Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. září 2005

Slavia vyráží na lov medvědů

Během necelých 24 hodin čekají Slavii dva duely. V televizní předehrávce 5.kola se představí na ledě úřadujícího vicemistra ze Zlína. Slavia je v úvodu sezóny ve formě, vede extraligovou tabulku, Zlín vyhrál tři domácí zápasy v řadě. I proto bude utkání soubojem dvou nejlepších celků extraligy po čtyřech kolech. S týmem HC Hamé neměli slávisté v loňské sezóně příliš dobrou bilanci, vybojovali jediný bod za remízu 1:1 v posledním zápase, předchozí tři prohráli a navíc nevstřelili ani gól. Prolomí slávisté obrannou hráz žlutomodrých s Igorem Murínem v brance letos? Utkání na zimním stadionu Luďka Čajky začíná v sobotu od 17:00, za asistence televizních kamer.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK Baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: mistr ligy 2004, 2.místo 1995, 1999, 2005
Posledních pět let: 8.> 3.> 13.> 1.> 2.
Internet: www.hokej.zlin.cz , neoficiální www.hczlin.cz
Hvězdy týmu: Igor Murín, Martin Hamrlík, Richard Král

HC Hamé: pod tvrdou rukou Ernesta Bokroše

Slavia má se Zlínem ze všech svých soupeřů nejhorší vzájemnou bilanci v extralize, žádný jiný tým nedělá svěřencům Vladimíra Růžičky větší problémy. Čísla z loňské sezóny jsou až strašidelná, slávisté dlouho nemohli překonat Igora Murína. První tři zápasy vyhrál Zlín v poměru 4:0, 3:0, 2:0, až v tom posledním konečně našla Slavia střelce a Marek Tomica jako první překonal v sezóně zlínskou obranu. Byl však také posledním, Slavia získala alespoň bod za remízu 1:1. Fanoušci červenobílých mají navíc ještě v živé paměti finálovou sérii z roku 2004, ve které se po pěti duelech radoval tým HC Hamé ze svého prvního mistrovského titulu v historii klubu. Na straně poražených zůstali slávisté, rok po svém triumfu nad Pardubicemi. Zlínští hokejisté nebyli ve finále poprvé, v extralize už mají v závěrečném boji o titul čtyři účasti, ale jen jednou to dotáhli až do vítězného konce. Dvakrát byl nad jejich síly v tehdejší době neporazitelný Vsetín, v tom posledním finále podlehli “Medvědi“ soupeři z Pardubic.

Pod úspěchy posledních dvou let – titul a finále – je výrazným písmem podepsán slovenský trenér Ernest Bokroš. Do Zlína přišel v roce 2003 po neúspěšné sezóně, kdy se tým z Baťova města umístil až na třinácté příčce. Kouč ověnčený úspěchy ve slovenské extralize vtiskl týmu svůj rukopis, do branky přivedl krajana Igora Murína, což se nakonec ukázalo jako výborný tah. Murín zlomil prokletí slovenských brankářů v české soutěži a jako první se výrazněji prosadil. Z “Medvědů” se stal nepříjemný celek, který sází na propracovanou obrannou hru. Navíc se mohl spolehnout na ofenzivní komando Balaštík – Leška – Veselý, zezadu vydatně podporované dva roky za sebou nejproduktivnějším bekem extraligy Martinem Hamrlíkem. Na stadion Luďka Čajky jezdí soupeři s obavami, Zlín dokáže na domácím ledě vyvinout obrovský tlak od začátku zápasu a brankáře hostí zasypává sprškou střel. Venku se pak Bokrošův výběr mění v takticky hrající mužstvo, které podniká smrtelné brejky.

Odchody hráčů z NHL i domácích hvězd

V loňské sezóně postoupil Zlín až do finále, kde ale už nenašel síly a podlehl v nejkratším možném termínu Pardubicím 0:4 na zápasy. Otázkou je, jak to bude vypadat s ambicemi úřadujícího vicemistra v letošní sezóně. Odchody hráčů jasně převýšily nad příchody, rozdíl je především v kvalitě. Se ztrátou hráčů z NHL se počítalo, po skončení výluky odešli zpět za moře Roman Hamrlík, Petr Čajánek, Martin Erat i Radek Bonk, posila z konce sezóny. Nepříjemným překvapením pro klub je rozpadnutí první úderné řady. Nejlepší střelec extraligy Jaroslav Balaštík vyslyšel vábení Ameriky a podepsal kontrakt s týmem Columbus Blue Jackets, “mozek“ sehraného útoku a dvorní Balaštíkův nahrávač Petr Leška zmizel nejprve v ruském Petrohradu, kde však dlouho nevydržel a ještě před začátkem sezóny přestoupil do švédského Södertäjle. Třetí z útoku, Ondřej Veselý, posílil nováčka z Českých Budějovic. Odchodem těchto hráčů a borců z NHL ztratilo HC Hamé hodně na ofenzivní síle. U úřadujícího vicemistra a mistra z předloňské sezóny však nemůžou být cíle jiné než postup do play-off.

Novým tahounem Richard Král

Jediná jistota zůstala trenérům v brankovišti, kde se i nadále můžou spolehnout na vyrovnanou dvojici Igor Murín – Martin Altrichter, ze které však přecejen dostává víc šancí slovenský gólman. Altrichter ale už nejednou ukázal, že je minimálně rovnocennou náhradou. Obranné šiky opustil Radim Tesařík, který odešel do Třince. Opačným směrem si to namířil zkušený bek Jiří Malinský a nadějný mladík Tomáš Houdek, který před časem krátce působil ve Slavii. Po odchodu Balaštíka a spol. bylo pro klub důležité najít nové tahouny do ofenzívy. Hlavní hvězdou by se měl stát vysoký centr Richard Král, který po deseti letech věrných a dobrých služeb opustil Třinec, kde se v posledním roce už necítil být šťastný. Novou motivaci a výzvu by měl dvojnásobný nejproduktivnější hráč extraligy najít ve Zlíně a zacelit mezeru po Petru Leškovi. Spolu s ním přišel z Třince šikovný štírek Marek Melenovský. Trenér Ernest Bokroš, jak je jeho zvykem, zalovil i ve slovenských vodách, odcházejícího Miroslava Kováčika vystřídal v kabině Gabriel Špilár (Košice), který je znám českým fanouškům z působení ve Spartě. Ze sousedního Vsetína přetáhl Zlín talentovaného mladíka Robina Kováře, ze Znojma se vrací klubový odchovanec Ivan Rachůnek.

Vstup do sezóny

Premiérové utkání se "Medvědům" příliš nevydařilo, na ledě Hostan Areny prohráli se Znojmem 0:2, i když nebyli horším mužstvem, ale už v prvním kole Zlín pocítil, jak jim bude chybět Leška s Balaštíkem a další střelci.

První zápas na domácím ledě dopadl pro HC Hamé šťastně. Za vyrovnaného stavu 1:1 vzal osud utkání do svých rukou Richard Král, který osm sekund před koncem normální hrací době překonal plzeňského gólmana Romana Málka a svým prvním zlínským gólem rozhodl o vítězství 2:1.

Aby se to nepletlo, hned v dalším zápase přivítal Zlín v repríze semifinálové bitvy Vítkovice a opět rozhodl Richard Král. Jeho branka z druhé třetiny byla jedinou v zápase, Igor Murín vychytal první nulu v sezóně. Jak dokládají první tři odehraná kola, v zápasech "Medvědů" asi nebude padat moc gólů, všechny tři zápasy byly vyrovnané. Zlín možná bude mít problémy se střílením branek, ale opory bude mít v brance a v defenzívě celého týmu.

Hattrick završil Zlín ve třetím utkání na domácím ledě v řadě. Proti Bílým Tygrům z Liberce, semifinalistovi loňské sezóny, opět uspěl s výbornou obranou a nedovolil jim ani gól. "Medvědi" vyhráli 3:0, góly vstřelili Kristek, Melenovský a ve třetím zápase v řadě se trefil Král. Murín vychytal druhý shut-out v sezóně. Po čtyřech kolech má Zlín na svém kontě devět bodů, dlouhou sérii domácích zápasů završí duelem se Slavií.

Aktuálně ze slávistického tábora

Slavii čeká ve Zlíně těžký oříšek. Na stadionu Luďka Čajky nevstřelili už dva zápasy ani gól, navíc Zlínu se v úvodu sezóny daří a vyhrál tři zápasy v řadě, všechny na domácím ledě. Sází především na dobře organizovanou obranou, skóre 6:3 po čtyřech kolech mluví za vše. V brance navíc chytil skvělou formu Igor Murín, který už 147 minut nedostal gól - vychytal střelce Vítkovic i Liberce, shodně semifinalistů posledního ročníku extraligy. S obavami ale slávisté rozhodně do Zlína necestují, přijedou jako aktuální lídr tabulky s cílem udělat nějaké body a ukončit neprůstřelnost Murína, podobně jako ve 3.kole sérii znojemského Trvaje. To vše necelých 24 hodin po vítězném utkání s Plzní v Sazka Areně. "Oni na tom budou stejně, pouze budou mít výhodu v tom, že nikam nebudou muset cestovat. Ale už je to tak dané a my budeme dělat všechno pro to, abychom i ve Zlíně vyhráli," nechal se slyšet po pátečním utkání Michal Vondrka.

Foto: © 2x www.hczlin.cz, 1x www.hc-slavia.cz

Historická bilance v extralize
ZLÍN - SLAVIA
Celkem:
49   26 - 10 - 13   147:124
Doma:
25   14 - 4 - 7
Venku:
24   12 - 6 - 6
Finále 2004:
4 - 1 
Postavení v tabulce
1. Slavia   4   3 - 0 - 1 - 0 - 0   17:5  10
2. Hamé     4   3 - 0 - 0 - 0 - 1    6:3   9 
Co mají oba týmy společného
Martin Altrichter to dobře zná ve Slavii, v roce 1994 slavil v Edenu postup se Slavií do extraligy. Gólman a známý bavič o jedenáct let později vychytal pro Zlín první titul v historii ve finálové sérii právě proti klubu svého srdce, Slavii. V sezóně 2003/04 ve Slavii hostoval tehdy třinecký obránce Tomáš Houdek, momentálně hráč HC Hamé. Zlínským odchovancem ve službách Slavie je od loňské sezóny obránce Tomáš Žižka.
Poslední zápasy
Znojmo - Zlín 2:0
Zlín - Plzeň 2:1
Zlín - Vítkovice 1:0
Zlín - Liberec 3:0
Vsetín - Slavia 1:1
Slavia - Kladno 5:1
Znojmo - Slavia 2:5
Slavia - Plzeň 6:1
Sestavy v minulém kole
Murín - Hamrlík, Blaťák, Vosátko, Zubíček, Nosek, Malinský - Barinka, Král, Melenovský - Okál, M. Čech, I. Rachůnek - Kubiš, Kristek, Mokrejš - Houdek, Kovář, Záhorovský Franěk - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Kolařík - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - Hruška, Vlasák, Dlouhý - L.Havel, Sobotka, Vondrka - Červenka
Nejproduktivnější hráči
1. Richard Král 4 - 3+1 = 4
2. Marek Melenovský 4 - 1+2 = 3
3. Martin Hamrlík 4 - 1+1 = 2
4. Miroslav Blaťák 4 - 0+2 = 2
5. Peter Barinka 4 - 0+2 = 2
1. Josef Beránek 4 - 2+3 = 5
2. David Hruška 4 - 4+0 = 4
3. Jaroslav Bednář 4 - 2+2 = 4
4. Radek Duda 4 - 2+2 = 4
5. Jan Novák 4 - 0+3 = 3
Brankáři
Igor Murín 4 - 0.75 - 97,30 Petr Franěk 4 - 1.22 - 96,00
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video