Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
16. září 2005

Radek Duda: Máme čtyři nebezpečné pětky

P r a h a - Tři body za dva góly a jednu asistenci si připsal útočník Radek Duda v zápase proti Plzni, kterou stále označuje jako svou srdeční záležitost. Plzeňáci nevybředli z herní a především střelecké krize ani v Sazka Areně a domácí hokejisté si na nich v pohodě smlsli. Po šesti brankovém přídělu do sítě bývalého slávisty Romana Málka vedou svěřenci Vladimíra Růžičky extraligovou tabulku, se začátkem sezóny tedy můžou být spokojeni. "My máme tým, který chce vyhrávat, má chuť vyhrávat a to je myslím hrozně důležité," říkal po utkání nakřáplým hlasem Radek Duda. Nachlazení mu však na aktivitě neubralo a na ledě patřil k nejlepším hráčům.

Svého premiérového gólu v sezóně se dočkal ve 34.minutě, když v přesilovce využil nahrávky kapitána Josefa Beránka. Na začátku třetí třetiny si oba role vyměnili, své dílo pak završil Radek Duda v poslední minutě zápasu. Na potvrzení gólu si však musel chvíli počkat, rozhodčí Andersson se jel poradit s kolegou u videa. "Vykopával to za brankovou čárou," měl přehled o celé situaci Radek Duda a hlásil se ke gólu, který v zápase už nic neřešil. Byla to jen taková sladká třešinka na vítězství Slavie 6:1.

Dneska to vypadalo na klidný zápas, plzeňský trenér Marek Sýkora to okomentoval slovy, že si Slavia dobře zatrénovala. Dá se říct, že to bylo pohodové vítězství?
Nemyslím si, dvě třetiny to byl urputný hokej, osobní obrana, Plzeň hrála dobře dozadu, pak už to museli otevřít a něco tvořit. To byla voda na náš mlýn a využili jsme toho, i brankovým rozdílem.

Plzeň má špatný vstup do sezóny, stále čeká na první výhru, překvapila vás něčím v zápase?
Pokud to můžu hodnotit, mají tam šikovné hráče, určitě mě překvapil Málič, chytal výborně a má dobrou fazónu, hodně dneska držel Plzeň. Samozřejmě v obraně dominuje Pavel Trnka a útočníci, nevím, asi to klukům nesedí, já jsem je takhle špatně už hodně dlouho neviděl hrát.

Trenér Marek Sýkora neshledal na výkonu svého mužstva nic pozitivního, Plzeň dnes zůstala hodně dlužna své pověsti důrazného a bojovného mužstva, souhlasíte?
Oni začali hrát tvrdě až někdy za stavu 5:1, což je myslím už pozdě. Dneska to byl i super výkon rozhodčího (Švéd Thomas Andersson – pozn.aut.). Sice cizinec, ale pískal výborně.

Další otázka k Plzni, ta má po čtyřech kolech na svém kontě jediný bod a uzavírá na posledním místě extraligovou tabulku. V čem spatřovat příčiny?
Těžko hodnotit, už v tom mužstvu nejsem. Jsou nějaký zakřiklý, je to asi už i v psychice, že si kluci nevěří. Něco tam asi není dobře, ale když se podívám na soupisku, tak tam nejsou špatní hráči.

V Plzni jste v loňské sezóně hostoval, působil jste tam i před lety. Měl jste větší motivaci proti bývalým spoluhráčům?
Určitě, Plzeň, to je moje dá se říct srdeční záležitost, tam jsem vstoupil pořádně do profesionálního hokeje a ten hokej jsem se tam nějakým způsobem naučil hrát a na to se nedá zapomenout.

Jak jste spokojen se svým vlastním výkonem, dva góly a jedna asistence, to není špatná bilance?
Pořád se má co zlepšovat, byl jsem nemocný a jsem rád, že to trošku odeznívá a začínám se cítit k světu. Ale jinak jsem k sobě kritický.

První dva důležité góly dnes padly z přesilovek. Trenér Vladimír Růžička dává na početní výhodu dohromady speciální formace, je to na ledě znát?
Máme dvě speciální formace, dá se říct, že se tím zabýváme na tréninku a je dobře, že je to znát, věnujeme se tomu a máme v zápasech dobrou úspěšnost. Moderní hokej je tak vyrovnaný, že přesilovky rozhodují zápasy.

Začátek sezóny se Slavii vydařil, na mužstvu je znát pohoda…
Zatím si jdeme za svým, za čím chceme jít. Začátek sezóny je důležitý, aby ses dostal do pohody a měl si pak čas pořád se zlepšovat a pracovat na týmovém výkonu, aby šel pořád nahoru a všechno to směřovalo k play-off, tam začíná sezóna.

Jak vnímáte hlasy okolí, které vás vidí jako jednoho z největších adeptů na titul?
To je v hráčích, já si to nijak nepřipouštím, tady je tak pět týmů, které můžou hrát o titul. Hlavně každý zápas je jiný, na každého soupeře hrajeme jinak a je to dlouhodobá soutěž. Je ještě předčasné dělat nějaké tvrzení, to jsou názory odborníků. My máme tým, který chce vyhrávat, má chuť vyhrávat a to je myslím hrozně důležité.

Pohoda je v celém mužstvu, góly nestřílí jen pár hráčů, síly jsou rovnoměrně rozděleny. Přispívá i to k dobré náladě v týmu?
Určitě je to důležité, máme tři dobré pětky a i ta čtvrtá, mladí kluci, jsou fantastický, mě se hrozně líbí. Momentálně tedy máme čtyři nebezpečné pětky a je těžké pro soupeře, aby to pokryl. Každá pětka může dávat góly, což je určitě naše velká devíza, než kdyby dávala góly jen jedna pětka.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více