Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
10. září 2005

V domácí premiéře přivítá Slavia Kladno

Vstup do nové sezóny na vsetínském Lapači mají slávisté za sebou, v programu 2.kola je čeká domácí premiéra a středočeské derby s týmem HC Rabat Kladno. "Myslím, že to bude hodně důležitý zápas pro nás, protože bude první doma. Kdybychom vyhráli, tak se nám pak v dalších kolech bude hrát o hodně lépe," říká před zápasem útočník Radek Duda. Kladenští ztratili v prvním kolo v závěru už takřka jisté vítězství nad Českými Budějovicemi, slávisté zas doufali ve větší bodový export ze Vsetína. Dočká se někdo z nedělních soupeřů prvního vítězství v sezóně nebo se rozejdou smírně? Na to odpoví až samotné utkání, v Sazka Areně je naplánován začátek na 17:00. Zápas budeme sledovat i v našem online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1924 jako SK Kladno
Trenéři: Zdeněk Müller, Petr Tatíček
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1959, 1975-78, 1980, vítěz PMEZ 1977
Posledních pět let: 12. > 14. (sestup do 1. ligy v baráži s Libercem) > 1. (1. liga, postup do extraligy v baráži s Havířovem) > 9. > 7.
Internet: http://www.hcrabatkladno.cz
Hvězdy týmu: Pavel Patera, Martin Procházka, Michael Frolík

Kladno: vydrží euforie i bez Jágra a spol.?

Středočeský klub slavil v loňské sezóně postup do play-off, kde ve čtvrtfinále pořádně potrápil v sedmi zápasech pozdějšího mistra z Pardubic. Loni se v dresu s buldokem na prsou proháněli po mateřském ledě slavní odchovanci - Tomáš a František Kaberle, v úvodu sezóny i největší česká hvězda Jaromír Jágr, který vyprodával jeden stadion za druhým a potvrdil své postavení české hokejové megastar. Hlavně však výrazně pomohl Kladnu ke skvělému rozjezdu do sezóny. Další posilou z NHL byl Jan Hrdina, někdejší Jágrův spoluhráč z Pittsbughu. Kladenští fanoušci tak zažívali po sedmi letech půstu povedenou sezónu.

Ani jednoho ze slavných odchovanců už fanoušci v extralize neuvidí, po konci výluky v NHL zamířili zpět do Ameriky. Trenérské dvojici Kladna Zdeněk Müller – Petr Tatíček bude především chybět bratrská dvojice Kaberleů. Další zkušený bek Petr Kasík ukončil hráčskou kariéru, mladý talent Miloslav Hořava si to namířil do švédské ligy, ostřílený "veterán" a střelec Robert Kysela se stal v týmu přebytečným a odešel do ambiciózního prvoligového klubu v Ústí nad Labem. Posledním odchodem je "úprk" mladé brankářské dvojky Miroslava Kopřivy do Ameriky.

Do obrany se na začátku přípravy podařilo kladenskému vedení získat velkou posilu. Po osmi letech se do mateřského klubu vrátil olympijský šampion z Nagana Libor Procházka. Ve Spartě neměl místo v sestavě a tak se dohodl s pražským klubem na předčasném ukončení smlouvy. Z hostování v prvoligovém Chomutově se vrátil David Hájek.

V přípravě s Kladnem trénovali i dva kluboví odchovanci, kteří vidí svou budoucnost v NHL, Tomáš Plekanec a Ivan Huml. Plekanec působil předchozí tři roky na farmě Montrealu, s Canadiens nakonec také podepsal novou smlouvu a padla tak možnost, že by nastupoval v příští sezóně ze Kladno. Opačně je na tom Huml, který se snažil v zámoří prosadit v dresu Bostonu. Žádná nabídka zatím na jeho adresu nedorazila a tak s ním mohou trenéři pro extraligu počítat.

Poslední otazník, který měly vyřešit přípravné zápasy, byl post brankářské dvojky za zkušeným Zdeňkem Ocrtem. Vedení klubu zkoušelo Lukáše Musila, který loni v dresu Slavie poprvé nahlédl do extraligy. Slávistický mladík nakonec trenéry přesvědčil a bude v sezóně krýt záda Orctovi.

Úspěšná příprava "buldoků"

V přípravných zápasech si “buldoci” vedli výborně, výsledky můžou být určitě důvodem k optimismu. Ze dvanácti duelů vyhrálo Kladno osmkrát, dvakrát vyzrálo i na Slavii – v pražském Edenu po výsledku 3:2 a doma na závěr přípravy 4:1. Dobrý dojem z přípravy trochu zkazila trenérům událost právě ze druhého zápasu se Slavií, kdy se zranil kapitán mužstva Josef Zajíc a v začátku soutěže bude Kladnu chybět kvůli nataženým kolenním vazům. V sezóně by kladenští rádi navázali na tu předchozí, určitě touží po postupu do play-off.

Kladno, jak je zvykem, bude spoléhat především na své odchovance, mezi osobnosti celé extraligy budou patřit hokejová “dvojčata” Pavel Patera a Martin Procházka, olympijští vítězové z Nagana a čtyřnásobní mistři světa. Vedle nich oplývá zkušenostmi subtilní centr Radek Gardoň. Zástup dravých a šikovných mladíků z vlastní líhně vedou bratři Frolíkové, mladší Michael patří v sedmnácti letech k největším talentům českého hokeje a předpovídá se mu velká budoucnost.

1.kolo – domácí ztráta vítězství za “pět minut dvanáct”

Na premiérový zápas letošní sezóny se bude na Kladně vzpomínat ještě hodně dlouho. Domácí měli v souboji se staronovým účastníkem extraligy z Českých Budějovic na dosah vítězství, ještě tři minuty před koncem vedli 4:1. Přišel však totální kladenský kolaps, Jihočechům se povedlo vstřelit druhý gól a v závěrečné minutě při hře v power-play vymazat dalšími dvěma góly rozdíl ve skóre. Konečný výsledek tak zněl 4:4. ”Zápas, ve kterém těsně před koncem vedeme 4:1, nesmíme v žádném případě ztratit,” neměl pochopení pro počínání svých svěřenců v závěru utkání trenér Zdeněk Müller. Nezvládnutý závěr bude chtít Kladno napravit v Sazka Areně proti Slavii, ve středočeském derby navíc není nikdy nouze o motivaci.

Aktuálně ze slávistického tábora

Slavia vstoupila do letošní sezóny extraligy remízou 1:1 na Lapači s domácím Vsetínem. V dalším zápase už bude chtít splnit roli jednoho z favoritů soutěže a připsat si v domácí premiéře tři body. ”Určitě musíme začít precizně, bránit a pouštět se do útoku. Rovněž musíme hrát více přímočařeji před Orctem, takže tam dělat trochu rozruch. Myslím, že to bude hodně důležitý zápas pro nás, protože bude první doma. Kdybychom vyhráli, tak se nám pak v dalších kolech bude hrát o hodně lépe. Budeme hrát v pohodě. Pokud nebudeme plně bodovat, tak si zbytečně budeme komplikovat cestu,“ nebere v duelu s kladenským Rabatem Radek Duda nic jiného než vítězství.

Na Kladno se slávistům v poslední době příliš nedaří, v loňské sezóně prohráli první tři zápasy a recept na "buldoky" našli až v posledním čtvrtém střetnutí. V prvním vzájemném utkání v loňské sezóně byla Sazka Arena svědkem historického rekordu v náštěvnosti extraligy, kdy se především na Jaromíra Jágra přišlo podívat více než patnáct tisíc diváků.

Jak už bylo zmíněno výše, v přípravě vyhrál oba zápasy kladenský Rabat. Slavia bude v utkání postrádat obránce Dominika Graňáka, který se zotavuje z otřesu mozku, následku nepříjemného zákroku z jednoho z přípravných utkání.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - KLADNO
Celkem:
43   22 - 1 - 20  138:119
Doma:
21   15 - 0 - 6
Venku:
22    7 - 1 - 14
Základní část:
40   22 - 1 - 17
Čtvrtfinále 1994/95:
0 - 3
Postavení v tabulce
5. Kladno   1   0 0 1 0 0   4:4 1
9. Slavia   1   0 0 1 0 0   1:1 1
 
Co mají oba týmy společného
V letech 1994 - 96 odehrál 10 zápasů za Kladno Pavel Kolařík. Na hostování v roli brankářské dvojky je v Kladně slávista Lukáš Musil.
Poslední zápasy
Vsetín - Slavia 1:1 Kladno - České Budějovice 4:4
Sestavy v minulém kole
Franěk - Pojkar, Kadlec, Žabka, Žižka, J. Novák, Kolařík, Drtina - L. Havel, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D. Hruška, Divíšek, Bednář - Dlouhý, Sobotka, Vondrka. Orct - Ševc, Zeman, L. Procházka, Špelda, V. Čech, D. Hájek - Bílek, Patera, Martin Procházka - Michael Frolík, Gardoň, Martin Frolík - Horna, Kalla, Hluchý - Besser, Huml, Michal Havel.
Nejproduktivnější hráči
1. David Hruška 1 1+0=1
2. Josef Beránek 1 0+1=1
2. Radek Duda 1 0+1=1
1. Jaroslav Kalla 1 1+1=2
2. David Hájek 1 0+2=2
3. Radek Gardoň 1 1+0=1
3. Pavel Patera 1 1+0=1
3. Martin Procházka 1 1+0=1
6. Martin Frolík 1 0+1=1
6. Tomáš Horna 1 0+1=1
6. Michael Frolík 1 0+1=1
Brankáři
Petr Franěk 1 - 0.92 - 97.14% Zdeněk Orct 1 - 3.69 - 90.00%
Autor Miroslav Votava, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více