Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. září 2005

Plzeň s Málkem hostem v Sazka Areně

Slavia je v pohodě, po úvodní remíze ve Vsetíně dvakrát vyhrála a po třech kolech vede extraligovou tabulku. Naopak jejímu pátečnímu soupeři, týmu HC Lasselsberger Plzeň, se příliš nedaří. Plzeňští hokejisté navázali v úvodu sezóny na špatné výsledky z přípravy a ještě nevyhráli, mají na svém kontě jeden bod. Největším problémem je koncovka, naopak velkou oporou je brankář Roman Málek, někdejší slávistický hrdina. Prolomí Plzeň střeleckou neschopnost proti Slavii nebo spíš naváže tým Vladimíra Růžičky na předchozí dva pětigólové příděly? Přijďte v pátek do Sazka Areny od 19:00 a uvidíte sami. Pro ostatní bude připraven náš online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1929 jako odbor ledního hokeje při Viktorii Plzeň
Trenéři: Marek Sýkora, Radim Rulík, Radek Kampf
Největší úspěchy: 2.místo v extralize 1958, 1959, 1992
Posledních pět let: 10.> 6.> 9.> 4.> 9.
Internet: www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Roman Málek, Pavel Trnka, Josef Straka

Plzeň: s trenérem Sýkorou a Málkem k výšinám?

Plzni v loňské sezóně jen těsně unikl postup do play-off, na podobnou euforii, jako když ve čtvrtfinále sezóny 2003/04 vyřadili favorizované Pardubice, tak museli na západě Čech zapomenout. V tradiční hokejové baště s velkým diváckým zázemím došlo přes léto k několika významným změnám. Trenérského žezla se po návratu z Ruska opět ujal Marek Sýkora, pod jehož vedením Západočeši dosáhli největšího úspěchu posledních let – finále v roce 1992 a ve městě je hodně oblíben. Spolu s ním povede mužstvo mladý ambiciózní trenér a bývalý asistent trenéra Vladimíra Růžičky z reprezentace Radim Rulík a bývalý plzeňský hráč Radek Kampf.

Z posil z NHL po skončení výluky ztratili plzeňští Martina Straku a kanadského obránce Jasona Marshalla, Jaroslav Špaček a Milan Kraft opustili Plzeň už během loňské sezóny, když byli vytrejdováni do Slavie respektive do Karlových Varů. Oproti předchozímu roku se zcela změnilo složení brankářské dvojice, Tomáši Dubovi skončilo hostování ze Sparty a v příští sezóně bude chytat ve švédské lize, “veterán” Rudolf Pejchar nabral kurs do norského Lillehammeru.

Největší posilou se stal Roman Málek, bývalá slávistická hvězda a mistr extraligy z roku 2003. V Plzni už působil v sezóně 2003/04, kdy byl na záapd Čech vyměněn za Zdeňka Šmída a Aleše Krátošku. Plzeň, která tehdy měla spíše blíže k baráži než postupu do play-off, vytáhl až do semifinále a okamžitě se stal miláčkem tribun. Reprezentační gólman se po roce do města piva vrací, loni působil nejdříve v ruském celku Metallurg Magnitogorsk, kde však nedostal šanci a zbytek sezóny strávil na hostování v Karlových Varech.

Už v předstihu se Slavia domluvila s Plzní na jeho přestupu a Málek podepsal na západě Čech víceletou smlouvu. Dobrý gólman je základ každého úspěchu a slávistický odchovanec o svých kvalitách už dávno přesvědčil, třikrát byl vyhlášen nejlepším brankářem extraligy. Na jeho umění v brance a trenérskou filozofii Marka Sýkory, se kterým se Málek potkal na nevydařeném angažmá v ruské superlize, budou v Plzni nejvíce spoléhat.

Hledá se střelec. Zn.:Spěchá

V přípravě přidělali hokejisté Plzně svým trenérům i fanouškům nejednu vrásku na čele. Výsledky byly hodně špatné, tým naposledy vyhrál začátkem srpna, což byla také jediná výhra v normální hrací době v přípravném období. Velkým problémem se ukázala koncovka, jen jednou plzeňští střelci dali dva góly. Další špatnou zprávou z přípravy byla plnící se marodka. Plzni v začátku soutěže budou ještě několik zápasů chybět útočník David Moravec (vyhřezlá plotýnka – návrat přibližně v polovině října), v září by se mohl vrátit na led obránce Mario Cartelli (po operaci kolene) a do hry stále ještě nezasáhl další bek ze základní sestavy Martin Výborný. Zdravotní problémy provázely i další hráče.

Přes léto měli trenéři k dispozici širší kádr, někteří hráči bojovali o své místo. Brankářskou dvojku bude Málkovi dělat Petr Jež , obranu přišli zpevnit mistr světa z Petrohradu 2000 Martin Štěpánek (loni Ústí nad Labem) a plzeňský odchovanec Matěj Trojovský, který se vrací po letech strávených v Americe a se svými parametry by měl patřit k tvrdým hochům v sestavě. Střelecky neplodný útok by měli pozvednout Aleš Padělek (Jihlava), Marek Vorel (Znojmo) či slovenský útočník Peter Kocák (Skalica). Na soupisku se už nevešel zkušený David Pospíšil, který ukončil kariéru. Přes tři kluby – Spartu, Znojmo a rakouský Linec – se do Plzně vrátil Josef Straka, tři roky po sobě nejproduktivnější hráč klubu. Kapitánem byl zvolen zkušený obránce Pavel Trnka, který i po skončení výluky v NHL zůstává v Plzni.

Vstup do sezóny

V premiéře nové sezóny čekal Plzeň na domácím ledě duel s loňským semifinalistou, Vítkovicemi. Plzeňáci v utkání už ztráceli dva góly na svého soupeře, ale nakonec zachránil domácím alespoň bod v poslední minutě při power-play střelou od modré čáry obránce Milan Nedoma.

Další vyrovnaný zápas odehráli svěřenci Marka Sýkory na ledě vicemistra ze Zlína. Pavel Šrek ve druhé třetině vstřelil vyrovnávací branku, ale o bod přišla Plzeň osm sekund před koncem normální hrací doby, když se za záda Málka trefil Richard Král.

Třetí kolo přineslo ze strany Plzně trápení, v domácím prostředí nedokázali nováčkovi z Českých Budějovic vstřelit ani gól a Jihočechům tak na plný bodový zisk stačil jediný gól, který dal obránce Petr Gřegořek ve dvojnásobné přesilovce.

Po třech odehraných kolech tak má Plzeň chudou bilanci, na svém kontě má jediný bod. Jako sám voják v poli si může připadat Roman Málek, který je v úvodu extraligy nejzaměstnanějším brankářem. Šlo na něj nejvíce střel, za jeho záda jich prošlo jen pět a má vysokou procentuální úspěšnost sahající k hranici 96 procent. Zatím jen marně čeká na podporu spoluhráčů, kteří jakoby zapomněli střílet branky. S průměrem jednoho gólu na zápas nemohou Plzeňáci pomýšlet na lepší výsledky.

Plzeňáci už netrpělivě vyhlížejí návrat dvojnásobného mistra světa Davida Moravce, který v extralize nastřílel už 190 branek. Přesto to ale nevypadá, že by své soupeře přehrávali útočným hokejem. Trenér Sýkora už během přípravy marně vyhlížel příchod nějakého střelce. Spoléhat se jen na Málka v brance, byť to může být velký trumf, by Plzni v závěrečném účtování na postup do play-off stačit nemuselo.

Plzeň před zápasem se Slavií

V utkání v Sazka Areně proti Slavii by Plzeň určitě uvítala větší střelecký příspěvek od svých útočníků. Jak ale přiznávají samí plzeňští trenéři, nevědí už si s palčivým problémem bídné koncovky rady. "Nevím, čím to je. Přitom se na útočnou fázi soustředíme od té doby, co jsem tady," nechal se slyšet asistent trenéra Radim Rulík. Největší oporou na cestě za vytouženým bodovým ziskem v duelu se Slavií tak bude gólman Roman Málek, bývalý slávista. "Je to náš stěžejní hráč," řekl Radim Rulík. Spolu s Markem Sýkorou a Radkem Kampfem mu dělá starosti rozrůstající se marodka - k dlouhodě zraněným Moravcovi, Cartellimu a Výbornému přibyli Matějovský, Michal Straka a Klaus.

Roman Málek vs. Petr Franěk

Páteční zápas by mohl být také označen jako souboj dvou výborných gólmanů. Mezi oběma je navíc zajímavá spojitost. Roman Málek by dlouho velkou oporou Slavie, v roce 2003 jí vychytal mistrovský titul. V následující sezóně se však stal “obětí“ trejdu a putoval do Plzně. Před play-off pak přišel do Slavie z Karlových Varů Petr Franěk. Jako Málkův nástupce to neměl jednoduché, mistr světa z Vídně 1996 si však s novou výzvou poradil dobře a dovedl Slavii do finále. Teď budou stát proti sobě.

Roman Málek se proti Slavii postavil v extralize jako soupeř už třikrát. Nejlepší vzpomínky bude mít určitě na svou premiéru, když v plzeňském dresu pár týdnů po trejdu slavil shut-out při vítězství 5:0 nad Slavií. Další dva zápasy odchytal proti svému bývalému klubu v loňské sezóně v karlovarském dresu. Oba zápasy skončily výhrou Slavie shodně 3:2.

V úvodu sezóny se oba pohybují v popředí brankářských tabulek. Petr Franěk s průměrem 1.30 gólu na zápas a 96,15 % úspěšností je na čele, Roman Málek je na čtvrtém místě s výbornými statistikami, v ohledu na výsledky Plzně. Franěk se může spolehnout na větší podporu parťáků před sebou, kteří mu pomáhají čistit prostor před brankou a hlavně dávají na druhé straně góly. To Málek je zatím na vše sám, hodně si zachytá a ví, že každá branka může rozhodovat.

Aktuálně ze slávistického tábora

Slavia je v pohodě, po pěti brankách do sítě Kladna nasypala stejný počet i do klece do té doby neprůstřelného Trvaje a vyhrála 5:2. Po třech kolech se tak usídlila na prvním místě jako lídr tabulky a se vstupem do soutěže jako jeden z největších adeptů na boj o titul může panovat ve Slavii spokojenost. Trenéři si kromě dobré defenzivy a výborného výkonu brankáře Fraňka pochvalovali ve Znojmě i efektivní střelbu. "Je prostě znát, že se daří. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby to tak pokračovalo i dál," říkal po utkání na jihu Moravy asistent trenéra Ondřej Weissmann. O pět gólů se podělilo rovných pět hráčů, svůj první gól po návratu do Slavie vstřelil Tomáš Divíšek a trefil se i nejlepší střelec slávistické historie Michal Sup, který v přípravě nemířil do "černého" ani jednou.

Plzni se zatím v úvodu sezóny nedaří, ale slávisté v domácím prostředí rozhodně nebudou chtít nic podcenit. Jako varování by na ně měl působit poslední vzájemný zápas v Sazka Areně, kdy totálně selhala defenziva a Plzeň si z Prahy odvezla vysokou výhru 7:3. V loňské sezóně získali Plzeňáci ze soubojů se Slavií devět bodů. "Plzeň měla a stále má bojovný tým, který má hru postavenou na defenzivě," říká o přednostech západočeského týmu asistent trenéra Jiří Kalous.

Slavii navíc čeká náročný program, hned v sobotu se v televizní předehrávce 5.kola utká ve Zlíně s domácím týmem Hamé. "Bude to sice trochu náročnější, i kvůli cestování, ale musíme se s tím vyrovnat. K extralize to patří a vyjde to v sezoně na každý tým," řekl Jiří Kalous na adresu dvou zápasů během necelých 24 hodin, které Slavia odehraje.

Slavia by proti Plzni měla nastoupit ve stejné sestavě, v jaké dohrávala domácí premiéru s Kladnem a sestřelila Orly v jejich Hostan Areně. Trenérům bude chybět jen nemocný obránce Dominik Graňák.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - PLZEŇ
Celkem:
45   19 - 8 - 18  130:113
Doma:
23   13 - 3 - 7
Venku:
22    6 - 5 - 11
Osmifinále 1996:
3 - 0
 
Postavení v tabulce
1.  Slavia    3   2 - 0 - 1 - 0 - 0  11:4   7
12. Plzeň     3   0 - 0 - 1 - 0 - 2   3:5   1 
Co mají oba týmy společného
V Plzni hostoval jednu necelou sezónu Petr Kadlec, jednu sezónu na západě Čech střílel góly Jaroslav Bednář. V Plzni kdysi působil, naposledy v loňské sezóně na hostování ze Slavie, hokejový živel Radek Duda. V současném plzeňském kádru jsou dva odchovanci Slavie - Radek Matějovský načíná v Plzni čtvrtou sezónu, brankář Roman Málek se vrací po jednom roce do Plzně, kde hostoval ze Slavie v sezóně 2003/04.
Poslední zápasy
Vsetín - Slavia 1:1
Slavia - Kladno 5:1
Znojmo - Slavia 2:5
Plzeň - Vítkovice 2:2
Zlín - Plzeň 2:1
Plzeň - Č.Budějovice 0:1
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Kolařík - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D.Hruška, Vlasák, Dlouhý - L.Havel, Sobotka, Vondrka - Červenka Málek - Nedoma, Trnka, Jindřich, Štěpánek, Klaus (48. Trojovský), Šrek - Adamský, J.Straka, Andrašovský - Paroulek, Mich.Straka, Matějovský - A.Padělek, Kracík, Vorel - Kocák, M.Polák, Havelka
Nejproduktivnější hráči
1. David Hruška 3 - 3+0 = 3
2. Jaroslav Bednář 3 - 1+2 = 3
3. Jan Novák 3 - 0+3 = 3
4. Josef Beránek 3 - 1+1 = 2
5. Radek Dlouhý 3 - 1+1 = 2
6. Michal Sup 3 - 1+1 = 2
1. Josef Straka 3 - 1+1 = 2
2. Dušan Andrašovský 3 - 0+2 = 2
3. Milan Nedoma 3 - 1+0 = 1
4. Pavel Šrek 3 - 1+0 = 1
5. Jaroslav Kracík 3 - 0+1 = 1
Brankáři
Petr Franěk 3 - 1.30 - 96,15 Roman Málek 3 - 1.63 - 95,80
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více