do čtvrtého září se čtyři nejlepší týmy z evropské špičky představí na tradičním turnaji, Česká Pojišťovna Cupu, který se poprvé v historii bude konat v Liberci. Čeští reprezentanti nastoupí v nové Tipsport areně, která bude jedním z lákadel turnaje, jako úřadující mistři světa a pod vedením nového hlavního kouče Aloise Hadamczika. V jeho výběru nechybějí ani dva zástupci Slavie – předsezónní posily červenobílých a odchovanci klubu, Jaroslav Bednář a Tomáš Divíšek. "Těšíme se," říkají shodně oba útočníci.

Na každou akci vzpomínám rád, říká o svém vztahu k reprezentaci Tomáš Divíšek

Pozvánka na první reprezentační akci před začátkem extraligy oba hráče potěšila. Tomáš Divíšek se pomalu ani nemůže dočkat. ”Supr, vůbec jsem to nečekal. Vždycky je dobré, když je člověk vybrán do národního týmu. Já vždycky říkám, že tam budu rád hrát a vždycky se na to strašně těším,” říká o svém vztahu k národnímu týmu rodák z Mostu. Po svém letním přestupu z Pardubic a návratu do Slavie po šesti letech dostal další motivaci, kterou je dres reprezentace. V přípravných zápasech se ve Slavii představil výbornými výkony, je produktivní a možná i to ho postrčilo zpět do národního týmu. ”Ani nevím, podle čeho to trenéři v srpnu vybírají. Nevím, jestli mi výkony v přípravě pomohly, myslím, že trenéři to sledují celý rok a je to otázka především jejich koncepce mužstva. Příprava k pozvánce asi pomůže, ale není to hlavní.”

Naposledy se v nejcennějším dresu objevil loni v prosinci na moskevském turnaji Rosno Cup. Byla to nejpovedenější akce českého týmu v loňské sérii Euro Hockey Tour. Na svůj poslední start v reprezentaci nemusel Tomáš Divíšek příliš dlouho vzpomínat. ”Určitě si na to pamatuji, bylo to loni v Rusku, měli jsme tam výborný mančaft. Já na každou akci vzpomínám rád a užívám si to,” cení si všech šancí, které dostal. Úplně ta první přišla po jeho návratu z Ameriky. ”Poprvé jsem byl ve Finsku, je to dva roky zpátky. To byla moje první akce,” ohlíží se do minulosti. Další příležitost dostal ve stejné sezóně na tehdejším Baltica Cupu, v Moskvě se také do národního týmu loni vrátil. Teď ho ale čeká jedna premiéra – turnaj v domácím prostředí, navíc v nové krásné hale v Liberci. Bude se tak chtít předvést nejen trenérům, ale i fanouškům. ”Určitě to bude něco jiného, hrát doma je vždycky skvělé, bude tam hodně lidí, přijdou známí. Na halu se těším, je prý výborná,”

Jediné co ho může mrzet, že se nepotká v reprezentaci s bývalým spoluhráčem Petrem Sýkorou. Parťák z Pardubic, se kterým Divíšek vytvořil na ledě i mimo něj sehrannou dvojici, byl také v nominaci trenérů. Podepsal však smlouvu s Washingtonem Capitals a zamíří tak do NHL. ”Já jsem rád, že podepsal do Ameriky a konečně si zahraje v NHL. Přeji mu to,” nesmutní “Divoch” a k jejich vzájemné spolupráci na ledě dodává, že nemusí být všem dnů konec. ”Zase tak hrozné to není, že si spolu nezahrajeme, určitě ještě budeme mít někdy příležitost, možná v reprezentaci. Akorát jsme si vzájemně pogratulovali a řekli si, že to je hokej.” Slávistický útočník má sám docela velké zkušenosti s hokejem v zámoří, v Americe strávil tři roky a nakoukl v dresu “Letců” z Philadelphie na pár zápasů do NHL. Po roční výluce se slavná soutěž opět rozjede, vysokého centra to ale nechává klidným. ”Nějaké nabídky tam byly, ale nebyly takové, že bych kvůli tomu tady nechal Slavii a šel do Ameriky. Nebylo to nic vážného,” říká o svém možném návratu za oceán.

Pátečnímu utkání s Berounem přihlížel jen v civilu, od kouče Vladimíra Růžičky dostal volno. Má sice drobné zdravotní problémy, ale ty by mu neměly činit žádné překážky ve startu na ČP Cupu ani v začátku extraligové sezóny. ”Myslím si, že to ohrozit nemůže. Byl jsem dnes u doktora, měl jsem něco s přitahovačem na noze, ale je to v pořádku. Nechtěl jsme si to jen případně zhoršit před reprezentací, tak jsem zápas vynechal,” vysvětloval důvody své absence v duelu s Berounskými Medvědy. Slavii bude chybět i v posledních dvou přípravných zápasech, toho času bude totiž pobývat v Liberci s národním týmem. Přípravu tak zakončí solidní bodovou sbírkou - dva góly a sedm asistencí. Do týmu dobře zapadnul a ukázal, že by měl být velkou posilou. Návrat do známého prostředí vypadá zatím jako dobrá volba, pro Slavii i pro “Divocha”. ”Mám z toho dobrý pocit, parta je tu skvělá, trénujeme výborně, zápasy se nám povedly herně výborně a poslední i výsledkově. Zatím vše směřuje k tomu, že by to mohl být dobrý rok,” vyhlíží s optimismem k nové sezóně.

Udělám všechno pro to, abych se ukázal, říká Jaroslav Bednář

V utkání s Berounskými Medvědy si připsal jednu nahrávku, v přípravě si tak vylepšil osobní bilanci na šest gólů a čtyři asistence. Jaroslav Bednář přišel v létě do Slavie z ruského Avangardu Omsk a hned od začátku potvrzuje očekávání jedné z největších posil. O své vlastní formě, stejně jako o výkonech mužstva, mluví skromně. ”Já si myslím, že tyto zápasy jsou bez tlaku, spíše přípravné, mužstvo se dává dohromady a ladí formu. Není tam žádný tlak, hráčům se hraje v pohodě. Myslím, že se zápas od zápasu zlepšujeme, potvrdil to i zápas v Litvínově. Uvidíme, doufám, že nám to v 1.kole ve Vsetíně vyjde, ta motivace je veliká. Kluci říkali, že tam už dlouho nevyhráli, tak věřím, že si teď přivezeme tři body a bude pohoda,” přeje si pro start sezóny hokejový univerzál.

Zkušenému forvardovi dorazila hned na začátku sezóny pozvánka do reprezentace. Fanouškům v Liberci se představí na Česká Pojišťovna Cupu. O své nominaci do českého výběru měl už předem nějaké náznaky. ”Tak trošku jsem s tím počítal, mluvil jsem s trenérem a něco mi naznačoval, že bych letos měl dostat šanci. To, že to přišlo už na první akci, to je věcí trenérů. Jsem rád, že jsem byl pozván a těším se na to,” má z nominace dobrý pocit slávistický odchovanec. V reprezentaci už není žádným nováčkem, odehrál na turnajích už spoustu zápasů, ale velké akce jako MS nebo olympiáda se mu zatím vyhýbají. Párkrát vypadl z nominace až na poslední chvíli.

V letošní sezóně, kdy má český tým nového kouče, který se musí obejít bez hráčů z NHL, by mohl navrátilec do Slavie patřit k těm "vyvoleným", na kterých by mohl trenér Alois Hadamczik stavět. ”Já to vůbec neřeším, mě už není dvacet let a prostě když budu hrát dobře, tak budu doufat. Tohle je hlavně věc trenérů a je to v jejich rukách, jinak se tím v dnešní době nezabývám. Dostal jsem pozvánku, jsem za to rád, budu makat a udělám všechno pro to, abych se ukázal a zkomplikoval to trenérům. Jestli mě pak pozvou nebo ne, to už je na nich,” neláme si s tím hlavu.

Na první reprezentační akci sezóny se může těšit i z důvodu, že bude hrát český výběr v domácím prostředí, v nové hale v Liberci. ”Je to příjemnější, že jsi v Čechách a jsi mezi vlastními, nemusíš lítat někam daleko. Uvidíš se se známými, jseš doma, ale jinak to bude turnaj jako každý jiný, čtyři mančafty.” Trenér Hadamczik má v kádru “jen” tři poslední mistry světa z Vídně, do svých plánů nemohl zahrnout hráče z NHL, ale rozhodně říká, že na ČP Cupu nepůjde o žádný test a chce s týmem uspět. Touhu udělat dobrý výsledek před vlastními fanoušky sdílí i sami hráči. ”To je naše práce, nebude se mluvit, bude se hrát a budeme chtít vyhrávat,” říká jasně o cílech národního týmu Jaroslav Bednář.

Foto: © Michael Mareš, Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více