Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
9. září 2005

Extraliga startuje, Slavia jede pro body do Vsetína

Hokejisté Slavie vstoupí do nového ročníku Tipsport extraligy stejně jako před rokem utkáním na ledě Vsetína. Pražany tak hned na úvod čeká nevyzpytatelný soupeř. Vždyť v minulém ročníku si Slavia z Lapače odvezla ze své premiéry příděl 1:5 a ve Vsetíně prohrála poslední tři zápasy! Přestože se kabinou šestinásobného mistra přes léto přehnal uragán, disponují Valaši tradičně dobrými vlastními odchovanci. Zajímavé bude také sledovat, jak bude slávistické ofenzivě čelit finský brankář Sasu Hovi, posila z Tappary Tampere. "Nemůžeme nic ztratit. Budeme bojovat!" vzkázal do Prahy po úterním tréninku vsetínský trenér Jeřábek.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Vladimír Jeřábek, Břetislav Kopřiva
Největší úspěchy: 6x mistr extraligy (1995-1999, 2001)
Posledních pět let: 1. > 9. > 7. > 13. > 12.
Internet: http://www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Roman Stantien, Róbert Tomík, Tomáš Demel, Ondřej Steiner

Kabinou Vsetína se přehnal uragán

Vsetínská sestava je od té loňské doslova k nepoznání. Kromě patriota Demela nezůstal na soupisce šestinásobného mistra kámen na kameni. Hned po sezoně dal Vsetínu vale brankář Radovan Biegl, jehož hostování v Třinci se proměnilo v trvalý pobyt. Do klubu u polských hranic ho ještě doprovodil trenér Neliba a obránce Frolo.

Vsetín dále opustily opory Čechmánek, Vak, Němec (všichni Karlovy Vary), Marek Chvátal, Pavel Selingr (Znojmo), Radek Masný (Havířov), Rostislav Vlach, Alexej Jaškin (Valašské Meziříčí, II.liga), Robert Horák (Mladá Boleslav) a Robin Kovář (Zlín). Do týmu extraligového nováčka z Českých Budějovic se přestěhovalo trio opor Brabenec, Veselý, Gřegořek. Kromě trenéra Neliby opustil Vsetín i hlavní kouč Antonín Stavjaňa, jenž kývl na nabídku slovenské Nitry.

Jako první se valašský klub postaral o místo trenéra. Z juniorské lavičky přešel ke vsetínskému "áčku" zkušený Břetislav Kopřiva, kterého v létě doplnil litvínovský Vladimír Jeřábek. Jako posily se nové trenérské dvojici hlásili Filip Štefanka z Třince, Richard Bauer (Karlovy Vary), Patrik Luža (České Budějovice), Lukáš Duba, (Sareza Ostrava), Michal Horák, Jiří Kučný (oba Třebíč), Robin Bacul (Osvětim, Polsko), Patrik Beck (Hradec Králové), Roman Gorev (Ural Omsk, Rusko), Petr Sakrajda (Šumperk) a Ondřej Steiner (Stjernen, Norsko).

Na Valašsko se též vrátil pamětník zlaté vsetínské éry - Roman Stantien, který klub loni kvůli rozporům s trenéry opustil a sezonu dohrál v bratislavském Slovanu. Zatím poslední posilou Valachů se stal zkušený útočník Róbert Tomík, který se k týmu připojil tento týden. Na chvíli ve Spartě se ohřál slovenský talentovaný forvard Marek Dubec, vedení klubu jej však po zkušebním období poslalo zpět do Vsetína. Naopak František Mrázek, který se s klubem připravoval po přestupu z Plzně, putoval do týmu Pardubic.

Zvládne finský brankář Sasu Hovi českou extraligu?

Zajímavými peripetiemi si prošlo vsetínské vedení při hledání nové brankářské jedničky. Jelikož klub opustil Roman Čechmánek, jenž kromě aktivního hráče doposud zastává i funkci drobného akcionáře, a také dlouholetá opora Radovan Biegl, zbyl v mužstvu už jen mladičký Lukáš Plšek. Před letními prázdninami se klub dohodl s pražskou Spartou na hostování Tomáše Pöpperleho, pro kterého v holešovickém klubu nezbylo místo. Ten však v srpnu podepsal kontrakt se zámořským Columbusem a tak byli Vsetínští opět bez gólmana.

Jako náhrada tak přišel finský brankář Sasu Hovi, který se může pyšnit zkušenostmi ze slavného klubu Tappara Tampere. A třiadvacetiletý talent se na utkání se Slavií těší. "Pražané mají výborné mužstvo. Budeme muset bojovat. Máme sice mladý, ale ambiciózní tým," hlásil Sasu Hovi po posledním přípravném utkání. Páteční odpoledne se stane i maličkým milníkem českého hokeje. Bude to poprvé, co se mezi tyče extraligového mužstva postaví brankář ze země Suomi.

Příprava: Vsetín na domácím ledě vládne

Vsetínští letos v létě odehráli čtrnáct přípravných utkání. Dvakrát remizovali, šestkrát odešli poraženi a stejný počet zápasů dokázali vyhrát. Vicemistra ze Zlína přehráli v poměru 5:1, národní tým Francie si Valaši vychutnali 7:1, polskému vicemistru Osvětimi vstřelili tři branky a ve vyrovnaném klání s Havířovem nakonec zvítězili 2:1. Naposledy Vsetín rozdrtil na domácím ledě celek slovenského Martina 4:0. Finský brankář Sasu Hovi si tak už ve svém druhém utkání za český tým připsal první nulu.

Klub z Valašska si pro letošní sezonu neklade velké cíle. "Chceme především udržet extraligovou příslušnost," netajil se ambicemi svých svěřenců trenér Vladimír Jeřábek. Ke zklidnění dlouhodobě neklidné finanční situace by Vsetínu měla pomoci smlouva s ruským sponzorem. Ta má být podepsána v příštím týdnu. Poté by na Valašsko mohly putovat další posily. "Chtěli bychom ještě posílit útok a obranu. Jeden nový obránce by k nám měl přijít v nejbližších dnech," dodal Jeřábek.

Sestava Vsetína v posledním přípravném utkání:

Hovi (Plšek) - Štefanka, Luža, Bauer, Hrabal, Spitzer, Kučný, Horák M., Nedbálek - Tomík, Stantien, Demel - Gorev, Steiner, Květoň - Beck, Bacul, Sakrajda - Hruška O., Hruška R., Dubec.
Autor Václav Trávníček
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více