Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
11. září 2005

David Hruška: Na prvním místě je mančaft, pak až jsou góly

P r a h a - V domácí premiéře nové sezóny měla Slavia pomalejší rozjezd, důležité ale bylo, že po první třetině, kdy kladenští hokejisté zle zatápěli slávistické obraně před Fraňkem, svítil na ukazateli vyrovnaný stav 1:1. Od druhé třetiny začali domácí hrát svou hru, oživení přinesly změny v útocích a hlavně začali slávisté střílet góly. Mohli tak dopřát fanouškům hezkou podívanou a radost z vítězství. "Od druhé třetiny jsme začali hrát svou hru, tvrdě do těla, šli jsme do brány a to se projevilo na tom, že jsme pak byli lepší a přehrávali jsme je," byl po utkání spokojen s výhrou 5:1 střelec dvou gólů, David Hruška. Úvod sezóny ho zastihl v dobré formě, trefil se i v 1.kole ve Vsetíně.

Na začátku sezóny hraje osmadvacetiletý útočník jednu z hlavních rolí. To, že je na nový extraligový ročník dobře připraven, naznačovaly už přípravné zápasy. Po dvou odehraných kolech má David Hruška na svém kontě tři góly. ”Určitě tam je spokojenost, ale hlavně je dneska spokojenost s výkonem mančaftu od druhé třetiny. Vyhráli jsme a to je přednější, než dva góly,” viděl hlavní důvod ve spokojenosti v týmovém výkonu. V letošní sezóně, po odchodu hráčů z NHL zpět za moře, by mohl dostat na ledě více prostoru a patřit k hráčům, na které bude trenér Vladimír Růžička spoléhat, že nějaké góly bude střílet. ”Určitě je lepší, když je hráč víc zapojený do hry. Loni jsem to bral, tak jak to bylo. Byli tady hráči z NHL a prostě tak to bylo. Uvidíme letos, když dostane hráč víc prostoru na ledě, určitě je to pro něj dobré,” nebrání se většímu vytížení na ledě sokolovský rodák.

Do Slavie přišel v roce 2002 jako nejlepší střelec extraligy. Během tří let ve Slavii pod vedením Vladimíra Růžičky trochu změnil svůj styl hry. Už nemyslí jen střílení góly, spoustu práce odvede směrem dozadu. Vybojuje hodně puků při napadání, je silný v osobních soubojích. Stal se z něj komplexní útočník, který umí dávat góly a připravovat šance pro spoluhráče, ale také bránit. ”Když góly přijdou, tak to bude jedině dobře, ale tady je náš hlavní úkol, abychom hráli dobře zezadu, naučil jsem se bránit, hraju i dozadu. Beru to tak, že na prvním místě je obrana a mančaft, pak až jsou ty góly. Když je dám, tak je to něco navíc,” povznáší se nad nad osobní úspěchy a myslí hlavně na tým David Hruška.

Proti Kladnu dal dva parádní a důležité góly. Na začátku druhé třetiny dostal Slavii do vedení, ve třetí dvacetiminutovce čtvrtým gólem zlomil odpor soupeře. Poprvé využil skvělé souhry s Radkem Dlouhým, podruhé se dobře zorientoval v přesilovce v mele před brankou Orcta. ”Tak ten první gól, dostal jsem perfektní přihrávku do Dlouhána a pak už jsem to měl do prázdné brány. Při druhém jsem se dostal k odraženému puku a už ho jen zasunul do odkryté brány,” popisoval své dva úspěšné střelecké pokusy.

Kladno především v první třetině hodně "kousalo", bylo nepříjemné v osobních soubojích, hrálo svůj zarputilý styl, kterým je známé. Slávisté také rozhodně nejsou žádná ořezávátka a tak se na ledě občas jiskřilo, důsledkem toho bylo celkem třiadvacet dvouminutových trestů, třináct na straně Slavie. Několikrát se do sebe protihráči ostře pustili – prostě středočeské derby se vším všudy. ”Oni hrají hokej na hranicích svých možností, v první třetině to předvedli, hráli dobře střední pásmo. Od druhé třetiny jsme začali hrát svou hru, tvrdě do těla, nastřelovali jsme puky a šli do brány. To se projevilo na tom, že jsme pak byli lepší a přehrávali jsme je,” viděl rozdíl ve hře David Hruška. O první třetině musel Vladimír Růžička trošku připomenout, co si od svých svěřenců přeje, aby na ledě předváděli. V první třetině něco Slavii do optimální pohody chybělo. ”Říkal nám, ať hrajeme svou hru, to co jsme si říkali před zápasem. Od druhé třetiny jsme to plnili a klapalo to,” potvrdil změnu v herním projevu mužstva střelec zápasu.

Oživení do hry Slavie vnesly také změny v útoku. Trenéři udělali už pár změn po utkání ve Vsetíně, po první třetině domácího duelu s Kladnem “překopali“ útočné řady úplně. David Hruška se v jednom útoku ocitl spolu s Vlasákem a Dlouhým. Po akci celé řady se hned v úvodu druhé třetiny střelecky prosadil, po vydařené kombinaci byl pak ve třetí třetině blízko hattricku. ”Jsme na to zvyklí, je to dobře, když Láďa vycítí, že se těm pětkám nedaří, tak jak by mělo, tak se s tím snaží něco udělat. Já už jsem to někde říkal, tady jsou hráči, že můžou hrát všichni spolu a nemusí se nijak sehrávat, v tom je naše síla,” myslí si David Hruška. Po dvou kolech má Slavia na svém kontě čtyři body, mnozí fanoušci červenobílých ale asi počítali se šesti. ”Jsme spokojení, ve Vsetíně jsme chtěli a měli asi vyhrát, ale jsme rádi i za ten bod. Když budeme dál hrát jako dneska, tak se nemáme čeho obávat,” je v klidu důrazné pravé křídlo.

Od začátku sezóny je Slavia všude označována jako jeden z velkých adeptů na titul. Loňský výpadek ve čtvrtfinále podle slov Vladimíra Růžičky nesmí slávisté zopakovat. S rolí jednoho z favoritů soutěže počítá, stejně tak jsou na to připraveni i hráči. ”Nějaký tlak tady určitě je, ale myslím si, že my to na ledě moc nevnímáme, soustředíme se na hru, máme jen dané nějaké úkoly, které musíme plnit. Snažíme se hrát hlavně dobře jako mančaft,” nedělá si David Hruška z očekávání nové sezóny příliš velkou hlavu.

Jaroslav Bednář: Gól mi psychicky hodně pomohl

Po osmi letech Jaroslav Bednář opět zažil, jaký je to pocit obléci slávistický dres v extralize. Po zápase ve Vsetíně se klubový odchovanec představil fanouškům v domácím prostředí v Sazka Areně. Obnovená domácí premiéra dopadla dobře, Slavia s ním v sestavě porazila Kladno 5:1. ”Určitě jsme rádi, že jsme vyhráli. První třetina nebyla tak dobrá, pak jsme začali hrát, Kladno už jsme defacto k ničemu nepustili a myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli,” hodnotil utkání po šedesáti minutách boje navrátilec do Slavie. Jeden z klíčových momentů přišel v závěru první třetiny, kdy se po vtipném uvolnění od Sobotky ukázkově trefil obránce Tomáš Žižka. Slávisté vyrovnali na 1:1, což byl po první třetině dobrý výsledek. “Buldoci” z Kladna byli v prvním dějství nebezpečnější, Slavii podržel gólman Petr Franěk. ”Určitě nám to hodně pomohlo, tam bylo potřeba dát prvního góla, pak se mužstvo zvedlo. Láďa nás tam trošku, jak se to řekne slušně, zpéroval a pak jsme začali hrát a byli jsme jednoznačně lepší.”

Na začátku druhé třetiny měli kladenští výhodu přesilovky, ale do největší šance se dostal Jaroslav Bednář. Tomáš Divíšek obral ve vlastním oslabení Orcta za brankou o puk a předložil jej parťákovi z útoku do stoprocentní šance. Jenže jak se říká, i mistr tesař se někdy utne a “Bedýnka“ minul odkrytou bránu. Na chvíli schoval hlavu do dlaních, potom se stal terčem úsměvů spoluhráčů. ”Já jsem dopředu věděl, že to minu, že mi to prostě skočí. Když jsem viděl, jak se na mně ten puk valí, jak rotuje na hraně, tak jsem si říkal, že to je v pr…..A taky, že to tak bylo,” bral své zaváhání po zápase už s úsměvem. O pár minut později to navíc napravil a už trefil přesně cíl, v 26.minutě dával gól na 3:1. ”V první třetině jsem se jakoby unavil, nepovedlo se mi to rozbruslit, až ve druhé třetině jsem se chytil líp a samozřejmě ten gól, co jsem dal, mi psychicky hodně pomohl,” radoval se ze slávistické trefy po osmi letech. Obnovená střelecká premiéra v extralize v dresu Slavie ho možná bude něco stát a přispěje do klubové pokladny.

V závěru přípravy odjel s národním týmem do Liberce na Česká Pojišťovna Cup. Tři těžké zápasy na začátku sezóny určitě odebraly trochu sil. ”Byl jsem dneska spíš natěšený, v první třetině jsem tam lítal jako blázen a úplně zbytečně jsem ztrácel sílu. Po nároďáku bylo dost času si odpočinout, spíš ještě potřebuju nabrat sílu a potrénovat,” našel ve svém výkonu nějaké rezervy. Jeho návrat do Slavie byl jednou z největších letních událostí, bude hodně sledován v tisku. Očekávají se od něj velké věci, ale jak už prohlásil dříve, za žádnou hvězdu se rozhodně nepovažuje a chce hlavně pomoct Slavii k co nejlepšímu výsledku. Návrat do známého prostředí, více času stráveného s dcerou a přítelkyní Darou Rolins, by mu k dobrým výkonům mělo jen pomoct. V přípravě a v zápase s Kladnem už ukázal, že se snad mají fanoušci Slavie nač těšit.

Domácí premiéra s Kladnem naznačila sílu Slavie. Jak už bylo řečeno několikrát, měla by patřit k favoritům soutěže. Proti Slavii budou soupeři nastupovat k zápasům s velkou motivací. ”Určitě to byl dnes úplně jiný zápas než ve Vsetíně, mužstvo hrálo s úplně jiným nasazením, do těla, měli jsme hromadu šancí, padaly dokonce i góly, což minulý zápas nebylo. Doufám, že to tak půjde i nadále, v úterý ve Znojmě to nebude lehký zápas, chce to střílet, ve Vsetíně nás domácí ohrožovali pořád, my jsme skoro nevystřelili na bránu a tak jsme nemohli dát gól. Dokud je venku teplo, tak je led špatný, nesmíme vymýšlet blbosti, chce to bruslit a hrát přesně tak jako jsme hráli dneska,” nabádá Jaroslav Bednář, kudy vede cesta k úspěchu.

Během přípravy a dvou odehraných zápasů extraligy už si prakticky zahrál se všemi spoluhráči. Rotace a změny v sestavě mu nečiní žádné potíže, v evropských ligách i v zámoří nasbíral hodně zkušeností. ”Takový je Láďa Růžička, trénuje to stejně jak se to dělá v Americe, já jsem měl možnost to poznat, jsem na to zvyklý. Když bych třeba neměl moc hrát nebo hrál špatně, a nechá mě sedět, tak nic neřeknu. Když se nějaké pětce nedaří, tak je třeba to promíchat, osvěžit a skloubit do jednoho útoku hráče, kteří jsou čerství a vytvoří si šance. Je to v pořádku,” říká k aktivnímu koučingu svého nadřízeného, který je častými změnami v sestavě i během zápasů známý. A jak ukázal i duel s Kladnem, Slavii to velice často přináší sladké plody v podobě vítězství.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více